LenkaKT

Jak píší i ostatní, hlavní hrdinka mě neskutečně štvala. Ale i tak jsem to přečetla za jedinou noc, protože je to napínavé, autentické, syrové, uhrančivé a za přečtení rozhodně stojí.

(SPOILER) Přemýšlím, za koho z těch knih je mi vlastně smutno. Naštvala mne Elena svým závěrečným rozhodnutím, je mi líto rozvrácených rodin. Je to podmanivý svět, kde nikdo nemá nikoho normálně rád, vše je bolavé a zlé. Vždycky je pro mne zajímavé číst něco autentického z politického vývoje na západě ve 2. polovině 20. století. Jako dítě normalizace jsem měla západ i kapitalismus dost idealizovaný, zdálo se mi, že tyto země od 2. světové války pohodlně plynuly k bohatství a úspěchu. V tomto díle mne tedy více než vztahy a přítelkyně zaujala politika, dělníci a intelektuální levice.

Je to tak dobré a podmanivé jako první díl. Silné, rychlé, nejde odložit.

Skvělé autentické a pro nás exotické prostředí. Tíživá bezútěšnost bídy a touha vzlétnout. Hrdinky i hrdinové nejsou jen dobří nebo jen zlí, jsou velmi lidští v dobrém i zlém. Určitě přečtu i další díly.

Knížka by měla patřit do knihovničky každé ženy, muže i malých chlupatých stvoření z alfa centauri. Je něčím úžasně mladá a dívčí, přitom dokonale ženská. Kéž by něco podobného vyšlo v dobách, kdy mi doma říkávali "sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě" nebo "základní povinností ženy je být hezká a těšit okolí". Ehm. Kniha je skvělá; na konci je moc hezké shrnutí historie feminismu, plus dobrý seznam literatury. A opravdu není jenom pro holky; i když ji budou číst asi hlavně ony.

Přehledné pěkné úvodní shrnutí oboru. Dobrý seznam literatury. Autor píše lehce, svižně a vtipně.

Moc se mi to líbilo. Čtivé, přehledné, srozumitelné. Kdysi jsem nějakou zkoušku z logiky složila, takže bylo příjemné si přečíst, co je v oboru alktuální.

Celá trilogie je moc dobrá současná detektivka. V téhle části mě moc nebavila paralelní dějová linie Eriky. Jinak je to dobré, i když asi od poloviny je jasné, jak všechno dopadne.

Dobře napsané, napínavé a málo předvídatelné. Jen hlavní mužská postava je trochu moc Mirek Dušín.

Synder je prostě skvělý a měl by se stát povinnou četbou na školách. Velmi čtivé, poctivé, dokonale zdrojované a podané v souvislostech. Myslím, že přečtu od autora úplně všechno.

Pořádná prázdninová detektivka. Napínavá, vyplněná vcelku sympatickými postavami. Zavítala jsem se déle, ale druhá polovina už pak nesla odložit.

Velmi čtivé, nesmírně zajímavé, psáno skutečně s láskou a prostorem pro všechny účastníky toho propletence. Před dvěma lety jsem pracovně krátce navštívila Tel Aviv a Jeruzalém, o to silněji na mne kniha působí. Magie té oblast je těžko pochopitelná, ale autor ji dobře a poctivě přibližuje.

Je to úsměvné, ale jiným knihám autora se nevyrovná.

Dobrá oddechovka, ale trochu až dětsky jednoduchá. Letní čtení ideál.

Je to zábavné, Hitler charismatický, zrcadlo současnosti pěkně nastavené.

I když těžká, hrozivá a smutná, přesto dokonale krásná kniha. Tolik vrstev. Postupné odhalování a zpřesňování. Tušíte, že bude zle, ale nakonec je to ještě horší. Kniha ostrá jak průstřel hlavy.

Jedna z knih, co mne v mládí nesmírně ovlivnily. A s odstupem 25 let je to pořád nádherné dílo. Bulgakov je Mistr.

Poslouchala jsem dramatizaci Českého rozhlasu, která je opravdu zdařilá a přidává sílu. Hodnota knihy je zejména ve svědectvích, jež jsou opravdu drsná. Vypravěči jsou velmi rozmanití lidé z různých vrstev společnosti, o to je to zajímavější. Za přečtení rozhodně stojí.

Jak mi druhý díl přišel prázdný a nudný, tohle mne bavilo, jsou tam nové neotřelé nápady a končíme s nadějí i skrytou hrozbou. Zas máme plány v plánech cizích plánů a úskoky v úskocích cizích úskoků. Nicméně první Dunu asi překoná jen málo co.

Skvělá kniha. I pro mne asi nejlepší, co jsem od Vonneguta četla.