Mandlevest komentáře u knih
Od autorky jsem četla již dříve knihu První chyba a tak jsem čekala, že i v této nebude vše tak, jak se na první dobrou jeví. Idylické rodinné vztahy nečekejte, spíše hru na kočku a myš, kde málokomu můžete věřit a málokdo si bude získávat Vaše sympatie. Zápletka více jak trochu stojí na vodě, ale autorka umí hodně čtivě psát a držet Vás v mírném napětí, takže nakonec budete spokojeni. Typické ne příliš náročné psycho čtení, zejména pro ženy, které se bude líbit.
I kdyby ten smutný příběh nebyl tak dobrý (jakože je), zasloužil by si maximální hodnocení. Sharon J. Bolton zasazuje většinou své příběhy do exotických lokací, drsných, ale nádherných přírodních scenérií (zde Falklandy) a umí toto nezvyklé, ale pro čtenáře velmi atraktivní prostředí skvěle pro svůj noirový příběh využít. U jejich knížek se musím vždy více soustředit, autorka nic neošidí. Psychologii hrdinů s jejich traumaty, pointu příběhu, konec, ale i spoustu zajímavých informací o ostrovech, kam se každý cestovatel nepodívá. A píše hrozně sugestivně, na scénu s velrybami hned tak nezapomenu. Výborné čtení, temné, inteligentní, napínavé,emotivní, s přidanou hodnotou. A to mě baví!
Trochu jsem se u knihy zdržela, ale bylo to jen kvůli počtu stran, těmi tedy Jussi určitě nešetří. Další příběh oddělení Q, tentokrát se především Carl s Asadem dostanou do potíží kvůli staršímu nevyřešenemu případu smrti mladé dívky. A vše je zahaleno alternativním způsobem života a ovládáním lidské mysli. A opět tu funguje chemie, v tomto díle především mezi Carlem a Asadem, i když humoru je možná trochu méně než v předešlých knihách, možná proto o *méně. Nicméně kniha je velmi čtivě napsaná a já se těším na další setkání se Selfies.
Zase jsem si ověřila, že Markéta Lukášková mě baví. To, jak v této knize vymyslela nebe a peklo, je naprosto originální a vtipné čtení, stejně jako její styl psaní. Je sarkastický, často plný ironie a občas i cynismu a obhroublosti. Ale pod touhle ochrannou slupkou najdete životaschopné hrdinky, které život nešetří, a které se s ním, po svém, dokážou poprat. A já je mám prostě ráda a ten jejich boj sleduju s velkou chutí. K přečtení mi od Markéty chybí už jen novinka Majonéza k snídani. Ač snídám sladké, dám si ji brzy :-).
Nová Shari Lapena a Její (Jejich, Jeho - přívlastek je možno dosadit libovolný, vše bude platit :-)) konec (kterého se tradičně nedočkáte). Ale s tím do knih této autorky asi většina nadšenců i těch doufajícich brblalů jde, že si autorka, která určitě umí vystavět napínavou zápletku a krátké kapitoly ukončit často "v nejlepším", takže i když jste už nechtěli, nutí Vás to pokračovat ve čtení, konec nechá pro sebe :-) . Snad se dočkáme někdy příště, jestliže by se Shari rozhodla napsat ke knize pokračování,epilog k tomu tradičně vybízí, jak jinak. Ale to se nestane, vždyť to tak dobře na čtenáře funguje. A tak konstatuji, že tento konec Jejiho konce dal, ve vysvětlení různých motivů, které autorka v průběhu knihy použila (pánvička, nehoda, adopce atd atd) fantazii čtenáře asi nejvíce zabrat. Jisté však je, že novinka Shari je na (úspěšné) cestě, jejíž konec je v nedohlednu:-). A to je dobře, protože přes všechny výtky, originalita se cení.
V jednom z rozhovorů Daniel Cole řekl :" Cítím, že mou prací je lidi bavit. Doufám, že se u mé knihy čtenář zasměje, popláče si, bojí se, dojme se, ale hlavně se cítí pobaven." A já dodávám, že přesně to při čtení jeho knih cítím. Bavím se. Baví mě nevšední nápad s opravdu originálním vrahem a jeho zvláštními, brutálními vraždami (ač v knize nenajdete stránky plné mučení či znásilňování, ačkoliv zvrhlost vraha je zřejmá). Baví mě černý humor. V knize Imitátor se opět dočkáme skvělých dialogů mezi detektivy Chambersem a Winterem, které vyvažují právě morbiditu vražd a funguje to opravdu skvěle. Již v trilogii Hadrový panák etc. bylo zřejmé, že autor si své knižní hrdiny opravdu vymazluje. Nešetří člověčenstvím, ale i ironií a pochybnostmi. Vymyslí jim opravdu jedinečné situace, ve kterých se mohou takto projevit. Jsou to skuteční lidé z masa a kostí a budete jim fandit, rozumět jim a milovat je. V tomto je Cole pro mě opravdu geniální. Jak je vidno, z autorovy novinky jsem nadšená. Záměrně jsem ji otevřela na Nový rok, protože jsem věděla, že nebudu zklamaná. Kniha má sice opět hodně rozporuplná hodnocení a asi i nadále bude mít. A to se mi líbí, vzbuzuje emoce, ať již jakékoliv, a to je dobře. Závěrem ještě zmíním moc pěkné ilustrace, které nám pomohou představit si jednotlivé sochy, o které v tomto výborném krimi románu jde. A já budu netrpělivě čekat na další Danielovu knihu. Určitě se budu opět výborně bavit.
Číst tuto knihu bylo pragmaticke rozhodnutí. Má totiž celkem velká písmena a krátké kapitoly, což mi z důvodu probíhajícího nepříjemného zánětu spojivek vyhovovalo, bylo to hodně o čtení po chvilkach. Předně musím napsat, že obálka knihy je opravdu nádherná a pěkně vystihuje obsah tohoto rodinného dramatu. Je čtivý, realisticky napsaný, dojemných chvilek je zde tak akorát a vůbec celé je to dosti uvěřitelné a kniha se bude určitě líbit většině čtenářek. Originální způsob zvolení vypravěče jsem již dříve poznala v knize V plamenech a musím říci, že ta ve mně vyvolala větší emoce, možná tím, že styl vyprávění byl složitější a více emotivní a to já ráda. Ale je také možné, že za ty 4* můžou ty moje spojivky:-). Každopádně si knihu anebo obě přečtěte, budou se vám líbit.
Thriller pro ženy jako vyšitý. Velmi čtivě napsaný, ani postav zde není mnoho, takže nedochází k odbočkám, které bývají často zajímavé , ale děj hlavní zápletky neurychlují. Není nouze o napětí tak akorát, intriky, vztahy milenecké, mateřské i přátelské. Jestliže si autorka zvolila tento typ zápletky, je jasné, že zde najdete i mnoho náhod a nelogického chování většiny postav, aby se vše posunulo ke kýženému konci :-). A tak kdo má něco načteno, bude docela brzo tušit , kam se bude děj ubírat. Malé překvapení si ale autorka na závěr přece jen schovala. Oddychová kniha s výbornou obálkou.
Skvělá kniha, nevěřila jsem, že je to prvotina autorky. Na druhou stranu, Claire Lombardo pracovala , jak jsem se dočetla, v sociálních službách a je to znát, lidskou duši má načtenou znamenitě. Když k tomu přidáte obrovský talent vypravěče, kterým disponuje (a zde musím zmínit opravdu výtečný překlad Lenky Faltejskové, který má na celkovém vyznění knihy velký podíl), dostane se Vám nevšedního zážitku. Velkou romantiku ale nečekejte, život je zde popsán spíše dle mnou vypůjčeného citátu, že život není to, co chceme, ale to, co máme (a vydržíme), ale s velkou láskou a respektem k člověku i s jeho chybami a neochvějnou vírou v sílu rodiny. Marilyn, Davide, Wendy, Violet, Lizo, Grace a Jonahu, všechny jsem si Vás zamilovala a s napětím, radostí i bolestí sledovala Vaše osudy. Jedna z nejlepších knih, co jsem letos přečetla, moudrá a laskavá. A proto posílám velké doporučení.
Tak jsem si po předešlé detektivce dokonale spravila chuť :-). A ten konec, krása nesmírná :-):-) a navíc další díl v dohlednu, těším se moc. O této sérii jsem už napsala spoustu superlativ (a nejen já). A musím říct , že jsem ji objevila jen a díky Vám, milí uživatelé této úžasné databáze, která mi nesmírně rozšiřuje čtenářské obzory. Takže velké díky všem nadšencům této jedinečné série a samozřejmě panu autorovi, protože píše skvěle. Tyhle knihy prostě nejsou pouze kvalitně odvedené "řemeslo", je tam kus srdce a je to znát. Na pokračování si ještě chvíli počkáme, ale nesmutnim. Čekají mě Borjlindovci a s nimi další lidsky skvělá partička a také Daniel Cole, můj čtenářský objev minulého roku. Prostě podzim bude nabitý skvělou četbou, která určitě potěší. A snad, doufám, nejen ona:-).
Pokračování Medvědína bylo pro mě stejně kouzelná, napínavá, dojemná a myslím i poučná jízda jako Medvědín samotný. Vždy mám trošku obavy z těch, často, nemastných druhých i dalších dílů, ve kterých se Vám mnohdy dostane nastavované kaše, která již nechutná tak čerstvě a překvapivě jako díl první. To , dle mého, není problém této knihy. Z velké části za to může ten těžko definovatelný , ale naprosto originální styl psaní F. Backmana. Možná si pohrává s trpělivostí čtenáře, možná nám podsouvá svoje vidění světa a těch dokonale nedokonalých lidí v něm. Ale dělá to naprosto geniálně a proto si většinu postav prostě zamilujete, protože jim budete rozumět. Moc děkuji DK, že jsem tohoto autora objevila, jeho knihy, zvláště v dnešní době, pohladí po duši.
Číst v těchto dnech, kdy se na vás hrnou samé špatne a ještě horší zprávy, knížku o kanibalovi je více méně masochismus, ale když jsem jí rozecetla, ještě tak zle nebylo. Bryndza pritvrdil, knížka je dost brutální, dej, za mě, tak neodsypa jako v předešlé sérii. Vyšetřovatelka Kate opět bojuje nejen se zločinem, ale i se svými démony, to už je snad pravidlo všech detektivek z poslední doby, co jsem četla. Nadšene čtenáře si ale urcite najde/šla, já si pokracovani nechám ujít.
Tohle bylo moc hezké čtení. Mně byla Helena sympatická, není jednoduché, ve zralejším věku, začít v podstatě znovu, ale když v sobě , po čase, najdete tu sílu, změnit letité stereotypy a jít si za svými sny, vždycky se to vyplatí. Tady autorka hrdince vypomohla charismatickým prostředím švédského horského městečka, podnikavou kamarádkou, ale hlavně Vaflárnou, kde si Helena začne plnit své roky potlačené sny. A kniha voní kávou, která se zde pije po litrech:-), voňavými vaflemi a kdoví čím jiným. A taky se tu otužuje v mrazivých horských jezírcích a jezdí na běžkách, až jsem měla chuť ty svoje, roky nepoužité, znovu oprášit :-). Opravdu pěkné čtení, nenáročné, ale vkusně napsané s překrásnou obálkou. A má pokračování, to si určitě přečtu. A pár vánočních stránek se také v knize dočkáte, tak ho v tyto předvánoční dny zkuste :-).
Vzhledem k počasí jsem nemohla volit lepší knížku. Nějaký čas jsem od Shari nic nepřečetla a tak jsem si knihu dost užila. Je jednoduše napsaná, zápletka je také prostá, v této knize snad ještě více, než v těch, co už jsem přečetla:-), no, a konec :-)). Když pominu , pro mě, již legendární lapenovský epilog, bez kterého už si snad nedovedu její knihu představit, je jedním z nejméně překvapivých konců, který autorka vytvořila. O tom, jak je důvěryhodný už nic psát raději nebudu :-), v podstatě si myslím, že si toho je vědoma i Shari, proto ty její otevřené legendární epilogy :-). Ale bylo to, po všech těch výborných těžších příbězích, které jsem v poslední době četla, příjemné osvěžení a já si to užila. Knížka pro letní dny, k bazénu a dobrému letnímu drinku jako stvořená, doporučím.
Pokračuji, po delší době, v sérii, která je nadšeně hodnocena a i já byla s prvním případem hodně spokojená. U tohoto druhého ne, že bych šla přímo proti proudu, ale bylo to spíše takové to "šlapání vody na místě" a tam jsem setrvala až do samotného závěru. Prostě nebylo to špatné, ale....jakmile se v detektivce začnu vracet, protože si nepamatuju kdo je kdo, přestane mít pro mě tu správnou dávku napětí a to napětí mi určitě nekompenzovala krutost při popisu vražd neb jsem tyto odstavce přeskakovala :-(. Bylo to , na mě, paradoxně shovívavého kritika rychločtecích detektivek :-), zbytečně moc větvené a složité, na rozdíl od přeskakovaných odstavců plných krutosti jsem ty vysvětlovací musela číst nezřídka dvakrát. A taky mi hrozně nesedí oslovení "Veverko", ale to už je opravdu jen můj zcela subjektivní problém :-). Jelikož ale na sérii nezanevřu , hodnocení je celkem vysoké. Pro sympatickou Sabine a druhou linii příběhu s Melanií, která se mi četla lépe.
Jak začít :-). Tento žánr ode mě nedostává v podstatě nikdy průměrné hodnocení, ani ho nijak často nevyhledávám ( ačkoliv možná v poslední době trochu více jak dříve a můžou za to tipy Vás, mí (nejen) oblíbení:-)). Je to tím, že jestliže knihu vůbec dočtu, znamená to, že se mi líbila a hodnotím nadprůměrně. Jestliže po několika desítkách stran se mi jeví jako vážně míněné klišé, nad dialogy přivírám oči a chemie mezi hlavními hrdiny pro mě vůbec nefunguje, knihu odkládám jako nedočtenou, prostě to do konce nedám:-). A teď konečně k Hypotéze lásky. No, prosím Vás, ještě že byla úplňková noc, kdy nemůžu spát, já tuhle vtipně napsanou romarťárnu dala na první dobrou. Měla jsem ji v hledáčku delší dobu a letošní ČV ( téma komunikace hrdinů přes sociální sítě) rozhodla, že jsem se do ní pustila. A bylo to opravdu zábavné čtení, které si , za mě, na nic složitého nehrálo. Mezi hrdiny to jiskřilo od začátku, zápletka nebyla objevná, nicméně vtipně pojatá, vědecké prostředí neotřelé a konec takový, jaký je u tohoto žánru téměř povinný. Ano, bylo tam skoro vše, co dnešní mladou generaci zajímá, jak žije, co řeší, co jí trápí , pro ni je to také primárně psané, ale já tomu rozumím, mám stále ještě doma dítě, se kterým často diskutujeme a jsem daleka toho, abych její problémy, radosti a smutky a vidění světa, byť často rozdílné od toho mého, bagatelizovala, spíše mě něco často překvapí a obohatí. A proč , po té chvále, jen čtyři *? Nemám ráda vulgarity v knihách, a že jich tady bylo docela dost, a k té erotice se to, za mě, nehodilo, rušilo mě to a kazilo to dojem. Nevím, věc překladu? No, nejsem puritán, ale tohle byla spíše věc vkusu. Ale jinak dobré čtení, svěží a vtipné, které jsem si užila, snad jen bonusovou kapitolu jsem jen prolistovala, ach jo, to jako proč?!?. A na závěr, obálka, ta se moc povedla.
Téma hledání spřízněné (ných) duší se vlastně objevuje v každé romantické knize, ale tato autorka to celé pojala trochu jinak a musím napsat, že jsem se skoro celou knihu usmívala. Tohle je opravdu originální příběh, přesně tak si představuji odpočinkové čtení, laskavé, s mírným přesahem do židovské kultury a kapkou magického realismu, který dá příběhu tu správnou, maličkou dávku nadpřirozena, která hraje v příběhu zásadní roli, ale není absurdní a ve výsledku si řeknete, co když? :-). Saru a Abby, dvě hrdinky knihy, babičku a vnučku, si jistojistě zamilujete a vůbec celý ten příběh o hledání spřízněných duší Vás pohladí a zahřeje. Kdo hledá nepřeslazené romantické čtení do letošní ČV ( kniha s měkkou vazbou), toto je dobrá volba, s překrásnou obálkou. Doporučuji.
Záměrně jsem si nechala tuto knihu jako poslední přečtenou v tomto roce. Přečetla jsem v něm hodně dobrých a několik výborných knih a protože jsem chtěla zakončit ten plodný čtecí rok na vlně romantiky a nebýt zklamaná, volba byla jasná. Příběh ztracené sestry mě absolutně pohltil, potěšilo mě, že v současné lince jsem se potkávala i s ostatními sestrami, z předešlých dílů, mně to jejich cestování bavilo, krásně mi připomnělo i jejich osudy. A ač by se zdálo, že příběh by se mohl uzavřít, nestane se tak. Chybí nám vyprávění možná nejdůležitější, které nám odkryje táta Sůl v posledním dílu této série. Ach, Lucindo, snad tam někde, kde se hvězdy potkávají s Měsícem, je možné sledovat tu spoustu radosti a krásných chvil, které u Tvých knih ,my, vděční čtenáři, prožíváme. Tohle je poutavý příběh, mnohovrstevný, zajímavý, překvapivý, dojemný a lidský. Prostě příběh od Lucindy Riley.
V poslední době čtu hodně válečných příběhů, možná proto, že nemohu zavírat oči před tím, co se děje kousek od našich hranic. Čtu příběhy, bolestné a dojemné, třeba jako tento, který napsala moje oblíbená Kelly Rimmer s vědomím, že kousek od mého domova je pro miliony lidí toto denní realita. Nechci do této skvělé čtenářské databáze, stále kultivované v projevu, která je, určitě nejen pro mě, pohlazením po duši, zatahovat politiku. Ale dnes jsem si přečetla, jak unesené ukrajinské děti jsou dány k adopci ruským rodinám. Velmi jsem prožívala, že ztratily domov, zázemí, kamarády, ale pořád tu byla ta milující mámina náruč,trocha bezpečí a mnoho, mnoho lásky. A teď ztratily i ji. Omlouvám se za tento komentář, vím, měl být o knížce O čem se nemluví, ale i výše uvedené se vlastně týká i této knihy. Je o odvaze, lidskosti, naději a lásce v kruté době, která si nevybírá kdy, kde, kdo a proč. Je mi strašně smutno, a to nejen z této moc pěkně, emotivně napsané knihy. Doporučuji.
Nebylo to lehké čtení, já si ho musela dávkovat, ačkoliv je kniha napsaná velmi čtivě, příběhově a začtete se lehce po několika stránkách. Fascinující příběh Pina Lelly se Vám dostane pod kůži. A prostředí Itálie ke konci 2. světové války opět skvělé. Četla jsem několik knih a vždy mě ta atmosféra italských velehor, měst, ale i venkova vezme za srdce. Vzrušující příběh, plný odvahy, strachu, lidskosti a vášně, samozřejmě. Doporučuji a těším se na autorovu novinku, kterou si za čas určitě přečtu.