Maki229 Online Maki229 komentáře u knih

Šarlatové zrnko Šarlatové zrnko Edith Pargeter

Mám vydání z roku 1984. Naštěstí jsem si včas všimla, že zde jsou v jedné knize dohromady druhý a třetí díl, a tak jsem se vyhnula hledání a zklamání dalšího dílu :). Trilogie se uzavírá. Postavy jsou zde krásně prokreslené a ukazuje se, že nic není černobílé, navíc v drsných kulisách 12.století.
Přesto všechno je zde i romantické dobrodružné počtení, za mě plný počet.

Zelená ratolest Zelená ratolest Edith Pargeter

Pokračování Nebeského stromu v druhém dílu nás dále provádí počátkem 12.století ve druhé generaci mladého Harryho Talvace, až ho přivede k nenáviděnému Ralfovi Isambardovi. Život je pestrý a nic není tak jasné, jak se na první pohled zdá.
Těším se na třetí díl.

Divé ženy Divé ženy Emilia Hart

Za mě letos jedna z nejhezčích knih, která mě potkala. Krásně rozvíjí ženskou spiritualitu na osudech 3 žen z různých století. Příběhy se během čtení postupně prolínají a na konec krásně propojí a uzavřou. Je to o lásce k přírodě a také o tom, jak si každá žena, nejen v této knize, hledá svoje místo na slunci a ve společnosti a přitom se cítila spokojená, ale také užitečná.

Biskup na snowboardu Biskup na snowboardu Tomáš Holub

Kniha mě zaujala názvem. Po pravdě o Tomáši Holubovi jsem do té doby neslyšela. Když jsem navíc zjistila, že rozhovor vede můj oblíbený Martin Veselovský, neváhala jsem a pustila se do čtení.
Zajímavého je tam toho spoustu. Od dětství, přes cestu do semináře až po současnost a práci s mladými. Hodně mě zaujala kapitola, když byl kaplanem na zahraničních misích. Co mě naopak trochu nudilo, byl popis církve coby instituce. Celkově to hodnotím kladně, postřehy a myšlenky člověka, který nás může obohatit.

21.11.2024 4 z 5

Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Detektivní povídky z pera mého oblíbeného autora. Je jasné, že u mě vede Oldřich z Chlumu se svými pomocníky. Ale protože jsem tuto knihu nečetla poprvé, přišla jsem na chuť i druhé polovině středověkých soudniček.
Za mě za obě části plný počet.

21.11.2024 5 z 5

Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Šéfinspektor Robert Kett do úmoru vyšetřuje další vraždu. Nic není tak, jak zprvu vypadá. Práce detektivů těžká, čtení pro nás lehké, odsýpající. Do toho všeho se musí starat o své tři malé dcerky, a tak nechybí ani humor.

11.11.2024 5 z 5

Vánoční hvězda a splněná přání Vánoční hvězda a splněná přání Zuzana Pospíšilová

Milý vánoční příběh se šťastným koncem, který potěší děti i dospělé. Dobře se hodí do nynějšího předvánočního času. Vždy je úlevné, když někdo podá pomocnou ruku a skvělé vidět rozzářené dětské oči štěstím.

11.11.2024 5 z 5

Olivovník Olivovník Lucinda Riley

Moje první knížka od této autorky, kterou mám už dlouho v hledáčku.
Překrásná. Líbil se mi příběh i sluncem prozářené prostředí ostrova Kypru. K ději bych napsala, že každý máme nějaké tajemství. Tady jich bylo více a jsou čtivě zpracována. Romantické lásky nechyběly, přesto si myslím, že toho tu najdeme víc.

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Další dobrodružství Oldřich z Chlumu. Líbí se mi jako ostatně všechny knihy s ním. Někteří zde poukazují na větší množství postav a komplikovanost příběhu. Podle mě to příběh naopak dělá zajímavějším. Četla jsem ho trochu pomaleji a snažila se rozlousknout, což se mi povedlo tak napůl.
I když jsou to detektivky, při jejich čtení si vždy příjemně odpočinu a ponořím se do vzdáleného 13.století.

Frankie Frankie Jochen Gutsch

Výborně jsem se pobavila a nasmála. Přestože jsou v příběhu i vážnější události, je to zmírněné právě tím, že vypravěčem je kocour Frankie.
Pobaví všechny, co mají rádi zvířata a lidi.

Chantal - Život na laně Chantal - Život na laně Michaela Zindelová

Poslouchala jsem jako audioknihu načtenou přímo aktérkou paní Chantal. Skvělé. Její nezaměnitelný přízvuk dodává všemu šťávu. Dovídáme se příhody z dětství, mládí i postupného přesídlení z Marseille do Brna a časem do Prahy. Další postřehy se týkají pracovního života, ale třeba i automobilových závodů.
Všechno směřuje k jejímu nezničitelnému optimismu v životě a za to ji mám ráda.

Maškaráda kolem smrti Maškaráda kolem smrti Tivadar Soros

K titulu mě přivedla ČV. Potřebovala jsem sehnat něco z Maďarska, což nebylo úplně lehké. Nakonec se to povedlo přesně. Dovolenou jsem trávila v Budapešti, kde se taky celý děj odehrává. Druhé, co se povedlo, že mě kniha oslovila.
Chvílemi se mi četla rychle a někdy zase pomaleji, obzvlášť při vyhledávání spousty odkazů. Ty mi zase hodně vypověděly o historii Maďarska za II. světové války. Většina knihy je popisována z pohledu autora, jak vše prožíval a z každé věty čiší hlavní odkaz. Přežít. To se mu, jeho ženě a dětem povedlo. Pomáhal přečkat tuto zoufalou dobu spoustě lidí, nejen blízkým přátelům. Události jsou popisované pohledem člověka, který byl u toho, přesto s nadhledem a nijak krutě. I tak má Maďarsko statisíce mrtvých Židů, jako ostatně všechny země ve střední Evropě.
Pamatujme na to, nikdo už nechce vraždění nevinných lidí.

30.10.2024 5 z 5

Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Ráda se k této knížce vracím. Je tam vše čtivě podáno, jak to jen pan Vondruška umí. Zajímavý příběh, který Oldřich z Chlumu s Otou rozluští. Svůj prostor a zásluhu tu má Ludmila, to mě vždy potěší. Ota se musí jednu chvíli přehrát v netypickou roli, kterou zvládne, všechna čest.
Dobře se mi to četlo i poněkolikáté.

30.10.2024 5 z 5

Dewey: Kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Dewey: Kocour z knihovny, který okouzlil celý svět Vicki Myron

Kromě milých zážitků s kocourkem Dewey jsem se dozvěděla o životě v Iowě v malém provinčním městečku Spencer. Zaujal mě životní příběh autorky.
Je pěkné, že Dewey rozdával radost všem okolo, vycítil, kdo to zrovna nejvíc potřebuje, vždyť sám byl "nabíjený" nezměrnou láskou Vicki a tak je to správné.

30.10.2024 4 z 5

Připraven sloužit Připraven sloužit Renata Kalenská

Pan Schwarzenberg splnil titulek plnou měrou. Pro naši zemi toho hodně vykonal. Nejen po sametové revoluci, potřebným pomáhal i dříve.
Nesmírně si jeho odkazu vážím.
V knize jsem se dočetla o zážitcích z mládí, nejvíce poznatků je však z dospělosti, jak z Rakouska před rokem 1989, tak později u nás. Hodně toho napoví poslední část knihy věnovaná vzpomínkám blízkých osob na Karla Schwarzenberga. Různé zážitky propojuje především noblesa, elegance, etiketa, humor, slušnost a pomoc druhým. Kéž by tu bylo více takových.

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

Na této knize mě asi nejvíc fascinuje, že se celá odehraje během jedné noci.
Nechybí zde zajímavá zápletka s přesahem do minulosti, rytíři, krásné ženy a padouši. Oldřich z Chlumu, tentokrát pouze s Otou, vše zdárně odhalí a konec je dobrý, jak už to k těmto čtivým pohádkám pro dospělé patří.
Líbivou atmosféru dokresluje popis sněhem zasypaného hradu Krašova v době adventu.

Pohádky třeboňského kapra Pohádky třeboňského kapra Nina Bonhardová

Milé, úsměvné pohádky, které pohladí na srdci i po duši. Z podstaty je v nich hodně přírody, zvířat, také pohádkové bytosti i lidé. Nenásilně ukazují laskavost a moudrost a to že být slušný a pracovitý se vyplácí. Určitě se bude líbit i dnešním dětem.

Hana Hana Alena Mornštajnová

Kniha je důkazem, že se i věci bolestné dají popsat krásně, čtivě a tím zaujmout čtenáře. Vždy je dobré, když se dovídáme o historii a to i o té nedávné, přinejmenším je to poučné, snažit se chovat tak, abychom už neopakovali fatální chyby.
Přes všechny útrapy Mirky a především Hany je na konci naděje a to se mi líbí.

Román o růži Román o růži Vlastimil Vondruška

Další z příběhů Oldřicha z Chlumu, kde nechybí vyšetřování vražd, sklepnice a také touha Oldřicha a Ludmily vzít se a udělat pro to co je možné. Tentokrát je i více humoru, obzvlášť když se protivníci pokoušejí oženit Otu v domnění, že je to Oldřich z Chlumu. Nechybí věrný popis dané doby a tak jsem si to jako vždy užila.

25.10.2024 5 z 5

Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Zase jednou jsem měla chuť na detektivku a našla tuto. Čtením jsem příjemně strávila čas. Výborná zápletka a navíc je to okořeněné zážitky vyšetřovatele - otce tří dcer, které mě pobavily a přidávám se k té skupině čtenářů, co si myslí, že tím knihu obohatily.

14.10.2024 5 z 5