lencin lencin komentáře u knih

Z Izrastiny s láskou Z Izrastiny s láskou Jakub Szántó

Hezká kniha. Velmi oceňuji autorovu velkou snahu o více pohledů na tuto složitou problematiku.

19.07.2021 4 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Pohled na odvrácenou stranu baletního umění. Dril, dřina, místy až psychický teror. To vše nejpozději od 10 let věku. Jsem skutečně ráda, že mé dcery po baletní dráze nikdy netoužily....

21.06.2021 4 z 5

Duše moderního člověka Duše moderního člověka Carl Gustav Jung

C.G. Jung je pro mě neuvěřitelně silný pramen. K přemýšlení o obecných psychologických zákonitostech či jako zdroj k osobnostní či duchovní proměně. Vynikající. Určitě se budu věnovat i dalším jeho knihám...

20.06.2021 5 z 5

Senzibil Senzibil Markéta Pilátová

Odvěký zápas Dobra a Zla. Láska v mnoha svých projevech. Magický realismus Markéty Pilátové tentokrát z okolí Velkých Losin. Kniha se mi líbila a četla se jedním dechem.

04.04.2021 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Petru Soukupovou mám ráda, a tahle její kniha se mi líbila moc. Výborné popisy vztahů a pocitů. Jo, dvě hlavní postavy mě vlastně trochu štvaly, ale to k tomu patřilo.

08.02.2021 5 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Silné. Líbilo se mi, byť je to vlastně mnohovrstevnatá deprese. Květa, Akiko i Hoang.

12.12.2020

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Příběh Roberta, Londýňana z 11.století, který se dostane do učeník ranhojiči a komediantovi Bradýři. Zatouží se stát lékařem a odejde do Isfahánu do učení k Avicennovi (Ibn Sína). Výborná kniha.
(2013)

27.09.2020 5 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Vrchní komisař norské policie Harry Hole je osobně zapleten do vyšetřování bankovního přepadení a do vyšetřování sebevraždy Romky Anny, která je jeho dávnou známostí.
Velmi čtivé.
(2011)

19.09.2020 5 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Náhodné setkání dvou českých emigrantů v Kanadě. Příběh Tomáše Kepplera a židovské dívky Ráchel (Baťův Zlín a Indie 30.let) viděný očima syna Daniela a ženy Anny, která byla s Ráchel za 2.sv. války v koncentračním táboře.
Debut, Magnesia Litera 2002.

03.09.2020 5 z 5

Věčně zpívají lesy Věčně zpívají lesy Trygve Gulbranssen

První díl.
Sága Daga Björndala a jeho rodu. Drsný příběh norského venkova a samot konce 18. a začátku 19.století. Víra v Boha jako jediná cesta k žití a přežití. Velmi drsné a sugestivní.

02.09.2020 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Oproti 5. a 6.dílu je tenhle velmi dobře napsán, je uvěřitelný a strhující. Na můj vkus je tam příliš mrtvých. Scéna po 19 letech mě opravdu dojala.

01.09.2020 5 z 5

Děda Děda Jan Novák

Autobiografický příběh o druhé polovině 20.století v české vesnici.
Politické události i soukromé životy.
Pacholek Josef potentátem v JZD. Kobyla na jatkách.
(2006)

26.08.2020 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Dobrý, hodně dobrý román pro ženy. Konec 18.století. Ironické a vtipné postřehy. Hlavní postava Elizabeth je krásná a inteligentní.
(2006)

25.08.2020 5 z 5

Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Idea divocha vs. šťastné civilizace závislé na somě.
Alfa, beta, gama,delta....

25.08.2020 4 z 5

Děvčátko, rozdělej ohníček Děvčátko, rozdělej ohníček Martin Šmaus

Příběh Cikána Andrejka ze slovenské Poljany.
Neutěšené a neřešitelné. Životní cesty neslučitelné s bílou většinou. Velmi smutné a drsné. Čte se jako hudba, plyne rychle a s barvutými obrazy (2006).

23.08.2020

Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

Výborná kniha,která mě velmi zasáhla. Ne,že by ženy,které v Česku chtějí skloubit rodinu a kariéru, měly jednoduchý život,ale to,co zažívají Korejky je příliš..... Kniha je psana zvláštním,polodokumentárním stylem,který mě trochu mátl,ale její sdělení je velmi silné a burcující.

07.08.2020 5 z 5

Sto devětadevadesát schodů Sto devětadevadesát schodů Michel Faber

Dvě brilantní povídky mého oblíbeného spisovatele ve vynikajícím překladu Viktora Janiše. Jediná škoda je, že povídek není víc.....

13.07.2020 5 z 5

Malíř pomíjivého světa Malíř pomíjivého světa Kazuo Ishiguro

Krásné vyprávění, které neběží, ale pomalu kráčí. Stojí za to věnovat Ishigurovi svůj čas.

19.05.2020 4 z 5

Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Moc krásně napsané. Grace je zajímavá postava a když vypráví,tak se téměř nelze odtrhnout. Zajímavé i reálie Kanady poloviny 19.století.

09.03.2020 4 z 5

Neboj se vrátit domů Neboj se vrátit domů Aleš Palán

Paní Svatošové si velmi vážím za její práci v hospicovém hnutí i za její nasazení. A pana Palána také obdivuji, ale tato kniha byla pro mě zklamáním. Bylo to jako evangelizační příručka. Ale i tak to bylo zajímavé.

02.11.2019 3 z 5