Maevie Maevie komentáře u knih

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Vydání druhého a třetího dílu v tak rychlém sledu za sebou bylo pro mě varování, že kvalita nemusí být zrovna vysoká. Maynovy knihy u mě nikdy nedostaly více jak tři hvězdy, ne však kvůli zápletkám, ale stylu psaní, který občas v knize pokulhával. U Teorie vraždy jsem poprvé zvažovala o jednu hvězdu více, pro pokulhávající začátek i občasné nedostatky v návaznostech ale nakonec zůstávám na původním počtu. Uvidíme, co ukáže další díl.

06.11.2019 3 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Název napovídá, že v knize půjde o maso. Jenže ono o maso vlastně vůbec nejde. Nebo jde, pokud si pod masem představíme to ženské živoucí jihokorejské maso, které vaří, uklízí, vzorně se stará o rodinu a poslušně poslouchá otce, bratra, manžela... Vegetariánka je román o násilí, touze po svobodě, o utlačování žen i jejich roli v jihokorejské kultuře. Román je to krátký, ale rozhodně se nečte snadno. Autorčin styl vyprávění je někdy až naturalisticky popisný, do příběhu zakomponovává symboly a žádným postavám nedává vlastnosti, díky kterým bychom si je mohli oblíbit. Namítnout se ale musí, že nějakou stopu ve vás kniha určitě zanechá, ať už příjemnou, nebo nepříjemnou.

05.11.2019 3 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Cesta pokojného bojovníka se mi do rukou dostala čistě náhodou před více jak deseti lety jako salátové vydání, které jsem objevila zapomenuté ve školní lavici. Po mém přečtení pokračovalo v putování po dalších spolužácích a pak se vypařilo bůh ví kam. Letos jsem do rukou vzala nové, již vlastní vydání, s nadšeným očekáváním po zopakování úžasného příběhu. A je vlastně dobře, že se zápal, se kterým jsem před deseti lety stránky hltala, neopakoval. Zatímco části, které mě tenkrát nadchly, jsem míjela bez povšimnutí, objevily se jiné, které odpovídaly na aktuální otázky.

05.11.2019 4 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Lituji čtenáře, kterým se toto dílo dostalo po částech. Zelená míle je mistrně napsaný román, kde dobro válčí se zlem, magie s lidským rozumem a kde každá stránka člověka emočně vyždímá. Je to smutná kniha, ale zatraceně dobrá.

14.10.2019 5 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Papírová města jsou příběhem o dospívání, lásce a všem, co tyto dvě věci mohou způsobit. Autor využil zajímavého nápadu, jak přiblížit pocity někoho, kdo jaksi nezapadá do prostředí, do kterého se narodil, někoho, kdo vnitřně bojuje s realitou, která je mu předkládána jako správná. Nejvíce si z knihy cením jejího zakončení, kdy obě hlavní postavy dochází k uvědomění a rozhodnutí, kterých mnohdy není schopen ani leckterý dospělí.

13.10.2019 3 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Další kniha od Andrewa Maynea se zlatou nálepkou bestselleru a opět pěkný příběh, který vám zachrání dva až tři večery. Ke strhujícímu thrilleru má kniha, stejně jako její prvorozená sestřička, daleko, ale pokud potřebujete nechat odpočinout hlavu od náročnější literatury, je to dobrá volba.

13.10.2019 3 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Jsem toho názoru, že každý příběh, který se odehrál za ploty koncentračních táborů, ať už by byl v mnoha obdobných variantách popsán mnohokrát, by se měl vyprávět. Jen tak si udržíme v paměti hrůzy, které se staly, a zvýšíme naději, že se již nikdy nebudou opakovat. Životní cesta Laleho Sokolova za vyprávění stojí. Dává naději a ukazuje, že i v té nejčernější době se může objevit láska. Bohužel autorka se rozhodla životem Laleho jen proletět, její vyprávění je plytké a pouze stéká po povrchu. Jako by se i sama autorka bála svěřit všechny hrůzy holocaustu papíru, a tak raději zvolila variantu rychločtené literatury na dovolenkování u moře, která moc nezkazí náladu.

09.10.2019 2 z 5

Amsterdam Amsterdam Ian McEwan

Ian McEwan nikdy nepotřeboval mnoho slov, aby dokázal vykreslit lidské neduhy, a ani Amsterdam není výjimkou. Tentokrát se autor zaměřil na nemorální chování a rozhodl se nám ho předvést hned v několika variantách. Nejsou to jen dva hlavní hrdinové, odkazy na negativní vlastnosti najdeme u všech postav v knize. Vlastně by se dalo říci, že Amsterdam je takovou malou přehlídkou celé škály amorálního jednání.

09.10.2019 4 z 5

Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

Útěk do divočiny je rekonstrukce života jednoho mladého muže, jehož sny a ideály se vymykaly době. Jeho cesta ho stála život, leč něco mi říká, že na tom tragickém konci svého života ničeho nelitoval. Jeho smrt možná byla z pohledu mnoha lidí zbytečná. Pro mě však zemřel během té nejdůležitější aktivity našeho života - během pokusu splnit si sen. To bychom měli respektovat, i když jeho pohnutky nesdílíme a sami jdeme jinou cestou.

06.10.2019 5 z 5

Než se mi Stoletý stařík dostal konečně do rukou, kdekdo na něj pěl chválu. Bohužel jak už to tak s očekáváním bývá, když je velké, stane se spíše nenaplněným. Stoletý stařík je určitě humorná kniha, která pobaví, akorát autorův výklad historie a politické pletky hlavního hrdiny jsou o stupeň lepší než primární příběh.

12.08.2019 3 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Pocit obrovské nespravedlnosti a bezpráví patří prakticky ke každé válečné literatuře zmiňující odsuny obyčejných a bezmocných lidí. Ani V šedých tónech nás nemine hrůza, odpor a křivda. Příběh, který je nám předkládán, ale navíc ukazuje, jaká je cena dětství a lásky v době války a jak je možné přežít největší hrůzy a neztratit při tom víru i lidské srdce. A v ještě jedné věci je kniha důležitá – připomíná osud pobaltských států po obsazení Sovětským svazem, téma, které je na rozdíl od židovského holocaustu jen málo známé.

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Karel Čapek byl velký vizionář a znalec lidského pokolení. Jeho příběhy jsou plné moudrosti a ponaučení. Jedno téma se však často opakuje – tragický konec, který si lidstvo přivodilo samo, a ne jinak je tomu v Bílé nemoci. A protože je lidstvo nepoučitelné, zůstanou Čapkova díla aktuální v kterékoli době (či až do konce).

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

U Stiega Larssona mám ten problém, že čtu a pořád si říkám: „Už? Už?“. A pak se počáteční seznamování, vypravování a uvádění do děje přehoupne a najednou jsme uprostřed akce, stránky mizí jedna za druhou a já autorovi jeho pomalý rozjezd odpouštím. A najednou je konec a já si mohu říct jen: „Zatracený Blomkvist!“

12.08.2019 4 z 5

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Co se honí v mysli vlka, který v sobě má špetku psa? Jack London našel způsob, jak se vžít do divokého zvířete. Přivedl na svět vlka, připravil mu dobrodružný život i mnoho zkoušek a čtenářům dal možnost tento nádherný příběh plný zákonů přírody sledovat.

Cesta Cesta Jack London

Jack London je pan Vypravěč – vtáhne vás do děje, naučí vás řeči tuláků a vnutí vám myšlenku, že vydat se vlakem neznámo kam by mohl být dobrý nápad. Pod tuláctvím si nějak automaticky vybavíme krásnou ideu svobody, bezstarostnosti a divoké přírody, možná Jack London v Cestě neopatrně naznačil, jací tuláci ve skutečnosti jsou – schopní si vymýšlet, podvádět a využívat situací na úkor ostatních.

29.07.2019 4 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Kundera vměstnal do jedné knihy tolik témat, kolik by jinému autorovi vystačilo na celou profesionální spisovatelskou kariéru. Nakonec je ale Žert vyprávění jen jednoho života, ze kterého bychom si všichni měli vzít ponaučení. Ludvíkova postava může vzbuzovat lítost. Jeho trest nám za jednu žertovnou pohlednici může přijít příliš přísný. Je těžké k hlavní postavě zaujmout negativní postoj, a proto jeho myšlenky a činy přisuzujeme mladistvé nerozvážnosti, nedostatku zkušeností a možná i tehdejší době. O to víc nám konec přijde hořký, když si uvědomíme, že první půlku života byl Ludvík samolibý a tu druhou pomstychtivý. A celou tu dobu sebestředný – zaměřený na sebe, nevnímající změny u ostatních, dobrovolně zaseknutý v minulosti a přiživující svoji nenávist.

07.06.2019

Faja Faja Petra Stehlíková

Petra Stehlíková už prvním dílem dokázala, že kvalitní fantasy může vzniknout i v našem malém českém rybníčku. A vysokou laťku udržela i v druhém díle. V něm sice trochu sklouzává ke klišé nepřekonatelné a výjimečné hlavní hrdinky, na druhou stranu její osobnost nestaví na piedestal a nechává jí cloumat pochybnostmi a výčitkami. Faja také celkově vyznívá kompaktněji než úvodní díl série, kde se prvky fantasy a sci-fi spíše chaoticky mísily, než aby se doplňovaly. Dávám tedy pět hvězdiček a netrpělivě čekám na třetí díl.

07.06.2019 5 z 5

Hanin kufřík Hanin kufřík Karen Levine

Skrovná knížečka, která vyvolá hodně pocitů. Otevřeně nečelíme hrůzám holocaustu, protižidovská opatření jsou popisována tak, jak je muselo vidět každé dítě - jako něco nepochopitelného a nespravedlivého. Možná proto se příběh malé dívky, která nakonec přichází úplně o všechno, dotkne srdce každého čtenáře. Druhá dějová linka ze současnosti by měla především upozornit, jak důležité je nezapomínat a neustále učit nové generace, aby se historie nikdy neopakovala.

03.06.2019 5 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Ach, úplně nejvíc mi knížka připomněla Zaklínače. Celý nový fantastický svět se svými mýty, válkami a tajemstvími. Klasická fantasy odněkud ze středověku, akorát stačí přejít hranici a ocitnete se v moderním světě s technickými vymoženostmi. Autorka si hned při prvním díle dala laťku hodně vysoko!

03.06.2019 5 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Určitě zatím nejkrvavější díl celé série. Ale v téhle keplerovce děj vyloženě pádí. Není kapitola, kde by se příběh neposunul o kus dál, nepřišel další zvrat a čtenář nebyl vtažen do děje o trochu víc.

01.06.2019 5 z 5