maha75 komentáře u knih
Opravdu zvláštní kniha. Odlišná od jiných knih z tohoto období. Ale hrozně mě bavila, nemohla jsem přestat číst. Rozhodně doporučuju!
Za mne nádherný příběh. Kéž by bylo na světě více takových Antonů! Bohužel mi ale také vadí již zmiňované historické nepřesnosti, konkrétně vyhnanci z Chebska. V knize podle skutečných událostí by se zásadní historická fakta měnit neměla. A pak se mi nezdá, že by byl odboj obyčejných lidí nějakým způsobem honorován. Nebo o tom někdo něco víte? Ráda se poučím.
Moc děkuju Petře, že tento román napsala. Jedná se totiž o příběh naší rodiny. Stanislav byl otec mého muže, Vladimír pak jeho strýc. Věděla jsem, že to nebude veselé čtení, ale toto jsem tedy nečekala. Kolik utrpení dokáže působit jeden člověk druhému, je neuvěřitelné. Jak je možné, že ještě dodnes není komunismus postaven mimo zákon stejně jako nacismus? Hluboce smekám před všemi těmi muži a ženami, kteří si toto peklo na zemi museli prožít. Smekám před paní Blankou, která je skutečně tou Lvicí v pravém slova smyslu a přesto, že jí je už více než 90 let, je stále velmi vitální. A smekám i před autorkou, je to velice záslužné dílo a jak už bylo napsáno níže, mělo by být zařazeno do povinné četby. Nesmíme dopustit, aby se něco podobného ještě někdy opakovalo!
Tenká knížečka, ale stojí za prohlédnutí. Známé i méně známé koledy, ale hlavně překrásné ilustrace paní Kvĕchové. Doporučuji!
Krásný, i když velmi smutný příběh. Jen musím ubrat jednu hvězdičku pro okolnosti, za kterých se hlavní hrdinka dostala z koncentračního tábora. Jinak doporučuju, knihy ve slovenštině mám ráda, autorka píše poutavě, určitě se chystám i na její další romány :-)
SPOILER: To načasování, kdy Sanna vyběhne z nemocničního domu v areálu koncentračního tábora ven, nacisté ji střelí a přesně v té chvíli se u brány zcela nečekaně objeví její zachránce zvenčí... A ještě navíc je to profesí chirurg, který ji hned poté přímo v táboře operuje... To už bylo příliš, tomu se prostě uvěřit nedalo. Škoda.
Úžasný, tajemný příběh. Určitě doporučuju tuto knihu i ostatní romány od Diane Setterfield.
Velmi silné! Barunky mi bylo moc líto. Knihu jsem si koupila záměrně, protože jsem matkou dvanáctileté dcery, se kterou si dost často také nevím rady :-( Žije ve svém světě, od malička silně prosazuje své názory, nechce slyšet ty mé, základní věci, které jsem ji učila tisíckrát, odmítá dělat... Přitom je moc šikovná a nadprůměrně inteligentní. Je velmi psychicky náročné takové dítě vychovávat. Přesto je námi milovaná a doufám, že nejsem tak strašná matka jako byla ta Barunky, ale musím se přiznat, že i když mi byla opravdu hodně nesympatická a neschvaluji, jak se k dětem chovala, občas jsem jí i rozuměla...
Krásná knížka. Postavy jsou sice smyšlené, ale to neznamená, že se podobný příběh nemohl stát. Sama autorka v doslovu píše, že se až před dokončením příběhu setkala s paní, která Lidice přežila, a její životní příběh až neuvěřitelně kopíroval už napsaný román. Doporučuju!
Smekám před panem Dvořákem. Napsat takové dílo muselo dát neuvěřitelnou práci. Rozhodně doporučuju k přečtení!
Opět super čtení pro děti, u kterého se baví i dospělí. Doporučujeme oba díly.
Super knížka! Na večerní čtení s devítiletým synem jsem se vyloženě těšila. Dávám 5 hvězdiček za sebe a ještě 5 hvězdiček za syna :-)))
Tak jsem to nedala. Je opravdu málo knih, které nedočtu. Přetrpěla jsem několik kapitol, ale nezasmála jsem se ani jednou. Nepřišlo mi to vůbec vtipné, spíš děsně trapné. Čekala jsem něco podobného Stoletému staříkovi, to jsem se ovšem hodně spletla :-(
Krásná knížka s hrozně smutným závěrem. Vždycky když čtu něco podobného, žasnu, čeho všeho jsou lidé vůbec schopni...
Poslední stránky byly opravdu přeslazené :-) Ale jinak se celá série četla moc hezky, doporučuju.
Moc povedené. Jen si nejsem jistá, zda jsem si knihu zařadila do "Přečtených" správně, když vlastně nemá text :-))
Nádherná knížka. Naše oblíbená. Četli jsme ji s dětmi už několikrát.
Ze začátku (cca 90 stránek) mě kniha moc nebavila, říkala jsem si, co na ní všichni mají? Ale zhruba v době, kdy do příběhu vstoupil Leo, už jsem nedokázala přestat číst, úplně mě to pohltilo. Naprosto úchvatný příběh! 5 hvězdiček je málo! Doporučuju!
Nejprve jsem četla Hanu a ta mě opravdu zasáhla, úplně se mi vryla pod kůži. Hotýlek se zabývá lehčím tématem, nicméně styl psaní paní Mornštajnové mi opravdu vyhovuje. Baví mě vývoj postav od narození až do konce života, prolínání časových rovin, různé pohledy lidí na tutéž situaci. Od knížky jsem se vůbec nemohla odtrhnout, moc mě bavila. Dávám opět plný počet hvězdiček a už se těším na Slepou mapu a Tiché roky :-)
Velmi vtipně napsané. A zdá se, že by to mohlo i fungovat. Tak uvidíme... :-)