marieke marieke komentáře u knih

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

"Nejoptimističtější příběh z gulagu", ano, to je přesné. Kruté a smutné čtení, ale zároveň i hluboce lidské. Precizní jazyk i překlad. Zulejka, prostá žena provdaná v 15 letech, takže půlku života strávila s drsným manželem a jeho ještě horší matkou, nakonec paradoxně nachází lepší život v gulagu na Sibiři, zejména ale proto, že se konečně dočkala živého dítěte. I velitel tábora, který jejího muže při prvním setkání zabil, postupně získává čtenářovy sympatie a v příběhu se objevují i další zajímavé postavy, nejvýraznější asi lékař, který už před odchodem na Sibiř přišel o rozum, ale nové cizí prostředí mu (opět paradoxně) pomůže a on tak zase může pomáhat ostatním. Celkově je v táboře pestrá směs lidí od nevzdělaných kriminálníků po umělce, kteří procestovali Evropu a umí několik jazyků, ale bohužel měli špatný názor nebo původ. A ještě víc bohužel, že Rusko se nezměnilo a asi už nikdy nezmění.

09.03.2024 5 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Japonsko není země, o kterou bych se vyloženě aktivně zajímala, ale kniha mě vážně bavila. Četla se velmi dobře a byla i vtipná. Líbí se mi, když je někdo pro něco zapálený a tady ta láska k Japonsku a jeho kultuře byla očividná z každé stránky. Moc příjemné čtení.

06.01.2024 5 z 5

Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

(SPOILER) Některá tajemství bohužel odhalena nebyla, byť jsem na to čekala celou knihu. Některá menší tajemství se dala odhalit už z příběhu. Nepochopila jsem linku s horskými záchranáři, pořád jsem čekala kdy se to nějak protne a nic. Jinak se to četlo dobře, ta všednodenní rodinná dramata mi připomínala spíš Soukupovou než Třeštíkovou :D Přivítala bych i další díl, kde by se osudy postav dořešily.

18.08.2023 4 z 5

Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Nirvanu jsem poslouchala prakticky od dětství a FF mám také ráda roky takže super, že zrovna Dave vydal autobiografii. O jeho soukromí jsem mnoho nevěděla, není to typ, který by ho prodával bulváru a jeho kniha mě jen utvrdila v tom, že ačkoli je dnes už rockovou legendou tak zůstal stát nohama na zemi, zřejmě i proto, že vyrůstal skromně s mámou samoživitelkou. V knize vzpomíná jak díky sestřenici začal poslouchat punkrock, první turné s první kapelou ještě před Nirvanou, kdy měli peníze jen na sendvič a pivo, samozřejmě citlivé vzpomínky na Kurta a nakonec i velké akce s FF, kdy hráli na různých významných příležitostech a s kým se setkal, vše ale popisuje skromně a s vtipem. A nejvíce se mi líbilo jak popisuje vztah k manželce a třem dcerám, to je opravdu čistá láska bez hranic. Knihy moc nekupuju, ale tuto jsem dala i jako dárek mojí mamce, protože ta mě právě k této hudbě přivedla.

11.06.2023 4 z 5

Doba z druhé ruky Doba z druhé ruky Světlana Alexandrovna Alexijevič

Od této běloruské (doma samozřejmě zakázané) autorky jsem četla skoro vše, co česky vyšlo, včetně známých Zinkových chlapců a Modlitby za Černobyl a toto je taky skvělé. Stručně řečeno výborné čtení o tom, proč Rusko bylo, je a bude země chlastu, bídy a zmaru, jak kdysi napsal Borovský.
Jako vždy v jejích knihách se jedná o vyprávění náhodných obyčejných lidí, které zaznamenala na diktafon a kteří vzpomínají na určité události - tentokrát konec komunismu a rozpad SSSR. Mnoho z nich se shoduje, že předtím jim bylo lépe (a to i přesto, že jejich rodiče nebo prarodiče ještě prošli gulagy). Vzpomínají na Gorbačova a Jelcina (Putin byl v době sepsání knihy u moci teprve pár let), na to, jak se doslova přes noc sice zaplnily obchody západním zbožím, ale nebyly na něj peníze, na smutek po rozpadu velkého impéria a i na eskalaci národnostních konfliktů, které v několika postsovětských republikách vyústily až v občanskou válku (Gruzie x Abcházie, Arménie x Ázerbajdžán).
Není to lehké oddechové čtení, ale hodně toho o Rusku napoví, i v kontextu současnosti - proč zase mají u moci diktátora a proč válčí.

13.02.2023 5 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Asi jako jedna z mála jsem začala Jáchymem, ale u obou sourozenců jsem poněkud měla problém s jejich morálkou, nejen ve vztazích (pronájmy pokojů, zkoušení šatů) :-) Jinak ale tak přísná v hodnocení jako někteří ostatní čtenáři nebudu, protože jako letní oddechovka je to podle mě ideální a musím přiznat, že se mi to četlo celkem dobře. Žádná hlubokomyslná literární kvalita to není, ale pokud narazím i na další knihy autora tak je ještě zkusím. Celkové hodnocení: 3,5/5.

13.07.2022 3 z 5

Šántárám Šántárám Gregory David Roberts

Knihu jsem zvolila z toho důvodu, že mě dřív Indie fascinovala a co se týče jejího popisu (i když hlavně jednoho města-Mumbaie, celou zemi nepokrývá) dostanete přesně to, co čekáte a máte pocit, že jste přímo tam, cítíte vítr od moře i lepivé vedro, jedete taxíkem v šílené dopravě, bloumáte přeplněným slumem i kolem krásných koloniálních budov, vychutnáváte si místní jídla, nechybí ani vhled do toho, v jaké symbióze tu dokáží žít milióny lidí patřících k mnoha různým náboženstvím, takže po této stránce nelze co vytknout. S postavami je to trochu horší, kromě jediné vyloženě pozitivní postavy, Linbábova věrného průvodce Prabhákara, kterého si od začátku zamilujete (ke konci mi přirostl k srdci ještě i mlčenlivý bodyguard Nazír), jelikož většina mužů jsou mafiáni a kriminálníci včetně hlavního hrdiny a ženské postavy mi trochu lezly na nervy, i Linbábova láska Karla, která byla na můj vkus poněkud přemoudřelá a nejednala narovinu, místo toho vše zaobalovala do intelektuálních debat-těch bych v knize celkově ubrala, v hodně částech se jen plká v baru nebo se řeší filozofické otázky, jenže i to k Indii jako jedné z kolébek filozofie-viz jejich prastaré slavné eposy a duchovní spisy, patří, ale nakonec to zachraňují výše zmíněné popisy prostředí a nechybí ani dobrodružné akce. Takže i přes neoddiskutovatelnou rozporuplnost autora a mnoha dalších postav dávám nakonec 5*.

15.03.2021 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Úžasný příběh, který je ale potřeba dávkovat, protože první půlku máte deprese a druhou vás bolí nohy. Některé věci sice byly přitažené za vlasy, např. aby nějaké dítě jako malý Jude neustále potkávalo jen úchylné muže a taky se mi nezdá, že by v New Yorku nežili snad žádní heterosexuálové, ale i tak je to jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Ze začátku sice čekáte spíš vyprávění o partě středoškoláků, ale nakonec se kniha odvíjí jinak a to v horizontu mnoha let. Ačkoli i když spolu s hlavními postavami projdete celým New Yorkem tak se zároveň odehrává v jakémsi bezčasí a nebýt několika zmínek o internetu a počítačích tak by bylo těžké poznat, v jaké době se vlastně odehrává. Ideální čtivo pro dlouhé temné večery v divném roce jako byl tento.

24.12.2020 5 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Překvapilo mě množství recenzí, že tato knížka patří k autorčiným nejslabším, za mě naopak jedna z nejhezčích knížek, které jsem od této autorky četla. Citlivě a dojemně podaný příběh, při kterém párkrát slzička ukápla a ačkoli to není žádná červená knihovna, najdete tu lásku na všechny způsoby...lásku, pro kteróu se člověk vzdá vlastní rozjeté kariéry a země, v níž žil (prarodiče Sarah), láska vnučky k dědečkovi, láska ke zvířecímu kamarádovi, láska k jezdectví, láska mezi skoro exmanželi, o které ale dlouho nevědí....A Sarah a jejímu koníkovi snad musí každý fandit od začátku do konce. Velmi pěkný čtenářský zážitek.

07.03.2020 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Tak jsme se konečně dočkali dlouho chystaného nového románu spisovatelky. Teď už to dlouhé čekání chápu, je evidentní, že autorka si dala velkou práci s hledáním historických pramenů. O internaci jeptišek a rušení jejich řádů komunisty jsem už něco slyšela, ale ne takto podrobně a je dobře, že se někdo věnuje i těmto událostem. Bývalá novinářka Lena se před svou osobní tragédií ukryje právě v klášteře, kam byly sestry v 50. letech převezeny (ani to ale komunistům nestačilo a neustále jim házeli klacky pod nohy i na tomto odlehlém místě v pohraničí) a dozvídá se o jejich osudech od těch, které ještě žijí, z deníku bývalé matky představené, dopisů a úředních dokumentů. Místy mi to trošku připomnělo Šifru Mistra Leonarda, protože řád, kterému se autorka věnuje především (byť smyšlený) povoloval dělat kněze i ženám, takže neměly proti režimu moc zastání ani ve vlastní církvi. Je to ale mnohem depresivnější čtení, někdy už na mě těch osobních tragédií a bezpráví bylo až moc (vzhledem k té době se to dá pochopit, ale spisovatelka nedopřává klidu ani současným postavám), proto nedávám plný počet a možná by čtenář i ocenil nějaký hlubší dovětek o tom, co je pravda a co fikce (něco málo je na konci), já jsem si to pak sama vyhledávala (např.jak to vlastně bylo s ostatky sv. Ludmily). Každopádně výborně řemeslně zvládnuté dílo, které se ačkoli má víc než 600 stran čte samo (jen ke konci jsem už trochu zrychlila u všech těch úředních dokumentů a článků z tisku) a už teď jsem zvědavá, čemu se bude autorka věnovat příště. Hodnocení: 4,5/5.

04.06.2022 4 z 5

Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Moc příjemné čtení, které zaujme jak ty, kdo mají rádi romány o porodnictví tak veterinární příběhy, protože přítel hlavní hrdinky je veterinář. K tomu i náhled na dobové události jako velká hospodářská krize, sociální problémy, vztah k černošským obyvatelům, nebezpečí Ku Klux Klanu apod. Hned jsem si pak přečetla druhý díl, který je taky moc pěkný a plánuji i třetí.

08.01.2022 4 z 5

Devadesátky! Devadesátky! Johana Fundová

Perfektní jízda a must read pro všechny, kdo si každý druhý čtvrtek kupovali Bravíčko, nahrávali písničky z Esa, sledovali Beverly Hills (a s babičkou i tu Esmeraldu), u sobotního oběda si nechali popřát dobrou chuť od Vladimíra Železného a jeho koláčů, znali nazpaměť všechny reklamy, protože tehdy jim nepřišly tak otravné a chodili ven v šusťákovce a s klíčema na krku...přesně tyhle vzpomínky kniha připomněla a víc jsem ani nečekala...nevím, proč tolik lidí v recenzích očekávalo odbornou studii? Jen taková poznámka, pro mě jsou devadesátky zároveň poslední desetiletí, které měly něco kultovního...příklad 60. léta měla Beatles, 70. Horečku sobotní noci a Vlasy, 80. Michaela Jacksona a Hříšný tanec a 90. třeba Nirvanu a Pulp Fiction, ale od roku 2000? Bylo něco takového? IMHO ne, nebo mě aspoň nic nenapadá :-( I proto na roky svého dětství vzpomínám s nostalgií a upřímně i když teď máme internet a sociální sítě, nějak mi posledních 10-15 let přijde o ničem :-(

01.02.2020 5 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Nějak mě v poslední době přestávají ty současné bestsellerové thrillery bavit. Nápad s domem dobrý, ale čekala jsem, že to bude děsivější, nesympatické postavy, opakování v kapitolách (ale to chápu, že to zrovna bylo účelem). Jinak se to ale četlo dobře a rychle.

01.02.2020 3 z 5

Všem sráčům navzdory Všem sráčům navzdory Jan Urban

Knížky o válce v Jugoslávii si kvůli depresivnímu a těžkému tématu dávkuju postupně. Ještě se chystám na Jako bys jedla kámen a Sarajevskou princeznu. Každopádně by tahle válka měla být mementem pro celou moderní Evropu (bylo to před pouhým čtvrt stoletím a hodně lidí to velmi dobře pamatuje), že stačí pár populistů, propaganda v médiích a očkování občanů myšlenkami "za vaše špatné životy můžou tamti", aby lidi začali nenávidět své sousedy. Bohužel (samozřejmě v ne takové míře) na takové typy lidí a politiků můžeme narazit pořád, a to i u nás. O tom, že spousta válečných zločinců z této války odešla od soudu v podstatě bez trestu ani nemluvě. To by ostatně zasloužilo i revizi textu, v dnešní době je kniha (ač jinak perfektní) trochu už zastaralá, jinak by to bylo na plný počet.

01.01.2020 4 z 5

Jednoho krásného dne Jednoho krásného dne Šemi Zarhin

Dlouho jsem váhala, zda mám dát plný počet hvězd nebo ne. Proč bych dala: Je to strhující rodinná sága, což mám ráda a ještě k tomu z Izraele, což mám obzvlášť ráda. Dalším plusem je bohatý jazyk, s kterým si tu autor opravdu vyhrál, což je pochopitelné, když hned dvě hlavní postavy milují knihy a básně.
Proč ale nakonec plný počet nedávám: Ač nejsem nijak prudérní, ale takto popisovat sexualitu u mládeže, či spíše ještě dětí, mi přišlo prostě divné a až moc a vztahy mezi rodinami jsou nakonec tak zamotané až je to přitažené za vlasy.
Navíc každá postava dostává od života hrozně naloženo, že je to vlastně jedna velká depka a jak už bylo zmíněno ve více komentářích, ty korektury se fakt nepovedly.
Každopádně jedna z nejzajímavějších knih, co jsem letos četla.

04.10.2024 4 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Tato knížka na mě loni jednu dobu všude vyskakovala tak jsem byla zvědavá, ale do ruky se mi dostala až teď a vážně mě bavila! Není to úplně můj žánr, ale občas si takovou oddechovku z prostředí americké (hollywoodské) smetánky ráda přečtu a tohle bylo přesně ono. Ideální příběh teď na léto nebo dovolenou.

16.06.2024 4 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Hodně silný příběh. O knize jsem slyšela už dávno, dostala se k ní až teď a nejsem zklamaná. Taře jsem celou dobu fandila a nad většinou rodiny kroutila hlavou. Otec by patřil do blázince a bratr do vězení. Každopádně je to i další příběh o tom, že každá víra dohnaná do extrému je problém.
Někteří píšou, že knize nevěří, že by tam někdo mohl tak žít nebo že Tara mohla normálně studovat, taky mě překvapilo, že se tam dá hlásit na univerzitu bez maturity a dokonce i bez ZŠ, ale mají to placené tak je to asi jiné a že tak žili bez vědomí úřadů a pojištění taky věřím, USA jsou velké a spousta míst odlehlá od civilizace, vždyť sama píše, že u té hory žili daleko široko sami.

08.10.2023 5 z 5

Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Jan Paulas

O sestře Angelice jsem poprvé slyšela když se to starala o V. Havla než zemřel. Od té doby se objevuje v rádiu, televizi i na sociálních sítích a myslím, že každému musí být sympatická.
V knižním rozhovoru vzpomíná na dětství ve velké věřící rodině, jak se za komunismu musely novicky scházet jen v tajných bytech a venku, škole či zaměstnání chodit v civilu, vypráví o svých zážitcích z cestování, jaké to je být vychovatelka v pasťáku nebo proč používá Facebook.
Příjemné čtení.

25.01.2023 4 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Od této mé oblíbené autorky jsem četla už většinu knížek, ale tato mi nějak unikla. Přitom opět další zajímavé téma, tentokrát z prostředí americké sekty Amišů, kteří jsou známí tím, že se oblékají a žijí jako v 19.stol., nepoužívají elektřinu, auta, telefony ani jiné výdobytky moderní společnosti, po ukončení základní školy většinou dál nestudují a věnují se hlavně zemědělství, ale na rozdíl od mnoha jiných sekt patří mezi mírumilovná společenství, proto vzbudí povyk, když se na jedné z jejich farem najde mrtvý novorozenec, jehož matkou je zřejmě teprve 18letá Amiška Katie. Její obhajoby se ujme vzdálená příbuzná, právnička Ellie z velkoměsta, zvyklá na úplně jiný život, ale nakonec souhlasí, že v jejich komunitě bude kvůli podmínkám kauce nějakou dobu žít.

25.05.2022 5 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Kdybych měla dceru, která by chtěla být baletka tak bych ji v tom nepodpořila. Je to krásné na pohled, ale není to první příběh, který se zmiňuje o těch odvrácených stránkách jako v brzkém věku zničené tělo a mnohdy i psychika. A mám ráda i příběhy z devadesátkové Prahy, vždycky mě mrzí, že jsem v tu dobu nebyla trochu starší a nežila v Praze, ta atmosféra se už nikdy nevrátí.

05.05.2022 4 z 5