mata57 komentáře u knih
Pokračování příběhu světoběžníka, jenž po mnoha až literárně přehnaných dobrodružstvích konečně najde místo relativního životního klidu.
Pro mne čtivá oddechovka s lehkým filozofickým přesahem "jak v životě zůstat v pásmu nikoho" a první příjemné seznámení se s autorem.
Velmi a velmi zajímavá populárně naučná kniha o tvarech písmen z pohledu módních trendů, účelovosti a doby ve které vznikaly. Dozvíte se, že u knihy nemusíme usínat jenom z důvodu nezajímavého děje. Proniknete do ekosystému typografického světa. Vyslechnete mnoho drbů až bulvárního charakteru ze života tvůrců fontů. A hlavně, fonty se tu představují samy v textu o nich samých.
Kdo rád proniká věcem pod kůži, "pošmákne" si, stejně jako já...
Dobrý konec, dle názvu edice, opět nastal. Jane tradičně nasypala "malým lidem" trochu tabáku. Před tím však musela projít labyrintem nástrah, které vyžadovaly čtenářovu velkou pozornost, někdy až nelibou. Méně průhledné, ale tím víc vtahující do děje...
Takové pohrávání si se záhadnem. Lehký úvod do problematiky Voynichova rukopisu završený autorovou hypotézou. Doplňková četba k TV seriálu Ztracená brána.
Bezva thriller se školením jak tunelovat banky a provádět různé finanční machinace. Stepilá indiánka zde opět "perlí" a dostane se i na čarokrás. krajinu kde není pozdější sňatek vylouč. Bonusem opět indiánské reálie. Oproti předchozímu dílu série trochu méně svižné, ale stále super.
Děj fičí jak šíp z luku vystřelený. Super počtení v žánru thrillerů. Velmi úsporný text, avšak krásu drsné přírody spolu s napětím perfektně vyvolávající. Bonusem je popis indiánských reálií, současných i historických.
Celkem čtivá kniha. Trocha alternativní historie, záhad Sovích hor a kupa epizod z putování dvou, před koncem II.s. války osudem spojených mužů . V paralelní současné dějové linii na čtenáře čeká hodně zamotaný příběh týkající se až existence EU. Kniha má i své hlubší pasáže týkající se událostí těsně před a po osvobození. Hodně dobrého čtení na relax.
Docela velké zklamání, celek jak rozvrkočený účes, či pověstný eintopf. Základem je komorní příběh, samostatně použitelný jako motivační četba pro budoucí pracovnice paliativní péče. Pokud by ovšem nebyl přetaven v provinční detektivku. A miss exitus, ta je tam snad jen pro název celého dílka. Ono pověstné nadskočení na židli ve mně vyvolala epizoda, která je jak z Tichých roků od paní Mornštajnové, doufám že nenastává móda komolení jmen, klíčového významu, vycházejících z úst ležících dam... Autora si vážím hlavně jako dokumentaristu s umným beletristickým zpracováním faktů, zde však už multižánrově nezvládnutým.
Frčící thrillerovská klasika. Coby nenáročné čtení na hlučící pláž zcela super.
Perfektně napsané. Hlavně oceňuji poctivě přiznaný vyfabulovaný paralelní příběh, což mnoho autorů nedělá a otáčí tak chod dějin vetšinou tendenčním směrem. Působí jako blahodárný katalyzátor pro časové rozprostření děje hlavního.
Psychologický portrét živočišné smrti sloužící spravedlnosti bojující za lepší svět a toužící po životě. Slovanská Brutální Nikita. Pěkně silný a povedený koktejl protikladů, ohňe a vody v jednom (v jedné)...
Diamant vzpomínek na dětství vsazený do pokrouceného, zoxidovaného a špínou znečištěného barokního prstenu. Neopětované lásky... Trávení se navzájem... Až parodicky odlehčující napětí při luštění záhad ve stylu D. Browna. Rýpnutí si do genderové problematiky. Téměř Orbis Pictus současnosti. Počteníčko, vtáhlo a nepustilo.
Takové nesourodé. Mistrovsky napsané reálie o ostrovu Lewis, byť zde trochu působící jako kulisy poslepované ze zbytků předchozí trilogie, si zcela určitě zaslouží 5 hvězd. Fakta o vlnařském průmyslu neutrální vata. Pak už jen odečítání... Mohlo být i hůř, bál jsem se , že se drkotavý děj bude odehrávat pouze v Paříži. Naštěstí pak vagónky příběhu naskočily na osvědčené koleje ve Skotsku a vše se rozjelo.
Vzít spravedlnost do vlastních rukou není dobré pro okolí. Naopak pro autorku skvělá příležitost jak vyrobit mrtvol jak much. Jednoduché, dobře vyfabulované i napsané. Žádné tiché dny při čtení vás nečekají ...
Barvitý popis kukských reálií včetně činů svérázného hraběte v době hledání náboženské svobody coby boje proti "černému panstvu" a "jedinému správnému myšlení". Psáno čtivým pseudoarchaickým jazykem. Jak aktuální v době tahanic kolem stavby repliky Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze ...
V knize se také dozvíte o vzniku první učené společnosti v Habsburské monarchii se sídlem v Petrášově paláci v Olomouci.
Roky byly tak tiché, že jsem u nich málem 2x usnul. Připadal jsem si jak "kádrovák" (dnes personalista) čtoucí nezáživné životopisy. Před Hanou smekám, je jak dobře upečený chléb, pět hvězd zcela zaslouženě. Ale toto je pro mne konfekce z dob minulých, či síťovka gumových rohlíků...
Dílo o hledání nelehké cesty myslí a životem. Příběh o hledání životní rovnováhy. O to opravdovější, že protagonistou je nepřímo sám autor. Dle mého názoru, další kniha po románu Úsměvy smutných mužů, ve kterém se autor snaží vypsat ze svých životních traumat. Jde o jakýsi kompilát z jeho předešlé tvorby a života. Můžeme mu při hledání cesty popřát jenom úspěšný návrat na jeho "Siberut", i literární.
Autorem povedeně rozehraný příběh postaviček jak z pimprlátkového divadla. Trochu Hrabala, trochu Haška, špetka Š+G... Slyšel jsem autorovo živé čtení, spíš drobnou dramatizaci. V porovnání s audioknihou načtenou Petrem Čtvrtníčkem, na můj vkus, pro dobro věci, více expresivní.
Hledáme něco vzácného, nevíme co, nevíme kde... Víme jen, že u nás...Po 32 letech opět skvělé počtení. I když člověk už dnes zná nález i faktické dění kolem něj.