Mandlevest komentáře u knih
Musím se přiznat, že od přečtení knihy Na smrt, jsem se válečným románům vyhýbala, nějak to nešlo, pořád mám tento výborný, ale v krutosti nemilosrdný, román v sobě. Město žen je román, ač se odehrává ve stejné době, jiný, ale určitě ne špatný, jak by nízké hodnocení napovídalo. A docela se mi líbil. Jediné, co mi chybělo, byla větší emoce, protože samotný příběh byl na emocích, lásce, touze, odvaze ale i strachu, postaven. V celkovém dojmu se ale větší emoce, při čtení ,nedostavila. Možná to byl autorův záměr, možná jsem ji nenašla pouze já, ale ten barevný akcent, který Vás udeří do očí na první dobrou, když vidíte , mimochodem ,skvělou obálku knihy, by příběhu slušel.
Olivia a Ivy, dvě hrdinky této mimořádné knihy od mé oblíbené spisovatelky Kelly Rimmerové, nám střídavě v jednotlivých kapitolách vypráví svůj příběh. O lásce mateřské, která , když se přežene, je stejně zhoubná jako neláska. O lásce partnerské, která není vždy taková , ve kterou věříme, když se rozhodneme sdílet s někým život v dobrém i ve zlém. Mimořádná, emočně náročná kniha, o které budete přemýšlet. Je uvěřitelnější než jiné na toto téma. Je nejlepší z těch, které jsem od Kelly prozatím četla. Nevšední čtenářský zážitek. Pravdivá knížka, od které se neodtrhnete. Jednoznačně doporučuji.
Skvělá detektivka, která má spád, výborně vystavěnou zápletku, opravdu překvapivý konec, který málokdo bude čekat a navíc vše vyšetřuje absolutní sympaťák Frost Easton. Už první kniha Noční pták se četla výborně, Vnitřní hlas je ještě lepší. Netrpělivě budu čekat na další případ a všem milovníkům dobře napsané krimi tuto sérii jednoznačně doporučuji.
Magdu Váňovou mám ráda. Její ,často trochu feministicky podané, vyprávění o životě mě baví. A také její invence při hledání jmen hrdinů jejich knih. Ani v Mlsné hubě nezklamala, hrdinové knihy Bohdan Rein a Laura Navarová jsou toho ,myslím, dobrým příkladem. Román se čte velmi dobře, čtivost je hlavním atributem autorčiných knih, ale za mě v poslední třetině kniha trochu ztrácela na tempu a zkrácení o několik desítek stran by jí pomohlo. Přesto jsem se při životních peripetiích jedné české rodiny, jejich snech, radostech i strastech dobře pobavila a jako odpočinkovou četbu určitě doporučuji.
Výborný thriller, který jsem přečetla jedním dechem. Samozřejmě, dalo by se spekulovat nad kompetentností policie :-), která byla, dle mého, více jak naivní. Ale to vůbec neubírá na originalitě zápletky (to v množství ženských thrillerů v posledním čase opravdu oceňuji), výbornou atmosférou a napínavě čtivým stylem, který autorka prokázala již v knize Vždycky je to manžel. Za mě velká spokojenost a knihu Byla to tichá dívka, která mě nějak minula, si s chutí také přečtu.
Moje třetí kniha od R. Brynzy, za mě lepší než Noční lov. Opět velmi čtivá a napínavá, ale přece jen mě o jednu hvězdu baví více detektivky A. Marsons, které se mi zdají více propracovanější.
Londýn jsem se chystala navštívit se svým nejoblíbenějším cestovatelským parťákem, nejmladší dcerou, letos v létě. Ještě jsem tam nikdy nebyla a podle dcery, která ho navštívila již několikrát v rámci studentských pobytů, je to velká chyba. To město prý oplývá magickou, zvláštní atmosférou, které lehce propadnete. Nakonec to ze známých důvodu nedopadlo a tak jsem sáhla alespoň po této subtilní knížce, která se mi hodí i do výzvy. Musím říct, že jsem se jí doslova protrápila. Neseděl mi styl psaní, nějak mě to celé nebavilo a kdybych doma neměla toho nadšeného propagátora, tahle knížka by mě k cestě určitě nenavnadila. 2,5*, bohužel.
Milá knížka, kterou si jednou za čas potřebuje přečíst skoro každá žena. Velké emoce ve Vás nevzbudí, ale na druhou stranu si na ně ani nehraje. Knížka o tom, že když se zavřou jedny dveře, další se Vám otevřou, jen se nesmíte nechat odradit různými překážkami a předsudky a to Vaše štěstí si Vás po zásluze najde. Ve svém žánru Štěstí pro začátečníky určitě neurazí, ale autorčina kniha Jak ti zmizet ze života se mi líbila o fous více.
Námět z červené knihovny jako vyšitý, ale paní autorka nedopustila, aby se z knihy stala kýčovitá romance. Moc hezky, lidsky napsaná knížka o snech a touhách, které se zdánlivě během života mění, moc sympatická hrdinka a vůbec, jak jsem četla v komentáři níže a nevymyslela bych to lépe, knížka je pohlazení po duši a těch není nikdy dost. Doporučuji.
Ještě že skoro celý víkend pršelo a bylo ošklivo :-). Trochu jsem se bála "zmrtvýchvstání" Jurka, ale naprosto zbytečně. Saga v tomto díle dostala větší prostor a bylo to skvělé. Je to morbidně kruté, ale bravurně napsané, prostě začnete číst a nepřestanete dokud není konec. Maximální spokojenost. Doporučuji.
Před mnoha lety jsem si koupila knihu od , pro mě, zcela neznámé autorky, Jane utíká a autorce jsem zůstala věrná dodnes. První autorka ženských thrillerů, kterou jsem měla možnost číst a netrpělivě čekala každý rok na její novinku. Postupem času se začalo vydávat podobných knížek hodně a dnes je jich , dle mého, víc jak dost. Ale Joy je jen jedna, její knihy dělím na výborné a vynikající. Špatná dcera je vynikající kniha. Tato autorka je pro mě láska na celý život.
Osvědčená autorka, která touto knihou předčila všechny knihy, které jsem od ní už četla a líbily se mi. Styl psaní jakoby dospělejší, možná to bylo nelehkým tématem, možná stoupající vypravěčskou vyzrálostí autorky. Každopádně skvělé čtení, od kterého se neodtrhnete. Doporučuji.
Knížku jsem přečetla během 2 večerů a opravdu mě zaujala. Loni, na sklonku léta, jsem si s dcerou udělala výlet do katalánské perly Barcelony, navštívily jsme ,samozřejmě, i park Güell , mistrovské to Gaudího dílo, které na nás kouká z obálky knihy. A vůbec atmosféra celého přímořského města, dechberoucí stavby výše uvedeného génia, ale i zapadlé uličky, končící nádhernými náměstíčky se spoustou kavárniček, ve kterých je přímo nutnost ochutnat vynikající tapas, mě naprosto uchvátila svou přátelskou a vřelou atmosférou, ač jsem celkem rozmlsaná nádherou naší matičky Prahy, na kterou nedám dopustit. Proč tento delší cestovatelský úvod. Většina knihy se v Barceloně odehrává a já byla překvapena, jak spíše chladně život v tomto městě a Katalánce vůbec, autorka popisuje. Je to docela strohá , bez líbivých efektů a kudrlinek ,popsaná story části jejího života v tomto městě, s katalánským manželem a jeho rodinou, ctící tradice a kult rodiny nade vše a také pohled na roli ženy a matky, který je v jižních zemích pevně ukotvený a nám, středoevropankám se ,po čase, nemusí úplně líbit. S hrdinkou prožijeme období hledání se, zamilování, manželství i mateřství. A na dálku vše sleduje a formou deníku či dopisu, doplňuje pohled mámy, která své dítě, ať už je jakkoliv staré a jakkoliv daleko, miluje nade vše. Zajímavá knížka, velmi čtivě,svižně napsaná, kterou doporučuji k přečtení.
Tak jsem chvíli přemítala, jestli se mám, v předvánočním čase, pustit do této, minimálně tématem, nelehké knihy. A nemohla jsem udělat lépe. Při čtení zcela vtažena do originálního příběhu z válečné Paříže v době , která byla velmi krutá hlavně pro židovské obyvatelstvo. Autor nám ve své prvotině, a to tedy klobouk dolů, vypráví zcela mimořádný příběh plný emocí. Od nenávisti k lásce , od strachu k hrdinství, od nevšímavosti a ignorace k lidství. A tak se vracím k počátku mého komentáře. Nemohla jsem si v adventním čase vybrat lepší knihu, i když to bylo často velmi smutné čtení. Ale uvědomíte si, že mít vedle sebe své blízké je nejvíc, co Vám může život dát. Nádherná kniha a pro mě mimořádný čtenářský zážitek. Doporučuji vřele.
Knížka temná jak avizuje její název. Nápad udělat z řeky Temže jednu z hlavních postav tohoto příběhu byl více jak originální. Atmosféra knížky je opravdu docela depresivní. Nic to ale neubírá na kvalitě příběhu, který pochmurná atmosféra dokonale doplňuje. Výborné čtení.
Tak tohle jsem slupla jako malinu. Výborné čtení, ve kterém krátké kapitoly střídají vypravěče i časové roviny, ale vůbec to napětí knihy neubírá, spíše naopak. Děj graduje a já, ač se vše zpočátku jevilo úplně jinak, strašně moc držela hrdince knihy palce. Určitě doporučuji k přečtení.
Další skvělá knížka tohoto spisovatele. Skoro každý z autorů detektivek má svůj čitelný rukopis, stylisticky i námětově. To není případ pana Bussiho. Co příběh, to originál. Není to prvoplánovité čtení, u jeho knih je třeba se nejen bavit , ale i přemýšlet. A přesto jsou jeho knihy opravdu napínavé od začátku do konce. A to mě zajímá a přitahuje. Výborné čtení.
Tak jsem v noci ,pro mě, dočetla knižní objev roku.. Půjčila jsem si knihu na základě nadšeného hodnocení mých oblíbených uživatelek a jsem absolutně nadšená. Připomíná mi to mix Keplera a Cobena v jejich nejlepší formě. Ale tohle je ještě o fous lepší a uvěřitelnější. Detektivka, u které musíte přemýšlet a i tak se čte výborně. No, prostě jsem z této detektivky nadšená a ještě víc jsem nadšená z toho, kolik knih mě s tímto sympatickým psychologem, který je skvěle vykreslen i se svými chybami a životními přešlapy, přesto tak lidský a uvěřitelný, čeká. Jen nechápu, proč mistr Robotham nemá na obalu knihy stříbrnou placku. Promiň Eriko a spol.:-)
Kniha mi silně připomínala jinou knihu, kterou jsem nedávno četla, s tímto tématem se v poslední době, zdá se mi, roztrhl pytel. Souhlasím s názorem, že šokující konec se nekonal, tak nějak mě napadlo, že to tak bude asi po padesáti stránkách a docela jsem sváděla boj s tím, abych si to neověřila. Ale čtivé to bylo i když nedalo se to všechno nějak zjistit jinak? Chování hrdinky mi často přišlo úplně nelogické a korunovala to situace kolem předání corpus delicti. Ale v podstatě příjemně strávené nedělní mlhavé odpoledne, takže hodnotím jako lepší průměr.
Dojemná kniha, ale ne sladkobolná, která vzbuzuje laskavý úsměv na tváři a pohlazení na duši. Velmi civilně napsáno a přece tak čtivě. Eleanor, když jsem zprostředkovaně sledovala tvoje objevování světa, emocí a krás, které se mohou objevovat ve zcela nenápadných věcech a životních okamžicích , bylo mi také skvěle! Krásná, optimistická knížka. Doporučuji.