marketa1860 marketa1860 komentáře u knih

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Knížku jsem si přečetla jako předvoj dcerky. Mezi teenagery Colleen Hoover frčí a chtěla jsem vědět, jestli je to kniha vhodná pro mladou slečnu.
Není to můj šálek čaje, romantickou literaturu jsem nevyhledávala ani jako adolescent, ale vzhledem k poměrně jednoduché dějové lince se čte snadno a rychle. Příběh hezký, romantický, konec šťastný. Dcera může číst:-)

03.10.2024 3 z 5

Dravec Dravec Marek Epstein

Další úžasná kniha od Marka Epsteina. Téma těžké, bolestivé, příběh smutný a místy šokující, závěr překvapující.
Moc se mi líbí styl psaní a celkově témata, která si autor vybírá.

14.06.2024 4 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Podle recenzí jsem očekávala něco maličko jiného, ale spokojená jsem byla. Opravdu zajímavý nápad, krásné zpracování, jazyk autorky bravurní.
Příběh dívky, která zaprodá duši "temnu", sledujeme v průběhu tří set let a s ní prožíváme veškeré posuny lidstva - objevy, revoluce, vynálezy, války...
Na mě byla kniha trochu moc romantická a málo historických detailů, ale přesto jsem neměla problém více než pět set stran přelouskat za pár dní.

06.06.2024 4 z 5

Námořní bouře Námořní bouře Andrew Mayne

Slušná detektivka, na mě ale moc špionážní, místy přitažená za vlasy.

06.05.2024 3 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

Líbilo se mi autentické popsání místa, reálie té doby. Méně už samotný děj, který byl místy přehnaný a nelogický. Co se týká Willowbrooku, tak to je jedno velké neštěstí. To, co se tam dělo po mnoho let, kolik dětí živořilo uprostřed nezájmu, bídy, nemocí, hladu a bití... to je šílenost. Doba byla taková, že se na veřejnosti nemocné nebo postižené děti neukazovaly. Proto je zavřeli do ústavů. Hnus.
Kdo má pevné nervy, může se podívat na dokument Dluh na iVysílání České televize, který ukazuje situaci v Jedličkově ústavu za dob raného komunismu.

02.04.2024 4 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Moc jsem se těšila, ale nevím, jestli se očekávání splnilo. Snad že se Patrik Hartl snažil psát pohledem ženy..., nejsem si úplně jistá, jestli jsou hrdinky knihy prototypem klasické ženy. Jejich životy a problémy se mi zdály dost přehnané, stejně tak reakce a postoje k jednotlivým situacím.
Pohodová oddychová kniha, která ale nedosahuje kvalit předchozích knih (Malý pražský erotikon, Prvok, šampon...).

01.02.2024 3 z 5

Dvojitý gambit Dvojitý gambit Martina Málková

Po předchozí náročné knize jsem potřebovala nějakou oddechovku a kniha Martiny Málkové toto splnila.
Příjemný kratší příběh ze života dvou zralých lidí. Náhoda setkání, vývoj vztahu, škobrtnutí, rozhřešení. Konec parádní, nečekaný.
Mě se to četlo moc dobře, přestože už v knížce cítím náznak romantiky:-)

01.12.2023 4 z 5

Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Tohle nebylo lehké čtení. Naprosto neuvěřitelný příběh uprchlíka ze Severní Korey spolu s detailními podrobnostmi ze života v této diktátorem ovládané zemi. Bída, hlad, smyšlené tresty, politická perzekuce. Politickým vězněm se tady může stát prakticky kdokoliv a zavedené pravidlo mezigeneračních trestů dělají viníkem celou rodinu od vnoučat po prarodiče. Uprchlí Korejci si neví rady se životem a jsou tak ovlivněni celoživotně...
Nejhorší na tom je, že kniha je 10 let stará a situace v Koreji se nezměnila. Šílené.

29.11.2023 4 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Příjemná oddechovka od mojí oblíbené autorky. Příběh dvou obyčejných dívek v běhu času. Začíná svatbou, která se nepovede, a uvádí nás do života dvou kamarádek, kterým život naložil víc toho zlého než dobrého.
Mám moc ráda styl psaní autorky, používá krásný jazyk, píše o tématech ze života běžných lidí. Už se těším na volné pokračování příběhu Dokud se budeš smát.

15.09.2023 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Zajímavá detektivka, trochu zmatená v motivech. Vešlo se do ní všechno - vraždy dětí, únos, sekta, rodinné trable... Dobře se četla, nepřekvapila.

06.10.2021 3 z 5

Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Těšila jsem se na novinku, ale nakonec to není moje krevní skupina. Historická linka parádní, ale současnost byla pro mě totální červená knihovna.
Ani styl psaní mi moc neseděl, nicméně dávám tři hvězdy za téma, kterému se autorka věnovala.

13.05.2024 3 z 5

Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Nebylo to špatné, ale asi poprvé si myslím, že seriál byl lepší než kniha. Mě se v ní špatně orientovalo, možná hodně maminek a pak i otců... Jinak samozřejmě téma silné, šokující.

20.09.2023 3 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Dobrá, napínavá detektivka plná opravdu nečekaných zvratů. Téma na mě trochu přitažené za vlasy, ale postup práce a metody Davide Rakera parádní a logické.
Sérii nečtu popořadě, ale nevadí mi to.

13.09.2023 3 z 5

Mlha Mlha Stephen King

Báječná knížka na prázdniny. Hromada povídek z pera opravdu výjimečného spisovatele. Ne každá mi sedla, u některé jsem se opravdu bála, ale každá měla nápad, myšlenku, propracovaná do detailu.
Nejvíc se mi líbila Mlha, podle které je kniha pojmenovaná. Film jsem neviděla, ale pokud je z poloviny tak dobrý jako povídka, ráda se podívám.

28.08.2023 4 z 5

Nářek drozda Nářek drozda Tim Weaver

Velká spokojenost. Moje první setkání s Davidem Rakerem a už se těším na další knihy.
Parádní zápletka na začátek a pak svižné, logické, fungující rozplétání bod po bodu. Srozumitelné, napínavé.

05.06.2023 4 z 5

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Čtivá, napínavá, v mnoha věcech uvěřitelná. Závěr trilogie jak má být. Na mě tam bylo trochu moc osobních trablů a pocitů hlavní postavy, ale na konci knihy bylo jasné, proč. Autorka píše čím dál lépe.

10.05.2023 3 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Svižná detektivka, která vás udržuje v napětí do posledních stránek. Téma smutné, těžké, ale absence krve a běžných brutalit v jiných thrillerech, z ní dělá zajímavou věc.
Autorka mě mile překvapila, poohlídnu se po jejích dalších knihách.

27.09.2022 4 z 5

Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Skvělá kniha - jako vždycky od Chrise Cartera. Mám ráda jeho styl psaní, uvěřitelné zápletky, logické myšlenkové pochody detektivů, svižné tempo. A tentokrát musím pochválit i za super konec, který nás nutí sáhnout po dalším dílu.

26.09.2022 4 z 5

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Perfektní detektivka, Carter opět nezklamal. Už už jsem si myslela, že mám jasno a v na závěr parádní odhalení. Nechápu autora, že se mu neustále daří vymýšlet nové zápletky aniž by se opakoval. Při takovém množství knih je to opravdu umění.

27.06.2022 4 z 5

Sucho Sucho Jane Harper

Zajímavá detektivka. Začátek poměrně svižný, zápletka šokující, finále překvapivé.
Na knihu jsem narazila náhodou a vůbec nelituji času, který jsem jí věnovala. Atraktivní prostředí australské venkovské krajiny, horko na vás téměř sálá ze stránek knihy. Minulost se prolíná s přítomností a rozuzlení je nečekané, ale vítané, protože mnohé se po dlouhé době vyjasní.
Pohodová detektivka, která má spád.

30.05.2022 4 z 5