L.Helena komentáře u knih
Nejsem muž ani lékař, ale myslím, že se autorce povedlo moc dobře vykreslit postavu chirurga se všemi jeho chybami a pochybnostmi o svém "zpackaném" životě. Opravdu mně mnohdy bylo líto Markéty a mrzelo mě, že v knize chybí víc z jejího vnitřního světa a prožívání. Docela ráda bych si přečetla třeba druhý díl s názvem Manželka chirurga :-)
Bohužel čtu sérii na přeskáčku, protože se mi nedaří knihy v knihovně vypůjčovat postupně. Ale i tak je to vždy příjemný čtenářský zážitek. Teď mi chybí přečíst ještě první a poslední díl a zatím se mi tento líbil asi nejvíc.
Kniha zajímavá svým námětem, dobře se četla. Nejsem si však úplně jistá, zda se reálně dá až takovýmto způsobem "pohrávat" s pamětí a "programovat" člověka k provedení určitého činu...
Úžasná detektivka, kde role "detektiva" je přisouzena studentovi, který případ rozplétá zprvu proto, aby splnil seminární práci, ale postupně se pro něj stává osobní záležitostí. Nesmírně čtivé a napínavé již od samého začátku. Navíc se mi líbí, že během vyšetřování nejsou zabity nevinné oběti, tak jak tomu je u Eskensovy druhé knihy V cizí kůži.
Velice dobře se čte. Kniha je napínavá, osudy hlavních postav jsou zahaleny tajemstvím. Líbí se mi, jak jednotlivá tajemství autorka odhaluje postupně, i když to hlavní a největší odhalení se čtenář samozřejmě dozví až na konci.
Sci-fi nečtu, nebo teda většinou nečtu (kdysi dávno klasiku jako Malevil, Den Trifidů...), mám raději realitu. Knížku jsem si vypůjčila v knihovně, protože ji, nevím proč, měli zařazenou mezi detektivky. A nelituji. Skvělý nápad, úžasné provedení, srozumitelné vědecko-fantastické popisy... Nelze jinak, než ohodnotit pěti hvězdičkami.
Knížku jsem četla po chvilkách, často jsem ji odkládala, protože mě nebavil ten svět pohádek a fantazie. Tak jsem došla asi do půlky a myslela jsem, že už knížku ani nedočtu. Pak jsem se k ní po čase vrátila, když jsem měla dost času a druhou půlku jsem přečetla na jeden zátah a odkládala jsem ji jen proto, abych si mohla utírat slzy. Chytly mě osudy všech těch podivínských obyvatel nájemního domu, viděny perspektivou osmileté Elsy. Buď v druhé půlce bylo té fantazie míň, nebo to bylo tím, že jsem četla v kuse.
Takže doporučuji číst tuto knížku až budete mít dost času na to, abyste se mohli začíst a naladit se do "nanejvýš pochybného vkusu" (autorova slova z poděkování čtenářům).
Hodně úsporná kniha... nepříliš stran, málo textu na každé z nich. Ale myslím, že podstata toho, proč Lisa lhala, je vystižena dobře,
Audiokniha
Tohle se mi asi líbilo nejvíc z autorčiných mysteriozně laděných příběhů. Celou dobu jsem byla napjatá, o co vlastně jde, atmosféra městečka hodně připomínala Stepfordské paničky, což mě bavilo. Závěr sice docela rychlý, ale vše se logicky vysvětlilo. Ano, spousta záležitostí v knize nebyla zmíněná, např. fungování městečka vůči okolnímu "normálnímu" světu apod., mně to však takto stačilo a zápletka i závěrečné odhalení skutečnosti se mi líbilo. 4,5*
Audiokniha
Moc hezky vyprávěný příběh. S každou kapitolou mě bavil víc a víc.
Kniha mě bavila celou dobu. Je to spíš čtení pro ženy, vzhledem k tomu, že se příběh točí většinou kolem interakce chůva – děti, ale i tak je napínavá, s prvky psychothrilleru i hororu. Několik překvapivých odhalení a zvratů v závěru, i když sama bych ten konec uvítala trochu konkrétnější. Dávám 4,5*
Tolik vražd, že se čtenář vůči nim postupně stává až otupělý, přestože se stupňuje brutalita jejich provedení. I když nápad dobrý a čtivost se knize rozhodně nedá upřít.
Audiokniha
Zpočátku mi to přišlo hodně dobré, napínavé, akční, poutavé, doslova jsem se nemohla odtrhnout. Postupně jsem se ale začala ztrácet v těch různých verzích reality, výmyslů, pravdy a lží, a všechny akční scény, které ty různé verze doprovázely, byly pořád na jedno brdo. Občas přišel zvrat nebo až šokující fakt, takže o dramatické momenty nebyla nouze, ale stejně už zmizelo to počáteční dychtivé nadšení vracet se ke knize každou volnou chvilku. 3,5*
(SPOILER) Audiokniha
Závěrečný díl, který popisuje vlastně nejdelší časový úsek životních peripetií obou přítelkyň. Opět hodně krušných událostí, málo těch šťastných, vyprávění poutavé, i když vesměs neradostné a plné ztrát. Čekala jsem na konci vysvětlení několika nastolených nevyjasněných událostí, zvláště pak té jedné, jenže závěr přinesl spíš další otázky než nějakou odpověď. Čím víc nad tím přemýšlím, tak mi z toho vychází, že kniha není fikce, ale životní příběh poněkud záhadné autorky, o které vlastně není známo, kdo je. Proto tolik neuzavřených záležitostí.
Chvilku trvá, než čtenář pronikne do příběhu, či spíše do osudů čtyř hlavních hrdinek této knihy. Ale od okamžiku, kdy se společně ocitnou na lodi plné nevěst, už se jedná o hodně zajímavé vyprávění. Sice fiktivní, ale na pozadí skutečné historické události, o které jsem do té doby neměla ani ponětí.
Mám přečtené všechny knihy pro dospělé od Simony Votyové, na tuto jsem se moc těšila, o to víc, že je autorkou druhé verze i její dcera. Kniha se mi líbila, stejně jako ty předešlé. Říkám si, proč o autorce není obecně víc slyšet. Její knihy jsou úžasně čtivé, nabité uvěřitelnými lidskými osudy. Tentokrát jde opět o zajímavý životní příběh, i když v obou verzích konec sklouzává téměř až na hranici uvěřitelnosti. Ale obojí čtení jsem si moc užila. Docela by mne zajímalo, jak příběhy vznikaly, protože v každé z variant jsou stejné postavy, jejich charaktery i klíčové okamžiky příběhu, takže je jasné, že obě autorky musely úzce spolupracovat.
Doporučuji s plným počtem *
Audiokniha
Moc se mi to líbilo. Až tak, že vlastně ani nevím, co k tomu dodat.
Audiokniha
Dobrý příběh, zajímavé prostředí. Některé situace sice trochu předvídatelné, ale i tak mě to bavilo.
Velmi dobrá kniha, opravdu je to prvotina doposud neznámé autorky? Styl mi přijde zralý, zkušený, příběh vnímáte z pohledu dvou hlavních postav a při čtení vlastně rozumíte oběma stranám. Proto mě docela mrzí, že děj skončil právě ve fázi, kdy by mě zajímalo asi nejvíc, co se dělo dál. Sice závěr leccos naznačuje, ale...