lena.o.knihach komentáře u knih
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze.
Přiznám se, že z Výzvy sluneční královny mi kromě jmen hlavních postav v hlavě nic moc nezůstalo, takže jsem si děj i se spoilery připomněla a rozhodně pro mě bylo lepší pak navázat na druhý díl.
Zákon krále Aurory se odehrává ve dvou časových rovinách, takže se konečně dozvídáme nějaké odpovědi a já linku z minulosti rozhodně uvítala. Přesto byla kniha ale zbytečně dlouhá a někdy jsem se do čtení musela nutit.
Žhavých scén se tu rozhodně dočkáte, ale já z nich nijak odvařena nebyla. Je fakt, že na mě hlavní postavy nezapůsobily natolik, abych jejich příběh po dočtení hned nezapomněla. Něco mi tam scházelo, nepotřebuju si vyhledávat fanarty, zvýrazňovat scény a vzhledem k tomu, že série není jen trilogie, uvidím, jestli budu pokračovat.
Čtvrtá kniha ze série Temný Olymp se tentokrát zaměřuje na Apollóna a Kasandru. Ona pro něj pracuje a nyní se vydávají na tajnou misi, přičemž Kasandra jede jako Apollónova milenka.
Tento díl mě hned od začátku neskutečně chytnul a já věděla, že to narozdíl od toho předchozího bude jízda. Nejsou tu žádné výplňové pasáže nebo popisné odstavce. Naopak je to až příliš předvídatelné (včetně detektivní zápletky) a plné dialogů.
V Oslnivém hříchu najdete předstíraný vztah, jednu postel, plus size hrdinku a spoustu, ale vážně spoustu žhavých scén. Jiskřit to navíc začne už v úvodu a myslím, že pokud hledáte jednoduchý příběh, kde jde především o ty dva, je tohle pro vás to pravé.
Za knihu v rámci spolupráce děkuji @knihydobrovsky
Tahle kniha je prostě celá ňuf! (Kdo četl, tak pochopí.) Mě dostala ještě předtím, než jsem ji otevřela nádhernou barevnou ořízkou, která je jednoduše kouzelná. A jsem moc ráda, že takový byl i příběh uvnitř.
Kiela strávila posledních pár let ve společnosti magických knih a jedné oživlé inteligentní rostliny jménem Kaz. Když z hořící knihovny uprchnou, usadí se na ostrově, kde schází marmeláda. A tak si hlavní hrdinka otevře obchůdek a zjišťuje, že má velmi pohledného a zvědavého souseda.
Krámek s kouzly má úžasnou atmosféru. Děj je spíš takový jednodušší, ale krásně vyprávěný. Mě to bavilo moc, ale v žánru cozy fantasy u mě stále vede Přísně tajný spolek svérázných čarodějek a Dům v blankytně modrém moři.
Ona utíká před mediálním světem do zapadákova. On je její nový soused, který nestojí o narušitelku klidu a pohody. Navíc je to fotbalový brankář a zároveň trenér místního klubu. To ještě neví, že spolu budou muset pracovat.
Třetí knihu Eleny Armas zařazuji mezi Americký milostný experiment a Lásku po španělsku. Ta u mě stále vede a ani Láska v prodloužení ji neporazila. Nicméně jsem si ji dost užila. Je to skvělá romantická komedie, která je čtivá, vtipná, má sexy hlavního hrdinu a něco málo k tomu (v tomto případě kozy, kočka a kohout).
Možná bych ubrala vulgarismů a přidala více akcí s místními obyvateli, protože třeba jóga s kůzlaty neměla chybu.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @albatrosmedia
Když příběh plný klišé funguje, nemám s tím problém. Nevadí mi číst/poslouchat dokola a dokola tu ohranou písničku (a že jsem v hlavě skoro neustále myslela na Holubici a hada), copak si, když se řekne čarodějka a lovec čarodějnic, vzpomenete na jinou knihu?
Nelítostnému lovci jsem propadla hned od začátku a s romantickou linkou od nenávisti k lásce jsem nemohla být spokojenější. Je fakt, že v polovině tempo trochu stagnovalo a možná jsem čekala trochu více popichování a slovních přestřelek mezi hlavními hrdiny, ale není to nic, co by mi nějak zkazilo zážitek ze čtení.
Rozhodně tento první díl dilogie doporučuji. Je to velmi čtivé, napínavé a prostě a jednoduše, nejobávanějšího lovce, zodpovědného za nejvíc čarodějnických poprav, zároveň kapitána Krevní stráže, chcete poznat.
Také máte rádi, když k hlavní postavě promlouvá záhadný hlas? Noční běs si občas střihne i rýmovačku (má to fakt skvělé kouzlo) a pokaždé, když se objevil, já se nemohla odtrhnout. Kam se teď hrabe nějaká romantická linka předstíraný vztah? (Ale jako, i ta tady stojí za to).
Jedno temné okno je nádherná kniha s neskutečně vykreslenou atmosférou, se silnými charaktery a propracovanou magií ukrytou v kartách (prostě geniální).
Worldbuildingem se ale Rachel Gillig moc nezaobírala a na dost otázek si ohledně fantasy světa musel čtenář odpovědět sám (třeba se dočkáme v dalším dílu).
Taková knížka tu strašně dlouho nebyla a než se dočkáme pokračování (zároveň i konce), tak ani nebude. Je to skvělý příběh, který jsem si přes nepatrné nedokonalosti moc užila a s klidem ho doporučuji.
Za knihu v rámci spolupráce děkuji @knihydobrovsky
Nechala jsem se zlákat barevnou ořízkou? Ano! Vidí hlavní hrdinka duchy a s jedním z nich si něco začne? Ano! Zní to skvěle a říkáte si, že jste takovou paranormální romanci ještě nečetli? Ano! Třikrát ano a stejně to byl průměr.
Florence nyní žije v New Yorku a píše milostné romány za slavnou spisovatelku. Jenže po rozchodu už na lásku nevěří a jak má nyní napsat něco romantického?
Když jí Benji odmítne prodloužit termín odevzdání, jede hlavní hrdinka zpátky do rodného maloměsta a to poslední, co by na prahu čekala, je duch jejího redaktora.
Knihu jsem úplně zhltla, ale ani ne proto, že by mě příběh bůhvíjak bavil, spíš to opravdu bylo velmi čtivé. Občas vtipné, někdy naopak smutné a s hlubšími myšlenkami, nicméně já si od anotace slibovala ještě trochu silnější příběh, který by na mě více zapůsobil.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @knihydobrovsky
S knihami od Rebeccy Yarros se roztrhl pytel (a vůbec se tomu nevidím). Fantasy plná draků zabodovala, ale jak jsou na tom její contemporary romance? Wilder už je má třetí přečtená a musím přiznat, že zatím nejslabší.
Příběh se odehrává na luxusní lodi, kam si na devět měsíců pozval dvaadvacetiletý Paxton doučovatelku. On se musí soustředit hlavně na trénink (je to pětinásobný medailista z X Games) a učení už jde tak nějak stranou, na to má Leah.
I když dopluli do několika přístavů, různých zemí, měst a ostrovů, čtenář z toho cestování nic moc nemá. Je jedno, kde Paxton předvádí své kaskadérské kousky, kdyby nebyly na začátku každé kapitoly napsaná místa, ani by nešlo poznat, že se hýbou.
Mezi hlavní dvojicí chyběla jiskra. Žádnou přitažlivost jsem tam necítila a všechno to působilo strašně povrchně (ostatně i postavy samotné takové byly). První díl Odpadlíků mi bohužel nesedl, ale naštěstí je uzavřený. Zda se v dubnu pustím do pokračování, kde by romantická linka mohla být slibnější, to ještě uvidím.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @knihydobrovsky
Energetické víry vás během několika vteřin přenesou z místa na místo. Skok takovým portálem je extrémně nebezpečný a je jen pár vyvolených, kteří mají tu čest. Elaine trénovala mnoho let, aby teď mohla podstoupit závod, stát se běžcem, dennodenně používat vortexy a udržovat ve světě mír.
Na začátku autorka vysvětluje, jak svět funguje a trvalo mi se začíst. Anna Benning to nepodává zrovna záživným způsobem a těch informací není málo. Jakmile se to ale rozjelo, nechyběla akce, zvraty a rozvíjející se romantická linka.
První díl trilogie mě na první pohled velmi zaujal. Obálka se mi líbí a ilustrace na předsádkách také. Spadá do žánru ya fantasy, ale více se hodí do sci-fi. Příběh se odehrává v dystopické budoucnosti a občas mi připomínal Divergenci nebo Aurora povstává.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @knihcentrum
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @albatrosmedia
Auren už nestrpí být zavřená ve zlaté kleci a je připravena se postavit na vlastní nohy, stát si za svým názorem a už naivně nevěřit králi Midasovi.
Tím se dostávám k tomu, že tahle série má všechno. Má stupňující tendenci, takže doufám, že jí to vydrží. Má postavu, kterou nemůžete vystát, nenávidíte ji. A má postavu, ze které jste úplně paf.
Je to neskutečně čtivý, občas Auren ve vyprávění vystřídá Midas, Slade nebo královna Malina, těch pikantních scén tu je tak akorát (na 632 prostě přiměřeně), vývoj postav, a to vše v krásné pevné vazbě s nádhernými obálkami, které k sobě ladí.
Škoda toho prvního dílu, protože ten je absolutně mimo úroveň druhého nebo třetího. Jsem strašně ráda, že jsem dala pokračování šanci, protože celý ten příběh totálně žeru. Tu poslední hvězdičku si stále šetřím na díl, který mě dostane do kolen.
Pro mě byla Haunting Adeline takovou vstupenkou do tohoto žánru, a když jsem ji minulý rok četla poprvé, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych se těšila na rereading v češtině, nebo měla knihu ve více vydáních a těšila se na druhý díl.
U Adeline byste neměli brát varování před samotným příběhem na lehkou váhu, to samozřejmě platí všude, ale v tomto případě je na to potřeba klást důraz. U nás takových knih ještě tolik není (letos se teprve máme na co těšit) a ne všichni si dovedou představit, co za zvrácenosti uvnitř čeká.
Pokud vás Stíny nad Adeline lákají a už vám bylo osmnáct let, udělejte si názor sami. Já se nestydím za to, že jsem tomu příběhu, postavám i žánru totálně propadla.
Za knihu v rámci spolupráce děkuji @knihydobrovsky
Konečně jsme se dočkali příběhu Leopolda v hlavní roli. Já si tuto postavu oblíbila a moc se na ni těšila, ale trvalo mi docela dlouho, než jsem se začetla a ponořila do vyšetřování (na to jsme si museli chvíli počkat).
Nechyběla špetka nadpřirozena, romantická linka mě velmi příjemně překvapila, a to všechno je napsané krásným bohatým jazykem.
Jistě nikoho nepřekvapuje, že ani Okamžiku oběti není po vzhledové stránce co vytknout.
I když se mi závěrečný díl trilogie líbil ze všech nejméně, jako celek bych sérii určitě doporučila, protože vás zavede do historické Olomouce a není nad to navštívit místa z přečtené knihy.
Všechny příběhy jsou navíc velmi čtivé, doplněné o novinové články a další zajímavosti, díky kterým vás Věk přízraků, Hodina hromu a v neposlední řadě i Okamžik oběti bude bavit ještě víc.
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @ya.ctu
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
Myslím, že jsem tento rok zahájila skvěle, když první přečtená kniha byla od Any Huang. Sice ještě nemám dočtenou tu předchozí sérii, ale Christian už teď patří mezi mé oblíbence, takže se na Twisted Lies vrhnu co nejdřív. V Králi hněvu jsem na něj totiž také narazila.
První díl série Králové hříchu je o italském miliardáři a dědičce šperkařského byznysu. Dante Russo je arogantní a nikdy se neměl v plánu ženit. Vivian Lauová je ambiciózní a z pocitu povinnosti k rodině souhlasí se svatbou.
Já se od první strany nemohla odtrhnout. I když se střídá jedno klišé za druhým (od nenávisti k lásce, nucená blízkost, domluvený sňatek), tak jsem si příběh moc užila. Vývoj postav, střídání kapitol z obou pohledů, neskutečná chemie, vypadá to, že knihy od této autorky budou moje sázka na jistotu.
Žádnou audioknihu načtenou Sašou Rašilovem neodmítnu. Je neskutečný, jak moc ten příběh dokáže vylepšit. Strašně moc se mi líbí jeho hlas a ten zážitek z poslechu má pak úplně jiné grády, obzvlášť v případě knihy V životech loutek.
Jedná se o sci-fi s roboty v hlavních rolích. Žánrově to jde trochu mimo mě, ale já mám autorovy knihy moc ráda, takže jsem dala šanci i této. A dobře jsem udělala.
V domě postaveném vysoko ve větvích stromů žije otcovský android Gio (velmi vynalézavý), neurotický vysavač Rambo, mechanická ošetřovatelka Sestra Ratched a člověk Victor Lawson. Dokonalá partička, co? Věřte, že ji chcete poznat.
V životech loutek je příběh plný krásných myšlenek, u kterého se ale i zasmějete (a pokud dáte šanci audiu, smích je zaručen). TJ Klune ta vážná témata servíruje postupně, když je potřeba, tak situaci odlehčí a musím říct, že Domu v blankytně modrém moři docela šlape na paty.
Děkuji @audioteka_czsk za audioknihu. #spoluprace
Do této knihy jsem šla absolutně bez nějakých očekávání a už vůbec jsem netušila, jaký romantický příběh na mě čeká.
Jakmile jsem se hned od první strany začetla a okamžitě se do toho ponořila, bylo mi pomalu jasné, že když jsou dva na začátku šťastní, že to tak asi nezůstane po celou dobu a něco se hodně rychle změní.
Samozřejmě jsem na ten zlom nečekala dlouho a musím říct, že to od té doby byla velká emotivní jízda a vážně, vážně, vážně hodně smutná. Jako až tak, že jsem si říkala, proč jsem si to nechala na vánoční svátky.
Pro tebe je má první kniha od Jodi Ellen Malpas a určitě to nebyla poslední. Autorka nejen píše setsakra čtivě, ale vykreslila i skvělé charaktery, kterým jsem propadla. Jo a pokud se do této krásky budete pouštět, nezapomeňte si kapesníčky.
Děkuji @grada_cz & @cosmopolis_cz za knihu. #spoluprace
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
S Planoucími korunami mám jeden problém. Já absolutně nejsem spokojená (a stále to prostě nemůžu vydýchat), že jedna z hlavních hrdinek skončila s tím druhým a ne s mým favoritem.
Děj nechci ani nastiňovat, ať opravdu dopředu vůbec nic netušíte, ale moc vám Korunní princezny doporučuji. Je to vtipné (já se smála nahlas), neskutečně čtivé a za to také může střídání kapitol z pohledu Rose a Wren. Samozřejmě skončí vždycky v tom nejnapínavějším momentě, vy otočíte na druhou stranu a tam začíná vyprávění té druhé, takže vás to nutí pokračovat, abyste se zase dostali k vaší oblíbenkyni.
Celá tahle trilogie má pohádkovou atmosféru (úplný disney vibe z toho křičí) a mně se strašně moc líbila. Jedná se o young adult fantasy bez explicitně popsaných scén, proto je vhodná pro čtenáře od čtrnácti let.
Dobrodružství Rose a Wren je sice u konce, ale série nekončí. V plánu jsou dvě další knihy, přičemž každá bude věnovaná někomu jinému a vzhledem k tomu, že jsem si oba mužské hrdiny velmi oblíbila, těším se i na jejich vlastní příběhy, které si doopravdy zaslouží.
Ona je z Bratislavy, kde si jde za svým snem. On žije v New Yorku a je obchodní partner jejího otce a také je o patnáct let starší.
Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Musela jsem si zvyknout na trošku jiný styl psaní, který mi (převážně kvůli až filozofickým myšlenkám) moc nevyhovoval. Odstavce byly někdy zbytečně dlouhé, ale ještě před polovinou se to zlomilo, zmizely i odbornější výrazy a konečně jsem si mohla naplno užívat konverzace těch dvou.
Connor na mě působil až moc dokonale (což samozřejmě pro ženský román není špatně), ale pro mě byl prostě až k neuvěření. Riley byla ovšem zajímavá hlavní hrdinka. Našla se v boho stylu, rozevlátých šatech, ověšená cingrlátky. Líbilo se mi, že to všechno mělo skrytý význam.
Láká vás příběh se zakázanou láskou odehrávající se na jihu Španělska? Nevadí vám věkový rozdíl a preferujete i vážnější témata (např. smrt blízké osoby) v romantických knihách? V tom případě doporučuji Impuls s krásnou barevnou ořízkou od slovenské autorky.
Děkuji autorce @michaelazamari za knihu.
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
Ryan Shay je kapitán basketbalového týmu a na každém kroku ho pronásledují paparazzi. Chodí v podstatě jen domů nebo na hřiště. Pro své dvojče (Stevie z Mílového klubu) by udělal cokoliv, takže souhlasí s tím, že její nejlepší kamarádku u sebe dočasně ubytuje. Kromě spolubydlící si ale Indy zahraje i na falešnou přítelkyni.. a my už víme, jak to chodí.
Já si hlavní postavy dost oblíbila v předchozím díle (navazuje jen volně, nemusíte sérii číst popořadě) a tady, kde měli mnohem víc prostoru, jsem těm dvěma totálně propadla. Chemie mezi nimi byla neuvěřitelná!
U Mílového kroku jsem si nechala jednu hvězdičku k dobru, ale tady prostě na žádnou rezervu místo není (prominu i výrazy u pikantních scén, které se ne úplně šťastně přeložily).
Správnému kroku nemůžu nic vytknout a vy byste se měli do série Větrné město okamžitě pustit a přiznám se, že i když vím o basketbalu úplný kulový, tak se na NBA podívám (samozřejmě bude hrát Chicago).
Jednoho dne zachrání malá talentovaná kovářka tajemné zvíře. Netuší, že tento zásadní okamžik ji ovlivní celý život.
Dráčkům na parůžkách rostou čajové lístky, ze kterých se po sklizení připraví speciální odvar, díky němuž je možné nahlédnout do vzpomínek druhých.
Nejen malý čtenář bude z fantasy komiksu nadšený. Já se do knihy zamilovala na první pohled. Nádherný příběh, překrásné ilustrace, roztomilé kouzelné bytosti, opravdu velké doporučení pro každého milovníka těch nejmilejších pohádek.
Různorodost postav se tu neřeší. Ať už má tmavou pleť nebo je na vozíku, jsou si otevřeni a navzájem se podporují a pomáhají si.
Spolek čajových draků je první díl stejnojmenné trilogie a já se nedivím, že získala ocenění a je tak moc oblíbená v řadě zemích.
Děkuji nakladatelství @hostbrno za knihu. #spoluprace
Princezna klamu (Mostní království 1) patří k mým nejoblíbenějším romantasy, a když nedávno na Slovensku vyšla nová kniha od Danielle L. Jensen, nemohla jsem ji už déle odkládat.
Freya se touží stát bojovnicí, místo toho tráví dny pitváním ryb a je uvězněna v nešťastném sňatku. Když ji jednoho dne hrozí smrt, je donucena prozradit své tajemství - v žilách ji koluje krev bohyně, díky které je schopna odrazit každý útok. A kdo by takovou moc nechtěl mít na své straně?
Osud vpísaný v krvi je první díl dvoudílné série inspirovaný severskou mytologií. Sice jsem Vikingy nesledovala (ale přítel jo a něco málo mi vyprávěl) a můžu s klidem říct, že tahle kniha je pro fanoušky zmíněného seriálu.
Hlavy tu lítají na všechny strany, krev stříká všude okolo, autorka se detailně popsaných scén nebojí, a to nesouvisí jen s násilím, ale i s jinou (příjemnější) stránkou (tak tři ohníčky, dámy a pánové).
Je to akční, čtivé a velmi žhavé. Za mě rozhodně velké doporučení.
Děkuji @preskoly.sk za knihu. #spoluprace