Macope Macope komentáře u knih

Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Jiří Hájíček je můj oblíbený autor, přečetla jsem od něj téměř všechny romány a některé povídky. Moc se mi líbí, jak umí vykreslit atmosféru a vtáhnout do děje, i když se čtenář v dané problematice příliš neorientuje (jako já v případě zemědělských družstev). To platí i v nejnovější knize, hlavnímu hrdinovi jsem velmi fandila a dokázala se vcítit do pětapadesátiletého muže. Kristýnu (přestože je moje vrstevnice) jsem příliš nechápala, ale myslím si, že to u ní dopadlo tak, jak mělo. Hudební motivy v románu byly příjemným kořením.

27.01.2025 5 z 5

Vánoce v Praze Vánoce v Praze Jaroslav Rudiš

Poetické vyprávění, které navodí kouzelnou vánoční atmosféru, a vzhledem k rozsahu je knížka jako stvořená k opakovanému čtení každé Vánoce. :-) Ilustrace jsou jako vždy úžasné, i když obálka českého vydání mě bohužel příliš nezaujala.

14.01.2025 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Kniha je čtivá, vtáhla mě do děje a hlavním hrdinkám jsem velmi fandila. Vadily mi ovšem některé faktické chyby, které dostatečně popisují uživatelé přede mnou, a nevěrohodné situace. Příběh byl za mě předvídatelný, i když musím přiznat, že závěr jsem tedy nečekala. Nejvíce mě zaujalo Josefovo vyprávění (musím si konečně přečít knihu Smrt je mým řemeslem!), mrzelo mě, že bylo utnuto a nepokračovalo dál. Naopak nejmíň mě bavil smyšlený román z pera Minky, ale to bude tím, že podobné příběhy nejsou můj šálek čaje. :-)

14.01.2025 3.5 z 5

Slabikář Slabikář Jiří Žáček

V roce 1996 jsem nastupovala do první třídy základní školy a Slabikář Jiřího Žáčka s milými ilustracemi Heleny Zmatlíkové jsem milovala! Velká nostalgie, doufám, že ho ještě najdu u rodičů na půdě, než moje děti zahájí povinnou školní docházku. :-)

29.12.2024 5 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Ačkoli horory nevyhledávám, po knize jsem sáhla po přečtení skvělého románu U severní zdi. Velmi se mi líbí, jak autorka pracuje s jazykem a umí skvěle vykreslit atmosféru. To se jí povedlo i v Ignis fatuus, hlavně začátek byl pro mě napínavý, čekala jsem, co přijde, a už při scéně ve vlaku mi bylo úzko. Každopádně asi v polovině knihy mi nastalé situace a jevy přišly poněkud překombinované a při některých výjevech jsem vnitřně „odvracela zrak“. Závěr byl za mě dobrým rozuzlením. Oceňuji začlenění vyšetřovacích spisů, připomnělo mi to Tučkové Žítkovské bohyně.

09.12.2024 4.5 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Moc hezký návrat do dětství, i pro moje malé děti to bylo milé, veselé a dobrodružné čtení na dobrou noc. Líbily se jim popisy švédských tradic (Vánoce, Velikonoce) a hodně se doptávaly, takže kniha splnila svůj edukační účel. Pro dcerku bylo velmi atraktivní vyprávění v ich-formě z pohledu o něco starší holčičky, školačky Lisy.

27.11.2024 5 z 5

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Velmi silný prozaický debut. Knížku jsem si přečetla díky ocenění v kategorii próza Magnesia Litera a kladným recenzím. Velmi oceňuji autorovu práci s jazykem, básník se v něm nezapře. Motiv skládání paměti/světla je opravdu působivý. Obdivuji autorovu otevřenost, se kterou nám předkládá Markovy niterné pocity a myšlenky. Rodinná dramata čtu ráda a v tomto případě šlo pro mě trošku o nahlédnutí mimo mou „sociální bublinu“. Zmínky o šikaně, politice, ekonomické krizi nebo koronaviru se mi nečetly úplně lehce, ale chápu to jako nedílnou součást autorových vzpomínek. Mnohem více mě zaujaly lyrické a intimní pasáže křehkého dospívání homosexuálního chlapce.

25.11.2024 4 z 5

Králíček Sameťáček Králíček Sameťáček Margery Williams

Milé poetické vyprávění, které bych si nepřečetla, kdyby nešlo o oblíbenou knížku Chandlera Binga. :-)

23.11.2024 5 z 5

O andělovi O andělovi Pavel Čech

Další krásná kniha od Pavla Čecha, která chytí za srdce a donutí k zamyšlení. Posmutnělého anděla mi bylo moc líto, přála bych mu (a nám všem), aby dobra bylo na světě víc.

23.11.2024 5 z 5

Sněhová víla Sněhová víla Daniela Krolupperová

Moc milý vánoční příběh, který zahřeje na duši, i když se odehrává v třeskuté zimě. Dcerka knihu nejprve nechtěla přečíst, protože se jí nelíbily obrázky, ale nakonec jsme to zvládly na jeden zátah a říkala, že obrázky nejsou tak špatné. :-) Moc se nám líbila použitá slovní hříčka a ten konec byl dojemný a kouzelný, až mi slza ukápla. :-)

07.11.2024 5 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Na knihách Petry Soukupové se mi moc líbí, že ačkoli působí, jako kdyby byly „o ničem“, jsou „o všem“. Opravdu reálné vykreslení situací, pocitů, charakterů napříč generacemi, autorka je výborná pozorovatelka. Tento příběh z kategorie sendvičové generace mě vzal za srdce, navzdory těžkému tématu jsem ho přečetla velmi rychle. Hlavní hrdince jsem fandila, i když samozřejmě ne vždy jsem její jednání schvalovala. Ale kdo v životě nedělá chyby?

23.09.2024 4 z 5

Krtek a zelená hvězda Krtek a zelená hvězda Hana Doskočilová

(SPOILER) Jako vždy v případě legendárního Krtka milé a poučné vyprávění, tentokrát o zelené „hvězdě“, kterou chce Krtek vrátit zpět na oblohu. Nechybí Krtkovi kamarádi a tentokrát i straka zlodějka, která celou výpravu zkomplikuje.

18.09.2024 5 z 5

Všecko lítá, i co peří nemá Všecko lítá, i co peří nemá Daniil Charms (p)

Zajímavé a veselé verše založené na velmi častém opakování a rytmice, nezapřou se autorovy experimentální kořeny. :-) Vyprávění o dětech a zvířátkách jsou také milá. Bála jsem se, že děti kniha úplně nezaujme, ale opak byl pravdou, i když ruské reálie zatím nemůžou znát (Leningrad). Ilustrace Leoše Konáše jsou opravdu půvabné a pěkně doplňují textovou část.

„A když tma se sklání,
ukládá se k spaní
čtyři a čtyřicet čížků zpěváčků:
čížek na postýlce,
čížek ve střevíci,
čížek na lžíci.“ (s. 14)

18.09.2024 5 z 5

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Knihu jsem měla kromě milého vyprávění a úžasných ilustrací Heleny Zmatlíkové spojenou hlavně s družstevním vajíčkem a dalšími socialistickými reáliemi (které jsem už nezažila). Dostalo se k nám však revidované vydání, ve kterém si s těmito přežitými záležitostmi někdy více a někdy méně poradili. Snažila jsem se soustředit hlavně na dětský pohled na svět, který podle mě pan Říha vystihnul výborně. A mým dětem se kniha moc líbila, samy milují prázdniny u babičky s dědou, i když takto podaný venkovský život už nemůžou znát. Každopádně předškoláčka bych dnes vlakem samotného nepustila. :-)

11.09.2024 4 z 5

Stříbrný kouzelník Stříbrný kouzelník Jindřich Mann

Souhlasím s tím, že jde o zralou prózu, jak stojí v anotaci. Líbila se mi práce s jazykem, jemný humor a dobové reálie (např. Činoherní klub, atmosféra rozděleného Berlína apod.). Ani mi nevadilo, že v této knize nejde v první řadě o vyvolání napětí, alespoň jsem si znovu po čase přečetla postmoderní text.

10.09.2024 4 z 5

Krysáci Krysáci Jiří Žáček

Milé a humorné vyprávění o čtveřici kamarádů ze smetiště. Některé vtipy moje děti zatím neocenily, ale já jsem se zasmála. Skvělé byly narážky Praha versus Valašsko a Edovy velkoměstské manýry (úplně slyším tu skvělou mluvu Bolka Polívky). Oceňuji závěrečné vysvětlení pro zvídavé čtenáře a samozřejmě i ilustrace.

29.08.2024 5 z 5

Jeden den Jeden den David Nicholls

Film ani seriál jsem zatím neviděla, takže jsem netušila, jak příběh dopadne, což při čtení vždy považuji za výhodu. Ze začátku se mi úplně nedařilo začíst, těch odkazů na popkulturu osmdesátých a devadesátých let tam na mě bylo až moc, ale druhá polovina knihy nabrala ten správný spád a užívala jsem si vztahové peripetie Dex a Em. Velmi se mi líbila perspektiva vyprávění zaměřená na jeden den v roce. Už se těším na film s Anne Hathaway.

13.08.2024 4 z 5

Chaloupka na vršku Chaloupka na vršku Šárka Váchová

Skvělá kniha! Děti zbožňují večerníček Chaloupka na vršku, takže knižní vydání bylo jasná volba. Líbilo se mi, že jsou jednotlivé kapitoly mnohem podrobnější než v TV a vyžádaly si spoustu vysvětlování. U některých slovíček jsem tápala i já. :-) Písňové texty jsou příjemným kořením.

20.07.2024 5 z 5

Honza a beránek Honza a beránek Michal Čunderle

Dětem se líbil stejnojmenný večerníček a kniha je také povedená. Obsahuje spoustu ilustrací, které kopírují děj, takže ideální i pro nečtenáře na prohlížení. Příjemným ozvláštněním jsou komiksové "bubliny" jako vyjádření přímé řeči u některých obrázků. Jenom oči lidí i zvířátek bez panenek mi přišly poněkud děsivé.

03.07.2024 4 z 5

Knížka Ferdy Mravence Knížka Ferdy Mravence Ondřej Sekora

Absolutní klasika, poučná pro děti i dospělé. Není nad to si připomenout zajímavosti ze světa hmyzu. :-) Dětem se knížka taky moc líbila.

06.06.2024 5 z 5