Kutcho | Komentáře u knih | Databáze knih

Kutcho Kutcho komentáře u knih

Stratená polovica Stratená polovica Brit Bennett

Toto je ten typ knihy, ktorá je dobre napísaná a aj sa dobre číta, príbeh je zaujímavý, ale nie je to kniha na viac prečítaní a po nejakej dobe západné u viacerých čitateľov do zabudnutia.

07.01.2022 4 z 5

Obyčajné zázraky: Svet očami Vedátora Obyčajné zázraky: Svet očami Vedátora Samuel Kováčik

S trochu prižmúrenými očami dávam plný počet. Kniha mi prišla ako veľmi zaujímavá prednáška na vysokej škole. To znamená, že javy neboli vysvetlené ako pre úplných hlupákov, ale boli vysvetlené logicky a zrozumiteľne, aby aj taký človek ako ja, ktorý nie je v takýchto veciach zorientovaný, porozumel.
V podstate jediné čo mi vadilo bolo, že fyzika a svet okolo nás prináša omnoho viac "zázrakov", než bolo spomenutých v tejto knihe, čím na mňa pôsobila neúplným dojmom. Inak fajn, príklady ako aj historické udalosti boli veľmi zaujímavé, a ja osobne som sa veľa dozvedel.

23.12.2021 5 z 5

Hrabě Monte Cristo. Díl 1 a 2 (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo. Díl 1 a 2 (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Kniha ma prekvapila vo viacerých veciach.
Za prvé, ako rýchlo došlo k Dantesovmu zatknutiu. Za druhé, ako pomerne rýchlo došlo k jeho k úteku. Za tretie posledná časť, kedy sa príbeh viac venoval iným postavám a Gróf Monte Cristo bol iba občas vystupujúca postava. Rozumiem tomu, že to bola príprava na ďalšie udalosti v príbehu a v konečnom dôsledku sa mi táto časť páčila, len je to trochu rušivé, keď čítate o nejakej postave, pripravujete sa spolu s ňou na pomstu a zrazu sa pozornosť obráti k iným ľuďom, ktorí zo začiatku nemajú s hlavnou postavou nič spoločné.
Gróf Monte Cristo je výborná postava, jeho prerod bol urobený precízne a až ma zarážalo, aký zostal Dantes, predtím milý a priateľský mladý muž, vypočítavý a chladnokrvný.
Samozrejme pasáž z väzenia, plánovanie úteku ako aj samotný útek boli najlepšie časti knihy, a trochu som si prial, aby to trvalo dlhšie, ale na druhej strane kniha neobsahuje vatu a zbytočne sa nezdržiava nepodstatnými vecami.
Teším sa na ďalšie diely.

18.06.2021 5 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Tolstoj je majster v opisovaní ruskej spoločnosti, avšak ja zostávam obdivovateľom Dostojevského, ktorý je zasa majstrom v psychológii postáv a vykreslovaní charakterov.
Anna Karenina je iná, ako som očakával. Má veľa postáv a veľa odbočiek, a pritom sa tam toho veľa nedeje. Dielo je napísane výborne a neobsahuje vyslovene nudnú pasáž, no aj tak mi prišlo, že sa autor zbytočne rozpisuje.
Najviac ma bavila časť po úmrtí hlavnej hrdinky, kedy konečne dostali viac priestoru filozofické pasáže. Tie ale boli sekané jedná za druhou bez nejakého zmysluplnejšieho deja. Keď Tolstoj, tak radšej Vojna a Mier, inak radšej Dostojevskij.

04.06.2021 4 z 5

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

S detektívkami nemám moc veľké skúsenosti, takže táto kniha bola pre mňa spestrením v mojej čitateľskej rutine. Musím pochváliť autora za celkom originálny námet ale najmä, že sú všetky tie udalosti logické a že sa v tom mišmaši nestratil a nezamotal. Od začiatku až po koniec som bol zvedavý, kto a prečo stojí za všetkými udalosťami. Kniha je napisana dobre a pútavo, všetko je zrozumiteľné a pochopiť čo sa tam deje a kto čo robí vôbec nie je zložité.
Nehovorím, že som s rozuzlením úplne spokojný, ale bolo to pestré, originálne a dostačujúce. Keby som bol ale vášnivý čitateľ detektívok, neviem, či by by som bol úplne uspokojený. Takto som spokojný a mám od detektívok na dlho pokoj.

14.05.2021 4 z 5

Samuraj Samuraj Šúsaku Endó

Kniha kladie veľký dôraz na detail a precízne vykresľuje pomery v Španielsku a v Japonsku na prelome 16. a 17. storočia.
Celá záležitosť s náboženstvom, politikárčením a obchodom bola podaná zrozumiteľne, pútavo a čo najpresnejšie. Autor si skutočne musel danú látku naštudovať.
Príbeh je síce jednoduchý, ale všetko dôležité sa deje v správaní a myšlienkach jednotlivých postáv, avšak predovšetkým v dialógoch.
Je to určite zaujímavá kniha, pre niekoho, kto sa moc nezaujíma o veci ako politika, náboženstvo alebo japonská kultúra, to asi nebude moc pútavé čítanie, ale aj ako pokus o nazretie do histórie stojí táto kniha za pozornosť.

23.04.2021 4 z 5

Kvety pre Algernona Kvety pre Algernona Daniel Keyes

Veľmi precízna práca s hlavnou postavou a premenou jej inteligencie, nazerania na svet, novovzniknutých problémov a zmeny vzťahov. Príbeh zaujímavý, no napriek tomu mi spracovanie námetu neprišlo až tak pútavé, ako by som očakával, a skutočne išlo iba o Charlieho a jeho vnútorné prežívanie daných okolností, ktoré je, ako som už písal, na bravúrnej úrovni.

16.04.2021 4 z 5

Nikola Tesla a jeho tajné vynálezy Nikola Tesla a jeho tajné vynálezy David Hatcher Childress

Pre mňa pôsobila táto kniha ako mišmáš všetkého možného bez nejakého uceleného posolstva, ktorý chcel autor docieliť.
Samotný život Nikola Tesly je veľmi zaujímavý a nespochybniteľne bol najväčším vynálezcom minimálne 19. a 20. storočia, no táto kniha obsahuje prostredníctvom článkov iba zlomok jeho života, niektoré udalosti sa opakujú, a niektoré články sa dokonca nevenujú ani priamo Teslovi.
Kniha ako taká zaujímavá je, ale nie vďaka autorovi, ale vďaka príbehu a odkazu Nikola Tesly. Určite sú na trhu aj lepšie knihy o živote tohto génia, takže touto konkrétnou by som sa neobťažoval. Určite lepšia je Muž, který vynalezl 20. století od Roberta Lomasa.

24.02.2021 3 z 5

Ako sa ľudia hrajú Ako sa ľudia hrajú Eric Berne

Prekvapivo veľmi zrozumiteľná a zaujímavo napísaná kniha. Prišlo mi, že to bolo napísané až moc štýlom pre laikov. Jedinú malú výtku mám k jednotlivým hrám, kde mi prišlo, že nie sú vždy opísané do detailov a že ich je málo a mnohé prípady zo života som tam nevidel. Ale inak ide o zaujímavé a poučné čítanie.

03.01.2021 4 z 5

Svět v zádech Svět v zádech Thomas Melle

Musím povedať, že mne táto kniha moc nesadla a nebavila ma, avšak netvrdím a ani si nemyslím, že je zlá. Práve naopak je veľmi zaujímavá a detailne približujúca myseľ človeka trpiaceho bipolárnou poruchou. Možno to bol v mojom prípade problém, prečo ma kniha nenadchla. Jednak je to trochu náročnejšie čítanie spôsobené náhlymi záchvatmi, kedy kniha úplne mení tempo a vyznenie (čo sa mi ale práve páčilo), ale najmä je to dookola písanie o tom istom a nie až tak zaujímavou formou. Ako píšem, kniha zaujímavá, ale mňa to rozprávanie autora o jeho, inak relatívne nudnom živote nebavilo.

30.06.2020 4 z 5

Medvedík Pú Medvedík Pú A. A. Milne

Na jednej strane veľmi pekná, láskavá a zábavná knižka, na druhej strane aj hlúpa a jednoduchá. Veľmi sa mi páčilo, že kniha sú príbehy, ktoré rozpráva otec synovi o ňom, jeho plyšových hračkách a ich vymyslených dobrodružstvách. Charaktery jednotlivých zvieratiek boli zvláštne. Pú bol fajn, síce hlúpučký, ale dobrák a mal pár dobrých nápadov. Prasiatko bolo trochu múdrejšie ako Pú, ale iba o málinko a zasa bolo dosť zbabelé. Sova sa tvárila múdro, ale či niečo ozaj vedela, to nevedno. Králik bol asi jediná múdra postava v tejto knihe. Ru bol dieťa a podľa toho sa správal. Kanga nebola podľa môjho názoru nejaká ukážková matka. Tiger bol pobláznený a vymýšľal si stále. A Híkaj bol tak odporný, nepríjemný, deprimovaný a otrávený, že som ho fakt že nemohol vystáť. Krištof Robin mi tiež neprišiel, že by nejako veľa rozumu pobral, ale tak tiež bol dieťa. Otázka je, či je fajn ukazovať deťom takéto charaktery. Dialógy boli aj niekedy fakt vtipné a plné bizarností, a to až do takej miery, že ich viac ocenia dospelí ako deti. Kniha pekná a určite z nej budem čítať deťom, ale ja som už asi ďaleko za cieľovou skupinou.

14.06.2020 4 z 5

Vařit medvěda Vařit medvěda Mikael Niemi

Kniha mi trochu pripomínala Meno ruže, avšak bavila ma viac, nakoľko tu nebolo toľko historických odbočiek. Detektívna časť bola pomerne zaujímavá, nemôžem však povedať, že by ma identita vraha nejako prekvapila. Každopádne pár prekvapení sa v knihe nájde. Záver ma moc nepresvedčil a nenadchol, ale celkovo je to príjemná kniha, ktorá približuje aspoň sčasti život jednej historickej postavy.

14.06.2020 4 z 5

Daň pro ohaře Daň pro ohaře Steven Erikson (p)

Pre mňa bolo toto akýmsi skutočným pokračovaním, a to z dôvodu, že po prvej knihe, kde príbeh začal sa opäť ocitáme v Darúdžistáne. Musím ale povedať, že hoci bolo fajn čítať opäť o postavách, ktoré dlho v sérii neboli, bolo to celé také plané a ani záver nebol taký prevratný a dynamický ako v predchádzajúcich dieloch, navyše celý príbeh nebol ani tak dobrodružný. Inak je to klasický diel série, len trochu slabší.

16.03.2020 4 z 5

Vichr smrti Vichr smrti Steven Erikson (p)

Tentokrát som sa maximálne sústredil na každé slovo a musím povedať, že som si ten dej užil viac. Už sa aj v tých Lovcoch kostí ako tak orientujem. Táto kniha spája a uzatvára príbehy piatej a šiestej knihy, a aj keď sa to nezaobišlo bez strát, potešil ma vývoj väčšiny udalostí. Nových postáv tu nie je až toľko, takže sa v nich ľahšie orientuje, ale stále ich tu je veľmi veľa. Dej je síce stále rovnaký, to znamená, že niekoľko skupiniek putuje v rôznych častiach ríše, v podstate všetci sa spolu stretnú na konci knihy na jednom mieste, kedy je to najintenzívnejšie a najzaujímavejšie a samozrejme kde sa odohráva mela a to je všetko. Už to čítam iba zo záujmu, že ako to všetko (a najmä Karsa Orlong) skončí. Mnohé postavy som si už obľúbil a veľakrát je dej napínavý a skvelý, len bohužiaľ pri takto objemných knihách je tam aj veľa opisov.

16.02.2020 5 z 5

O kočkách O kočkách Charles Bukowski

Nemám rád mačky, takže som nevedel dostatočne oceniť autorov cit k týmto stvoreniam. Napriek tomu knižka ponúkne materiál na zamyslenie a možno predsalen na tých mačkách niečo bude. Stále ich ale nemám rád.

19.05.2019 4 z 5

Příliš blízko jatek Příliš blízko jatek Charles Bukowski

Perfektné básne/príbehy o búrlivom živote pána Bukowského. Sú zábavné, dojemné, šokujúce, hlboké. Ak máte chuť na dobrého Bukowského, aj táto kniha je pre vás.

02.05.2019 5 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Musím sa priznať, že určité časti sa mi čítali ťažko. Nie kvôli deju a udalostiam v knihe zobrazeným, ale kvôli opisom a ako keby náhlym zmenám scén (možno to bolo spôsobené prekladom). Inak je to veľmi zaujímavé dielo plné (zvrátenej) lásky, nenávisti, filozófie a mnohého ďalšieho. Ako klasika stojí za prečítanie, no nie každému môže sadnúť.

12.12.2018 5 z 5

Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Je to typický Fuks, takže aj od tejto knihy dostanete približne to, čo od kníh Ladislava Fuksa očakávate, no napriek tomu je ten príbeh iný. Či už sa jedná o opakovanie situácií alebo neustále opakovanie dialógov ale aj o podanie. Príbeh je opäť tajomný, podobne ako v iných knihách autora, navyše aj humorný a groteskný, atmosféra hustá a celú dobu čakáte, čo sa udeje a ako sa to skončí. Cítite, že sa k niečomu schyľuje a zvedavosť vám nedá pokoj. Chyba trochu je, že oproti Príbehu kriminálniho rady, nie je to vyústenie také náhle a prekvapivé. Počas príbehu som mal asi tri teórie, ako to dopadne a čo sa tam deje. Asi od tretiny knihy tú správnu, ktorá sa každou stranou iba potvrdzovala a posledných možno 60 strán ak aj nie viac som už nad inými variantami ani nerozmýšľal a iba som čakal, ako sa to vysvetlí a kto v tom príbehu hral akú rolu a či náhodou nedôjde k nejakému zvratu. Bohužiaľ nedošlo, preto dávam jednu * dole. Príbeh je to ale zaujímavý, kto je Máry Capri sme sa nakoniec dozvedeli, takže všetko je v poriadku.

25.07.2018 4 z 5

Tělo a krev Tělo a krev Michael Cunningham

Kniha ako taká je dobrá a zaujímavá, no podľa mňa (alebo pre mňa) neprináša nič nové a nepodáva príbeh nijakým výnimočným spôsobom. Sledujeme osudy jednej rodiny, najprv rodičov, potom trochu detí a trochu rodičov, potom aj trochu vnúčat, no dokopy mi prišlo, že sa žiadnému z nich nevenuje dostatočná pozornosť a všetko je prezentované iba tak povrchne, pričom mnoho vecí nie je ani nejako ukončených. Proste skok na iný rok, niekedy aj 3-4 roky nevieme o nejakej postave (väčšinou o matke, ktorá sa z neobjasnených dôvodov nezúčastňuje na žiadnych rodinných stretnutiach) a riešia sa ďalšie veci. Všetko mi prišlo také povrchné, že autor postavy dostatočne nerozpracoval a iba naznačuje. Možno pre niekoho je to tak ideálne, no mne chýbala nejaká hĺbka v celom diele, niečo, čo by mu pridalo na jedinečnosti.

27.06.2018 4 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Kniha sama o sebe nie je zlá, len dojem z nej trochu zráža seriál. Vďaka záverečnej "Historickej poznámke" pôsobí ucelene, aj keď posledná kapitola nechá čitateľa v očakávaniach. Príbeh je taký skromný a komorný. V podstate všetko z knížky môžete vidieť v prvej sérii seriálu, ktorý navyše väčšinu myšlienok rozvíja ďalej, ukazuje nám viac a keďže to robí pútavou formou je v porovnaní s knihou víťazom.

11.04.2018 4 z 5