Lesní_chodec Lesní_chodec komentáře u knih

Kultura pro Evropu Kultura pro Evropu Adriano Romualdi

Samotná stať pro mě osobně nebyla ničím extrémně novým . Ovšem perfekcionisticky vypracovaný poznámkový aparát k tématu od Karla Velikého, v mnohém předčil celou publikaci!

30.03.2017 5 z 5

Dobráci od přírody Dobráci od přírody Frans de Waal

Velice zajímavým způsobem psaná kniha, která kde komu naznačuje a místy dost jasně sděluje, že i člověk je zvíře, které prošlo evolučním vývojem. A tak tedy některé vzorce jeho chování, které spoustě lidem připadají pouze "lidské", lze najít u našich nejbližších genetických příbuzných.

21.02.2017 4 z 5

Göring Göring David Irving

Tak jako předešlé knihy o čelních představitelých Třetí říše i toto obsáhlé dílo o Göringovi se mi četlo velmi dobře. Nemůžu než doporučit.

17.08.2016 4 z 5

Vlajka: k historii a ideologii českého nacionalismu Vlajka: k historii a ideologii českého nacionalismu Milan Nakonečný

Ač je kniha plná překlepů (což sám autor vysvětluje v úvodu knihy), jedná se dle mne o nejpovedenější shrnutí této rané české historie a prvorepublikového fašismus repsketive fenoménu Vlajky.

26.07.2016 3 z 5

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Jedna z prvních Kunderových literárních prvotin. To že jde o ranou fázi autora, neubírá na její kvalitě. Jsem přesvědčen, že na čtení Kundery musí mít člověk náturu, pak je schopen opravdu ocenit především popis vnitřních pocitů a absurdit běžného života. Pro mě rozhodně ne poslední kniha od Kundery, jenž jsem přečetl.

03.09.2024 4 z 5

Přítomen! Přítomen! Ezra Pound

Další z řady dnes už legendární edice Matanoia (od DP/KV). Tentokrát o mistru těch, kteří vědí Ezra Poundovi. Publikace se zde (mimo jiné) snaží rozbořit obraz básníka, který je roky systematicky budován jeho dvorní překladatelkou A. Kareninovou. Po přečtení je více méně jasné, kde Ez pevně stál! Za mě opět naprosto perfektní vydavatelský počin včetně výborného doprovodného materiálu.

15.04.2024 5 z 5

Třicetiletá válka: Stručná historie Třicetiletá válka: Stručná historie Jan Kilián

Opravdu stručná historie tohoto fascinujícího období. Bohužel ona stručnost je jedna z největších slabin této knihy. Čornejova kniha ze stejné edice byla i znatelně čtivější. Přesto, pokud má někdo alespoň elementární povědomí o událostech a chce si vše jen připomenout, kniha je ideální volbou.

11.03.2024 3 z 5

Demokracie jakožto problém Demokracie jakožto problém Alain De Benoist

Jak už býva u autora zvykem, opět se jedná o brilantní intelektuální dílko. Exkurz do problematiky "demokracie" s mnoha zajímavými argumentacemi. Jak už zmiňoval kolega v předešlém komentáři, kniha je nanejvýš aktuální, přestože byla vydána již v roce 1985.

Je potřeba pochválit i formu vydání a překladu. Od Sol Noctis opět špičková práce!

07.09.2023 5 z 5

Sturmbrigade Frankreich. Tragické dobrodružství francouzských esesmanů Sturmbrigade Frankreich. Tragické dobrodružství francouzských esesmanů Jean Mabire

Velice zajímavý počin nově vzniklého nakladatelství, který českému čtenáři postupně ukáže i druhou stranu mince Zbraní SS. Přesněji řečeno francouzských dobrovolníků v nich.

Co mohlo přimět tisíce mladých kluků napříč Francií, ale i Evropou, k tomu, že se často na sklonku války houfně hlásili jako dobrovolníci do ozbrojených složek okupantů? Nejenom na tuto zásadní otázku (možná) dostanete přečtením knihy odpověď. Chválím velice povedený překlad a stylistiku textu, který se čte velice svěžím tempem.

11.05.2023 4 z 5

Mussolini Mussolini Pierre Milza

Kniha, kterou jsem po chvilkách četl s přestávkami několik let. Za mě se jedná o velice podařené dílo, které s přibývajícími stranami získává jak na kvalitě, tak na plastičnosti vyprávěného příběhu. Především poslední roky Duceho života Milza (dle mě) vystihl opravdu strhujícím dojmem, kdy se Vám nechce od knihy odtrhnout. Mnohdy kniha působí jako román, přestože snese měřítka vědecké práce.

22.03.2023 5 z 5

Poznámky o elitách, válce a míru Poznámky o elitách, válce a míru Petr Hampl

Pro mě osobně je tahle knížečka s pár stranami lepší než samotná "mateřská" kniha. Těch několik myšlenek, které autor předkládá o současném Západě, říkají daleko více než stovky stran.

06.03.2023 4 z 5

Moc bezmocných Moc bezmocných Václav Havel

Bezesporu zajímavý příměr "zelináře", který provází celou esej a na jeho chování či pohnutkách Havel vysvětluje většinu svých myšlenek, jenž zde předkládá. Přestože jsem z vysokoškolských let poměrně navyklý číst filosofické texty, tenhle se mi zrovna dvakrát snadno nečetl. I když rozhodně nebyl ten z nejobtížnějších. Věřím, že ve své době text představoval docela úkaz. Tím spíše s přihlédnutím na tehdejší reálie a atmosféru.

06.02.2023 3 z 5

Věk katedrál Věk katedrál Georges Duby

Pro moji osobu přetěžké hodnocení této zcela jistě výjimečné knihy. Nutno, ale upřímně přiznat, že se mi četla velice těžce. To si odvážím tvrdit i s vědomím toho, jakými monumentálními znalostmi autor knihy operoval. Přesto zcela jistě stojí za přečtení. Už jen proto, že Vás vyváže z toho rozšířeného omylu, který pojímá středověk za jakýsi dějinný monolit.

23.01.2023 3 z 5

Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Kniha, o které se toho dost napovídalo a její PR bylo velké. Přesto, alespoň pro mě nepředstavovala čtení, které by mě nějak zásadně "posadilo na zadek". V mnoha ohledech zajímavé informace a souvislosti. Především text věnující se vikingskému Grónsku stojí za vyzdvihnutí. Místy trochu chaotické a ne moc ucelené s ohledem na celkovou myšlenku knihy.

15.11.2022 3 z 5

Řím - umění a architektura Řím - umění a architektura Brigitte Hintzen-Bohlen

Řím je asi moje nejoblíbenější zahraniční město. Byl jsem tam opravdu mnohokrát a četl jsem i řadu "průvodců". Pokud hledáte ucelenou, obsahově rozumnou a přesto obsáhlou publikaci, tak tahle kniha je právě pro Vás.

09.03.2022 5 z 5

Krkonoše - příroda, historie, život Krkonoše - příroda, historie, život kolektiv autorů

Stejně tak jako díl o Šumavě i zde platí, že tuhle encyklopedii asi jen stěží budete číst od první stránky do poslední. Tohle je prostě bichle, kterou otevřete a hledáte zrovna to, co Vás zajímá. Krkonoše jsem si v posledních letech hodně oblíbil, po Šumavě jsou to pro mě asi nejkrásnější kopce v Zemích koruny české. Díky téhle obsáhle knize jsem se dozvěděl řadu informací a souvislostí, které prostě na internetu nenajdete. Plus ten pocit, když si tuhle několika kilovou knihu položíte na sebe a listujete... to se prostě nedá s brouzdáním po síti srovnávat. Velké plus pro mě bylo, že autoři zde zakomponovali i slezskou (polskou) část pohoří. Škoda jen, že původní plán edice, vydat knihu o všech našich pohoří poměrně rychle ztroskotal.

15.02.2022 5 z 5

Sestavte si rodokmen Sestavte si rodokmen Blanka Lednická

Je to už nějaký pátek, co jsem poprvé virtuálně navštívil digitalizované matriky oblastního archivu. Letos jsem si řekl, že bych s tvorbou rodokmenu mohl koneřčně trochu pokročit a při této příležitosti jsem si zakoupil i tuhle doporučovanou knihu.

Knížka obsahuje řadu praktických rad, které ocení především lidé bez předchozích zkušeností. Sem tam se dozvíte i řadu zajímavostí z života našich předků. Co publikaci musím trochu vytknout je mírná chaotičnost uspořádání témat, která dle mě ne moc logicky navazují a pro úplné začátečníky můžou působit mírným zmatkem. Taktéž i nadměrný výskyt překlepů by si vydavatelství mohlo jistě pohlídat. Přesto asi v našem jazykovém prostředí neexistuje lepší kniha, která by se tomuto tématu věnovala.

11.02.2021 3 z 5

Filosofie a jazyk Filosofie a jazyk Jaroslav Peregrin

Profesor Peregrin je v českých filosofických vodách úkazem, který jako jeden z mála poukazuje na alternativu kontinentální (filosofické) školy - analytickou filosofii. Tato útlá knížečka(/sborník), která obsahuje řadu publikovaných či poupravených esejí o jazyce má určitě několik textů, které by měly být takřka povinně čtené lidmi, kteří prochází humanitní vzděláváním.

Kapitolky jako "K čemu nám je dnes filosofie?" a nebo "Co je to jazyk?" jsou právě těmi nejlepšími (dle mého názoru). Pokud Vás baví filosofie a o té analytické toho moc nevíte, tak rozhodně neváhejte, tohle je rozhodně vhodná literatura pro začátek.

13.12.2020 3 z 5

Strach nad městem Strach nad městem Václav Jan Nejedlý

Kdo četl autorovu knihu "Pravidla mezidruhových strategií", ví co od textu víceméně očekávat. Útlá brožurka se tentokrát zaměřuje na Francii, respektive Paříž a její šestnáctý obvod, který jako jeden z posledních odolává fujavicím multikulturně globalizovaného světa. V textu autor odhaluje mnoho analogií i s naší domovinou, které si ne každý na první pohled uvědomí.

15.05.2020 4 z 5

Kladivo na dvounohý hmyz Kladivo na dvounohý hmyz Rudolf Jičín

V české literární kotlině, která je doslova přesycená laciným egalitářstvím, které je mnohdy pouze pohodlnou přetvářkou ku prospěch všemožných pisálků, je tato kniha úkazem. Ve spousta ohledech lze nalézt analogii s velkým Nietzschem či méně známějším Ladislavem Klímou.

04.02.2020 4 z 5