lentolog lentolog komentáře u knih

Ambivalence v románech Muriel Sparkové Ambivalence v románech Muriel Sparkové Ema Jelínková

Užitočný prehľad diel (a ich reflexie) u nás takmer neznámej autorky.

14.02.2019 4 z 5

Idol verejnosti / Balada o predmestí Idol verejnosti / Balada o predmestí Muriel Spark

Bravúrny pohyb po tenkom ľade medzi groteskou a tragédiou. Vybrúsený štýl skvelej satiričky. A máme spoločné postrehy: ,,Všimla si už skôr, že keď sa niekto sťahuje do nového bytu a kým sa neprivezie nábytok a nerozmiestni, všetkým sa zdá, že môžu vojsť, tak ako špeditéri a remeselníci, bez dovolenia." (Idol verejnosti)
,,,Priveľmi ho polievaš,´ povedala Elaine skúšajúc pôdu v kvetináči s brečtanom. ,Stačí ho poliať raz za týždeň.´
,Chodia mi sem ľudia vyplakávať,´ povedal Dougal, ,a to spôsobuje nadmernú vlhkosť vzduchu v tejto miestnosti.´" (Balada o predmestí)

14.02.2019 5 z 5

Mistrovské dílo náhody. Ars vitae & vice versa Mistrovské dílo náhody. Ars vitae & vice versa Michael Kimmelman

Veľmi sympatický prístup k interpretácii výtvarných diel.

14.02.2019 4 z 5

Kuk a Vykuk Kuk a Vykuk Jan Vodňanský

Jedna z mojich detských naj (v slovenskom preklade Oľgy Feldekovej).

03.02.2019 5 z 5

Umění vnímat umění: Guerilla writing about art Umění vnímat umění: Guerilla writing about art Michael Třeštík

Keby som učil laikov alebo študentov-začiatočníkov, Třeštík by bol základnou učebnicou.

03.02.2019 5 z 5

Tajnosti skotské metropole Tajnosti skotské metropole Ivana Mudrová

Výborný literárny sprievodca. Aplikoval som priamo v jednom z najkrajších miest sveta (hneď po Banskej Štiavnici a pred Saint Mallo).

24.01.2019 5 z 5

Nejlepší léta slečny Jean Brodieové Nejlepší léta slečny Jean Brodieové Muriel Spark

Osviežujúca prechádzka po Edinburghu 30. rokov 20. storočia. Šarmantná, vtipná, potmehúdska autorka i jej kniha. The Prime of Miss Jean Brodie mi pripomína Zazie v metre Raymonda Queneaua alebo Raňajky u Tiffanyho Trumana Capoteho. Z britskej literatúry Krehké nádoby (Vile Bodies) Evelyna Waugha.

24.01.2019 5 z 5

Z pohľadu dvoch pohárov mlieka Z pohľadu dvoch pohárov mlieka Juraj Briškár

Vynikajúce zátišia!

21.01.2019 5 z 5

Říše znaků Říše znaků Roland Barthes

Roland Barthes posilnil moju vášeň pre japonskú kultúru. Výborné interpretácie.

21.01.2019 5 z 5

Bratr z ledu Bratr z ledu Alicia Kopf

Ťažko som sa adaptoval, ale miestami ma nadchlo.

21.01.2019 4 z 5

Doktor Mráz Doktor Mráz Denisa Fulmeková

Zdanlivo obyčajné a nenápadné dokumentárne rozprávanie povedomého príbehu s niekoľkými prekvapivými odchýlkami od žánru.

15.01.2019 4 z 5

Sedmá funkce jazyka Sedmá funkce jazyka Laurent Binet

Vydarený mix žánrov: štrukturalistickej detektívky, politického thrilleru, filozofického pikareskného románu, alternatívnych dejín. Barthesova druhá smrť autora.

15.01.2019 5 z 5

Tri smrtky sa plavia Tri smrtky sa plavia Vanda Rozenbergová

Ťažká téma spracovaná ľahko a sviežo. Šikovná práca s časovými rovinami a so vstupmi postáv.

17.11.2018 4 z 5

Pod dlažbou Pod dlažbou Jan Škrob

Objavný debut.

17.11.2018 5 z 5

Reál Reál Jan Škrob

Rozvážne angažované, naliehavé básne s veršovými i myšlienkovými presahmi. Radosť čítať viackrát za sebou.

17.11.2018 5 z 5

Byt ve venkovském domě Byt ve venkovském domě Winfried Georg Sebald

Obľúbený autor pripútal moju pozornosť aj k autorom, o ktorých by som sa inak (okrem Walsera) nezaujímal.

09.11.2018 5 z 5

Velkého strážce pozdní sběr Velkého strážce pozdní sběr Jiří Olič

Stručné, jasné, čisté spojenie zábleskov textu a obrazu:
,,Uhlí spí celý život potmě."
,,V každé mušli šumí obsazovací tón moře."
,,Mokré rychlíky jsou rychlejší."

09.11.2018 4 z 5

Mŕtve body Mŕtve body Benedek Totth

Drsné i poetické zároveň.

09.11.2018 4 z 5

Strih vetra Strih vetra Dušan Dušek

Dušan píše - zdanlivo - stále tú istú knihu. A stále mu to ide výborne.

31.10.2018 5 z 5

Cesta do neslobody: Rusko, Európa, Amerika Cesta do neslobody: Rusko, Európa, Amerika Timothy Snyder

O podivuhodnom víťazstve deštruktívnej ruskej politickej fikcie na Ukrajine, v USA a rozoberaní EÚ. Založené na faktoch a ich dôslednej interpretácii. Čerstvý dejepis (posledné desaťročie).

31.10.2018 4 z 5