Madelisi Madelisi komentáře u knih

Londýnský případ Londýnský případ Sam Thomas

Líbilo se mi mnohem víc než Lovec čarodějnic. Případ přesně podle mého gusta, okořeněno trochu více osobním životem Bridget (pěkný kontrast šlechtična versus obyčejná vdova).
Poprava krále a návštěvy Toweru jsou pěkně zakomponované v ději. Líbí se mi idea porodní báby, která všechno vyřeší. Dále zde je rehabilitováno slovo klepna, ale nemusela jsem si zase mnohokrát číst o tom, že si Bridget něco mumlá pod vousy. U ženy mi zní toto spojení zvláštně.

29.12.2019 4 z 5

Polibek v Londýně Polibek v Londýně Catherine Rider

Předchozí Polibky neznám, tento mi přišel milý. Četla jsem schválně nyní ve vánočním čase, ale člověk se na něj může vrhnout kdykoliv. Vánoce zde vůbec nejsou důležité.
Kniha je spíše průvodcem po divadelních scénách, takovou dovolenou bych si taky dala líbit. Jenom mi šla hlava kolem z Harryho a Bets, jít každý den na stejné představení? Plus Jason jedny lístky koupil přes mobil a uvaděčce předložil papírové? Navíc v londýnských scénách je snad jiná kultura než u nás - jíst v hledišti, mít tam s sebou kabáty,... Asi bych se divila jako Jason.

25.12.2019 3 z 5

Lovec čarodějnic Lovec čarodějnic Sam Thomas

Jako čtenář historických detektivek nejsem zklamaná. Téma je originální, postavy dobře vymyšlené, děj napínavě plyne. Bohužel se mi nelíbilo, jak má hlavní hrdinka moc krve na rukou, až jsem tak trochu hlavního padoucha politovala. Potrestat zasloužil, ale ne tímto způsobem.

22.12.2019 3 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Napětí budící prolog, který nutí člověka hádat, o které postavy v něm jde. Živě vykreslení vlády Alžběty I. Svět tehdejších tajných služeb a diplomacie. Kontrast mezi Anglií a Francií s Holandskem. Situace je tam kvůli náboženství stejná, jenom protestanti jsou v pozici anglických katolíků.
Marie Stuartovna skutečně vinna, ani mistr Follett mi neřekl, proč ji mít ráda.
Kateřina Medicejská není mrcha a je rozumná žena. Osvěžující.
Epilog s lodí Mayflower všeslibující a krásně ukončuje nádherný román.
Ale abych jenom nechválila, BBC udělala s Kitem Harringtonem ohromný kus práce v propagaci spiknutí střelného prachu a zamrzelo mě, že zde je to jinak. A taky mi chyběl rodokmen, který by propojil postavy s jejich předky z předchozích dvou dílu trilogie. Ale toto je už jenom takové malé hnidopišství.

22.12.2019 5 z 5

Utajená léta Utajená léta Barbara Hannay

Nelíbilo se mi tak jako Farmářova žena, nicméně stále mělo své kouzlo. Spisovatelka umí nádherně přenést do Austrálie. Velké plusové body má za zmíněni obsazení Prahy - to mě nesmírně naštvala Králova řeč, když se na toto vykašlala. A obyčejný romantický příběh z druhé strany zeměkoule to zmínil.
Příběh nemá žádné logické lapsy, nic nebránilo užívat si nádherný příběh. A nejpozději v džungli jsem se do Harryho zamilovala taky.

20.11.2019 4 z 5

Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Petra Vejvodová

Poprvé jsem o knize slyšela na konci Listování během reklamy na příště. Letos při hledání témat knih do čtenářské výzvy jsem na ni opět narazila a uvědomila jsem si, že to asi bude ona.
První půlka se mi moc líbila, historické příklady byly moc pěkně přirovnány k současnosti. Když se historie vyčerpala a zůstala pouze současnost, tak knize došla šťáva. Při radách, jak nenaletět, se stále opakovalo jenom jinými slovy to samé dokola.
A chybělo mi vysvětlení, proč někdo vytváří dojem, že světu vládnou ještěří lidé.

14.11.2019 4 z 5

Slavičí píseň Slavičí píseň Fiona McIntosh

Potěšilo moji romantickou duši. Dva sympatičtí hrdinové v kulisách 1. světové války. Navíc v oblasti, se kterou si my boje příliš nespojujeme.
Pěkný pohled na Turecko, musela to být v dané době zajímavá země.
Jak se Claire zamilovala do Jamieho, či jak získala přítelkyni - moc náhod, moc zjednodušeně, ale díky vedení autorky tomu věřím. Jsem ráda, že se Claire i Jamie znovu setkali (je náhoda, že se jmenují jako ústřední pár v Cizince?). Moje druhá kniha po Tajemství parfému.
Pěkný bonus využívání ptačích jmen - netušila jsem dřív, co daná příjmení znamenají.

04.11.2019 4 z 5

Skleněná past Skleněná past Éric Fouassier

Dočetla jsem, líbilo se mi, ale zároveň se cítím tak trochu rozpačitě.
PŘÍBĚH
Spokojenost, originální doba - Francie začátku 15. století se u nás moc neobjevuje. Originální nápad, spiknutí sklářů za účelem udržení řemesla je kouzelné.
PROVEDENÍ
Hádanky baví do jisté míry. Bylo jich dost, ke konci jsem se už jenom nechala vést (čtenářskému zážitku to nevadilo).
POSTAVY
Hlavní hrdinka je skvělá a sympatická. Nicméně jsem měla problém uvěřit vztahu s rytířem Bayardem. Tak dlouho jsou od sebe a stále se chtějí. Sok hrdině skončil, jak si žádají pravidla žánru, ale abychom se nedozvěděli osud Heloise a Bayarda. Jejich příběh měl buď skončit o kapitolu dřív, nebo měl dostat ještě jednu kapitolu.

Zaujal mě popis dalších osudů dalších postav - chyběl mi tam jenom chytrý Provázek.

22.10.2019 3 z 5

Dvě císařovny Dvě císařovny Brandy Purdy

Moc se mi líbilo. Oceňuji seznámeni se s Aimeé, kterou jsem neznala. A o tom je tento román. Turecká část se mi líbila více než francouzská, ale jenom z důvodu, že Josefínin příběh je už moc známý. Nedokážu si to představit, skutečně chodily ženy po pádu Robespierra skutečně téměř nahé?
Pěkná kompozice románu, oceňuji epilog.
A jde se googlit, co si autorka vymyslela.

08.10.2019 4 z 5

Láska a majestát Láska a majestát Oldřiška Ciprová

Ano, když jsem začala číst, tak jsem věděla že jdu číst historickou romanci o Elišce Přemyslovně. Ta se postupem času probojovala do titulní postavy.

Co mi vadilo - Falkenštejn a Walram se s Eliškou vzájemně podívají do očí, nic o sobě nevědí a jsou najednou šíleně zamilovaní. Proč?

Konec Falkenštejna. Líbilo se mi, že je tato postava zakomponovaná do děje, ale říkala jsem si - to se chce vážně oženit se svou neteří? Jeho vymyšlený konec se mi skutečně nelíbil, ten sebral veškeré plusové body za jeho přítomnost.

Změněná místa událostí.

Nevysvětlení pohnutek - proč chce Eliška provdat Richenzu za Rožmberka?

Co hodnotím kladně je posun Richenzy. Na začátku jsem ji nesnášela, postupem času se stala nejmilejší postavou. A Jindřich z Lipé ji mile doplňoval.

2.5 *

29.09.2019 2 z 5

Tajemství parfému Tajemství parfému Fiona McIntosh

Romantický příběh v pěkných kulisách historické výrobny parfému. Hvězdička dolů za to, že nebylo dokonale vysvětleno, proč že se Fleurette za Aymeryho nechce provdat.

A teď vážně - velice se mi líbilo, jak stránkami postupně prosvítala sílící ženská emancipace a mužští vizionáři, kteří věděli, že se po válce nevrátí čas mužů.
Konec byl pěkný, vůbec mi nevadí, že jsem se nedočkala svatby, zde plně přijímám představivost.
Hvězdička navíc za popis parfémů a jejich složek. Hned jsem se začala dívat jinak na ten flakonek s voňavou vodičkou, když ji nanáším.

21.09.2019 4 z 5

Hořící andělé Hořící andělé Bear Grylls (p)

Pěkná oddechovka, u které se nemusí myslet a je třeba se nechat pohánět dějem.
Když se člověk zamyslí, tak dojde k závěru, že je vše nesmírně překombinované. Zničit celý svět? A nacisté čekající na příležitost se znovu vynořit? To je jak zápletka ze starých časů.
Plusové body nicméně dostává Jaeger a jeho tým supermanských bývalých příslušníků speciálních jednotek.

14.09.2019 3 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Skvělé. Oproti předchozím knihám jsme se tady nedozvěděli detailní historii každé postavy, objevujeme pouze Bohdanu a Svatopluka. Ten navíc není ani tak odporný exemplář komunisty, jací se vyskytovali v předchozích knihách.
Jako všechny romány paní Mornštajnové se i tento četl sám. Připadá mi, jako bych ho poprvé otevřela teprve před chvílí. Líbí se mi hrátky s kapitolami, což je ale asi u této spisovatelky už obvyklé. Nelíbil se mi otevřený konec, ten úplně volá po pkračování.

10.09.2019 5 z 5

Amsterdam Amsterdam Ian McEwan

Dva přátelé, bývalí milenci zemřelé Molly, nemají rádi jejího dalšího milence, ministra zahraničí. A všechny tři nesnáší Mollyin manžel.
Jak Clive skladatel, tak Vernon šéfredaktor jsou nesmírně nesympatické postavy, až moje sympatie dostal ten, o kom si podle nich mám myslet, že je morální bídák.
Čte se až na pasáže tvoření symfonie moc dobře, na konci je zvrat s velkým Z. Doufám, že v Holandsku už mají jiné zákony, jinak aby se tam člověk bál jet.
Zde se pozná mistrovství autora na pár stránkách popsat dost časového úseku a děje.

08.09.2019 4 z 5

Haldy Haldy Anna Maria Tilschová

Díky čtenářské výzvě jsem objevila tento skvost. Překvapilo mě, jak je psaný moderně. Hlavní postava v jedné kapitole hraje kolemjdoucího v jiné kapitole. Či je na začátku někdo jenom tak mimochodem zmíněn, aby se stal hrdinou dalších stránek.
Jazyk na dnešní poměry plynulý a díky použitým výrazům dodává na autenticitě. Nářečí se dalo odvodit z kontextu.
Postav je tu hodně, autorka nám předestřela celou jejich historii. Souhlasím s předmluvou, že všechny postavy dohromady tvoří mozaiku Ostravy. V dějí bylo zmíněno dost občanskych bouří, myslím si, že jsou i psychologicky zdůvodněné.
Jediný či jediná, kdo mi neustále lezl na nervy, byla Frau Perutzová. Konec Anky jsem nečekala, zde mě autorka dostala. Když popisovala tajné popravy, tak jsem už poté nebyla překvapená, když tak dopadla jedna z postav.

06.09.2019 4 z 5

České okamžiky České okamžiky Pavel Kosatík

Mám smíšené pocity. Některé okamžiky se četly samy, jiné byly kvůli použitým “filozofickým” citacím aktérů okamžiků hůře čitelné. Stejně tak v některých okamžicích bylo až moc autorova psychologického pohledu na lidské jednání.
To ale nic nemění na skutečnosti, že všechny okamžiky byly moc dobře vybrané a na sebe navazovaly. Užila jsem si všechny z 20. století. Moc se mi líbil pohled Háchovy dcery nebo advokáta K. H. Franka. Na zajímavosti dodalo i to, že hrdiny okamžiků byli i padouši typu komunistický prokurátor nebo generální tajemník.
Na závěr je moc pěkná obrazova příloha, která velmi přesahuje kvalitu příloh podobných publikací.
Doporučuji, moc pěkně se tento soubor historických jednohubek čte.

30.08.2019 3 z 5

Vzorný syn Vzorný syn Čong Judžong

Po Hříšnici můj druhý psychologický thriller. Tento je ještě mnohem více propracovaný, během pár stránek se skáče z minulosti do přítomnosti a zpátky. Jen mistrovstvím autorky z toho nevznikl guláš.
Od začátku víme, co vzorný syn udělal, ale přesto jsem pro něj hledala polehčující okolnosti. Doufala jsem, že není taková stvůra. Bohužel jsem se mýlila. Přesto si myslím, že nevlastního bratra mu snad bylo líto.
Tato knížka byla napínavá a líbilo se mi, jak jednotlivé střípky Judžinovy paměti vytvořily výsledný obraz.

19.08.2019 4 z 5

Poslední králové Evropy Poslední králové Evropy Pierre Miquel

Zajímavé téma, které není popsané povrchně, ale jde do hloubky. Místy se hůře čte, zvláště když se popisuje politická situace země a každý politik má své místo v textu. To vede k tomu, že se pozornost tříští mezi hlavní hrdiny a v uvozovkách vedlejší postavy. Těch postav je tu i až moc, špatně se v nich orientuje, zvlášť když je každá v jednom odstavci.

To by nevadilo a celá kniha by byla krásné odborné dílo. Co ale vadí, jsou faktické chyby. Nevím, jestli jsou už v originále, nebo je má na svědomí překlad. Jen tak namátkou – královna Viktorie zařizuje svému strýci belgický trůn, a to ještě před tím, než se sama stane královnou. Nebo lucemburští vladaři jsou vytrvale označováni za vévody, ne velkovévody.

Kvůli těmto do očí bijících chyb musím bohužel dát pouze 2 hvězdičky. Je mi to líto, protože si to tato kniha nezaslouží. Je nabitá informacemi a čtenáři spousta z nich zůstane v paměti.

06.08.2019 2 z 5

Jedno manželství Jedno manželství Tayari Jones

Tato kniha má více vrstev - tu z anotace o nevinném manželovi ve vězení, ale i tu o životě černých Američanů, což je pro náš kulturní okruh dvojnásob zajímavé.
Vyprávění z pohledu tří osob se mi moc líbilo, děj zajímavě plynul. Autorka nás nechala napjaté, zda máme fandit manželovi či milenci.
Nakonec to skončilo podle očekávání - nejprve krutě k jednomu, ale přiznávám, že opačný konec bych nezkousla.

28.07.2019 4 z 5

Brno účtující Brno účtující Michal Konečný

Přenesla jsem se po proudu času opět o něco zpátky, a to do poválečné doby. Musela to být doba plná naděje.
Průvodce opět skvěle vystihl atmosféru doby.

15.07.2019 5 z 5