martin6849 martin6849 komentáře u knih

Stručné dějiny Říma Stručné dějiny Říma Eutropius

Stručné dějiny Říma jsou opravdu stručné a je to jejich silná i slabá stránka zároveň. Z jedné strany je to super hustý přehled a výchozí bod pro další čtení, z druhé strany človek absolutně nemá šanci si tu změť jmen a událostí zapamatovat (a to i když už něco z toho zná).

Hvězdička dolů za zpracování poznámek, které jsou sice kvalitní, ale nečtitelné. Buď se člověk ulistuje k smrti, což je strašná otrava, nebo je čte až po přečtení jednotlivých děl, ale pak z toho skoro nic nemá. Mnohem více bych uvítal, kdyby byly uvedeny pod čarou, aby se daly číst normálně.

07.08.2023 4 z 5

Starověký Řím Starověký Řím Sean Callery

Povrchní a banální informace a k tomu faktické chyby. Jediným plusem této knihy je, že je krátká. Další palec dolů za překlad.

A pokud to má být kniha určená dětem, pak je to dost smutné.

30.07.2023

Soumrak samurajů Soumrak samurajů Takashi Matsuoka

(SPOILER) !!! MOŽNÉ SPOILERY !!!
Bohužel je tahle kniha jedno velké zklamání. Chtěl jsem pokračování příběhu, chtěl jsem události během začátků reforem Meidži. A dostal jsem neustálé přeskakování mezi různými časy a hromadu mini příběhů. Z nichž některé byly zajímavé, jiné ani ne. Některé byly vyloženě otravné a zbytečné (třeba všechno kolem Kimi a Gora). A vlastně se nic nevyřešilo.

Už v prvním dílu mi vadila "mysteriózní" linka s vizemi a tady to bylo o několik levelů horší, protože vše je dané a vše se omílá vlastně pořád dokola podle toho, v čí časové linii se zrovna nacházíme. Stále jsem čekal, kdy už se hnou události kousek dopředu a místo toho přišel zase skok zpět. A protože bylo vše dávno dané, nemělo mě co překvapit - vlastně jediným překvapením byla smrt Heiko.

Závěr byl dost odbytý. Dvě knihy se řešil vztah Genjiho a Emily, celý druhý díl se to Genji snaží zařídit tak, aby se proroctví nesplnilo a Emily nezemřela - a nakonec během dvou stran prostě dojdou k tomu, že se podvolí a uvidí se... a Emily ("nečekaně") zemře. Prostě velké špatné...

EDIT: Jak tak koukám na komentáře ostatních, jsem rád, že jsem četl v angličtině, protože bych tady ještě určitě lamentoval nad překladem :-D.

21.11.2022 2 z 5

Kokoro Kokoro Sóseki Nacume

Kdo by od této knihy očekával nějaký (epický) děj, bude krutě zklamaný. Pokud by se chtěl dozvědět něco o závěru éry Meidži, bude zklamaný rovněž. Nedozvíme se ani jména hlavních postav, protože to prostě není třeba. Co se děje týče, dala by se kniha zkrátit zhruba na 10 stran :-).

Její síla je ale někde jinde a rozhodně toho dává hodně k přemýšlení. U nás se hodně lidí dodnes plně nesrovnalo s koncem socialismu a přitom změny po revoluci byly selanka proti tomu, co musel zažívat běžný Japonec, který si v klidu žil v hlubokém středověku a najednou bylo během pár let všechno úplně jinak.

07.03.2022 4 z 5

Pošťák Pošťák David Brin

(SPOILER) !!!MOŽNÝ SPOILER!!!
Jako oddechovka je to fajn, ale jinak je to asi těžký průměr. Už jsem četl mnohem lepší postapo sci-fi.
Hlavní hrdina je dost nesympatický a závěr knihy s mutanty docela úlet.
A jak tak koukám, obálka je taky úlet, když je na ní Socha Svobody a přitom se děj odehrává na západním pobřeží. Ale to je jen detail.

21.10.2021 3 z 5

Stmívání nad sakurami Stmívání nad sakurami Takashi Matsuoka

(SPOILER) !!!Možné SPOILERY!!!
Těžké hodnotit tuto knihu. Obsahovala všechny potřebné jednotlivosti, ale vlastně ničím nevynikala (je to takový lehčí případ Rimmerovy verze sendviče se smaženkou, chilli omáčkou a chutney). Štvala mě zbytečná fantastika s vizemi budoucnosti a děj byl průhledný a předvídatelný (až na to, že Heiko byla Eta), postavy mi nějak extra nepřirostly k srdci. Přitom se to ale nečetlo špatně a určitě si přečtu druhý díl.

Nemůžu nic psát o překladu, protože jsem četl v anglickém originále, ale vadí mi český název. Originální název Cloud of Sparrows má význam, Stmívání nad sakurami vůbec. Chápu, že sakura má více japonský nádech než vrabec a tedy se to lépe prodává, ale bohužel vrabci mají v knize prostě velkou důležitost. Mohl se vydavatel trošku zamyslet.

14.07.2021 3 z 5

Megapolis Megapolis Miroslav Žamboch

Začal jsem rok odpadem a končím ho bohužel stejně.
Už jsem to psal několikrát, Mirda Žambochů by se na fantasmagorické pseudo scifi měl vykašlat a psát jen to, co mu jde - fantasy.

31.12.2020

Pole šťastných náhod Pole šťastných náhod Ondřej Neff

Několik zajímavých okamžiků v poli banalit a předvídatelností :-). Ale jinak jo, jako oddechovka, která zabaví na pár hodin, se to dalo.

05.12.2020 3 z 5

Enderův stín Enderův stín Orson Scott Card

No, co si budeme povídat, je to slabší, než Enderova hra, je vidět, že je to napsáno později a napasované, aby to sedělo. Ale pořád se to čte celkem fajn.

15.11.2019 4 z 5

Porty, bajty, osmibity – Počítače na koleni Porty, bajty, osmibity – Počítače na koleni Martin Malý

Super kniha, ze které se člověk hodně naučí. Teď jsem si ji jen přečetl a když budu dělat pokusy, asi ji budu často otevírat (respektive "otevírat", protože ji mám elektronicky :-)). Jediná škoda je, že se autor docela často opakuje - sice to chápu, když píše stejné sekce o různých procesorech, ale asi by šlo trošku lépe strukturovat.

26.05.2019 4 z 5

Hradla, volty, jednočipy – Úvod do bastlení Hradla, volty, jednočipy – Úvod do bastlení Martin Malý

Zajímavá kniha, jen si nejsem úplně jistý, komu je vlastně určená. Někde autor popisuje úplné triviality, jako by čekal elektronikou absolutně nepolíbené čtenáře a jinde zase přejde něco, o čem si myslím, že to onen nepolíbený čtenář bez dalších znalostí absolutně nemůže pochopit.

Já za sebe jsem spokojený, vytěžil jsem a teoreticky se naučil spoustu nových věcí, teď už to jen všechno vyzkoušet v praxi :-).

22.05.2019 4 z 5

Věk mloků Věk mloků Karolina Francová

Asi teď sérii JFK strašlivě urazím, ale čím dál více mi to začíná připomínat série typu Stopy zločinu, nebo John Sinclair - na stopě hrůzy (kdo ví, jestli tohle ještě vychází) - přiblblé plytké příběhy o ničem, které sice člověka pobaví, ale to je tak všechno. A myslím si, že je to škoda, protože podle prvních knih má mnohem navíc. Škoda no. Snad se to zase zlepší.

EDIT: Přitom nápad s mloky je super.

18.04.2019 3 z 5

Prokletí Legendy - Hra gentlemanů Prokletí Legendy - Hra gentlemanů Miroslav Žamboch

Líbí se mi svět, ve kterém se tenhle díl (a Stín legendy) odehrává. Bohužel už kniha chvílema zavání blábolením. Nemůžu si pomoct, ale Mirkovi Žambochovi jde fantasy mnohem více, než sci-fi...

10.04.2019 3 z 5

Prokletí legendy - Dámská hra Prokletí legendy - Dámská hra Miroslav Žamboch

Série JFK je hodně kolísavá a tohle byl bohužel zase jednou slabší kousek.

04.04.2019 3 z 5

Stříbrná laň z Visby Stříbrná laň z Visby Andrzej Pilipiuk

Pokud jsem se od této knihy něco naučil, je to - lasice jsou pěkné svině, dejte si pozor na lasice!

Jinak na druhý díl jsem čekal skoro tři roky a měl ho přečtený za jeden den. To mi příjde jako dost špatný poměr. Doufám, že se nakladatel pochlapí a další díly dodá podstatně dříve, protože tímhle tempem vyjde poslední díl cca. za 15 let... I když se mi do toho moc nechce, v takovém případě by asi bylo lepší začít to louskat v polštině. :-/

Edit: Kecám, čekal jsem jen dva roky :-P

14.03.2019 5 z 5

Lovci duchů Lovci duchů Neil Spring

Tak tahle kniha byla dost utrpení a jsem rád, že ji mám za sebou. Autor, překladatelka a odpovědný redaktor by měli dostat za uši, protože výsledek jejich práce je dost špatný.

Nebudu hodnotit příběh, asi nejsem ta správná cílová skupina, nějak mě to neoslovilo (ale zase ani neurazilo), někoho jiného třeba ano.

Co mi ale vadilo:
Celá kniha je zaplevelená příslovci u přímých řečí. Hrozně mě to rušilo. Je to samé "řekl Price důvěrně", "řekl Wall nevzrušeně", "řekl Wall jaksi nemotorně", "řekl Price konejšivě", atd. Nevím, jestli autor neumí popsat rozpoložení postav jinak, a proto si musí pomáhat takovými berličkami, nebo proč to dělá.

Všechny postavy se chovají, jako kdyby byly na houbičkách. Asi všechny prožívají nějaké emocionální peklo a trpí bipolárními poruchami. Jak jinak si vysvětlit, že v jedné chvíli jsou naštvané a o pár vět později už rozkoší zavírají oči, aniž by pro to měly nějaký důvod. Tyhle změny se u nich nelogicky střídají celou knihu.

Překlad knihy je tragický. Některé věty nedávají smysl, z jiných úplně čiší to, jak asi vypadal anglický originál a jak je špatně nebo neobratně přeložený. Asi si vytvořím osobní black list překladatelů a paní Fulková bude první, kdo se na něj dostane.

A odpovědný redaktor, třetí do party, by se taky měl stydět. Kniha je plná překlepů a pravopisných chyb. Nikdo není dokonalý a všichni děláme chyby. Rozdíl je ovšem v tom, že já si to třeba v komentáři můžu dovolit, anžto za to nejsem placený a není to moje práce. Chápu, že sem tam něco uteče, je to normální, ale tohle už je přeháňka.

POZOR, MOŽNÝ SPOILER: Trošku mě rozradostnil závěr, kdy se ukázalo, že věci jsou jinak, než se zdály být, ale bohužel mi to vydrželo jen chvilku.

13.03.2019 1 z 5

Jeruzalémský masakr motorovou pilou Jeruzalémský masakr motorovou pilou Ondřej Neff

Je to Neff, takže je to divné. A to se mi na tom líbilo. Vtipné, zajímavé, jeden z nejlepších dílů zatím.

13.11.2018 5 z 5

Kalibr .45 Kalibr .45 Petr Schink

Tohle je bohužel dost úkrok stranou a první díl série, který se mi opravdu nelíbil. Postavy se chovaly hloupě (a hlavně jinak, než v předchozích dílech), příběh mě nezaujal. Jediné plus je za úchylného šerifa.

26.09.2018 2 z 5

Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Tuhle knihu jsem začal číst jen proto, že ji napsal David Duchovny. A když už jsem ji začal, tak jsem ji taky dočetl. Ale bohužel kniha je spíš hloupá, než vtipná a hlubokých myšlenek je v ní taky poskrovnu. Rádoby vtipné poznámky a násilné popkulturní odkazy mě pěkně otravovaly.

Čtení Krávy nebeské bych bral jako ztracený čas, nebýt toho, že jsem ji četl ve vlaku nebo na záchodě, takže ten čas už stejně ztracený byl...

14.08.2018 2 z 5

Plášť Plášť Joe Hill (p)

Asi to neumím správně docenit, nejsem ten pravý komixový fanoušek. Takže mě poměr cena/výkon dost zklamal.

Co mi ale nejvíce vadilo, je příšerná čeština! Já chápu, že komix je pro mladší publikum (sic!), ale ne všichni mladí mluví jako retardovaní Pražáci (nic proti Pražákům, ale někteří mluví hrozně ;-)). Navíc většina mých známých umí při oslovování používat pátý pád, což překladatelům zřetelně dělá nepřekonatelný problém... Naštěstí překlad v Bobby Conroyovi vstávájícím z mrtvých a jiných strašidelných příbězích je překlad celkem OK.

01.06.2018 3 z 5