Lele61 komentáře u knih
Knížka obsahuje celkem 100 vybraných Křesťanových kratičkých fejetonů. Vtipným způsobem popisují nejrůznější všední události, které nám přináší běžný každodenní život. Jde o takový nevšední lehce ironický pohled na běh života pozorovaný z malinko jiného úhlu. Pohodové čtení.
Jako první jsem zhlédl dobře známý film a myslím si, že knížka je stejně dobrá jako on. Poledňáková představuje čtenáři poněkud komplikovaný osobní život sympatické Helenky a také mnohdy pořádně zamotané milostné příběhy členů její rodiny. To vše v humorné formě a s patřičným nadhledem. Pohodové čtení.
Další knížka Frýbové s kriminální zápletkou. Tentokrát s typickým humorem líčí příběh kapitána kriminálky, který vymyslel originální způsob, jak potrestat ty nejmocnější z darebáků. Svižně napsaný román jehož děj nepostrádá potřebné napětí.
Volné pokračování předchozího románu Záhada hlavolamu. Zdánlivě ztracený "ježek v kleci" se znovu objeví na scéně a navíc se pomalu schyluje také k volbě Velkého Vonta. Čtenáře čeká další porce napínavých dobrodružství kluků z Rychlých šípu. Napsáno stejně dobře a čtivě jako první díl :-)
Další sbírka dobře napsaných napínavých a čtivých povídek Sapkowského o bělovlasém Zaklínači Geraltovi z Rivie. Sapkowski zkrátka umí nejen romány, ale skvěle zvládá i povídky.
Soubor Nepilových krátkých fejetonů. Autor je skutečně skvělý vyprávěč a celé je to pohodové a velmi zábavné počtení, které dovede zlepšit náladu. Toto vydání je navíc výborně doplněné ilustracemi Miroslava Bartáka.
Dobrodružná putování kapitána Gullivera jsou už naprostá klasika. Prostřednictvím imaginárního cestopisu se Swift s využitím satiry pouští do ostré kritiky poměrů panujících v tehdejší Anglii.
Bradbury je samozřejmě už velký klasik světové sci-fi. O tom není žádných pohyb :-) Jenom podle mého názoru Marťanská kronika (ač je nesporně velmi kvalitní) není tím úplným TOP v jeho tvorbě. Vrcholem jeho díla je totiž román 451 stupňů Fahrenheita.
Poněkud bizarní, neotřelé, nevšední, mírně chaotické, často absurdní, ale také zároveň velice vtipné a plné jemné ironie - to je typický způsob vyprávění Vonneguta. Neustálý proud myšlenek valící se na čtenáře - tak bych to snad nejlépe charakterizoval. Celé to dohromady však mistrně pranýřuje nedostatky novodobé americké společnosti. Tak právě takový je literární styl tohoto autora. A já jsem mu, musím se přiznat, docela přišel na chuť :-)
Martina Navrátilová nepochybně patří k velkým ženským tenisovým legendám (spolu třeba s Chris Evertovou). Je jednoznačně naprostou ikonou tohoto bílého sportu a stále patří k nejúspěšnějším tenistkám celé historie. V této životopisné knížce je podrobně a čtivou formou zobrazen celý životní příběh této česko-americké tenistky počínaje od dětských let až po její obrovské tenisové úspěchy. Je tam spousta velice zajímavých a obecně málo známých informací a celá knížka je doprovázená bohatou fotografickou přílohou (včetně některých fotografií z rodinného archivu). Jasně se zde ukazuje, kolik píle a úsilí musela Martina věnovat, aby se dostala až na samotný vrchol. Doporučuji nejen tenisovým fanouškům.
Od této knihy Ursuly Le Guin jsem si hodně sliboval vzhledem k literárním cenám, které obdržela. Ale převládající pocit je lehké zklamání. Čekal jsem od toho přece jenom malinko víc. Příběh Genlyho - velvyslance planet Ekumenu na zimní planetě Gethen má poměrně hodně "hluchých" míst, která se dost nudně táhnou. Plusem je zase kvalitní vykreslení prostředí zimní ledové planety a putování po tomto zmrzlém mrazivém světě. Celkově to ale vidím pouze na tři hvězdičky.
Vzestup až na vrchol a následný pád nejmocnějších říší světa Egypta, Persie, Kartága a Říma. Rozhodně zajímavá a dobře napsaná kniha z oblasti naučné literatury, která se detailně věnuje uvedené problematice. Výborně doplněno mnoha barevnými ilustracemi a nákresy. Vhodné nejen pro milovníky historie.
Různé méně známé zajímavosti a "perličky" ohledně panování Habsburgů na českém trůnu. Neotřelý pohled na jednotlivé vladaře z poněkud jiného úhlu. Dobře napsaná knížka je takovou pestrou sondou do soukromého života panovníků. Prostě dějiny podané zábavnou formou. Doporučuji k přečtení, určitě se dozvíte něco nového.
Komplexní publikace mapující vznik, vývoj a nejrůznější formy organizovaného zločinu v ČR i ve světě a metody a formy boje proti němu včetně uvedení příslušného legislativního rámce. Velmi solidní publikace na seznámení s vysoce aktuálním fenoménem organizovaného zločinu. Autor je specialistou na tuto problematiku.
Tragikomický a opravdu podivuhodný životní příběh muže, který se narodil jako stařec a postupem času mládne, což mu do značné míry znemožňuje vést normální plnohodnotný život. Osud Benjamina je podán dojemně a lehounce melancholicky jako takové malé zamyšlení a rozjímání nad pomíjivosti, které výrazně působí na emoce čtenáře.
Zase jsem jako první viděl celkem povedený film. Knížka mě však také nezklamala. Životní příběh rozeného smolaře doktora Dobeška, kterého žena i tchýně neustále postrkují k dosažení úspěchu oplývá spoustou humorných situací, takže se určitě zasmějete. Příjemná oddechová četba, víc od toho ale nečekejte.
Mocný Don Corleone v čele svého klanu a nelítostný krvavý souboj jednotlivých mafiánských rodin o moc v newyorském podsvětí. Mario Puzo podrobně popisuje temný svět mafie s jejími velmi přísnými pravidly, která je přitom financována "špinavými" penězi z pašování, hazardu a obchodu s drogami. Dnes už klasický příběh je znám také z úspěšného filmového zpracování. Rozhodně mohu doporučit k přečtení.
Hailey se v tomto románu věnuje světu peněžnictví a amerických bank. Zase jako obvykle předvádí brilantní znalost prostředí, o kterém píše. K tomu přidává výborně zvládnutou charakteristiku postav, zajímavou zápletku a svižný a napínavý děj. Celkově jde o velmi čtivou a poutavou knihu, jak už je u tohoto autora zvykem. Příliš nevadí ani fakt, že kniha byla napsaná už před řadou let. Stále má čtenáři co říci.
Jedná se o výrazný nakladatelský počin. Jde totiž o vůbec první reprezentativní antologii českého aforismu od jeho úplných začátků až po současnost. Představuje tvorbu celkem 66 autorů. Pro příznivce aforismů je to přímo ideální četba :-) Aforismus jako nejkratší literární útvar je u nás bohužel (myslím neprávem) poněkud opomíjený.
I když od napsání těchto povídek uběhla už opravdu pěkná řádka let, tak si myslím, že jsou stále čtivé a mají co říci i současnému čtenáři. To svědčí o velikosti jejich autora.