Maevie Maevie komentáře u knih

Zahradní slavnost Zahradní slavnost Václav Havel

Základem je si před čtením zjistit, co je absurdní drama. Pak si už čtenář může užít dialogy byrokratů minulého režimu, kteří se snaží tak moc dokázat konformitu s vládnoucím režimem, že se chovají jako nemyslící stádo. Dramaturg Jan Grosmann v doslovu knihy z roku 1964 napsal, že hlavním hrdinou hry je fráze. A má rozhodně pravdu.

30.11.2018 4 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Věřím, že kdyby tahle parta tří kamarádů a jednoho zdivočelého psa měla možnost potkat Saturnina, vytvořili by spolu neuvěřitelné množství okolí nebezpečných situací. Je až k podivu, že tahle dvě ikonická díla od sebe dělí skoro sto let. Jen škoda, že autor nedal více prostoru britskému suchému humoru, knížka by ho určitě zvládla.

26.11.2018 3 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Umberto Eco nedává svým čtenářům nic zadarmo. Vyžaduje od nich trpělivost, sečtělost, zájem o nové a nepoznané. Čtenáře donutí zpomalit šílené tempo, kterým se přelouskávají všechny ty nynější americké bestsellery a severská krimi, aby si mohl vychutnat hru s jazykem i načerpat alespoň část z neuvěřitelných znalostí Eca. Samotný detektivní příběh je pak vyveden do nejmenších detailů, opředen o temnou a mystickou atmosféru opatství. Jméno růže je knížka, za kterou určitě stojí vynaložit trochu té námahy při čtení.

16.11.2018 5 z 5

Kulka Kulka Mary Louise Kelly

Příjemné překvapení od knížky, kterou bych nebýt slevové akce naprosto minula. Zajímavá zápletka a svižný děj v krátkých kapitolách jsou jak dělané pro víkendový odpočinek. Hledá-li někdo oddychovou knížku, u které se zabaví, tak tady nemůže sáhnout vedle.

16.11.2018 3 z 5

Zimní pohádka Zimní pohádka William Shakespeare

Všechny klasické Shakespearovi motivy v jednom pěkném příběhu, který díky tématu žárlivosti nikdy nepozbude aktuálnosti.

14.11.2018 3 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Nálepky světového bestselleru považuji spíš za chytrý marketingový tah, jak protlačit průměrné knížky do žebříčku nejprodávanějších knih, ale tentokrát mě zaujalo téma i vysoké hodnocení, a tak jsem si řekla proč ne... Takže ano, příběh je psaný čtivě, zápletka je zajímavá a děj má hezký spád, ale slibovaný průlom na poli thrillerů opravdu nečekejte.

26.10.2018 3 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Po všech slovech chvály, které jsem na knížky od Jodi Picoult vyslechla, jsem se upřímně těšila, až se mi nějaká konečně dostane do rukou. Čas odejít ale rozhodně není můj šálek kávy. Části, kdy je vypravěčkou Jenna, mi vůbec neseděly, jako by si sama autorka nevěděla s teenagerkou rady. Naopak kapitoly, které jsou věnovány slonům a jejich chování, mě uchvátily.

10.10.2018 3 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Geniální přítelkyni jsem vzala do rukou s rozpaky, že jde o vyprávění o přátelství dvou dívek. A ono opravdu je. Jenže Elena Ferrante je skvělá vypravěčka, dokázala popsat všechny jemné nuance přátelství, které nikdy není černobílé, realisticky vykreslit charakter obou dívek i zachytit změny, kterými při dospívání prošly. Na pozadí pak vypráví další příběh - příběh utrápené a chudinské neapolské čtvrti, kde platí vlastní pravidla spravedlnosti a cti.

06.10.2018 4 z 5

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Vzrušující, temné, na dětskou literaturu možná až moc kruté. Neumím si pro Stínadelskou trilogii představit lepší zakončení.

06.10.2018 5 z 5

Stínadla se bouří Stínadla se bouří Jaroslav Foglar

Velká hodnota celé tvorby Jaroslava Foglara je v morálce. Stínadelská trilogie je navíc temná, dobrodružná a čtivá. Snad si k ní tak najde cestu i mladá generace čtenářů.

17.09.2018 5 z 5

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Z nějakého neznámého důvodu jsem byla v dětských letech uchráněna od celé tvorby Jaroslava Foglara. O to větší překvapení bylo, když jsem v knihovně rodičů našla všechny jeho knihy ověnčené o autogram. S Mirkem Dušínem jsem se tak poprvé setkala skoro ve třiceti a musím říct, že to nebylo vůbec špatné setkání! Celá Stínadelská trilogie má neuvěřitelnou atmosféru, kouzlo a dějový spád, které z ní dělají nestárnoucí dílo pro všechny generace.

12.09.2018 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Začátek geniálního příběhu i začátek spisovatelské dráhy J. K. Rowlingové, která se s každým dalším dílem zlepšuje. Kámen mudrců je ještě takový nejistý, občas je děj trochu rozvleklý a postavy málo propracované, všichni mu to ale odpustíme... protože je to prostě Harry.

10.09.2018 4 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Stalker patří k tomu lepšímu, co tahle manželsko-spisovatelská dvojice napsala. Ano, některým částem by se dalo vytknout, že jsou trochu přehnané, ale ve srovnání se vším tím vražděním a řezáním se dá jedna či dvě neuvěřitelné honičky lehce zvládnout.

10.09.2018 5 z 5

Kolíbka Kolíbka Kurt Vonnegut Jr.

Kratičký, ale skvělý sci-fi román o lidské krátkozrakosti a sobeckosti. Čekala jsem satirické dílo, ze kterého by se dala kritika společnosti ždímat, ale mile mě překvapil příběh, kterému nechyběl humor, ironie a sci-fi prvky. Mnoho z Vonnegutových postřehů by se mohlo nechat do kamene tesat, protože lidstvo je prostě nepoučitelné.

02.08.2018 5 z 5

Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

Tahle knížka je “tak krátká a zmatená a rozvrzaná, protože o masakru se nic inteligentního říct nedá.” A přitom toho řekne tak moc. Tak to chodí.

25.07.2018 4 z 5

Misery Misery Stephen King

King ve své nejlepší formě! Misery je thriller, kterému nechybí vůbec nic - napětí od začátku do konce, skvěle vygradovaný děj, vypracované charakteristiky postav včetně pomatené mysli Annie Wilkesové i postupného psychického zhroucení Paula Sheldona.

25.07.2018 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Nenáročný román, který se lehce čte a asi jen málokterá se ubrání na konci slzám. Musím ale říct, že zfilmovaná verze s Emilií Clarke v hlavní roli pro mě byla mnohem větší zážitek.

25.07.2018 3 z 5

Strach nad Bobří řekou Strach nad Bobří řekou Jaroslav Foglar

Pokračování Hochů od Bobří řeky je mnohem temnější. Optimistický první díl naplněný lovením bobříků střídá napínavý příběh plný strachu a nejistoty, který odráží chování a pocity lidí té doby.

25.07.2018 4 z 5

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Rozhodně nejsem cílovka foglarovek - jsem holka a ještě mi táhne na třicet, ale tohle je tak milé a pěkné čtení, že si při něm snad každý dospělý zavzpomíná na dětství a opět zatouží plnit nějaké ty bobříky. Je to kniha, která děti inspiruje a těm odrostlým připomíná, co je důležité.

09.07.2018 4 z 5

To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

U knížky jsem narazila na stejný problém jako u Bábovek - nesympatická hrdinka, která se chová iracionálně a místo, aby vzala život do svých rukou, tak chodí a fňuká. Celkově mě příběh nijak neuchvátil a po přečtení mi zůstala akorát depresivní nálada a rozčilení.

09.07.2018 3 z 5