Librorumistka komentáře u knih
Knihy od Viktorie Hanišové jsou mými jednoznačnými favority a považuji ji za jednu ze svých nejoblíbenějších autorek, avšak od této knihy povídek jsem neměla příliš velká očekávání, protože nejsem fanoušek povídek. Nicméně tato povídková sbírka mě příjemně překvapila. Povídky pojí téma deprese a sebevraždy, jsou brilantně napsané a rozmanité. Jak už to tak u povídek bývá, některé se mi líbily více (např. Vrátíš se? či Zbytečný člověk), některé mi tolik nesedly (např. Běžkyně na dlouhou trať nebo Pozůstalost). Celkově bych knize vytkla rozsah povídek. Osobně bych totiž ocenila klidně méně povídek, které však budou více rozpracovány a dostanou větší prostor. Bohužel kniha v mých očích rozhodně nepředčí autorčiny ostatní knihy, avšak i tak ji rozhodně doporučuji.
Když jsem začala tuto audioknihu poslouchat, tak jsem byla nejprve velmi zmatená. Kniha je smíšením několika dějových linek z různých časových období, které zprvu nedávají smysl a působí, že spolu nijak nesouvisí. Setkáváme se s množstvím různých postav, které se střídají tak rychle, že si s nimi ani nestačíme vytvořit vztah. Avšak potom přišlo příjemné překvapení a zhruba od třetiny knihy začaly všechny linky, příběhy i postavy dávat smysl a já si začala poslouchání vychutnávat. Chci však upozornit, že tato kniha má pasáže, které jsou tak surové, že mi během nich nebylo vůbec dobře. Musím ale konstatovat, že právě díky tomu a zároveň i díky skvěle propracovaným postavám, se mi kniha opravdu dostala pod kůži. Konec mě dojal a já kvůli němu přejela autobusovou zastávku. A to je podle mě ta nejlepší vizitka dobré knihy.
Toto byla moje první kniha od tohoto známého autora a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Tato kniha byla příjemnou oddechovkou, u které jsem se poměrně pobavila. Musím však upozornit, že kniha je plná bizarních situací, které na první dobrou nedávají příliš smysl, ale nakonec zjistíte, že vše souvisí se vším. Líbil se mi originální námět i postavy, z hlediska děje byla kniha místy slabší. Je napsaná poměrně dobře a jak jsem již psala, u některých scén jsem se i pobavila. Za mě je to ano.
Od téhle knihy jsem neměla velká očekávání, ale i tak se jí podařilo mě zklamat. Doufala jsem, že dostanu průměrnou, ale velice čtivou, upíří romanci, což se ovšem nestalo. Romantiku i upíry tu sice najdeme, nicméně v zcela hrozném podání. Kniha mi přišla neskutečně zdlouhavá a její čtení mě vůbec nebavilo. K tomu má kniha opravdu hloupé postavy, nad jejichž chováním mi zůstával rozum stát. Nepotěšila mě ani instatní romantika a ani děj, protože v celé knize se toho příliš neděje a najednou na konci dostanete podivnou a spletitou zápletku. Tohle za mě zkrátka ne!
Této knize dle mého výrazně uškodil její krátký rozsah. Líbil se mi námět, styl psaní i postavy, které každý zná z hodiny literatury, avšak zde je vidí v zajímavých situacích a z úplně jiné stránky. Všechno to podle mě fungovalo dobře, jen ta detektivní linka mě příliš nezaujala. Nebyla moc propracovaná a myslím, že celý příběh by si opravdu zasloužil alespoň padesát stránek navíc. Nicméně tím, že osobně detektivkám příliš neholduji, tak se ani nedivím, že se mi právě tato linka nelíbila. Avšak opravdu oceňuji, jak zajímavě autorka knihu pojala. Za mě ano.
Tato kniha se mi moc líbila, jen ten konec nebyl můj šálek kávy. Skvělé na tomto příběhu je, jakým způsobem učí čtenáře o filozofii. Filozofiie je zde zasazena opravdu dobrým způsobem a sama jsem si z poslechu knihy odnesla užitečné informace a svěží pohled na historii filozofie. Postavy mi přišly sympatické, akorát občas působily mladším dojmem a styl psaní byl vcelku příjemný a povedený. Na konci skvělého příběhu však přišel konec, který zachází do magického realismu, což bohužel v knihách opravdu nemám ráda. Nicméně knihu mohu s klidem doporučit.
O této knize bohužel musím konstatovat, že je to jedna z těch, u kterých brzy zapomenu děj. Ač námět zněl poměrně dobře, dostala jsem průměrný příběh, který ve mně nezanechal žádné hlubší pocity. Musím však podotknout, že to nemusí být tolik chyba samotné knihy, jako spíše toho, že už jsem četla více knih s podobným námětem a tento příběh bohužel nebyl v ničem zas tak netradiční. Rozhodně nemám co vytknout z hlediska historie, avšak ani postavy ani děj mi v hlavě opravdu dlouho neutkví. Za mě je to taková průměrná kniha, kterou sice mohu doporučit, protože nebyla z formálního hlediska špatná, ale zároveň mě ničím neohromila.
Tak tento cestopis mě bohužel vůbec nenadchl. Myslím, že sáhnout zrovna po něm, pro mě byla špatná volba. Osobně totiž moc nemusím motorky a ani jim nerozumím, ale v této knize bylo informací o motorkách opravdu hodně, což byl největší kámen úrazu. Kniha mi přišla nedynamická, hodně se zasekávala a ani mě nepoutala. Čekala jsem více popisů zajímavého prostředí Jižní Ameriky. Nicméně opravdu to bude převážně moje osobní preference. Takže za mě je to průměrná, spíše podprůměrná kniha.
Tak tahle kniha byla opravdu skvělá! Léto mezi řádky nabízí letní romantiku, která má skvěle vypracované postavy a úžasné prostředí hotelu u moře. Velmi jsem ocenila to, že z knihy je cítit česká stopa, které se přenáší i do hotelu ve Španělsku a animátorského programu. Vývoj Denise mi přijde jak realistický a uvěřitelný, tak velmi citlivě napsaný. Navíc autorka umí psát skvěle, poutavě a používá zajímavé slovní obraty. Spokojení budou hlavně fanoušci queer romantiky, která je zde přítomna výrazně, avšak nenásilně. Celkově oceňuji celou knihu a věřím, že svým rozsahem i obsahem potěší mnoho dalších čtenářů.
Hlavní předností této romantické mangy ze střední je rozhodně její originální námět, který zavání magickým realismem. Většina postav bohužel není příliš výrazná, ale i tak mi byly sympatické. Děj byl trochu slabší, nepříliš dynamický, avšak rozhodně nelze říct, že by nebyl poutavý. Vizuál mangy je moc pěkný, detailní a v bublinách se dá dobře orientovat. Romantiky je zde však jako šafránu, což je podle mě škoda. Bez čeho bych se rozhodně obešla, je krátká jiná manga na konci knihy, která se mi vůbec nelíbila.
O této knize mohu hned zprvu říci, že Colleen Hoover opět nezklamala. Kniha je samozřejmě skvěle napsaná, neuvěřitelně čtivá a má svižný děj. Jeden z největších přínosů této knihy spatřuji ve znázornění rozdílů mezi světem bohatých a světem chudých. Skvěle je to vidět třeba ve vnímání váhy Beyah a její nevlastní sestry. Její sestra obdivuje hubenou postavu Beyah, zatímco ona samotná by radši byla dobře najedená a měla klidně nějaké to kilo navíc. Zde je také vidět, jak moc je Beyah oproti sestře vyspělá, k čemuž ji samozřejmě donutily otřesné podmínky v dětství. Jediné, s čím mám problém, je konec celého příběhu a zároveň i vyvrcholení romantické linky, oboje mi totiž přišlo trochu nerealistické. Celkově se mi kniha líbila a rozhodně vám ji mohu doporučit.
Knihy do Bridgit Kemmerer jsou naprosto skvělé heavy contemporary a ani tato není výjimkou. Obě hlavní postavy se chovají uvěřitelně a hlavně na čtenáře přenášejí emoce, které prožívají. Zápletka jako taková je také povedená, kniha je velmi čtivá a zároveň krásně napsaná. Velice se mi líbilo také vykreslení vztahů s rodiči. V knize jsou dobře zachyceny jak negativní emoce, tak pocity naděje. Na konci jsem se do příběhu natolik vcítila, až jsem četla se zadrženým dechem a o postavy jsem se bála. Celkově se jedná o brilantně napsaný, chytlavý příběh s citlivě zpracovanými vážnými tematy, který ve vás vyvolá opravdové emoce. Za mě rozhodně ano!
Tato kniha má námět, který ze samotného děje příliš neodhauje a tak jsem ani neměla představu, co přesně od knihy čekat. Bohužel musím konstatovat, že kniha mi nepředala nic, co by mě nějak extra zaujalo. Hlavní postava Eleanor se sice na první pohled zdá zajímavá svou svérázností, nicméně v příběhu její osobnost poměrně zaniká skrze to, jak se začne snažit přizpůsobit svému okolí. Navíc jsem se do ní naprosto nedokázala vcítit a to ani po odhalení její minulosti, protože svoje problémy řešila dost zvláštními a problematickými způsoby. Děj klouzal po povrchu a neobsahoval žádné větší výkyvy, které by si mě získaly. Celkově mě tahle kniha příliš nenadchla. Kdyby šla trochu více do hloubky, vyzdvihla problematické pasáže a poskytla čtenáři lehce dynamičtější příběh, mohla v mém hodnocení dopadnout velice dobře. Avšak to se bohužel nestalo, a tak musím knihu ohodnotit jako lehce podprůměrnou záležitost.
Tuto knihu jsem poslouchala jako audioknihu a myslím, že bych se do ní v papírové formě ani nepustila. Námět zněl velmi slibně a orignálně, proto jsem byla nemila překvapena, že děj potenciálu ani zdaleka neobstál. Nemůžu popřít, že místy mě příběh dojal, avšak v knize se vyskytovalo téma, se kterým mám osobně problém a které jsem tam nečekala. O tomto tématu samozřejmě pomlčím (protože spoiler), ale jsem schopná tolerovat, že to byl pouze můj osobní problém. Nicméně celý děj se točil jen okolo tohoto tématu a do jiných oblastí příliš nezabředával. Hlavní postava mi nebyla příliš sympatická, protože byla až příliš ambiciózní. Co bych knize však určitě přičetla k dobru, je znázornění přátelského pouta mezi Dannie a Bellou, které mi přišlo opravdu krásné a v knihách celkem nevídané. Kniha je za mě průměrnou záležitostí, která nevytřískala svůj potenciál.
Tak tohle byla naprosto originální pecka! Od knihy jsem rozhodně nečekala, že mě bude tak moc bavit a že každou volnou chvíli budu věnovat čtení. To všechno se ale stalo a mě kniha brzy zmizela pod rukama. Nejvíce musím ocenit ten správný poměr “hodnotných a “pikantních informací. Dozvěděla jsem se něco nového, ale zároveň jsem se během čtení pobavila a mnoho věcí mě překvapilo. Autorka používá osvěžující slovní obraty, které mě jako čtenáře stále knize přibližovaly. Navíc grafická podoba se opravdu moc povedla a byl to další zajímavý prvek. Za mě tato kniha rozhodně ano!
Musím říct, že tento komiks je v našich českých vodách opravdu jedinečná perla. Nepodařilo se mi totiž najít žádné jiné české YA komiksy, ve kterých se objevuje téma psychické poruchy. Námět je tedy na jedničku, pochválit musím také jedinečné grafické zpracování, kde se střídají tři primární barvy, které se používají dle atmosféry konkrétní situace. Romantická linka, která se v komiksu objevuje, je trochu slabší, ale nevadila mi. Problém jsem měla s dějem a chováním rodičů, protože mi obojí občas přišlo nerealistické. Myslím, že většina rodičů by měla problém s tím, že jejich dcera vyrazila s klukem na roadtrip a neví, kdy se vrátí. Až na tyto drobnosti se mi však komiks velice líbil a mohu ho doporučit.
Tento komiks je naprosto rozkošnou záležitostí! Od příběhu sice nelze očekávat cokoliv hlubšího, ale určitě vám přinese příjemný oddech. Děj mě moc bavil, zároveň se mi líbily i dobře propracované postavy. Gurmánské prasátko je sice trochu podivný, leč velmi roztomilý prvek. Možná bych jen vytkla, že na mě mohlo být v komiksu o trochu více romantiky, nicméně byť jí bylo méně, byla pěkně provedená. Největším plusem tohoto komiksu je však jeho nádherná grafická podoba. Komiks je krásně nakreslený, zároveň jsou skvěle zvolené barvy. Tohle je zkrátka a jednoduše milá jednohubka pro zlepšení nálady.
Tady to prostě nešlo jinak a musela jsem dát plný počet bodů ve všech aspektech, protože tahle kniha je podle mě zkrátka dokonalá. Chytla mě již od první stránky a už mě nepustila. Námět je nesmírně těžký a srdcervoucí, ale velice důležitý a originální. Postavy si získaly místo v mém srdci a já jim přála jen to nejlepší. Z dějového hlediska také nemám výtku, nenašla jsem žádné extra slabší pasáže, příběh mě stále vábil a já chtěla jen číst dál. Zároveň i styl psaní byl prostě skvostný. Romantická linka má v příběhu důležité místo a moc se mi líbila. Zkrátka a dobře, pokud jste tuhle knihu ještě nečetli, tak to rozhodně napravte, protože je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem četla. Za mě rozhodně ano!
Tak tato kniha mi bohužel příliš nesedla. Už jen začíst se mi dělalo obrovský problém a děj mě začal bavit až takřka na konci. Nechápu, jak je možné, že mi ani styl psaní v této knize nepřišel zdaleka tak dobrý jako v knize Soběstačný, i když obě knihy psala stejná autorka. Jediné téma, které jsem si z knihy odnesla, bylo neúspěšné podnikání a zadlužení, což rozhodně bylo zajímavé, ale ocenila bych, kdyby se tomu kniha věnovala více. Celkově byl za mě tento příběh velmi průměrný až podprůměrný. Doufám, že autorčina nová kniha se mi bude líbit více.
Tento příběh byl krásné pohlazení po duši. Děj je zasazen do prostředí plesů a bálů, hlavní postava Essie se chová na dobu netypicky, ale má svá přesvědčení, názory a působí realisticky, protože má i různé špatné vlastnosti. Styl psaní je velmi čtivý a příjemný a děj byl až na malé výkyvy stabilně zajímavý. Velké plus spatřuji v různých dobových drobnostech, které autorka do příběhu zasadila. Krásná byla také postupně se rozvíjející romantika s jednou z mých oblíbených romantických linek aneb “od nenávisti k lásce. Celkově je tato kniha skvělá, leč zapomenutelná, záležitost.