MartaPear MartaPear komentáře u knih

Poklad byzantského kupce Poklad byzantského kupce Václav Erben

Velmi dobrá detektivka, ze začátku 60. let, boží jsou reálie socialistické práce, morálky, života ve vrcholném socialismu. Četla jsem kdysi dávno a teď jsem jí objevila v knihobudce a přiznávám, nechala jsem si jí...

Ztracený svět Ztracený svět Josef Augusta

Všechny Augustovy pravěké knihy jsem četla v hlubokém dávnověku a od té doby čekaly v knihovně na mého osmiletého prasynovce, se kterým jsem je teď četla znovu. A na rozdíl od mého dětství jsme si nyní navíc hráli s figurkami všech těch ještěrů, plazů a ptáků, jejichž jména si chlapec pamatuje už několik let, zatímco pro mě jsou to prostě "dinosauři". Přesto jsem ty knihy četla se skoro stejným zaujetím jako tenkrát a už se těším, až je budu tak za pět let číst ještě jednou s vlastním vnukem, který už teď ty potvory zná taky.

26.01.2024 5 z 5

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Velice zapeklité a rafinované, kam ta Agáta chodila na ty nápady... Příjemné počtení!

24.01.2024 4 z 5

Série C-L Série C-L Eduard Fiker

Perfektní klasická detektivka, byť z r. 1952, ale socialistické móresy se tu celkem nevyskytují, jde jen o hledání pachatele a motivu.

Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Milé nenáročné čtení, příjemná oddechovka, vhodné na cesty do MHD či dovolenou.

17.01.2024 3 z 5

Ztracený dopis Ztracený dopis Jillian Cantor

Velmi zajímavý a celkem čtivý příběh o prolínání osudů židovské rodiny z Německa od r. 1938 do současnosti v USA.

14.01.2024 5 z 5

Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Velmi plastický a mnohovrstevný román, detektivka, horor (?) z doby asanace židovské čtvrti v Praze, krásně popsaná každodenní i celková atmosféra různých společenských vrstev i doby a k tomu kriminální zápletka. skvělé čtení, i když určitě to není oddechovka.

14.01.2024 5 z 5

Konečná diagnóza Konečná diagnóza Arthur Hailey

Tuhle knížku jsem četla někdy na začátku 80. let, na dojmy se nepamatuji. Teď jsem v knihobudce narazila na pozdější vydání z roku 1991a jako výplň času v MHD mi to přišlo adekvátní. Nakonec jsem se začetla, protože v té medicíně a fungování nemocnice až tak rozdíly nejen v čase, ale ani v místě, městě či zemi být nemůžou. A protože tady jde o jednotlivé příběhy několika pacientů, několika lékařů a o provozu nemocnice, je to pořád aktuální a čtivé.

24.11.2024 5 z 5

Prokletí rodu Janoviců Prokletí rodu Janoviců Vlastimil Vondruška

Sice jsem to dočetla, ale stálo mě to dost přemáhání. Asi už čtu knihy V.V. ze setrvačnosti nebo s nadějí, že se vrátí ke stylu psaní jako v dřívějších knihách.

23.06.2024

Soukromá tajemství Soukromá tajemství * antologie

Osm krátkých povídek současných autorů na téma tajených přání, pocitů, myšlenek, úmyslů a jejich případná realizace se čte velmi dobře a ještě pobaví.

14.01.2024 4 z 5

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Spousta postav a osudů, ale na rozdíl od podobně "bohatě obsazených" knih jsem neměla problém s orientací, kdo je kdo a proč jedná tak, jak jedná. Myslím, že se autorka snažila o objektivní pohled jak na Čechy, tak Němce, protože život ani lidé nejsou černobílí. Byly to drsné časy a ne neuvěřitelné, co jsou lidé schopni si provádět. Jsem ráda, že jsem to nezažila a doufám, že nezažiju nic podobného. Většinu knížek si půjčuji z knihovny, ale tuhle jsem si - po přečtení - koupila.

28.12.2023 5 z 5

Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Tentokrát mě pan Vondruška neoslovil, spíš přímo zklamal. Překombinované a navíc děsná nezapamatovatelná jména. Autor už to "seká jako Baťa cvičky", několik posledních knih bylo podle jednoho "mustru", hlavně aby byl dostatečný počet stránek...

28.12.2023 2 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Do tohoto objemného díla jsem nebyla schopná se začíst, několikrát jsem se prokousala nejvýš na padesátou či sedmdesátou stránku a knihu odložila. Tři pokusy dopadly stejně. Téma mě prostě zkraje neoslovilo a odrazovala mě i tloušťka knihy.

03.09.2024 1 z 5

Údolí včel Údolí včel Vladimír Körner

Stejnojmenný film považuji za jeden z nejlepších, co jsem kdy viděla - nejméně už tak asi 15x a kniha je asi předloha. Při jejím čtení jsem každý odstavec, každou situaci viděla v duchu obrazem. A k tomu také filmové lokace na Kuklově a okolí. Škoda, že nejde dát víc hvězdiček:-)

24.01.2024 5 z 5

Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Báječné pohlazení na duši! Naprosto souhlasím s anotací... Kniha se opravdu nečte, ale prožívá a nasává všemi smysly. Jen s jedním nesouhlasím - na straně 77 Marie píše o Renatce, že byla v sedmdesátých letech z první generace holčiček, jejichž maminky začaly chodit do práce rovnoprávně jako muži. Autorku omlouvá její věk, ale tohle potkalo už i maminky v letech šedesátých a padesátých! Kdy už půlroční děti musely do kolektivních zařízení, aby ty maminky mohly pracovat....

Holčička, kterou tam nechali Holčička, kterou tam nechali Roxanne Veletzos

Drsný popis toho, co se dělo a leckde nejspíš děje pořád... O 2. světové, o hrdinských činech vojáků a práci politiků se píše a mluví a točí filmy pořád, ale o takovýchto příbězích se moc nemluví. Přitom jejich síla tkví právě v přiblížení osudu jednotlivých lidí. (Doporučuji také knihu Světlo po válce od Anity Abriel.)

28.12.2023 5 z 5

Na ledě Na ledě Hannah Grace

Ještě že jsem si knihu vypůjčila z knihovny a nekupovala jí! Celý život se pohybuji a pracuji v akademické sféře a sportu, takže jsem se těšila. Zklamání je slabé slovo. Nudné, nezajímavé, v půlce jsem to vzdala. K tomuto braku mě zlákala reklama, pravděpodobně se kniha moc neprodávala. Celý „příběh“ by se dal zestručnit na čtvrtinu a pak by to možná bylo k přečtení. Anebo je americké akademické prostředí, navíc sportovní, od našich znalostí, zkušeností a zvyklostí tak odtažité, jiné, že to pro nás není zajímavé. Nebo je špatný překlad?

05.11.2024

Nevěsta Kristova Nevěsta Kristova Vlastimil Vondruška

Průměr… čtu „Vondrušku“ už jen ze setrvačnosti a možná s nadějí, že mě zase upoutá tak jako před léty. Posledními svými díly se mu to ale zatím nepovedlo.

24.09.2024 2 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Hodně drsná kniha… ale drsná byla všechna období a všechny situace, které (asi) nepřikrášleně autorka do knihy zahrnula. Neuvěřitelné a neskutečné, co všechno člověk vydrží…

18.08.2024 3 z 5

Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Nutno říct, že by si autor zasloužil ocenění za pedagogickou činnost, jak už jsem uvedla dříve , je to i plastický popis soudobého nejen politického života. Určitě lepší než školní biflování. Hezký románek a la červená knihovna. Tedy román, pokud to beru podle počtu stran.

29.01.2024 4 z 5