LucieT. komentáře u knih
Kouzlo japonské literatury nespočívá ani tak v příběhu samotném, ale ve způsobu, jakým je vyprávěn. Okouzlující, jemný příběh o lásce, přátelství a osamělosti, který nepostrádá jemný humor a zároveň nevšední kulinářský výlet do japonské kuchyně.
Číst tuto knihu je jako být s Orhanem Pamukem v Istanbulu, popíjet pravý turecký čaj a poslouchat jeho vyprávění plné zajímavých příběhů a pohledů na život, literaturu, umění i politiku. Nádherná kniha, díky které můžeme tohoto autora poznat i v jiném světle. O to víc se teď těším na další jeho knihy.
Graficky velmi povedená kniha zajímavostí o současném Japonsku aneb co všechno může západního člověka fascinovat na japonské kultuře. Vtipné ilustrace doplněné stručnými výstižnými texty zahrnují životní styl Japonců, místní zvyky, kulturní specifika, folklor i gastronomii. Only in Japan :)
Tradiční jednoduchá japonská krása. Jemné, poklidné, nostalgické a nesmírně podmanivé. Vše plyne neuvěřitelně přirozeně. Kawabatova tvorba zcela vystihuje podstatu a krásu japonské tradiční kultury, pokud chcete poznat rozdíl mezi mentalitou japonského a západního člověka, přečtěte si tuto knihu.
Malý příběh s velkým obsahem, obzvláště v kontextu s autorovým osudem. Alternativní svět vodních bytostí japonské mytologie jako kritika lidské společnosti z pera mistra japonské povídky.
Pro zájemce o bojová umění povinná četba, pro milovníky všeho japonského další střípek do mozaiky japonské kultury.
Fantazie, magie, kouzla, sny. Historie, náboženství, politika. Láska, nenávist, strach a naděje. Neuvěřitelně nápaditá kniha, rozsáhlá rodinná sága sledující historické a politické události Indie a Pákistánu okořeněná jedinečným humorem fantastického Salmana Rushdieho.
Geniální. Hutná, místy až děsivá atmosféra, velice působivý psychologický román, z kterého doslova až mrazí. Doporučuji!
Na hodnocení této knihy se jistě promítne především vlastní politické smýšlení daného čtenáře. Skvělá Radka Denemarková se nebojí zúčtovat s vlastní zemí a celkovou přeměnou dnešní společnosti. Vysoce aktuální téma, pro mě výborná a důležitá kniha.
Unikátní severokorejská propaganda v podobě životopisu bezpříkladného vlastence, nepřemožitelného vůdce s ocelovou vůlí, soudruha Kim Ir-sena. Text, který rozhodně nelze číst kontinuálně.
Další skvělý maraton japonského kouzelníka Murakamiho. Jedinečný styl psaní, neuvěřitelně podmanivý zdánlivě obyčejný příběh, k tomu úžasný metaforický svět, mystičnost, znepokojivá atmosféra a postupné vytváření malých tajemství, které doslova vplynou do "jiného světa". Nechybí ani známé specifické prvky - osamělý chlap jako hlavní protagonista, podrobnosti každodenního života, kuchyňské scény a na pozadí klasická hudba. Více než 700 stran textu, a přesto je to málo, chci víc! Murakami (jako vždy) doslova maluje v knize. Gratuluji, mistře.
Úžasná kniha. Čím jsme byli a kam kráčíme. Fascinující čtení o formování naší planety a vize do budoucna. Doporučuji!
Velmi čtivá výpověď zkušené novinářky a válečné zpravodajky, která formou rozhovoru vypráví o svém životě, o dětství, studiích, tvrdých začátcích v Moskvě a hlavně o svých nebezpečných cestách po válkou zmítaných oblastech bývalého Sovětského svazu. Přináší zároveň zajímavý pohled do duše těchto obyvatel, jací vlastně jsou Rusové, Čečenci nebo lidé z Náhorního Karabachu očima autorky a osvětluje i tehdejší politické souvislosti tamního regionu. Kniha vyšla před více než 20ti lety a popisované události jsou historií, nicméně je dobré osvěžit si paměť a něco z toho si připomenout.
Čtivý autobiografický příběh plný hornického slangu, jadrných slov a drsného humoru, který ale zcela zapadá do prostředí ze života horníků na Ostravsku. Skvělý popis těžké práce v hlubinném dole za bývalého režimu, kdy si nikdo moc nelámal hlavu s nějakou bezpečností. Druhá část knihy je zaměřena na úskalí emigrace - beznaděj a ztracenost v neznámém světě bez znalosti jazyka. Zajímavá kniha, doporučuji.
Magické vyprávění o naději, zoufalství a hlavně o síle příběhů.
Istanbul a Istanbul, dvě města. Jedno nadzemní a jedno podzemní. Podzemí jako jakési zrcadlo toho, co se děje nahoře v nadzemí. A čtyři vězni, kteří jsou drženi a mučeni v kobce hluboko v útrobách města. Čtyři vězni, vzdalující se mučení a smrti tím, že si vyprávějí příběhy. Rozmanité příběhy mezi snem, mýtem a skutečností, příběhy o tom, co se děje "pod kůží" tohoto města, které je vlastně tím hlavním skutečným protagonistou. Výborná kniha!
Arto Paasilinna a jeho bláznivé příběhy plné podivných událostí, nezapomenutelných postav a chlupatých zvířat. Vtip, nadsázka, svérázný smysl pro humor a vskutku nekonečná představivost autora :) Příjemně osvěžující oddychové čtení.
Mé první setkání s autorem. Skvělá sonda do duše "malého" člověka, bezvýznamného hlupáka, který vám po celou dobu čtení pěkně poleze na nervy. Deník poslušného soudruha, který prostě jen "nechtěl chcát proti větru", nic víc, nic míň. Humorné i mrazivé zároveň.
Jedinečné, provokativní, vtipné, ale i vážné... temné, místy drsné, ale i citlivé. Svérázný smysl pro humor a velká dávka sebeironie, tleskám!
Kočičí host rozhodně není jen o kočce "od vedle". Pomíjivost, melancholie, filozofické mezihry, dojemné vyprávění nebo spíš útlá sbírka momentů s vynikajícími popisy všedních věcí a obyčejného života tak jak to umí asi jen Japonci... zcela odlišné a typicky japonské.
Groteskní, komplikované, bláznivé, pohádkové. Hanba jako nejnebezpečnější emoce, která vede k násilí. Vynikající vyprávění, které se prolíná s fantazií, magický realismus v celé své kráse v podání Salmana Rushdieho.