lulucinax lulucinax komentáře u knih

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Další rodinné drama, kde se pomalu odkrývají dávná tajemství a křivdy z minulosti. Doba hrdiny dohnala k věcem a rozhodnutím, která se jim nechtěla dělat a pak řeší následky, respektive to dusí v sobě nebo to občas bouchne.
Kniha se poslouchala velmi pěkně a do hrdinů jsem se dokázala vžít. Neměli to vůbec jednoduché. Autorka píše čtivě, ale možná už jsem jí trochu přesycena. Ještě bych si potřebovala sehnat poslední díl série Vesnice Stamice: Co neodvál ani čas
a budu spokojena. Asi raději zvolím poslech, až někdy bude.

12.11.2024 4 z 5

Černé léto Černé léto M. W. Craven

Skvělý detektivní thriller a řekla bych, že ještě lepší než Loutkové divadlo.
Velmi napínavý, čtivý a velmi dobře promyšlený příběh, kde nechybí ani vtipné vsuvky.
Těším se na další díl :)

01.04.2024 5 z 5

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

O knize jsem vůbec neslyšela. Pustila jsem se do ní v rámci čtenářského klubu a moc se mi líbila. Jen ta Anna byla vážně hodně upovídaná a jelikož mám děti, občas jsem trpěla tou její ukecaností :-D
Ale příběh je moc pěkný, takový prostě roztomilý :)
Člověk by se měl častěji radovat z maličkostí, stejně jako Anna.

01.04.2024 4 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Začátek knihy byl pro mě dost rozpačitý, jelikož jsem se ztrácela v ději, postavách i čase (1930-1945, 1956, 2017). Od druhé půlky se to již zlepšilo a jednotlivé příběhy mě začaly zajímat a byla jsem zvědavá, jak se příběhy propojí.
Autor velmi dobře vystihl jednotlivé doby i vztahy mezi postavami, které byly uvěřitelné a výborně vykreslené. Kniha obsahovala trochu magie a duchovna, nicméně tady mě to nijak nerušilo. Autorovo styl psaní je mi blízký a budu se těšit na další jeho knihy.

17.03.2024 4 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

U Lapeny tak už nějak vím do čeho jdu - krátké kapitoly a čtivý, napínavý děj. A nejinak to bylo i v této knize.
Stephanie mi bylo líto a Patrick mi byl nesympatický, ale oceňovala jsem, že se činil při péči o dvojčata. Děti jsou náročné a jsou tou největší zkouškou vztahu.
Za půlkou příběhu mi přišlo, že autorka i hlavní hrdinka Erica se v tom začaly trochu plácat.
No a ten konec? Nechci prozrazovat, ale Shari vždy na konci udělá něco, čím chce čtenáře překvapit nebo lépe šokovat a já se rozesmála. Protože si s námi zkrátka hraje a možná to je i důvod, proč její thrillery jen tak nezapadnou do řady. Musí prostě vyčnívat :D

04.02.2024 4 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Můj již pátý romantický útěk a byl velmi povedený (tuhle sérii nečtu popořadě).
Jako vždy se mi nejvíc líbilo poznávání země, přírody, zvyků a gastronomie. Autorka toto zvládá bravurně, že byste si nejraději po dočtení bookly letenky.
Co se týče příběhu, hlavní hrdinové mi přišli sympatičtí. Alex jako takový vysněný ideál partnera. Celkem dost mi vadil televizní štáb a víceméně bych řekla, že byl úplně zbytečný.
Skřítka, který dělal neplechu jsem neodhadla. Měla jsem zamotanější teorii a kdybych četla detektivku, asi by mě viník zklamal, ale v romantice v pořádku.
A konec? Ten byl zas jak z pohádky, až neuvěřitelný.

04.02.2024 4 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Autory už jsem chtěla dlouho zkusit a konečně jsem se ke knize dostala. Působí na mě jako takové typické severské krimi, kde najdete dost nechutností, zvrhlostí, šokujících momentů a tím pádem i trochu nevěrohodnosti. Navíc se dost věcí děje dětem a to nevyhledávám, hlavně když z anotace vůbec není zřejmé, že se jedná o toto téma.
Ze začátku jsem si trochu zvykala na styl psaní. Především na krátké věty. Ale díky krátkým kapitolám děj a čtení odsýpá, takže téměř 500ti stránková kniha není tak velké zlo, jak se zprvu může zdát. Vyšetřovatel Joona Linna, kterého jsem nejdřív měla podle jména za ženskou, mě zas tak moc nezaujal, ale rozhodně má zajímavou minulost.
Celkově lehce přitažené za vlasy a jedna věc mi přišla dost nelogická. Nicméně ve výsledku se jedná o fajn detektivní thriller, ale asi nepotřebuji číst další knihy.

07.11.2024 4 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Tato kniha vás nenechá, dokud ji nedočtete. Není úniku!
Výborný thriller plný napětí a šokujících zvratů. V knize najdete dost náhod a místy byl děj přitažený za vlasy, ale u těchto knih to nevadí. Některá scéna tím pádem vyzní poněkud vtipně, i když, je to spíš černý humor :D
Jedná se o velmi čtivou záležitost, stále musíte vědět, co bude dál. Nicméně vás donutí se i zamyslet, jak byste se v takové situaci zachovali vy.

13.09.2024 5 z 5

Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky Marie Hamáková

Ze začátku jsem si zvykala na autorky květnatý styl psaní, ale po chvíli jsem hltala stránku za stránkou. Také díky krátkým kapitolám je kniha velmi čtivá a těžko se mi odkládala.
Střídají se dvě vypravěčky. Matylda, silná hrdinka, která vypadá nevinně (stejně jako obálka knihy), ale uvnitř je divoká (byla to jízda). Především ke konci si Matylda získala můj velký obdiv. Budoucí tchyně Jana vás bude štvát celou dobu a budete nad ní koulet očima, místy jsem si říkala, jestli je to opravdu možné. Mezi nimi se potácí Jakub, který mě iritoval svým mamánkovstvím. Už jenom proto bych od něj dala ruce pryč.
Každopádně čtení knihy jsem si užila, autorka umí dobře popsat atmosféru i emoce a je vidět, že do příběhu dala kus sebe.
Takže pokud hledáte rodinné drama s nevšední napínavou romantikou a peprnými momenty, směle do ní.

03.09.2024 4 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

První kniha, kterou jsem poslouchala a byla moc fajn, jsem ráda, že jsem se do audioknih konečně pustila.
Co se týče knihy, tak to byl hodně drsný příběh ze Severní Korei. Najdete v ní popis režimu, propagandy a manipulace lidí již od útlého věku.
Hlavní hrdinky mi bylo ze začátku líto, ale postupem času mi začala Severka lézt na nervy a já byla ráda, že je konec.

25.06.2024 4 z 5

Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Laura Baldini (p)

Má první kniha z edice Významné ženy a rozhodně ne poslední. V knihovně mám již připravenou Marii Curie-Skłodowskou a po dalších pokukuji. V květnu vychází Marilyn Monroe. Jedná se o skvěle napsaný beletrizovaný životopis silné ženy, která se nenechala zastrašit muži a okolím a jako první žena vystudovala lékařskou vysokou školu v Itálii. Úžasný příběh, který jsem hltala. Marii jsem moc fandila, aby to všem natřela. Ženy to v té době měly hodně těžké a jejich cílem bylo se jen dobře vdát a rodit děti.
Maria byla průkopnicí a já si říkala, zda jsme od té doby ušly dlouhou cestu? Nebo ne?
Proč se stále na ženy, které nejsou vdané a nemají děti, pohlíží skrz prsty? Kniha rozhodně vzbuzuje řadu otázek a emocí a doporučuji k přečtení všema deseti.

02.04.2024 5 z 5

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Skvělý špionážní historický román, lehce bych řekla, že i thriller. Mohla by vás odrazit jeho délka, ale každá stránka stojí za to a já hltala jednu po druhé, místy byl děj dost drsný. Odehrává se ve dvou časových rovinách - minulosti a přítomnosti, z pohledů dvou vypravěček - silných hrdinek, které jsou obě sympatické. A pochopíte brzy, proč v přítomnosti je jedna tak protivná.
Hodně mi připomněla knihu Dívka v přestrojení od Greer Macallister, kterou také můžu doporučit.
Byla to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Na konci knihy prozrazuje, co všechno se opravdu stalo.

01.04.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Opět úžasná kniha od Martina Moravce psaná formou rozhovoru. Nyní s lékařem záchranné služby Markem Dvořákem. Marek Dvořák, mimoto že je velký sympaťák, je i skvělý lékař. Skoro celou knihu jsem si říkala, že kdyby mně nebo mé rodině šlo o život, byla bych ráda, kdyby byl v rukou pana Dvořáka. Ale přesto doufám, že ho nepotkám, protože, když už by letěl z Hradce vrtulníkem, asi by to nebylo kvůli odřenému kolenu.
V knize se dočtete o jeho životě, že nelítá jen se záchranářským vrtulníkem a také, jak to chodí na záchranné službě. Rozhodně lepší informace než z Ordinace v růžové zahradě. Takže pokud jste se této knize dosud vyhýbali (nechápu, jak je to možné), rozhodně si ji přečtěte. Minimálně už jenom proto, že si zopakujete, jak dát první pomoc.
Budu se těšit na další knihu MM a mezitím si časem dám Vladimíra Beneše, kterého si šetřím, protože pak už bych je měla všechny přečtené a co pak.
Ještě jedna zajímavost, pan Moravec si vydává knihy sám a je moc fajn vidět, jak se mu to zvrhlo, a že pak musí pracovat celá rodina/vesnice, aby odeslal objednávky - sen každého autora.

24.03.2024 5 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Děsivá představa. Zazvoní na vás chlápek a řekne vám, že váš dvouletý syn není váš, protože vám v porodnici vyměnili děti. Knihu jsem odkládala kvůli tématu a čekala až děti odrostou, abych to neprožívala až příliš. A dobře jsem udělala, protože se jedná o opravdu skvěle napsaný psychothriller, který nebudete chtít odložit.
Otec byl se synem na rodičovské. To se v knížkách často nevidí. Theo byl velmi živé dítě a bylo vidět, že na otce okolí pohlíželo spatra, že je jasné, že nezvládá výchovu dítěte, protože je muž. V druhé rodině se o výchovu víceméně starala chůva a angažoval se spíš také otec. Takže ženy byly upozaděny, velmi neobvyklé.
Můžeme vidět, jak se postupně na první pohled ze slušných lidí stávají lidé, které pro své dítě chtějí udělat maximum. Rozhodně doporučuji k přečtení. Od autora mám přečtené vše a tahle byla za mě nejlepší.

22.03.2024 5 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

V poslední době omezuji příjem masa, přestává mi chutnat a z jeho přípravy se mi zvedá žaludek. Nevím proč a je to vlastně jedno.
Jen chci říct, že kniha mě zaujala už dle názvu a točí se nejen kolem vegetariánství/veganství, ale otevírá i další témata.
Hlavní hrdince se zdál sen a druhý den přestala jíst maso. Šlo především o samotné rozhodnutí. Vzepřela se manželovi, otci i společnosti. Nedokážou to pochopit, pořád jí ho cpou a v některých pasážích i doslova a bylo mi z toho/ z nich špatně.
Miluju styl psaní autorky, píše neskutečně procítěně a příběh mě pohltil, přežvýkal jako kus syrového masa a na konci vyplivnul. Vzbudila ve mně spoustu emocí. Manžela, otce a další jsem nenáviděla a pro hlavní hrdinku jsem měla pochopení a bylo mi jí líto.

07.03.2024 5 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Už dlouho jsem si něco chtěla přečíst od této oblíbené autorky a tak nějak jsem tušila, že se mi bude líbit a taky že jo. Její styl psaní i příběh mě chytl od první strany.
Příběh je vyprávěn Mathildou mladou vdovou a matkou tří dětí, která má problémy v práci. A také Thibaultem, lékařem pracujícím v terénu. Jejich příběhy se v několika okamžicích protnou.
Oba hrdinové mi byli sympatičtí a prožívala jsem s nimi jejich starosti.
Velmi čtivá záležitost. Konec mi vyrazil dech a budu se těšit na další knihy.

05.03.2024 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Tři silné povídky od skvělé autorky Petry Dvořákové o nízkém sebevědomí.
Každá povídka je pojata jiným způsobem a přitom mají něco společného a tím je (ne)sebevědomí a kam nás až může dostat - 1/ když ho někdo zneužije, 2/ když toho je na nás hodně a než se rozkoukáme je pozdě, 3/ když ho začneme využívat.
Teším se na další knížku od Petry Dvořákové

04.02.2024 5 z 5

Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Nenápadně vyhlížející útlá kniha v sobě nese silný příběh. Autor děj vypráví s lehkostí, takže se skvěle čte. Ale obrňte se, protože pocítíte mráz až v kostech, bezmoc a beznaděj.
Je po válce, tudíž by mělo být už jen lépe, ale opak je pravdou. Dětí jsem litovala a nedokážu si představit, že bych prodala jedno ze svých dětí za půl pytle brambor, aby zbylé čtyři měly, co jíst. To je jen střípek toho, jak krutá doba to pro některé byla.

04.02.2024 5 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Další z povinné četby, která byla zfilmována a poslech je také vydařené a můžu vřele doporučit.
Některé povídky byly vtipné, některé zas dost smutné a chytnou vás za srdce. Celkově to bylo moc povedené vyprávění. Někdy si zas musím připomenout film. Už je to hodně let, co jsem ho viděla naposledy.
A tady si nejsem jistá, co bylo lepší, jestli kniha nebo film. Minimálně dosahují srovnatelné úrovně.

26.09.2024 4 z 5

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Na seriál jsem koukala vždy, když ho dávali v televizi a líbil se mi. Nyní jsem si ho pustila do uší a to bylo horší. Se slovy se mi v hlavě neustále promítal film, ale celkově mě nebavil. Tady opravdu platí, že film/seriál je lepší. Nebo to je možná tím, že jsem na něj koukala, když jsem byla malá. Nyní jsem na děj pohlížela jinýma očima.
Bylo moc fajn si přiblížit tehdejší dobu, ale ten jejich slovník, samé načež, pročež a pravil apod. Poslech se dal, psaný text by se četl hůře. Nicméně jsem za poslech ráda, mám odškrtnuto.

20.09.2024 3 z 5