maryska09 komentáře u knih
Knihy mistra Backmana jsou skvělé všechny a tahle není výjimkou. Skvělý příběh o fotbalu, který vůbec o fotbalu není, plný lásky, vlídnosti, žalu a naděje. Doporučuju všem.
(SPOILER) Mistr King je dobrý ve svém oblíbeném žánru strašení, děsů a hororů. Kdo ho zná tuší, kam a jak se bude asi děj odvíjet, proto nebyla tato kniha velkým překvapením. Ve vší té vyvolávané hrůze a děsu mi přišel nejhorší navrácený kocour, toho by člověk doma mít vážně nechtěl
Dobře napsaná detektivka, kterou sráží snad až příliš dobrý konec a podivná zápletka Rose-Yrsa. Jinak ale doporučuji
Krátká povídka silná obsahem. Zamyšlení nad smrtí, ze kterého není smutno.
Skvělá, velmi vtipná kniha, která mě moc bavila od začátku do konce. Doporučuji všem kteří si myslí, že Vánoce jsou jen stres a přejídání. Recept Emiliny rodiny na vánoční svátky je geniální a budu se ho držet.
Dobře napsaná kniha o událostech, se kterými nejsme stále zcela vyrovnáni. Autor, ač je cizinec, dokázal vystihnout zmařené naděje národa, který věřil socialismu s lidskou tváří. Trochu mi vadí neukončený závěr a také v srovnání se Skleněným pokojem je kniha slabší, ale stále velmi dobrá. Doporučuji
Čtivá kniha o romantickém příběhu v hrůzných kulisách druhé světové války. Remarque to není, ale pro mladší generaci čtenářů velmi doporučuji, aby nezapomínali, co byli nacisti zač.
Dobře napsaná, rychlá knížka. Od začátku vtáhne do děje a už nepustí. Celou dobu v příběhu něco nehraje, ale závěr i tak překvapí. Doporučuji
Z knihy jsem přečetla jen pár prvních příběhů a pak jsem ji musela odložit. Vadil mi styl psaní, podivná, často nespisovná čeština, střídání států, formy vyprávění a nakonec i řešení detektivek, krkolomné i po vysvětlení. V množství postav každého příběhu se jen těžko orientuje. Knihu nedoporučuji.
Mayovky mám moc ráda, ale znám je převážně jako filmy s nepřekonatelným obsazením, hudbou a celkovou náladou. Kniha nemá s filmem mnoho společného, jde o velmi volnou předlohu a tak nejde ani srovnávat. Zklamáním bylo, že hlavní padouch padl spíše okrajově a náhodou a Old Firehand je namachrovaný frajírek.
Krásná pocta mistru Zikmundovi k jeho narozeninám. Můj velký obdiv mu patří za jeho nezdolný životní elán, vždyť tuto cestu absolvoval v osmdesáti letech! Stačí se rozhlédnout po okolí, kdo z jiných staříků by na to měl. Teď navíc víme, že se ve zdraví dožil 100 a jen mu můžeme přát, ať neztrácí sílu. Knihu doporučuji jako půvabný cestopis po jedné krásné, vzdálené zemi.
Pokračování příběhu o Alanu Karlssonovi mě nezklamalo. Původní obavy, že autor už nebude mít o čem psát, když většinu minulosti ovsáhl v prvním díle se rozplynuly po pár kapitolách. Kniha je vtipná, svižná a často až krutě upřímná. Velmi doporučuju
Velmi milá kniha o lidech, kteří milují svůj život, rodinu a zázemí a rádi svou lásku předávají ostatním. Čte se s úsměvem od začátku do konce, velmi doporučuji jako milý relax.
Po přečtení všude vychvalovanych Zitkovskych bohyni se mi do další knihy od této spisovatelky příliš nechtělo. Tolik mě ta kniha zklamala. Nechápu, proč nedostala takovou reklamu tato kniha. Vyhnání Gerty Schnirch je úžasně propracovaný příběh, který vypráví o zoufalé době tak, že čtenáře mrazí po celém těle. Hlavní hrdinka prožila neskutečně dojebany život, přesně tak, jak to v poslední větě knížky shrnuje její dcera. Příběh je fikcí, která však může být klidně i pravdivá. Není to příliš vzdálená minulost, na kterou se však tak snadno zapomíná, dokonce se navíc čím dál víc začíná popírat.
Krasna kniha plna laskavosti, vlidnosti a humoru. Precetla jsem ji znovu po shlednuti filmu a za me doporucuji oboji. Skvely film obou Sveraku i nadhernou knihu Zdenka Sveraka
Tato kniha má děj odehrávající se za druhé světové války, za strašného období novodobých dějin, přesto je velmi půvabná. Celý příběh je velmi milý, plný radosti ze života, plný krásy všedních dnů. Čtenář přímo cítí horko slunce i vůni moře. Zároveň však mrazí z toho, čeho všeho je lidstvo schopno, co všechno dokážeme připustit a kam to až musí zajít, abychom si dokázali znovu vážit života a míru.
Dobře napsaná kniha, která nakonec dokázala přece jen trochu překvapit
Dlouho jsem váhala, kterou část číst první. Začala jsem Sabinou Voty, ale nevím, zda to bylo správné pořadí, protože do druhé části jsem se už nedokázala tolik začíst. Obě ty knihy jsou skvěle napsané, plné smutku a bolesti, ale ta první v sobě měla mnohem víc síly a naděje, postava Nely byla mnohem víc uvěřitelnější, stejně jako závěr. Část od Simony pro mě byla plná zoufalství a bezvýchodné situace, Nela s sebou nechala jen vláčet a nijak se nebránila. Závěr mi přišel příliš uspěchaný a nedotažený. Celkově skvělá kniha, ale podruhé bych jí číst nezvládla.
Dobře napsaná drsná detektivka plná smutku. Je děsivé, jak moc dokáže člověka ovlivnit příšerné dětství a že ti skuteční viníci nebudou nikdy potrestáni.
Výborná kniha pana Hartla, čtenáře pobaví, čte se sama, není nikde nudná ani plytká, prostě baví. Hlavní postavy si každý zamiluje a drží jim palce, bez ohledu na situace, které právě zažívají. Díky za takovéto pohodové knihy.