MartinaF MartinaF komentáře u knih

Tajemství obsidiánu Tajemství obsidiánu Petra Martišková

Tak nízké hodnocení jsem vážně nečekala, protože mně se kniha opravdu líbila a to jsem už mimo věkovou kategorii. Jistě, našlo by se pár věcí, které mi nesedly, ale z větší části jsem byla s příběhem spokojená. Autorčiny knihy mám ráda, patří do kategorie odpočinkové literatury, kdy se alespoň v duchu vracím do teenagerovských let a věřím, že kdyby se mi dostala do ruky, byla bych úplně nadšená, je to totiž přesně to, co mi sedí a často vyhledávám.

12.09.2021 4 z 5

Fenomén Fenomén Marie Lu

No teda. Fenomén se mi líbil o něco víc než Legenda. Příběh byl dynamický, napínavý, autorka ubrala z military tématu a věnovala se více vztahům. Konec byl vážně nečekaný a tím, jak to autorka ukončila, si budu muset Šampiona přečíst co nejdříve.

26.07.2021 4 z 5

Snachy za všechny prachy Snachy za všechny prachy Aurélie Valognes

Milé a pohodové čtení, které mi zpestřilo několik večerů. Když má štěstí kliku mělo vážnější téma, tady autorka zvolila veselou notu. Není to sice úplně mega světoborný román, ale já jsem si příběh užila, zasmála jsem se a pobavila. Víc takových odpočinkových knih.

20.07.2021 4 z 5

Rendez-vous s múzou Rendez-vous s múzou Dee Ernst

Příjemné odpočinkové čtení, které mi zpříjemnilo několik dní. Atmosféra Paříže, láska, dobré jídlo, to je naprosto skvělá kombinace.

11.07.2021 4 z 5

1913: Případ podivné sebevraždy 1913: Případ podivné sebevraždy Andreas Pittler

Vlastně nevím, co o knize napsat. Jsem z ní trochu v rozpacích. Ráda čtu příběhy ze starých měst, jako je například Vídeň či Praha, ale tady té historie ani atmosféry mnoho není. Navíc David Bronstein byl krajně nesympatický hlavní hrdina. Aspoň zpočátku, kdy si nebyl schopen přiznat, že vlastně udělal několik chyb. Ke konci už to bylo lepší a jeho postava byla snesitelnější.

Nicméně, abych zase moc nekřivdila, se kniha četla dobře. Ocenila jsem skutečné historické postavy jako je Stalin či Redl.

Pokud máte rádi detektivky, které až tak detektivkami nejsou, Případ podivné sebevraždy by se vám mohl zamlouvat.

18.05.2021 4 z 5

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Od autorky jsem četla třídílnou sérii Skleněné děti, která byla neuvěřitelně čtivá a napínavá. Očekávala jsem tedy něco podobného i u detektivek pro dospělé, ale dle mého byla pouze čtivá, napínavá moc ne. Co se mi ale líbilo, bylo soukromí postav na policejním oddělení, překvapilo mě, že jim autorka věnovala takovou péči, jinde se to až tak nestává. Ale závěr byl hodně zajímavý a autorka si tím trochu u mě vylepšila reputaci.

25.02.2021 4 z 5

Ti, kterým se narodíš Ti, kterým se narodíš Alžběta Bublanová

Mně se to taky líbilo. Více však druhá a třetí část. Ta první, vyprávěná miminem, vcelku taky, ale nesedlo mi jeho glosování. A i když je to krátká novela a tři povídky, které na sebe volně navazují, je v něm hodně věcí, které autorka dobře vystihla. Dokázala se vcítit do pocitů pubertální slečny, mladíka na pokraji dospělosti i do starostí rodičů. Postrádala jsem však jména hrdinů a kvůli tomu byli pro mě hodně anonymní.

21.12.2020 4 z 5

...a naposled konvalinky ...a naposled konvalinky Jarmila Pospíšilová

Toto je třetí kniha, kterou jsem od autorky četla a určitě ne poslední. Poohlédnu se i po jejich detektivkách. Styl psaní mi vyhovuje, mám totiž ráda oddechové příběhy, u kterých nemusím příliš přemýšlet o tom, proč to tak je a nač to tak je. Zkrátka se nechám unášet vyprávěním.

Příběh Magdy a Evy byl moc příjemný, ale i když zvolená témata nebyla příliš jednoduchá, knihu bych zařadila do odpočinkového žánru.

17.10.2020 4 z 5

Domov je místo, odkud Tě nevyhodí...ani když vyrosteš Domov je místo, odkud Tě nevyhodí...ani když vyrosteš Dagmar Zezulová

Příběh jedné pěstounské rodiny mě zaujal, bavil a smekám před všemi, kteří do toho jdou. Autorka ukazuje nejen úskalí pěstounské péče, ale také lásku a rodinu, které dětem dávají.

13.06.2020 4 z 5

Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Asi budu jedna z mála, které kniha neoslovila. Nevidím důvod ji vychvalovat do nebes. Jistě, četla se dobře, hlavní hrdinové sympatičtí, měli za sebou trápení, které se zvládají velmi těžko a sama bych nic podobného nechtěla zažít. Co mi však vadilo, byla určitá povrchnost (neumím najít to správné slovo) příběhu. Téma nebylo uchopeno tak, aby mi hlavních hrdinů bylo líto. Myslím si, zkušenost ovšem nemám, že autorka úplně nevystihla duševní onemocnění, které měl Theodor. Celou dobu kniha směřovala k jednomu cíli a nebyla jsem překvapená, že se stalo to, co se přihodilo. Navíc, a to mě asi nejvíce na příběhu rozčilovalo a už to bylo zmíněno v jednom komentáři níže, tu chyběla psychologická pomoc a podpora rodiny.

Kniha nebyla špatná, ale nezanechala ve mně žádné hlubší zamyšlení. Možná, kdyby mi bylo o patnáct let méně, asi bych příběh více prožívala.

26.05.2020 3 z 5

Útěk za láskou Útěk za láskou Petra Martišková

Milé, vtipné, oddechové, romantické a předvídatelné. Někdy je potřeba si odpočinout od vražd a dramat a tohle je úplně ta nejideálnější knížka. Vrátila jsem se zpátky do dob, kdy jsem byla v pubertě a snila o lásce. Za mě palec nahoru! Jen zpočátku mě Emma neskutečně štvala svou nezodpovědností, takže až na tuto věc (ale samozřejmě je to otázka názoru, že) je to moc příjemné čtení, které nadchne většinou čtenářek.

27.04.2020 4 z 5

Každé srdce je bránou Každé srdce je bránou Seanan McGuire

Tohle bylo hodně zvláštní, ale líbilo se mi to. Příjemná jednohubka na dva večery. Napínavý detektivní příběh s příměsí fantasy. Kniha je určená spíše mladším čtenářům, dokážu si představit, že titul čte patnáctiletá slečna. Zjistila jsem, že kniha má dalších pět pokračování, nejspíš na sebe nebudou úplně navazovat. Třeba nás CooBoo překvapí a sérii vydá komplet.

18.04.2020 4 z 5

Divoká pustina Divoká pustina Gary Paulsen

Nevěřila jsem vlastním očím, když jsem knihu přečetla za jeden den. Byla úžasně napsaná, dobrodružná a vede k pochopení životu těch, kteří zasvětili život v těch nejsevernějších zemích. Škoda jen, že byla kniha tak strašně krátká.

06.04.2020 4 z 5

První den mého života První den mého života Paolo Genovese

Dávám čtyři hvězdičky za celý příběh i styl psaní. Líbila se mi právě scénáristický styl knihy, dokázala bych si představit, jak bude titul zfilmovaný. Konec, pravda, by mohl být více emotivnější. Do poslední chvíle jsem netušila, jak vše skončí, nálady hrdinů se měnily z hodiny na hodinu v závislosti na tom, v jakém byli citovém rozpoložení. Kniha byla psána objektivně a jakoby s odstupem, přesto však mohl čtenář cítit veškeré emoce. Titul mě oslovil, takže ho můžu s klidným srdce doporučit dál.

12.03.2020 4 z 5

Vzdálenost mezi mnou a třešní Vzdálenost mezi mnou a třešní Paola Peretti

K závěru knihy jsem brečela jako želva. Už dlouho se mi nestalo, abych příběh prožívala jako tento. Je to vyprávění o tom, co je pro nás zásadní, o tom, jak se dokážeme smířit s tím, co nám život nečekaně přinese život.

01.01.2020 5 z 5

Žár a led Žár a led Simona Ahrnstedt

Mám za sebou poslední díl této trilogie a musím říct, že se i tentokrát autorce příběh povedl a čtení jsem si užívala od začátku do konce. Když však srovnám všechny tři knihy, tato by se umístila na pomyslném bronzovém místě. Autorka mohla ubrat v počtu stran (to je teď móda, co další díl, to více stránek?) a taky druhý příběh nebyl tak úžasný jako ve dvojce.

I když to není vyloženě červená knihovna s hloupými postavami (i to se, bohužel děje), erotických scén tu bylo vcelku dost a možná někomu rozbuší srdce. K tomu zajímavý příběh se sympatickými hrdiny (která z čtenářek obdivuje Toma?).

Trochu mi vadil přeslazený konec, ale ten jsem překousla. Autorka to musela nějak velkolepě ukončit.

Z knihy (a potažmo z celé série) mám velmi příjemný pocit a určitě ji můžu doporučit. A já se poohlédnu po dalších autorčiných knihách.

28.09.2019 4 z 5

Policejní křeček Policejní křeček Daniela Krolupperová

Narozdíl od předchozích knih, které jsem měla možnost si přečíst, tato má za účel děti hlavně pobavit a rozesmát a možná i nalákat na to, aby si děti (potažmo jejich rodiče) pořídili nějaké to malé domácí zvířátko, třeba právě v podobě křečka.

21.07.2019 4 z 5

Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Já se přikláním k těm, kterým se kniha opravdu líbila. (Možná o chlup méně než Jiskra v popelu). Druhá část byla nabitá akcí a směřovalo vše k vytčenému cíli. Mně se nadpřirozeno zamlouvalo, nebylo to nějak přehnané. Vždyť ve fantasy příbězích je dovoleno vše. Nemůžu se dočkat, až si přečtu Smrt před branami a jsem zvědavá, jaké další zvraty autorka pro své čtenáře nachystá.

16.07.2019 4 z 5

Pod rozpáleným sluncem Pod rozpáleným sluncem Adrienne Benson

No teda. Čekala jsem všechno, jen takové zvraty ne. Kniha se mi dostala pod kůži, až mě úplně mrazilo. V příběhu je tolik věcí, které stojí za přemýšlení - rodičovství, domov, tradice, kulturní rozdíly.

Anotace knihy vás nepřipravila na to, co se v příběhu stane. A to je dobře. Kniha je jedna z nejlepších knih, které jsem letos přečetla.

05.05.2019 4 z 5

Ticho nemá ozvěnu Ticho nemá ozvěnu Zdeněk Hanka

Už dlouho jsem nečetla tak napínavou knihu. Na to, že má kniha jen málo stran, byla velmi dobře napsána a obsahuje všechno, co má tento žánr mít.

09.02.2019 5 z 5