Maevie Maevie komentáře u knih

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Dlouhodobě mám problém s nálepkami bestselleru, které kolikrát ve čtenáři vzbudí jenom velké očekávání. Ani u této knížky nemám po přečtení pocit nějakého velkého nadšení a vlastně kromě toho, že je knížka čtivá a autorka měla dobrý nápad, k ní nelze nic dalšího říct.

09.07.2018

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Zápletka je zajímavá a knížka se čte svižně. I tu nálepku bestselleru si díky velké marketingové kampani zaslouží. Ale že by to byl thriller, který se musí přečíst, to zase ne.

09.07.2018 3 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Jak již bylo mnohokrát řečeno, nejedná se o jednoduché čtení, ať už tématem nebo jazykem, který může být pro němčinou nepolíbeného čtenáře poměrně oříškem. Vykreslit zpětně život Schindlera, a to navíc objektivně bez příkras kladných vlastností a zveličování, aby výsledkem byl skutečný člověk se svými chybami i klady, nebyl jednoduchý úkol. Myslím ale, že se ho autor zhostil více než dobře.

08.07.2018 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Lustig dokázal na několika málo stránkách vykreslit příběh holocaustu se vším, co najdeme i v mnohem rozsáhlejších dílech - v krutosti se vyžívajícími nacisty i obyčejnými Židy, kteří se zdráhají pohlédnout pravdě do očí a zoufale lpí na každičké naději, že se jim podaří přežít.

01.07.2018 4 z 5

18 oříšků k rozlousknutí 18 oříšků k rozlousknutí Agatha Christie

Detektivní povídky ze staré dobré Anglie, které jsou jak dělané k čaji o páté. Zvlášť postava slečny Marplové je naprosto dokonalá.

30.06.2018 4 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Druhá šance pro Bábovky a několikátá pro Třeštíkovou, ale opět přečteno bez velkého nadšení. Autorčin styl psaní mi připomíná dvanáctiletou holku, co se snaží mermomocí napsat hezkou slohovku. Snaží se o to tak moc, že počet jejích hrdinek přesáhne únosnou mez. Což by se přežít ještě dalo, kdyby většina nebyla hloupoučkými pipinami.

30.06.2018 3 z 5

Příslib lásky Příslib lásky La Vyrle Spencer

Jednoduchý milostný román psaný trochu rozvlekle, ale zas ne tak moc aby vám přečtení zabralo více jak jedno odpoledne. Konec je zřejmý hned na začátku, ale to snad u každého milostného románu, ne?

16.06.2018 3 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Alchymista patří ke knížkám s určitým poselstvím, které si musíte přečíst v určitém věku a ve správnou chvíli. Leč uznávám, že autor moudry nešetří a na čtenáře je valí jedno za druhým, což může u někoho vyvolat otravný pocit zaseknutého kolovrátku. Mně se knížka líbila, ale taky jsem možná jen ve "správné" etapě života pro tuhle knihu.

16.06.2018 4 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Krutý životní příběh z doby, o které mnozí nechtějí slyšet a ti, kteří ji přežili, nechtějí mnohdy vyprávět. Jsem ráda, že Viola Stern sebrala odvahu a sepsala své hrůzné zážitky pro ty, kteří chtějí vědět.

04.06.2018 4 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Můj problém u postapokalyptických knížek je, že děj je většinou dost obdobný. Sice i zde se vyskytuje klasický scénář útěku z civilizace na venkov a boj o záchranu lidstva, ale oceňuji skvělý nápad s trifidy a především myšlenky o lidstvu a jeho jednání, do kterých se autor nebál pustit. Doufejme, že nic z toho se nevyplní.

31.05.2018 4 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Ota Pavel se v povídkách vrací ke svému dětství, životu a hlavně milovanému rybolovu. A vypráví o tom tak hezky, mile, nostalgicky a s láskou, že by mu člověk ty chvíle u Berounky snad i záviděl (i když nerybaří).

31.05.2018 5 z 5

Nadechnout se Nadechnout se George Orwell (p)

Orwell dokázal vystihnout rozpoložení, myšlenky a přání určitě mnoha obyčejných lidí před válkou - strach, prázdnotu a především touhu po klidu, domově a možnosti se svobodně "nadechnout". Hlavní hrdina se právě tyto věci snaží znovu objevit a vrací se proto do míst svého dětství. Bohužel zjišťuje, že nejenom současná společnost, ale i všechna krásná místa z jeho vzpomínek jsou zničena.

Orwella obdivuji za nadčasové myšlenky, které můžeme v jeho dílech najít. A kniha Nadechnout se není jiná.

30.05.2018 4 z 5

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Úchvatná novela - skoupá na slova, ale plná moudrých slov. Nutno přečíst. Je jedno kdy, tahle knížka se může číst pořád.

"Kolik srdcí bylo zlomeno v časech minulých, kolik srdcí je zlomeno v časech nynějších, a kolik srdcí bude zlomeno v časech, které nadejdou."

20.05.2018 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Opět severská krimi jak má být. Kepler to prostě umí a vlastně mu dávám vždy čtyři nebo pět hvězdiček. Tentokrát čtyři, ale je to spíš tím, že samotná zápletka mě osobně tolik nezaujala. A Saga... no policejní víla je fajn, ale Joona Linna je Joona Linna.

16.05.2018 4 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

S Joonou Linnou nasednete do vlaku a vystoupit budete chtít až na konečné. A není to žádný courák, ale pořádný rychlík. Parádní čtení na max dvě noci (nebo jeden den jako u mě).

01.05.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Nádherná kniha, která se dotýká strašného tématu. Jak už to tak u těch nejlepších knih bývá...

25.04.2018 5 z 5

Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Je to opravdu tak zásadní kniha? Možná v době vydání, dnes jsme díky všem krvavým severským kriminálkám otupělý. Nebyla to perverze, která se mě dotkla, ale popis pocitů a světa z pohledu kluka, který přešel z podivného rodinného uskupení do naprostého bezvládí.

25.04.2018 4 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Všechny Keplerovy knížky s Joonou Linnou jsou skvělé, ale tenhle díl mi přišel ještě o chlup lepší než první Hypnotizér nebo třeba poslední Lovec králíků.

25.04.2018 5 z 5

Proklínám řeku času Proklínám řeku času Per Petterson

Melancholické dílko, ve kterém hlavní hrdina marně hledá své místo a cestu, po které se má v životě vydat. Knížka ale prakticky postrádá děj, prim zde hrají pocity, neuvěřitelné poetické popisy přírody a také otázky (hodně otázek), které v člověku zůstanou po dočtení.

14.04.2018 4 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Povídky jsou tak krásně napsané, že je kolikrát snadné zapomenout o jak temnou dobu šlo. Ota Pavel dokázal do příběhů promítnout všechnu radost i veselí z dětství a to i v povídkách, které jsou spíše bolestné.

14.04.2018 5 z 5