MartinaF MartinaF komentáře u knih

Nikdo nejde z kola ven - Detektivní encyklopedie handicapů Nikdo nejde z kola ven - Detektivní encyklopedie handicapů Hana Zobačová

Kniha je průřezem handicapů, které můžou potkat každého z nás nebo někoho z našeho okolí. Ať už je to porucha učení, ADHD, vady sluchu či zraku. Hledání tabletu tak dostalo trochu jiný rozměr. Za mě je to skvěle napsaná kniha!

26.12.2022 4 z 5

Za italským snem Za italským snem Jo Thomas

Bylo to milé a pohodové čtení, ale nebylo to něco, z čeho bych byla úplně paf. Hlavní hrdince jsem moc nevěřila, nejdřív mluvila a pak přemýšlela. Příběh dlouho přešlapoval na jednom místě, než se rozjel, ale pak už to bylo o něčem jiném.

13.11.2022 3 z 5

Bůh na ulici Bůh na ulici Ole Martin Holte

Skvěle napsaný příběh ze života bez příkras. Klobouk dolů před odvahou žít jako bezdomovec - teprve tehdy si člověk uvědomí, co vlastně má.

21.08.2022 4 z 5

Žena ať v církvi promluví Žena ať v církvi promluví Zdeněk Jančařík

Tuto knihu jsem si představovala trochu jinak, snad jako životopisy počínaje od narození až po smrt. A týkaly by se všech žen, které autor zmiňuje. Více prostoru dostalo jen několik z nich. Na ženu se autor dívá z hlediska historie - od starozákonných žen až po moderní ženy, které se svým myšlením nebo statečností a schopností zapsaly do církevního povědomí.

14.08.2022 3 z 5

Mája a ohnivý lišáček Mája a ohnivý lišáček Udo Weigelt

Milý příběh, ale čekala bych propracovanější závěrečnou pointu, třeba jako v knize Jsem zlodějka?: https://www.databazeknih.cz/knihy/jsem-zlodejka-448369.

23.06.2022 4 z 5

Tajemství vůní a chutí Tajemství vůní a chutí Hanns Hatt

Zajímavě zpracovaná kniha na téma, o kterém jsem až tak nepřemýšlela. Některé informace byly nové, některé jsem znala. Z větší části vše bylo popsáno laicky, některé pasáže však hýřily odbornými výrazy a chemií, což mě moc nebavilo. Ale jinak se mi čtení zamlouvalo.

30.01.2022 4 z 5

Věnování Věnování Katherine Slee

Ale jako nebylo to tak špatné - je to odpočinkové čtení, u kterého se nemusí příliš přemýšlet a zaobírat se myšlenkami, co tím chtěla autorka vlastně říct. Mně se to líbilo, sedlo mi i do období, kdy jsem ve stresu a nestíhám číst.

29.12.2021 4 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Nedočteno. Začala jsem ji číst v době, kdy nám odešla babička a já se nemůžu prokousat textem dál. Snad někdy příště za lepších okolností. Odkládám na dobu neurčitou.

20.09.2021

Pojídačka hříchů Pojídačka hříchů Megan Campisi

Nebylo to špatné. Nečekala jsem ovšem young adult příběh, spíše něco drsnějšího a akčnějšího. Avšak proč ne. Fiktivní historický román s detektivními prvky je plný intrik, politiky, hříchů a spoustu jídla. Ale abych knihu označila jako pětihvězdičkovou, to ne, na to jsem přečetla více lepších románů.

29.08.2021 4 z 5

Město čarodějů Město čarodějů Tereza Janišová

Já tak hrozně nerada čtu knižní série. Buď je to totiž katastrofa a přijde mi pak zbytečné číst dál nebo je to tak skvělé, že musím číst další díly. Erilian patří do té druhé kategorie. Na to, že je to autorčina prvotina, byla kniha skvěle napsána. Pravda, začátek byl takový trochu rozpačitý, ale pak se to velice slibně rozjelo a vydrželo to až do závěru, ze kterého jsem se posadila na zadek (i když jsem takový konec trochu očekávala). Takže mi nezbývá nic jiného, než si půjčit zbývající dva díly.

03.05.2021 5 z 5

Kolonie Kolonie Sam Marsden

Nevidím důvod dávat nízké hodnocení, i přesto, že i já k ní mám drobné výhrady. Kniha byla napsána opravdu dobře, autorka měla dobře promyšlené, jakým směrem postavy povede. Co mi na knize vadilo, byly určité postavy. Především prezidentka Knightové, která působila šíleným dojmem, její emoce byly kolísavé a nevěřila jsem jí ani slovo, které pronesla. Její počínání bylo nepochopitelné a málo uvěřitelné. Také konec nebyl úplně podle mého gusta, přišlo mi, že ho autorka zbytečně vyhrotila a hodně ho uspěchala. Určitě by příběhu slušelo popsat také, jak to na Marsu vypadá, těžko jsem si ho na základě popisu dokázala představit.

Ale jinak proč ne. Nenáročné oddechové čtení pro mládež kolem patnácti let, kteří nehledají přímo nic konkrétního. Autorka psát umí, takže doufám, že příští kniha, pokud někdy nějaká vyjde, bude o něco lepší. Za mě lepší 3,5 hvězdy.

28.04.2021 3 z 5

Mindfulness pro zvládání hněvu: Pro teenagery Mindfulness pro zvládání hněvu: Pro teenagery Mark C. Purcell

Z knihy mám takové rozporuplné pocity. Nejsem teenager, toto období už mám dávno za sebou, ale těžko říct, jestli by mi tato kniha pomohla tak, jak jsem si původně myslela. S psychologií nemám nic společného, jen to, že jsem občas byla na nějakých webinářích. Spíš bych to viděla tak, že kniha ano, ale s nápomocnou rukou dospělé osoby - nejsem si jistá, jestli mladý člověk z knihy pochopí, co se po něm vlastně chce, když i já jsem s tím měla chvílemi problém.

25.04.2021 3 z 5

Válka vzpomínek Válka vzpomínek Guillaume Musso

Je to velice dávno, kdy jsem četla autorovu knihu Budeš tam? Z obsahu si nepamatuju vůbec nic, jen nejasný dojem toho, že se mi líbila a že mě asi i šokovala. Stejný pocit mám i z této knihy. Autor vše vystavěl na bázi nečekaných překvapení a zvratů, na pravdě a fikci a věřím, že Musso nejednoho čtenáře zmátl, především ty, kteří autora teprve objevují. Srovnávat tuto knihu s jinými autorovými knihami nemohu, ale určitě se jedná o typ románu, který jsem doposud nečetla. Nevím, jestli se pustím i do dalších autorových knih, ale pokud budu mít někdy další příležitost, určitě si něco přečtu.

16.03.2021 4 z 5

Můj kamarád dinosaurus Můj kamarád dinosaurus Petra Martišková

Krásný a milý příběh na jedno odpoledne. Co se stane, když se z vajíčka vylíhne dinosaurus? Matěj s Pepíkem musí zařídit, aby jejich Bertík byl v bezpečí.

13.02.2021 4 z 5

Všechny barvy noci Všechny barvy noci Karine Lambert

Zvláště podivně krásná kniha. Ne nejlepší z této edice, určitě by se našly lepší příběhy. V konečném důsledku se mi líbila, ale těžko jsem si zvykala na psaní v přítomném čase. Věty byly krátké, to samé kapitoly a vypravování tím pádem rychle odsýpalo. Romantiku tu moc nehledejte, je spíše o hledání nového smyslu života, když se vám ten dosavadní zhroutil jak domeček z karet.

03.02.2021 4 z 5

Sofie, Smrťák a já Sofie, Smrťák a já Thees Uhlmann

Nikde nebylo psané, že je to humorná kniha! Místy to bylo vtipné i odpočinkové, trochu absurdní, ale u čtení jsem se nenudila. Sice jsem čekala, že to dopadne jinak, ale jako proč ne. :-)

21.01.2021 4 z 5

Šílenci a suchaři Šílenci a suchaři Ulf Stark

Od Ulfa Starka jsem četla již dříve Kouzelné tenisky. Už tehdy mi přišel jeho styl "ulítlý" a lehce bláznivý. Nejinak tomu bylo i u Šílenců a sucharů. Na rozdíl od Tenisek tady autor zvolil o něco vážnější téma. Určitě doporučuji k přečtení - pobaví a trochu i dojme.

12.01.2021 4 z 5

Srážka Srážka Alexander Stainforth (p)

Příběh je vtipný, milý, romantický. LGBT literaturu cíleně nevyhledávám, spíš jenom tak náhodně. U knihy jsem si příjemně odpočinula, zasmála. Co se týče hlavních postav, víc se mi líbil Max, líbil by se mi i ve skutečnosti, škoda, že je na chlapy. Testosteronem se to v knize jenom hemžilo. Jsem ráda, že autor nezaložil příběh jenom na sexu, ale i na dějové lince.

03.12.2020 4 z 5

Dorotka na táboře - Záhada ztraceného poháru Dorotka na táboře - Záhada ztraceného poháru Petra Martišková

Tohle byla taková jednohubka na jeden podzimní večer. Pobavilo i potěšilo, ale přesto si myslím, že ten ztracený pohár mohly děti hledat déle.

30.10.2020 4 z 5

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

A to jako mělo skončit takto? Já chci ještě, prosím pěkně, pár stránek navíc!

Skvělé čtení, kde autorka kladla důraz spíše na atmosféru zimního lesa, strašidelných nočních můr než na akci. A i když je titul určen spíše mladým čtenářům, trochu jsem se bála i já.

Je to příběh na pomezí hororu, tajemna, rodinného dramatu, ale především je to příběh, který vás nepustí a možná se trochu budete bát i usnout.

24.09.2020 4 z 5