lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

Děvčátko na kře Děvčátko na kře Adélaïde Bon

Přečetla jsem dvě třetiny a už nemůžu dál. Kniha je tak plná bolesti, démonů a beznaděje, že se sama cítím tak bezmocná číst dál. Devítileté děvče je zneužito dospělým chlapem. Roky a roky terapií a stejně to nepomohlo. Ten člověk, ten ji poznamenal do konce života. Je to skutečný příběh známé francouzské herečky.

10.04.2019 3 z 5

Bez matky ne! Bez matky ne! Meral Al-Mer

Zase a znovu si muslim dokazuje svou mužnost bitím a ponižováním žen a dětí. Meral vyrůstá po boku šíleného otce, nikde nemá zastání, všichni klopí oči k zemi. Až mnohem později se jí podaří od otce odpoutat a zpřetrhat vazby s ním. Přečetla jsem na toto téma už více knih a je to pořád o tom samém. Muž je pán a vládce, žena pouhá posluhovačka bez vlastního názoru. Je dobrá akorát k tomu aby rodila děti, nejlépe syny samozřejmě. A ti jsou vychováváni stejně jako jejich otcové a je to nekonečný příběh. Už i malé děti vnímají rozdíly v chování se k určitému pohlaví a to si nesou do dospělosti, vždyť táta mámu taky bil, tak je to normální. A tak vychází další a další příběhy týraných dívek a žen.

08.04.2019 4 z 5

Spící obři Spící obři Sylvain Neuvel

Cesta k této knize byla dlouhá, ale vyplatila se. Příběh psaný formou rozhovorů a deníkových záznamů mě bavil a představa takto vyspělé mimozemské civilizace mi fakt nahání hrůzu.
Tak teď napnout síly a sehnat druhý díl.

26.03.2019 4 z 5

Ukradené dětství Kamily Ukradené dětství Kamily Danka Šárková

Asi půjdu proti proudu, ale já se ke čtení nutila. Námět byl perfektní - despotický muž, zlomená žena, dcera která se vzepře a odcestuje do Asie. Bohužel mi vůbec nesedl styl psaní, jsem zklamaná.

16.03.2019 2 z 5

URBEX.CZ – Krása zániku URBEX.CZ – Krása zániku Katka Havlíková

Knihu jsem si půjčila, ani nevím proč. Cosi mě zaujalo a to cosi mi zůstalo po celou dobu, co jsem knihou listovala. Když vidím ty fotky, chápu nadšení urbexerů - průzkumníků, je v tom krása starého, jakási touha po dobrodružství, vždyť dostat se do toužebného objektu bez použití vandalismu, je tak napínavé. Líbil se mi i doprovodný text, nejen střípky z historie, ale samo zkoumání a osobní postřehy.

12.02.2019 4 z 5

Kája a Claudie: Hra na štěstí Kája a Claudie: Hra na štěstí Michaela Fišarová

Pro čtenáře od 8 let. Kniha mě dost překvapila, mile i nemile. Devítiletá dvojčata jsou ve střídavé péči, ale když má Claudie úraz, maminka ji chce zrušit. Dvojčata situaci řeší útěkem z domova. Příběh se mi líbil, je to moc dobře napsané, jen pár věcí mě zarazilo. Děti se titulují Blbče a Krávo, maminka o babičce řekne že je pitomá, Teta ve školní třídě se svými poznámkami. Musím říct, že i maminky jednání bylo často překvapivé, asi je to těžké, ale nevraživost mezi dospělými by se na děti opravdu přenášet neměla.

07.02.2019 4 z 5

Vítej, Karle! Vítej, Karle! Ivona Březinová

Pro čtenáře od 7 let, druhé čtení. Útlounká kniha s pracovním sešitem. Dítko se v jednoduchém příběhu dozví základní informace o Karlu IV. Trošku mě zarazil nedotažený konec, ale jinak počin tento chválím :-)

06.01.2019 4 z 5

Dvojité salto na talíři Dvojité salto na talíři Michala Jendruchová

Anorexie. Strašák nejen mladých dívek, týká se žen všeho věku a týká se i mužů. Monika má tak nízké sebevědomí, že ji dožene až k hladovění. Přispívá k tomu i její extrémní žárlivost na manžela. V léčebně se však dostane do situace, která ohrozí její vztah s manželem daleko více. Jemně ironické čtení, kterému nechybí smutné momenty.

05.10.2018 4 z 5

Já, Simon Já, Simon Becky Albertalli

Fajn kniha s LGBT tématikou. Šestnáctiletí Simon a Blue. Neznají se osobně, jen z e-mailu, netuší kdo ten druhý je. To, že jsou gayové si zatím přiznali jen vzájemně. Citlivý a milý příběh. Ráda bych viděla i filmové zpracování, jen je škoda, že už je mi totožnost Bluea prozrazena :-)

22.09.2018 4 z 5

In flagranti In flagranti Dana Emingerová

Překvapivě jsem se v tomto propleteném příběhu orientovala bez problému. Jednou jsem někde slyšela - Všichni se nakonec sejdeme v posteli. A to platí i v této knize. Básník s manželkou a milenkami. Jeho postava mi byla silně protivná a jeho ženy taaak naivní. Četlo se to dobře a rychle, a to je asi tak vše.

19.09.2018 3 z 5

Tygřice Tygřice Torey L. Hayden (p)

Pokračování knihy Spratek. Je o sedm let později a Torey se znovu setkává se svou žačkou Sheilou, kterou měla ve své třídě pouhých pět měsíců. A i tato krátká doba na chvíli prozářila Sheilin svět, po němž byla zpět vržena do péče drogově závislého otce, pěstounů, dětských domovů. Torey se v knize hodně zabývá pocity a svými chybami.

03.09.2018 4 z 5

Pravidla péče o dřevěné podlahy Pravidla péče o dřevěné podlahy Will Wiles

Anotace lákavá, po přečtení rozpačitost. Puntičkář Oskar požádá kamaráda, aby mu na pár týdnů pohlídal byt. Byt je bez poskvrnky, všude Oskarovy instrukce, no ale kamarád se rád napije. A začnou potíže. První půlka knihy mě nebavila, druhá půlka a konec to zachránily, ale na víc jak 3* to není.

27.06.2018 3 z 5

Už měkoně vyvádějí Už měkoně vyvádějí Dagmar Urbánková

Malá, milá, úsměvná knížečka. Ilustrace byly vychytané a dobře dokreslovaly dané situace. Spousta z nich mi připomněla dětství.

18.04.2018 4 z 5

Mami, je to člověk, nebo zvíře? Mami, je to člověk, nebo zvíře? Hilde De Clercq

Kniha, kterou si nedovolím hodnotit. Jen hlavu skláním před trpělivostí a představivostí s detaily, kterou je třeba při práci s autisty mít.

17.03.2018

Projekt potomek Projekt potomek Graeme Simsion

To, co mně zaujalo v Projektu manželka, mi v pokračování přišlo trochu unavující. Don je postaven před pro něj nelehký úkol - obstát jako budoucí otec. A se svým pragmatickým přístupem to nebude mít vůbec jednoduché.

25.02.2018 3 z 5

O lidech a zemích O lidech a zemích John Farndon

Heslovitě zpracovaná encyklopedie zemí světa. O České republice se dozvíte - hlavní město, počet obyvatel, měna a jako zajímavost plzeňské pivo.
Pokud potřebujete pouze tyto informace, pak vám kniha postačí, pokud se o jednotlivých zemích chcete dozvědět více, sáhněte jinam.

03.02.2018 4 z 5

Veronika v Dubaji Veronika v Dubaji Veronika Klesnilová

Veronika je velmi sebevědomá mladá žena, která ví co chce a jde za tím, ale je mi sympatické že s určitou pokorou a ne přes mrtvoly, jak se říká. Jen tak bokem :-) s přehledem udělá konkurz na letušku a v knize se s námi podělí o zážitky z cest. Je to lehké čtení, doprovázeno fotografiemi půvabné Veroniky.

26.01.2018 3 z 5

Příšerné příběhy vánoční Příšerné příběhy vánoční Chris Priestley

Pro čtenáře od 10 let . Citlivější děti by mohly ještě rok, dva počkat. Příběhy byly povedené, konce děsivé a já jako dospělák si je fakt užila. Splním si jeden rest a zlousknu celou sérii.

12.12.2017 4 z 5

Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče Dušan Taragel

Tak přesně toto jsem potřebovala. Odreagovat se, pokochat úžasnými ilustracemi, zlomyslně se usmívat :-)

24.11.2017 4 z 5

Deníček prince George Deníček prince George Clare Bennett

No, to jsem se zase jednou přehmátla. Malý George, následník britského trůnu komentuje dění v rodině. Maminka Kate a strýc Harry jsou smíšci, táta William je občas nedůvtipný, děda Charles si povídá s kytkama atd. Pro pobavení ano, hodnota žádná.

09.09.2017 3 z 5