lena.o.knihach lena.o.knihach komentáře u knih

Cesta za štěstím Cesta za štěstím Jenn Bennett

Na třetí knihu Jenn Bennett jsem se těšila. Čekala jsem podobnou pecku jako Kudy ke hvězdám, ale opět jsem zklamaná (stejně jako u Na jedné vlně).

Přezdívka hlavní hrdinky Josie mě štvala. Za mě má "fotocvok" k roztomilosti opravdu daleko.

Celkově mi kniha přišla naprosto o ničem. Čekala jsem trochu větší tajemství nebo aspoň zajímavější zápletku. Nezaujala mě žádná z postav a romantická linka byla příliš slabá.

Byla to nuda. Pokud někdy vyjde další kniha od autorky, rozhodně si dobře promyslím, jestli ji dám šanci.

20.04.2022 2 z 5

BreakAway BreakAway Anabelle Stehl

Lia už dál nesnese pomluvy od spolužáků a utíká do Berlína. Do hlavního města se vrací vyřešit rodinné problémy i Noah. Cesta se jim zkříží a společné dobrodružství začíná…

Při čtení BreakAway jsem se cítila jak na horské dráze. Někdy jsem se bavila (např. při scéně s rajčaty) a obdivovala, jak krásně umí autorka popsat přírodu a jindy byly scény zbytečně natahované a nudné. Kdyby byla kniha kratší, předešlo by se právě takovým odstavcům a snížil by se i počet překlepů a chyb.

Líbilo se mi, že se kapitoly střídaly z pohledů hlavní dvojice, i když si mě Noah s Liou tolik nezískali. Víc mi byly sympatičtější vedlejší postavy - hlavně Noahovi sourozenci Kyra (mladší sestra, o které je 2. díl) a Elias (starší bratr, o němž je závěrečný díl série AWAY).

Celá kniha je obklopena tajemstvími, které čtenáře nutí číst stále dál. Anabelle Stehl ani moc nenapovídá, takže vás napadají různé teorie a extrémní scénáře, i když skutečnost pak vůbec není tak šokující.

Obálka s mapou Berlína je nádherná! V knize nechybí ani playlist a myslím si, že kdo rád odhaluje skryté pravdy a tajemství a nevadí mu pomalejší tempo, měl by dát BreakAway šanci.

14.04.2022 3 z 5

Rudý vlk Rudý vlk Rachel Vincent

Dívka v červeném plášti nese košík plný dobrot babičce, která bydlí sama v lese a právě tam narazí na vlka. Tohle osudové setkání ovlivní šestnáctiletou Adélu na celý život.

Od začátku mi kniha připomínala film Červená Karkulka z roku 2011. Má to podobně temnou atmosféru, silnou hlavní hrdinku a dva mladíky, kteří soupeří o Adélinu pozornost.

Na konci jsem byla hodně rychle a klidně bych i pokračovala dál. Některé scény mohly být více rozepsané, i celé týdny autorka přeskakovala. Kniha má ale spád a nenudíte se u ní.

Rudý vlk je skvělou volbou pro náctileté, kteří nechtějí klasickou pohádku. Není to dlouhé, jsou tam drsné momenty a stále se něco děje.

16.03.2022 4 z 5

Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Rin se dostane na nejprestižnější vojenskou akademii v zemi. Náročné učivo, tvrdý výcvik, přísní mistři - studium s Rin a ostatními mě bavilo, a když teď vím, co si Kuangová na čtenáře připravila, mohlo se učení o pár stran klidně protáhnout.

Maková válka začíná jako nevinný příběh o sirotě, který se promění v drsnou a temnou fantasy. Nikdy jsem nezažila takhle brutálně popsané detaily násilí z války a konec knihy opravdu není pro slabší povahy.

Autorka se inspirovala druhou čínsko-japonskou válkou a masakry, které nám naservírovala v knize, se opravdu staly - o to děsivější kniha je. A s prvky fantasy spolu dohromady tvoří jednu z nejlepších ve svém žánru.

22.02.2022 5 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Abych mohla pokročit s Odkazem Dračích jezdců, potřebovala jsem si dát rereading Eragona. Tak jsem sáhla po audioknize, kterou načetl Martin Stránský a načetl ji nádherně! Příběh mě ani po těch x letech nenudil, nezklamal a stále ho žeru.

17.01.2022 5 z 5

Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

Jak mě ten začátek nebavil, tak na konci jsem se nemohla odtrhnout. Už od poloviny mě to chytlo, obracela jsem jednu stranu za druhou a jsem moc ráda, že z Vlády vlků nejsem zklamaná.

Poslední(?) dobrodružství Nikolaje, Zoji, Niny a dalších méně i více známých postav jsem si fakt užila.
A mapa, obálka i to, co se skrývá pod přebalem, je nádherným bonusem knihy.

Pokud jste milovníkem fantasy a nějakou nepochopitelnou náhodou jste ještě nevstoupili do světa Grišů, co nejrychleji to napravte.

11.01.2022 4 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Někdo cizí v domě mi občas přišlo zbytečně zdlouhavé, i když jsem měla stále potřebu číst dál. Baví mě, že jsou její knihy takové jednohubky na jedno odpoledne. Pořád se to ale táhne v tom průměrném duchu a nejsem z těch knih tak odvařená.

02.01.2022 3 z 5

Okamžik pravdy Okamžik pravdy Kasie West

Tímto prohlašuji, že autorčina předchozí kniha Možná tentokrát, byl opravdu jen nějaký omyl, který se mi dostal do rukou, protože královna romantických příběhů je zpět.

Pořád u mě sice vedou knihy P. S. Líbíš se mi a Po tvém boku, ale i Okamžik pravdy se mi líbil. Díky této knize jsem na chvíli zapomněla na okolní svět a užívala si jednoduchý, vtipný a milý příběh ze středoškolského prostředí. Občas jsem celkem dost pociťovala, že už dávno nepatřím do cílové skupiny čtenářů, ale vůbec mi to nevadilo.

13.12.2021 4 z 5

Tráva Tráva Keum Suk Gendry-Kim

Historické romány odehrávající se za 2. světové války čtu většinou o Židech a koncentračních táborech. Tráva pro mě byla novinka. Tento komiks vypráví životní příběh korejské dívky Okson, která byla během 2. světové války donucena sloužit jako sexuální otrokyně japonským vojákům.

Okson s rodinou hladověli, pro lepší budoucnost ji prodali k pěstounům, byla na útěku, neuměla číst a psát a v patnácti letech se nakonec dostala do vojenského tábora. Za víkend ji navštěvovalo až 40 vojáků.

Byl to pro mě neskutečně silný a emotivní zážitek. Když v normálních knihách vnímáte jen text a zbytek si představujete, záleží to všechno jen čistě na vaší fantazii, jak moc postavy trpí nebo jak to vypadá, když se někdo loučí například, ale pokud jde o grafický román - tam máte přímo před očima ty ilustrace a vidíte ty obličeje a emoce v nich. Přiznávám, že jsem několikrát měla na krajíčku.

Pokaždé, když budu doporučovat četbu o 2. světové válce, bude to Tráva.

08.11.2021 5 z 5

Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Glennon Doyle

Kým jste byly předtím, než vám svět řekl, kým máte být?

Ještě nikdy jsem se neocitla tak blízko samotné autorce, jako tomu bylo u Glennon Doyle v Nespoutané. Otevřela mi oči. Díky ní jsem se začala na věci dívat i z jiných úhlů a nebyla kapitola, kde bych si něco nezvýraznila.

Glennon Doyle je čtyřicet pět let. Ušla dlouhou cestu a život jí to zrovna neulehčoval. V dětství se autorka potýkala s bulimií, byla závislá, pak přišlo první těhotenství, do toho deprese, úzkosti a to ještě pokračuje…
Příběh není o tom, že by vám brečela na rameni a stěžovala si, jak to neměla lehké. Naopak vám ukazuje, jak se s tím vším poprat, jak přijmout své tělo, mít se ráda, být odvážná, být nespoutaná, neotročit, ale naplno žít.

Pokud byste si měli přečíst jen jednu jedinou autobiografii, byla by to Nespoutaná.

08.11.2021 4 z 5

Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Na Pět kroků od sebe nemá tahle kniha ani zdaleka, i když obálka je opět nádherná.

Začátek mě bavil, ale to jsem ještě nevěděla, co všechno přijde. Byly tam nudné části, zbytečně zdlouhavé a příliš mnoho dramat.
K žádné postavě jsem si nenašla cestu a jak to šlo dál a dál, nevěřila jsem jim ani nos mezi očima. Na jedné stránce se chovali úplně na odstřel, na další zas byli nejlepší kamarádi pod sluncem. A konec tomu dodal třešničku na dortu.

Ale pravdou je, že jsem se párkrát i zasmála a navíc je to čtivá a celkem krátká kniha.

01.11.2021 3 z 5

Mimochodem Mimochodem Woody Allen (p)

Filmy Woodyho Allena mám ráda a říkala jsem si, že bych měla zkusit i nějakou jeho knihu. A proč se tedy nevrhnout rovnou do autobiografie Mimochodem?

Slavný režisér, herec a spisovatel (a nejen to) popisuje své dětství na Manhattanu - židovskou rodinu, kina, spolužačky. Postupuje chronologicky, až se čtenář dostane k dráze komika, k prvním filmům a manželství. Nešetří vtipnými poznámkami, je kritický, otevřený a uznává své chyby.

Velká většina jmen hudebníků a dalších umělců mi nic neříkala. Věřím, že bych si knihu užila více, kdybych věděla, o kom se přesně mluví. Pokud jste ale velkým fanouškem Woodyho Allena, neměli byste si Mimochodem nechat ujít.

25.10.2021 3 z 5

Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Kdo by neznal sérii Objekty touhy, která je všude vidět na instagramu? Konečně jsem se už i já dostala k Jeho banánu a udělala si vlastní názor. A jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila, protože na mě dojem moc neudělala.

Nepřišla mi vtipná. Já se opravdu nesmála (to jsem se víc chlámala u Bridgertonových) a přitom měl být právě humor předností této knihy. Postavy mi byly nesympatické a zápletka také nestála za nic.
Jen děkuji za to, že se jedná o tak krátkou knížku, se kterou jsem strávila hodně málo času. Naštěstí se i dobře a rychle četla, jinak bych se s příběhem trápila bůhvíjak dlouho.

Prý jsou další díly lepší. Já to ale riskovat nehodlám.

11.10.2021 2 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Johna Greena mám ráda. Líbí se mi jeho styl, myšlenky, na které mě díky příběhům přivede a jak se mnou občas jeho knihy emočně zamávají.

Jedna želva za druhou pro mě patří k těm lepším od něj. Sice mě kniha nerozbrečela jako Hvězdy nám nepřály, ale i tak bych vám Želvy doporučila.

Hlavní hrdinka Aza trpí (stejně jako autor) obsedantně-kompulzivní poruchou. Vzhledem k tomu, že se autor inspiroval svými vlastními zkušenostmi, všechno to působilo neskutečně reálně. Až jsem se divila, co člověka může napadnout, když má zůstat přes noc v nemocnici nebo když má někoho políbit.

V knize je hodně myšlenek, ale i dost dialogů, tak se nemusíte bát, že by vám 232 stran zabralo moc času.

13.09.2021 4 z 5

Nevinný záskok Nevinný záskok Lizzy Dent

Nevinný záskok doporučují autorky Beth O'Learyová a Emily Henryová. Při čtení mě občas napadalo,  že jsme asi nečetly stejnou knihu, protože já z ní vůbec nadšená nebyla.

Postavy si mě po celou dobu nezískaly, byly mi úplně jedno. Nevěřila jsem jim ani nos mezi očima. Romantická linka byla hodně slabá a vůbec mě neoslovila. Prostředí bylo místy fajn, ale myslím si, že by se krása skotské krajiny dala popsat ještě detailněji a lépe.

Chtěla jsem se prostřednictvím Nevinného záskoku rozloučit s létem. Tohle zakončení se mi ale nelíbilo. Do čtení jsem se musela nutit. Nebylo to vtipné, lehké, svěží. Bylo to nudné, zbytečně dlouhé, bez jiskření, chyběla tomu šťáva (asi protože se tam pilo jen víno, že).

12.09.2021 2 z 5

Svolení Svolení Vanessa Springora

Svolení je neuvěřitelně silná zpověď. Nebylo to vůbec lehké čtení. Nevyvolává jen silné emoce, ale někdy mi bylo až fyzicky nevolno z toho všeho. Člověk se jen ptá, jak to mohlo panu G. všechno tak procházet.

Vanessa Springora má můj velký obdiv. Dokázala jít ven se svým vlastním příběhem, který napsala jednoduchým (a pro mě velmi čtivým) stylem.

27.06.2021 4 z 5

Zachraň mě Zachraň mě Mona Kasten

Mona Kasten si díky pětidílné sérii Znovu získala srdce mnoha čtenářů. A i já (i když ještě nemám kompletně přečteno) patřím mezi fanoušky této německé autorky.

A právě dnes vychází první díl trilogie Maxton Hall s názvem Zachraň mě.

Jako první musím vyzdvihnout obálku. Je naprosto kouzelná a už se nemůžu dočkat, až uvidím to vázané vydání.

Hlavní hrdinka Ruby Bellová je moc sympatická studentka. Líbí se mi, že si stojí za svými názory, ví, co chce a má slabost pro (do detailu vyšperkované) plánování.
Oproti tomu mi James do noty moc nesednul. Ale netvrdím, že si mě nemůže získat v dalších dílech.
Hned jsem si ale oblíbila vedlejší postavy - Ember, Lin, Alistaira a Lýdii. Moc bych si přála, aby v pokračování dostaly více prostoru.

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale pak už jsem nemyslela na nic jiného. Vrátila jsem se do středoškolských let, zažila halloweenskou párty, trpěla při přijímacím řízení na univerzitu a nebudu vám lhát, moc jsem si to užila.

Děkuji @kate_valter z @knihydobrovsky za recenzní výtisk.

07.06.2021 4 z 5

Pět temných osudů Pět temných osudů Kendare Blake

Když jsem se před dvěma lety pouštěla do Tří temných korun, nenapadlo by mě, že to dnes bude jedna z mých hodně oblíbených sérií. A důstojnější závěr si tato tetralogie nemohla přát.

Trojčata. Tři královny. Jedna je travička (specializuje se na jedy), druhá je naturalistka (má zvířecího parťáka) a další je elementálka (ovládá živly). Vládnout ale může jen jedna. A zbylé dvě musí zabít.

K mé smůle jsem si většinu postav oblíbila, ale Kendare Blake jim nedala nic zadarmo, život jim vůbec neulehčovala (spíše naopak) a mně tak lámala srdce.

Četlo se mi to skvěle. Každou kapitolu autorka věnuje jiné královně. Všechny tři dostaly svůj prostor a žádná z nich nebyla ochuzená o svůj příběh.

Originální námět celé série se mi moc líbil. První dva díly jsem hodnotila plným počtem hvězdiček, třetí byl za mě trochu slabší, ale Pět temných osudů nezklamalo a vrátilo Temné koruny zpátky na vrchol.

28.05.2021 4 z 5

Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

Moc jsem od toho nečekala a nakonec jsem byla velmi příjemně překvapená.
Temná atmosféra je suprová a Puk mi tam na to odlehčení neskutečně moc sedí.
Do dalších dílů se určitě pustím a moc se na ně těším.

19.05.2021 3 z 5

Letní sázka Letní sázka Emily Henry

Dva spisovatelé, tvůrčí blok, prázdniny u jezera a romantická komedie na spadnutí...

Už od začátku mi postavy byly sympatické, nedělalo mi žádný problém se do příběhu ponořit a občas jsem se i zasmála.
Že spolu January a Augustus uzavřou sázku, vystoupí ze svých zajetých kolejí a budou psát úplně jiný žánr, byl skvělý nápad.

Moc mě to bavilo do doby, než mi to přišlo až moc natahované. Postavy začaly dělat zbytečnosti, chovaly se najednou jinak a klesly u mě na nezájem.

Kdyby byla kniha kratší, neměla by šanci si u mě něco pokazit. Takhle je pro mě Letní sázka jen průměrný romantický příběh.

19.05.2021 3 z 5