kristina6651 kristina6651 komentáře u knih

Smrdutý kojot Smrdutý kojot Rosana Zvelebilová

Zábavné ve všech směrech. Když už si myslíte, že je to zamotané, objeví se další průser a další spojitostí, ke konci už jsem se srdečně smála, na co všechno autorka nepřijde, a jak jí to do sebe všechno pěkně zapadá. na konci mi ukápla slza, po hrdinech se mi bude stýskat, ale tak to mám i u předešlého románu autorky.

23.09.2024 5 z 5

Ozvěny záhrobí Ozvěny záhrobí Veronika Fiedlerová

Prakticky nemám, co vytknout. Moc se těším na další díl!

27.11.2023 5 z 5

Zatracenci Zatracenci Martin Štefko

Poutavý a drsný příběh, který navodí atmosféru starých dobrých westernů. Zajímavé postavy, jejichž osudy se proplétají, aby se spojily a nechaly událostem zapadnout na jejich místo. Stylistika by šla místy doladit a vyvrcholení před koncem jako by trochu ztratilo drajv (trochu zmatečné a natahované), nicméně samotný konec je dojemný a zanechá mrazení. Zdá se, že lze napsat domácí svižnou akční věc i bez hromady vulgarizmů. Mimořádně zdařilá je i samotná kniha s pevnou vazbou a dokonalou grafikou, ilustracemi krásně navozujícími napětí - co že se stane v další kapitole. Kniha by si zasloužila velké vydání, je radost ji držet v ruce.

20.04.2019 4 z 5

Na krchově koná se slavnost Na krchově koná se slavnost Václav Votruba

Příjemná lyrická jednohubka v líbivém kapesním provedení: aktuální témata, myšlenky, místa... líbilo.

10.07.2023 5 z 5

Insomnie Insomnie Václav Votruba

Krásná obálka v sobě ukrývá opravdu hodně tíživou ale velmi čtivou novelu. Autor užívá osobní zkušeností, čímž příběh získává ohromnou autenticitu. Kdo zažil období nespavosti, paralýzy, lucidního snění či jiné podobné poruchy, nebude k navození stavu tísně ani potřebovat horrorové detaily, zcela postačí samotný vývoj chování hlavní postavy a situace, ve kterých se nachází. Ony horrorové situace děj skvěle koření, zvyšují napětí i čtivost. Na to, že jde o samonáklad tehdy začínajícího autora, je text téměř prostý začátečnických chyb (ač je vyprávěný v ich formě), nebo dokonce gramatických chyb, i přes absenci redaktora se tu projevuje autorova pečlivost. Zajímavostí jsou i malé černobílé fotky míst, kam čtenáře děj příběhu právě zavedl.
Jedinými negativy knihy jsou za mě až křečovité používání spisovné mluvy v přímé řeči a občasné nevysvětlitelné zjevování a mizení členů domácnosti či navštíveného příbuzenstva. Nevím, zda knize zbytečně neubližuje také jednoduché zařazení do škatulky "horror", text má blíže spíš k psychologickému thrilleru, psychologicko-mysteriózní novele - třeba, ještě více zavádějící je pak nadpis samotné anotace.
Na závěr - přečteno jsem měla za 2 večery, dozvuky budu pociťovat mnohem, mnohem déle...
"Zavřel jsem oči a miloval se s temnotou. Cítil jsem, jak mě objímá. Jak mě hladí po tváři a postupně je všude kolem mě. Byla úžasná. Dokonalá milenka. Milenka přinášející neuvěřitelný klid do mé duše."

16.05.2023 4 z 5

Šeptající dívka Šeptající dívka Marko Hautala

Opět parádní čtení, tentokrát navrch ještě na pozadí dost osobního dramatu. Ke konci jsem příběh doslova hltala, byla jsem zvědavá, jak se hl. hrdina změní, jak moc se poučí. Tohle jsou přesně ty temné příběhy, které mi v CZ nabídce už hodně dlouho chyběly. Doufám, že co nevidět vyjdou další Haualovy knihy.

28.09.2022 5 z 5

Sacculina Sacculina Philip Fracassi

Po dlouhé době jsem se u knihy bála (lekala zvuků a lidí kolem). Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla. Vůbec jsem neměla pocit, že by byla nějak krátká nebo neřekla vše, dojem zanechala na hodně dlouho.

10.09.2022 5 z 5

Žena se lvem Žena se lvem Františka Vrbenská

Ačkoli jsme zásadně proti škatulkování, Žena se lvem mě zaujala. Jednak pro to, že jde o u nás netradiční projekt, ale také pro to, že jde o velmi líbivou, graficky vyšperkovanou knihu, kterou stojí za to mít doma. Povídky nebyly až tak zvláštní, jak jsem čekala, ale určitě byly čtivé. V paměti mi utkvěly Černý samet, Étuda pro výjimečnou mysl, Mizera z Mexika nebo Případ osla canterburského, ještě trošku poučesat by naopak zasloužily Návrat a Nikdy neříkej nikdy.

20.04.2017 4 z 5

Krajina kanibalov Krajina kanibalov Mark E. Pocha (p)

Perfektní horror se vším všudy. Zajímaví hrdinové, jejich proměna v šokujících podmínkách,. vše šlape, jak má. Příběh je ozvláštněn nadpřirozenem i osudovostí. Mile mě překvapil i formát (pohodlně čitelný a dobře skladný), připomínající mi staré detektivky, které jsem jako malá tajně louskala na naší chatě.

16.01.2017 5 z 5

Hrobořadí Hrobořadí Petr Boček

Neotřelý, zábavný ale i napínavý příběh, který se čte sám. Hlavní hrdina není superman, ale obyčejný člověk s těmi nejobyčejnějšími lidskými problémy. Za těmi se ovšem skrývá celkem nefalšovaná hrůza. Není nouze o humor ani napětí... skvělé čtení.

18.10.2016 5 z 5

Nápady šíleného pedagoga a jiné radosti Nápady šíleného pedagoga a jiné radosti Petr Boček

Dít této knížce jsem doslova prochechtala dovolenou. Nevím, co si o mě tamní mysleli, ale teď už je to jedno. Jen vzpomínka na čtení zůstává...

18.10.2016 5 z 5

Paranoia Paranoia Ludmila Svozilová

Dlouho jsem nedržela v ruce tak pěkně udělanou knihu. Paranoia je jedna z mála povídkových sbírek, ve které zaujmou bez rozdílu všechny texty. Každá povídka je řemeslně vypiplaná, má neopakovatelnou atmosféru a poutavý příběh, ať už je kořeněný napětím či humorem, všechny zvláštním způsobem spojuje motiv neskutečna, tajemna, nejistoty a strachu - paranoii. Příběhy jsou do celku zakomponované s citem, fungují dohromady a tvoří nebývale působivé čtení, které potěší úplně každého čtenáře napříč žánry. Knihu navíc zdobí krásná ilustrace z dílny samotné autorky. Smekám a doporučuji.

16.08.2024 5 z 5

Hodně štěstí, nebo ránu pěstí Hodně štěstí, nebo ránu pěstí Petr Boček

Perfektní čtení pro zlepšení nálady! Ožehavá témata dnešní doby i ta, která se s nebohým člověkem táhnou odjaktěživ, pojatá se svérázným, jedinečným a místy - jak už je u autora zvykem - řádně černým humorem (který tentokráte přizdobil i několika vlastními "názornými" ilustracemi)...

01.04.2023 5 z 5

Pár zbytků pro krysy Pár zbytků pro krysy Jiří Sivok

Aby se mi líbily stejně úplně všechny povídky v knize, navíc od jednoho autora, to se mi stalo... tuším jen u Petra Bočka. No, a teď u Jirky Sivoka. Parádní nápady, znepokojivá témata, skvělý a bezchybný jazyk = radost číst.

18.06.2022 5 z 5

Harfeníci severu Harfeníci severu Milada Střítezská

Musím velmi pochválit audioknihu. Je vidět že autorka a její družina do toho vrhli s odvahou a rozvahou, ale i nevídanou precizností. Všechny neduhy knižní verze byly odstraněny, to nejkrásnější zůstalo - hudbou prodchnuté kouzlo severu a dramatický příběh v podání vynikajícího Romana Hrušky. Přepracovaná verze Harfeníků vyšla i jako e-book.

12.07.2021 5 z 5

Chladný plamen Chladný plamen Dean Koontz

Četla jsem ve čtrnácti a příběh ve mně zůstal dodnes.

11.02.2018 5 z 5

Výprodej nočních můr Výprodej nočních můr Petr Boček

Velmi čtivý koktejl horrorových povídek u kterého se pobavíte, otřesete hrůzou nebo okoušete nehty napětím. Ačkoliv všechny práce pochází z pera jedné dvojice autorů, je velmi různorodý, takže si v něm každý "horrorista" najde to své. Knize samotné by slušela dokonalejší grafická úprava.

07.06.2017 5 z 5

Gotická kobka aneb Třináct milionů způsobů jak zemřít Gotická kobka aneb Třináct milionů způsobů jak zemřít Ivo Fencl

Kniha se skutečně neopakovatelnou atmosférou. Autor má ohromnou fantasii.

08.08.2022 5 z 5

Země ztracenců a prokletých Země ztracenců a prokletých Anna Šochová

Sbírka temných povídek - silně čtivo o hrůzách v nás samotných a o českém pohraničí, kde se může stát skoro vše.
Některé příběhy mě zasáhly... až moc.

14.05.2019 5 z 5

Krev teče vždycky červená Krev teče vždycky červená Hanina Veselá

Svět Asterionu nějak zvlášť neznám (dávám přednost literatuře před hrami), ale v žádném příběhu o Magnólii mi to zatím nevadilo – jsou vždy ucelené a nic jim nechybí (některé knihy, včetně této, jsou navíc vybaveny mapkami a rejstříkem postav).
Román Krev teče vždycky červená je vyzrálým literárním dílem již vypsané autorky, která tentokrát před fantastickými prvky upřednostňuje spíše intriky, nečekané zvraty, uvěřitelné záporáky, pečlivé popisy a atmosféru. Líbí se mi, jak pravá povaha některých hrdinů postupně vychází najevo, někteří zase docela lidsky dospívají. Můžete mít pocit, že se všechno, o čem čtete, mohlo dít tady za kopcem, a přesto cítíte doutnající vulkány, písek ve víně nebo mořský vánek, který se ale brzy mění v uragán. Kniha velmi potěší také oko, je vidět, že si nakladatelství dalo záležet. Mohu jen doporučit.

26.03.2019 5 z 5