madem
![Pianista Pianista](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/865/pianista-j5T-865.jpg?v=1566252801)
Velmi strhující příběh. Jakmile jsem se začetla, nemohla jsem knihu odložit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mirákl Mirákl](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13047/mirakl-VFe-13047.jpg?v=1519727812)
Pro mě nejlepší kniha od Škvoreckého.
Má několik dějových rovin, ve kterých je na začátku náročné se zorientovat. Když ale přistoupíte na autoru hru, skvěle se pobavíte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Konečná diagnóza Konečná diagnóza](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8376/konecna-diagnoza-WHY-8376.jpeg?v=1583104028)
Mám ráda Haileyho knihy. Vždy je dost napětí, akce, trošku romantiky, správný hrdina. Navíc se vždy autor seznámí dobře s prostředím, o kterém píše, a já věřím, že se to mohlo stát.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dům Páně Dům Páně](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17120/dum-pane-Gvc-17120.png?v=1606076735)
Ač nejsem lékař, několik let jsem pracovala ve zdravotnictví a neznám knihu, která by lépe připravila na to, co čeká nováčky.
Ano je drsná, ale takové zdravotnictví je.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vážka v jantaru Vážka v jantaru](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74937/vazka-v-jantaru-Yhs-74937.jpg?v=1559823216)
Věřím, že pro spoustu čtenářek je to srdeční záležitost, ale mě ani druhý díl nechytl. No, přečetla jsem to. Některé kapitoly byly lepší, chvílemi mi to však přišlo zdlouhavé a zbytečně popisné.
Samozřejmě by mě zajímalo, jak to bude dále, ale raději si dám chvíli pauzu a pak mě to třeba nadchne více.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Laskavé bohyně Laskavé bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1318/laskave-bohyne-Sbk-1318.jpg?v=1550059393)
Pro mě nejlepší knížka o hrůzách nacismu.
Fiktivní nacista, který po válce utekl do Francie, vzpomíná na válku.
Kniha pomáhá vysvětlit, proč se lidé přidávali na špatnou stranu, jak prožili válku a jak někteří i vyvázli.
Některé kapitoly se čtou velmi obtížně - bitva o Stalingrad, dobývání Berlína.
Zvlášť náročný je odstup hlavního hrdiny od všeho lidského.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Osamělý střelec Osamělý střelec](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304011/osamely-strelec-gJb-304011.jpg?v=1487523091)
Miluji starší knížky autora, u několika novějších jsem se dost spálila. Tady přeci jen je závan starého známého dobrého. Ale i přesto se mi nechce věřit, že to tak může fungovat.
Tak nějak chci věřit, že svět je dobrý a pár zlých lidí jsou výjimky. Tato knížka mi ukazuje svět obráceně. Svět je zlý, jen osamělý střelec s pár kamarády to drží.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kmen Andromeda Kmen Andromeda](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516/kmen-andromeda.jpg?v=1229120302)
(SPOILER) Ten nápad a začátek je skvostný. Stále přemýšlíte, proč mimino a stařec. Čekáte, kdy se to začne šířit. Cítíte paniku ...
A ono nic.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malá máma Malá máma](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351492/mala-mama-dUo-351492.jpg?v=1507556618)
Nejlepší kniha o mateřství, co jsem za poslední měsíce objevila. Chci další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nadace a Země Nadace a Země](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125953/nadace-a-zeme-aEQ-125953.jpg?v=1557343240)
(SPOILER) Knihu jsem se musela donutit dočíst, vůbec to není, co první díl. Stále dokola se opakuje - na každé 5. stránce je znovu a znovu vysvětlení o systému Gaia, každou 10. si připomíná, že hrdinové hledají zemi, co kdybychom to náhodou zapomněli. Dialogy jsou nekonečné a celá kniha zbytečně dlouhá a nudná. Když si vzpomenu na 1. díl, jak to odsýpalo, tak tento je čiré utrpení.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Na hranicích Nadace Na hranicích Nadace](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85929/nadace-na-hranicich--85929.jpg?v=1313740755)
(SPOILER) Rozjezd knihy byl skvělý a já se těšila na další jízdu. Přišlo však rozčarování. Tři různé uskupení putují k jedné planetě a děj se opakuje z první strany, z druhé a třetí. A tudíž se děj natahuje a natahuje. A není to za mě ono.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Asertivně do života Asertivně do života](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35241/asertivne-do-zivota-Fjp-35241.jpg?v=1584007773)
Pro někoho, kdo o asertivitě nikdy neslyšel, je to skvělá kniha. Je zde teorie, i praktické ukázky a cvičení.
Trošku je znát rok vydání, ale není to tak zlé.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Někdo mě má rád Někdo mě má rád](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458786/nekdo-me-ma-rad-Jko-458786.png?v=1680869239)
Nevěřím, že to napsal Landsman. To o sobě mohl napsat jen sám Ovčáček. Nikdo jiný by to tak dobře nenapsal jako on.
Ať žije český Forrest Gump!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Líná máma - Jak vychovat samostatné dítě Líná máma - Jak vychovat samostatné dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387907/lina-mama-jak-vychovat-dite-uEs-387907.jpg?v=1535393985)
Knihy jsem se nejdříve zalekla: Líná máma. Jak mám být líná máma, ale je to jinak. Líná máma je trpělivá, laskává a milující. Když se stává línou mámou má s dětmi více práce než dokonalá máma. Dá práci naučit dítě samostatnému rozhodování a jednání.
Kniha nejdříve vysvětlí principy a pak ukáže jednotlivé situace a návody, jak se zachovat. Jsou praktické, splnitelné, ale občas hodně náročné.
Knihu se vyplatí přečíst.
Jen ji sráží horší překlad a editace. Na začátku odstavce je chlapec Ondřej, na konci odstavce je z něj Kolja. Ilustrace ke kapitole jsou v kapitole předchozí. Upoutávky na to nejdůležitější , které se objevují v rámečcích, se nachází i o několik stránek jinde. Škoda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Srdce Srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381851/srdce-CCT-381851.jpg?v=1528319775)
Kniha, na které jsem vyrostla. Nyní jsem si ji po letech koupila v antikvariátu, že si ji zkusím znova přečíst. Bude fungovat stejně jako kdysi?
Rozesmála, rozbrečela, rozněžnila mě, ale jinak než v dětství. Je hodně naivní, ale stále krásná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Člověk na konci Člověk na konci](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60692/clovek-na-konci-Hn2-60692.jpg?v=1678916107)
Jako vždy se autor připravil a nastudoval si vše potřebné z medicíny, chodu nemocnice, psychologie, psychiatrie, informatiky. Vše jsem mu věřila, a byla jak přimražená, co se může jednou stát. I když je kniha už starší, svoje kouzlo má stále.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Projekt ideálna manželka Projekt ideálna manželka](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175479/don-tillman-projekt-idealna-manzelka.jpg?v=1739286165)
Miluji Dona Tillmana. Vše má promyšlené, přesný harmonogram každého dne, jídelníček na každý den v týdnu, každou následující minutu ví, co bude dělat.
Pak se rozhodně pořídit rodinu, má strukturovaný dotazník, ale žádná neodpoví 100% shodně.
Náhodou se do jeho života přiřítí Rosie. Nic neplatí, Don neví, co dělat. Jeho střet s realitou velmi pobaví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139575/skleneny-pokoj-pEo-139575.png?v=1654008196)
Na začátku knihy jsem se velmi rychle začetla, kniha mě bavila. Jak vznikl nápad ji postavit, jak vše pokračovalo. Pak nastalo stěhování a zabydlování, ... a vila šla do pozadí.
S nástupem nacismu je vila v pozadí ještě více, sledujeme útěk rodiny do ciziny a jejich další životy.
Nakonec je i sladkobolný návrat dětí do vily, ale nějak to není už ono.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342162/tajny-denik-hendrika-groena-Vsn-342162.jpg?v=1495657179)
Četla jsem několik podobných knih, ale tato mě zcela dostala. Tak moc jsem se dlouho nezasmála.
Teda až do listopadu, ale to ke stáří patří.
Pokud se octnu v podobné zařízení (a ne že bych to plánovala, nebo snad chtěla) doufám, že potkám podobné lidi a založíme spolu klub Staří-ale-ne-mrtví.