marketa1860 | Komentáře u knih | Databáze knih

marketa1860 marketa1860 komentáře u knih

Dům hlasů Dům hlasů Donato Carrisi

Byla jsem zvědavá, co mě čeká. Komentáře jsou velice různorodé:-)
Mě se kniha líbila, byla napínavá, téma atraktivní. Chvílemi jsem se ztrácela v realitě a fantaziích, ale to byl jistě záměr autora.

27.02.2025 3.5 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Příjemná detektivka na pár zimních večerů. Líbí se mi styl pana Březiny. Jen tentokrát mám pocit, že starý případ maličko zastínil ten nový současný. Jinak parádní práce a budu pokračovat v započaté sérii:-)

24.02.2025 3 z 5

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Nádherná kniha, která popisuje osudy rodiny Francových těsně po válce. Sotva se oklepali z válečných hrůz, nastoupili k moci komunisti a začaly se dít věci - kolchozy, vyvlastňování půdy, majetku, donášení, počátek StB... Popisováno tak konkrétně, že jsem měla husí kůži.
Všem doporučuji, vynikající sonda do poválečných let napsána krásným jazykem.

19.02.2025 5 z 5

Nalezení Nalezení Jiří Březina

Příjemná detektivka, moc se líbila. Mělo to hlavu patu, zajímavou zápletku a celkem logické rozuzlení. Současný případ smíchaný s návratem do minulosti se povedl, určitě si přečtu další knihu od autora.

17.02.2025 4 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Krásná kniha z konkrétní doby a konkrétního místa. O to víc šokující. České autory mám ráda a Lenka Chalupová píše poutavě, četla jsem se zatajeným dechem. Už mám nachystané pokračování.

14.02.2025 4 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Nebylo to špatné, začátek se mi líbil, mělo to nápad a patřičný rozjezd. Pak se zajímavá zápletka postupně vyvinula do odhalení tajemné organizace a z univerzitního profesora se stal profesionální detektiv/voják. Závěr sladký:-)

03.02.2025 3 z 5

Chybíš mi Chybíš mi Harlan Coben

Zajímavá kniha, nicméně tentokrát se musím přiklonit k filmové verzi, která měla lepší zpracování.
Začátek výborný, pak už knížka ztrácela švih a pokulhávala.

31.01.2025 3 z 5

Usedlost Usedlost Maria Turtschaninoff

Překrásná kniha mapující více než 500 let osudy usedlosti uprostřed finských lesů. Úžasně pojaté vyprávění, které se skládá z jednotlivých povídek, které na sebe více či méně navazují. Autorka využila mnoho způsobů vyprávění - beletrie, deníková forma, dopisy přítelkyni... Přelévají se v nich osudy obyvatel usedlosti Nevabacca - jejich radosti i starosti, víra v lesní bytosti, tvrdá práce, život, smrt, láska, zklamání, narození potomků i jejich odchod do války...
Byla jsem úplně očarovaná popisem lesů a mokřadů, flory a fauny tohoto výjimečného místa. Nádherná kniha.

27.01.2025 5 z 5

Polednice Polednice Jiří Březina

Příjemná detektivka na dva večery. Nic složitého, zajímavý námět, poměrně rychlé vyřešení. Četla jsem od autora Promlčení, které se mi líbilo víc.

22.01.2025 3 z 5

Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Dech beroucí příběh tří přátel, kteří dětství prožívají na Podkarpatské Rusi. Válka je rozdělí a každý z nich ji prožívá jinak a jinde. Otřesné zážitky, hrůzné vzpomínky, šílená doba.
Pro mě má kniha další přesah, protože bydlím v Kunštátě a pana Michala jsem znala. Milý, hodný stařík se procházel po náměstí ve stále dobré náladě. Až po jeho smrti jsem zjistila, kdo to byl.
Příběhy milionů lidí, které ovlivnila válka, upadnou v zapomnění. Je dobře, že příběh pana Michala Hečky byl sepsán.

21.01.2025 5 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Za mě velké překvapení. Horory mám ráda ve filmovém zpracování, knižní moc nečtu. Ale kniha od Kateřiny Surmanové se mi líbila. Na prvním místě oceňuji jazyk, překrásný lahodný, autorka umí. Děj byl strašidelný, napínavý, smutný. Popis míst byl dokonalý. Nečekala jsem moc, ale byla jsem příjemně překvapená.

17.01.2025 4 z 5

Skleněný muž Skleněný muž Anders de la Motte

Parádní kniha, veliká spokojenost. Líbí se mi duo vyšetřovatelky a jejího kamaráda. Oceňuji logičnost příběhu, návaznost informací. Zpočátku jsem trochu se strachem četla pasáže "o mimozemšťanech", ale autor stojí nohama na zemi, takže žádné strachy:-)

07.01.2025 4 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Útlá knížka malá objemem, obrovská obsahem. Stejně jako Téra v komentáři níž jsem měla pocit, že čtu o době před sto lety a ne o nedávné minulosti. Pojem Magdaleniny prádelny jsem zaregistrovala, ale že poslední zavřeli v 90.-tých letech jsem netušila. Dojemný příběh citlivého pana Furlonga je důkazem toho, že pro osobní pocit štěstí a klidu nestačí hmotné statky a pohodlný život. Sám potomek s cejchem nemanželského dítěte dostal šanci díky ušlechtilosti protestantské vdovy. Jeho matka taky mohla skončit v katolickém klášteře a osud její i jejího dítěte by byl více než nejistý. Jeho konání je tedy jakousi splátkou morálního dluhu.

10.12.2024 4 z 5

Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Dojemný příběh, ve kterém proti sobě stojí tradiční vesnický statek proti dravému finančnímu kolosu. Je to smutná sonda do života "obyčejných" lidí z malé jihočeské vesnice, kde se snaží dělat práci poctivě po vzoru rodičů a prarodičů. Pan Hájíček je mistr komorních příběhů, krásná kniha.

06.12.2024 4 z 5

Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

Svižná detektivka, mělo to náboj a nikde nedrhlo. Parádní zápletka, která se na závěr logicky vyřešila. Začátek pro mě velice slibné série hendikepovaného policisty a jeho intelektuálně brilantní kolegyně. Hodně mi to připomínalo Chrise Cartera, snad asi v brutálních popisech míst činu. Určitě si přečtu další díl.

06.12.2024 4 z 5

Černé léto Černé léto M. W. Craven

Parádní čtení, jako v prvním díle. Skvělá zápletka vyřešená postupně, logicky navazující poznatky, bravurní závěr. Už se těším na další díl!

02.12.2024 4 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Zážitek. Jak ostatně u této autorky vždy. Paní Wilková si vybírá pro mě neobvyklá témata, která umí podat naprosto bravurním stylem.
Příběh řeckých dětí, které ve 40-cátých letech utekly nebo byly odvezeny z občanskou válkou zmítaného Řecka do Československa a jejichž osudy se navzájem prolétají. Některé z nich se rozvíjí, jiné končí v šedivém komunisty ovládaném Česku.
Citlivé vyprávění o pocitu vyděděnosti a prázdnoty, kam člověk patří, kde je jeho domov. Uvádí se, že až 25 tisíc takto přemístěných dětí skončilo v Československu. Některé z nich jejich rodiče po válce vyhledaly, většinu z nich ne.

21.11.2024 4 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Parádní svižná detektivka z českého prostředí, s kapkou historie a překvapivým koncem. Zavede nás do příhraničních Paseček a vyprávění nám zprostředkovává nynější politik, který si tím možná ulevuje svědomí.
Moje první kniha od pana Březiny a už teď se rozhlížím po další:-)

15.11.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Veliká spokojenost, jak ostatně u paní Klabouchové vždycky. Její vytříbený jazyk, perfektní popisy míst, postav, psychologie povah...parádní.
Horory mám ráda obecně, ale většinou ve filmové podobě. Ovšem tato kniha mě dostala. Propracovaný příběh v několika časových rovinách doplněný o "oficiální zprávy" výzkumných pracovníků mě od návštěvy Šumavy nadlouho odradil.
Mělo to nápad, mělo to spád, závěr excelentní.

11.11.2024 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Prvních sto stran mi trvalo než jsem se začetla. Styl psaní je dost specifický a mě to ne úplně vyhovovalo. To samozřejmě nic neubírá na obsahu.
Příběh malé Liesel, která se dostává k pěstounům, cizím lidem, ze kterých se postupem času stala máma a táta. Spolu s nimi prožívá válečné roky. Její obrovskou lásku jsou knihy. Výjimečná holčička zaujala i samotnou Smrt, která celou knihou provází.
Silný příběh, navíc postavený na skutečném životě autorovy babičky.

01.11.2024 4 z 5