Matri Matri komentáře u knih

Dedička ruže Dedička ruže Majka Danihelová

Pre mňa top kniha minulého roka z tvorby slovenských autorov. Malo to všetko, čo sa mi na knihách páči.. nečakaná láska, napätie, zápletka, tajomstvo, intrigy, akcia a koniec, ktorý vyžaduje okamžité pokračovanie... Takže nedočkavo čakaaaaaaam!

23.01.2023 5 z 5

King King T. M. Frazier

Kniha bola dobrá. Dobre sa čítala, ani mi nevadilo to kvantum vulgarizmov, no niečo mi aj tak vadilo, že nemôžem dať plný počet. Ale ten záver ma tak rozsekal, že som hneď otvorila druhý diel, lebo jednoducho musím vedieť ako to dopadne.

14.01.2023 4 z 5

Dvůr temnoty Dvůr temnoty Victor Dixen

Knihy s upírmi naozaj moc nevyhladavam, ale toto bola celkom slušná jazda! Nehovorím ani, že je to kniha roka. Nemala som veľké očakávania, lebo často som potom sklamaná. Tento príbeh však stal za to... Žiadne hluché miesta, stále sa niečo dialo. Hlavná hrdinka Johana bola iná, bola odvážna, chcela pomstiť svoju rodinu a tomu obetovala všetko - priateľstvá, rodinu, lásku a šla doslova cez mŕtvoly. Fakt som mala pocit, že to dievča snáď ani nemá svedomie.. Nepáčilo sa mi to, ale ani to neznamená, že mi nebola sympatická. Nie vždy musí hrdinka byť čistá ako krištáľ, aby som si ju obľúbila. Oceňujem autora, že ju takto vykreslil. Som zvedavá ako sa bude Johanna chovať ďalej. Viem, že veľa čitateľov sklamala, ale mne sa to naozaj páčilo a neviem sa dočkať pokračovania... Tak 4,8/5

13.01.2023 5 z 5

Šanca skórovať Šanca skórovať Teagan Hunter

Túto sériu zbožňujem. A to najmä vďaka vynikajúcemu spojeniu hokejka, romantiky, vtipu a naozaj čarovných príbehov, pričom každý je úplne iný ako ten predošlý.

Tentokrát tu máme Millera, 24-ročného hviezdneho hokejistu, ktorý je pre mňa prekvapivo (vzhľadom na predošlé diely) panic. Bolo to milé, úsmevné, no na druhej strane mi to nie úplne k nemu sedelo.
Scout je úžasná žena, ktorá tvrdo pracuje, miluje svoj stánok s donutmi a knihy. Sama by rada napísala svoju vlastnú knihu. Chýba jej však múza, chuť a nápad. Potom však do jej života vstúpi jej platonická láska - Miller a všetko sa zmení. Nepopierateľne je do Millera už dlhšie zaľúbená, no zároveň sa bojí vzťahov a opäť niekomu veriť. Ich kamarátstvo však malo od začiatku jasnú dobu expirácie. Z toho jednoducho musí byť čosi viac!!

Príbeh som som užila. Po zistení, že Scout je od Millera staršia, som sa jemne obávala, nakoľko vzťahy so staršími ženami v knihách moc neobľubujem, no keďže tentokrát šlo o rozdiel len 4 rokov, absolútne mi to neprekážalo.

Pokiaľ máte chuť na sladkú romantiku v podaní tejto výnimočne sympatickej dvojice, určite neváhajte a knihu si bežte prečítať. Okrem toho mi krásne zapadla do predvianočnej nálady, nakoľko v príbehu sa blížia rovnako Vianoce. Hodnotím určite lepšie ako predošlý diel. Mojim favoritom je však stále prvý diel.

Kniha zároveň dosť jasne predznačila možnosť na ten ďalší príbeh v poradí - a na to sa opäť dosť teším!

18.12.2024 4 z 5

Stratená v klamstvách Stratená v klamstvách Claudia P. Torkan

Za mňa naozaj spokojnosť. Druhý diel bol minimálne rovnako dobrý, ako predošlý. O kúsoček viac ma ale bavila prvá polovica knihy. Prekvapivo vďaka Vincentovi, ktorý ma tentokrát dosť bavil. Najmä jeho "vzťah" s Lauren, ktorý ho v mojich očiach tak nejak poľudštil. Ok, nebol to žiaden samaritán, ale páčilo sa mi, že sa dokázal nadchnúť aj pre inú ľudskú bytosť. Hoci pomocou vyhrážok, zastrašovania či vydierania.

Nate je úžasný chlap. Obetavý, oddaný, schopný odpustiť naozaj čokoľvek. Ich začínajúca láska s Ren mala tie správne iskry a moc moc sa mi páčila scéna v klube.
Lauren ako inak nemala ľahký život a robila čo musela, aby prežila a našla si svoje miesto v živote. Jej postava bola v prvom diely zahalená mnohými tajomstvami, ktoré sa nám konečne odkryli.

Ako som už spomínala, prvá polovica knihy bola za mňa o kúsok lepšia. Druhá polovička už bola viac menej bez Vincenta a riešil sa Laurenin problém a jej minulosť. Nate je jej najideálnejším partnerom, ktorý je úplne oduševnene odhodlaný pomôcť s čímkoľvek, za akúkoľvek cenu.

Čo ma potešilo bol návrat k príbehu Christie a Roberta. Dočkali sa svojho happyendu a bolo to veľmi milé. Aj keď stále majú čo ponúknuť aj oni. Rovnako príbeh Lauren a Natea zostal pre mňa stále pred bránami finále. Takže tiež očakávam ešte tú správnu bodku.

Teraz zostáva otázka - kto bude ďalší v poradí? Na príbeh ktorého z bratov sa môžeme tešiť? Rysuje sa potenciál hneď z viacerých smerov. A začínam byť zvedavá aj na Kellina.

02.12.2024 4 z 5

Vianočný bozk Vianočný bozk Kristína Ježovičová

Príbeh dvoch mladých dievčat - Katarín - áno, volajú sa rovnako. Autorka to veľmi milo rozdelila a dievčatá sa o meno podelili. Takže, spoznávame rozprávačku príbehu Rinu a jej najlepšiu kamarátku Katu.
Kata má 3 bratov. Rina, ako jedináčik, žijúca len s mamou, má s rodinou svojej priateľky veľmi blízke väzby. Je platonicky zaľúbená do najstaršieho Nica, s najmladším Juliom neustále flirtujú, no Katino dvojča Alexa, v živote nevidela. Alex študuje v USA, no práve sa vracia na Vianoce domov. Ich prvé stretnutie? Títo dvaja sa nemajú vôbec radi.

Všetko sa samozrejme točí okolo Vianoc, pričom rodina Katy ich miluje a Rina kvôli zážitkom z minulosti je takým Grinchom v ženskom prevedení - nemá ich rada a vyhýba sa všetkému čo sa s nimi spája.

Dievčatá sú typické predstaviteľky mladej generácie, ktoré riešia sociálne siete, vizáž, vzťahy, prvý bozk a podobne. Preto sa rozhodnú zúčastniť výzvy na sociálnej sieti, v ktorej si majú vzájomne vymyslieť 13 úloh a postupne ich ničiť, až im na Vianoce zostane posledná, ktorú musia splniť.

Knihu hodnotím ako príjemnú oddychovú záležitosť, avšak pre trošku mladšie ročníky. Od knihy som čakala trošičku čosi iné - minimálne starší vek hlavných hrdinov. Akosi som nepostrehla tu nálepku dievčenský román.
Kniha mi však určite spravila tú správnu náladu, presvedčila ma o sile priateľstva, a ako naznačuje obálka a názov knihy, dočkala som sa aj romantickej linky. Celé to bolo také... milé.
Hodnotím: 3,75*

23.11.2024 4 z 5

Mafián Mafián Simona Dankaninová

Autorka v tomto príbehu spojila pre mňa neodolateľné atribúty - mafia, príťažlivý mafián a éterická umelkyňa.

Priznávam, spočiatku som bola z čítania mierne zmätená. No postupom času sa môj zmätok vytratil a všetko nadobudlo svoj význam. Čo sa mi páčilo, bol veľmi prirodzený a uveriteľný vývoj vzťahu hlavných hrdinov. Ja som Eme verila a chápala jej počiatočnú nedôveru, až po podľahnutie mužovi, akým je Nikolas. Je to gentleman, pozorný, krásny, vtipný, štedrý, vášnivý a odhodlaný (nenápadne) získať to, po čom túži.

Ema je umelkyňa, absolútne neskúsená vo vzťahoh s mužmi. Jej prílišná neskúsenosť, odmeranosť a strach zo vzťahu mi, priznám sa, trošku liezli na nervy. Tvrdohlavo odmietala akékoľvek zblíženie a bolo to už miestami máličko otravné. Až som sa musela čudovať Nikolasovej trpezlivosti.
No na druhej strane, chápem aj jeho záujem o ňu - je naozaj úplne iná, ako jeho bežný tip. Po prekonaní tejto prekážky však príbeh nadobudol úplne iný rozmer a z Emy sa stala dosť vášnivá žena.

Druhá polovica knihy bola za mňa oveľa lepšia. Páčilo sa mi, že konečne dostávame viac mafie, viac tajomstiev a dynamickejší dej. Dokonca ma autorka dokázala hneď koľkokrát prekvapiť.

Vzhľadom na naozaj pomalý rozbeh knihy, mi paradoxne záver prišiel trošku rýchly. Avšak nemôžem povedať, že by som s ním nebola spokojná.
Teraz však očakávam príbehy aj zvyšných dvoch bratov Vargovcov.

20.10.2024 4 z 5

Na trestnej lavici Na trestnej lavici Teagan Hunter

Štvrtý návrat do NHL a klubu Carolina Comets v podaní najstaršieho hráča Owena Smitha sa niesol v znamení age gap. Netajím sa tým, že táto trope mi nie je moc blízka, no v tomto prípade vekový rozdiel 10 rokov bol pomerne znesiteľný.

Emilia ma bohužiaľ moc neoslovila. Bola pre mňa pomerne nevýrazná, povedala by som, že až nudná hlavná hrdinka.

Owen (alebo skôr Smith, ako ho všetci volajú) vyžaroval oveľa lepšiu charizmu. Vďaka nemu boli aspoň spicy scény zaujímavé a bolo z nich cítiť jeho skúsenosti a dominanciu. Hot scén je v knihe pomerne dosť. Bohužiaľ ja moc nedávam tie slovenské preklady :-/

V závere som prišla na to, že si asi musím dať pauzu od hokejoviek. Nič ma akosi neprekvapuje, nenadchýňa... Kniha sa samozrejme číta ľahko, takmer sama, nakoľko je to taká jednohubka k 2 kávičkám. No chýbala mi akákoľvek pridaná hodnota a som si istá, že o 2 mesiace si nespomeniem o čom kniha bola.

Na čo sa teším je určite príbeh o Millerovi - ten ma fakt svojou otravnosťou, zarážajúcou úprimnosťou a šibalstvom baví od začiatku série :(
Určite teda v sérii pokračovať budem, no tento diel mi prišiel asi zatiaľ najslabší.
Hodnotím 3,25*

18.08.2024 3 z 5

Dvůr hurikánů Dvůr hurikánů Victor Dixen

(SPOILER) Dvur hurikánu je doposiaľ poslednou časťou Vampyrie. Série, ktorá si ma získala najmä vďaka nevšednej a hlavne zapálenej hlavnej hrdinke Johane.
Je ale toto naozaj koniec?
Úprimne ten záver uzavrel akurát toto tretie Johanino dobrodružstvo. Koniec jej boja za Frondu však stále vidím v nedohľadne...
Začiatok knihy a plavba na Antily bol dosť zdĺhavý. Trošku som sa bohužiaľ nudila :(
Po nalodení na palubu Uránu sa konečne dej začal hýbať a ja som sa opäť bavila.
Čo je neuveriteľné, dočkala som sa aj nejakej tej romantickej linky. Johana opäť pokúša lásku - s výberom som spokojná, nakoľko ich slovné výmeny ma bavili už v predošlej časti. Držím jej palce - už len preto, že jej predošlé "ľúbostné pokusy" ju stále doslova prenasledujú :))
Príbeh však stále nepovažujem za uzavretý a očakávala by som pokračovanie... ale kto vie? :)
Kniha je určite rovnako dobrá ako predošlé, ale trošku asi opadol môj zápal, preto tentokrát hodnotím nižšie.

„U Dvora hurikánů se netříští jen lodě,
i srdce tu pukají."

01.02.2024 4 z 5

Tygrův osud Tygrův osud Colleen Houck

Ach!!! Kde začať!?!?
Ako som bola k predošlým častiam kritická, tak tento záver bol" jednoducho wooow!!! Dosť veľká emočná bomba! O veľkolepé dobrodružstvá nebola núdza ani v predošlých častiach, v závere krásne vygradovali. Séria je absolútne originálna a prepracovaná. Autorka mala od prvej stránky celej série presne nalinkovane a premyslené každé jedno slovíčko. V závere do seba všetko krásne zapadlo. A áno, priznám sa... došlo aj na slzy. Stále sa objavili veci, ktoré mi vadilo ale čert to ber!! Ten záver!!!
Myslela som, že to bude priemerná séria ale táto posledná časť ma dostala (stále mám síce pocit, že som to mala čítať mladšia) a môžem len odporúčať!!

17.07.2023 5 z 5

Tygrova plavba Tygrova plavba Colleen Houck

Séria parádne pokračuje. Stále to pre mňa nie je celkom ono, preto bohužiaľ stále nemôžem dať 5 hviezdičiek.
Kelsey ma niekdy dosť rozčuľuje a zasa sa vrátila k tým svojím podceňujúcim stavom! Každý diel ma presne určenu linku - spamätáme sa z dobrodružstva, zamotame vzťah, riešime čo, ako a kam ďalej, potom príde konečne akcia (tieto časti si užívam asi najviac, lebo autorka ma fantasy linku super vymyslenú), a na záver sa objaví záporák. Nevravím, že je to zlé, ale veľmi veľmi predvídateľné.
Sama som zvedavá či ma táto séria ešte v poslednom diely dokáže prekvapiť. Nesmierne som si užila putovanie za drakmi (asi zatiaľ najlepšie dobrodružstvá), a na druhej strane mňa tá romantická linka prekvapivo až tak neberie :-( čo má nesmierne mrzí, lebo práve to je moje najobľúbenejšie v knihách! Čo mi vadí? Nerozhodnosť Kelsey, chalani ktorí čakajú ako hladný na kôrku chleba kedy sa Kelsey rozhodne, že chce v daný moment práve jeho.
Možno zasa môj komentár vyznie veľmi negatívne, ale tá séria je naozaj dobrá, len mne kazí dojem tá romantická linka ;-)

15.07.2023 4 z 5

Ohnivá Ohnivá Monika Smolková

S hodnotením tejto knihy som sa naozaj potrápila, a stále neviem koľko hviezdičiek dať. Kniha je jednoznačne pre mladšieho čitateľa, alebo kúštik nenáročnejšieho fanúšika fantasy žánru. Ja mám už čo-to v žánri načítané, preto to bolo na mňa trošku málo (čítam veľa kníh pre mládež). Príbeh je pekný, plynulý, rozprávkový a kľudne by si zaslúžil aj oveeeeeeľa viac stránok a dokonca si to viem prestaviť aj ako sériu. Kniha má len niečo vyše 100 strán (taká jendnohubka na dobrú noc), preto je to trošku dosť z rýchlika a pritom príbeh, svet, nápad hodnotím ako veľmi potenciálny na väčšie rozsiahlejšie dielo. Autorka to mala premyslené pekne a obdivujem každého, kto sa pustí do písania žánru fantasy. Takže klobúk dole a ako prvotina samozjeme veľmi pekné! Obálka vystihuje krásne príbeh a tá sa naozaj podarila! Určite sa teším aj na ďalšie knihy od autorky ;-)

03.06.2023 3 z 5

Dohoda 2 Dohoda 2 Danielle Hartová

Jednoznačne lepší diel ako jednotka. Ten mi prišiel trošku hrrr, a moc som tomu neverila. Ale v druhom diely mi hrdinovia prišli uveriteľnejší, ako aj ich chovanie. Stále sa niečo dialo a bola to teda horská dráha. Určite ak ste si prečítali prvý diel, druhý sa oplatí prečítať tiež!!!

19.05.2023 4 z 5

Búrka Búrka Iveta Klemanová

Ja som absolútne spokojná! Veľmi príjemná, pútavá, záživná kniha. Nenudila som sa a príbeh som si užila. Eliot je výborný hrdina - veľmi sympatický, hoci je bohatý a slávny, absolútne ho to nezaujíma, až by som povedala, že slávu nenávidí, nakoľko mu až moc ovplyvnila jeho súkromie. Louisa mi bola od začiatku veľmi sympatická, lebo naozaj môžem prostoreké, odvážne ženské charaktery. Určite odporúčam prečítať.. Koniec zostáva akoby otvorený, ale vôbec mi to nevadilo, lebo niekedy môže zostať niečo nevypovedané, a aj tak to krásne dáva zmysel. Práveže sa mi to veľmi páčilo!
Hodnotím 4,5/5

16.05.2023 5 z 5

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Na začiatok... Ja v knihách MILUJEM romantickú linku (keď tam nie je, často ani nečítam). V knihe Dcéra zimy veru táto téma nebola nijako výrazne zastúpená, ale ABSOLÚTNE mi to nevadilo.
Autorka krásne opísala vzťah medzi sestrami a musím povedať - klobúk dole nad týmto svetom, postavami, príbehom!! Hoci mi trošku vadili tie časové presuny medzi kapitolami, čítanie som si užila a teším sa na ďalšiu knihu!!! Musím naozaj uznať autorke tú náročnu prácu pri prieskume pre knihu, nakoľko mytológia je zložitá a takto vystavať svet a prepojenie postáv musela byť riadna fuška :-)

12.04.2023 5 z 5

Zlatá Zlatá Marissa Meyer

Do knihy som sa začítala hneď od prvých stránok. Mesačne kroniky ma úplne pohltili a táto séria sa nesie v podobnom rozprávkovom duchu a pre mňa aj na podobnej kvalitatívnej úrovni, avšak atmosféra je trochu temnejšia, dejové zvraty miestami až brutálne, ale to mi teda vôbec nevadí. Nie som absolútne sklamaná a čítanie som si užila. Neviem sa dočkať pokračovania! Dúfam vyjde čím skôr, lebo ja musím vedieť ako toto skončí.. Veľmi pekne rozbehnutý príbeh - 4,5/5

03.03.2023 5 z 5

Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Krásna fantasy rozprávka pokračuje a ja som nadmieru spokojná. Druhy diel sa mi páčil ešte viac ako prvý. Užívala som si Vasijine dobrodružstvá (aj jej nerozvážnosť, čo som sa rozhodla prisúdiť jej mladému veku, lebo niekdy to už naozaj preháňala.. Niekto povie nerob to a ona hups na to!), a jej stretnutia s Mrazikom asi najviac, keďže romantické linky vo fantasy sú u mňa vždy top! Vrham sa na záverečný diel...

01.02.2023 5 z 5

Zvrácená pouta Zvrácená pouta Lexi Ryan

Tomu sa hovorí jazda... Pri tejto sérii veľmi vyzdvihujem, že ide o duologiu, nič sa zbytočne nevlečie, a naopak nie je ani uponáhľane. Dej bol pútavý, dlho som netušila ako to nakoniec dopadne a čakalo ma naozaj epické a príjemné ukončenie. Som veľmi spokojná, že som sa do tejto série pustila a určite sa k nej ešte niekdy vrátim!!!

06.01.2023 5 z 5

Královsky spolu Královsky spolu Emma Chase

Prvý diel sa veľmi páčil, a preto som hneď siahla po druhom. A veru bola som nadšená a páčil sa mi ešte o niečo viac ako predošlý. Ani neviem ako a bola som na konci. Veľmi sa mi páči autorkin štýl a humor! Presne mi to sedí! Hlavní hrdinovia boli obaja skvelý. Určite odporúčam a teším sa na ďalší diel

15.12.2022 5 z 5

Nero Nero Sarah Brianne

Kniha Nero bola naozaj vynikajúca.. Témou mi pripomína knihu od Riny Kent - Zvrhlý král (téma šikany na škole) plus v tomto prípade okorenené mafiou čo teda môžem!!!
V porovnaní so Zvrhlým kráľom to ale hlavná hrdinka knihy Nero nemala také ľahké - dostalo sa jej od spolužiakov mnohým modrinam, zlomeninam a otrasom mozgu takže dosť nálož! Samozrejme príbeh sa nezaobíde bez absurdit, kde zostanem pozerať, že to naozaj!?!? Ale tomu sa dá ťažko vyhnúť a ani mi to zas tak nevadilo. Niektoré časti boli zas taaaaak pekne napísané, že som mala aj slzu na krajíčku.
Hlavne postavy sa mi páčili ale zaujali ma aj vedľajšie hlavne Vincent, Mária, Chloe a Lucca. Veľmi ma zaujíma najmä Chloe - čo všetko sa jej v minulosti stalo a prečo ma v sebe až toľko traumy. Naozaj ju autorka vykreslila ako veľmi zaujímavu postavu. O vyššie spomenutých postavách budú ďalšie časti (celá séria má 8 kníh takže sa mam na čo tešiť)
Odporúčam určite prečítať!! Ja som to zvládla za 1 a pol dňa, lebo sa naozaj nedalo odolať a musela som otáčať stánky stále ďalej a ďalej.
Hodnotím 4,5 (verím, že ďalšie časti to ešte prekonajú a dosiahnu na hodnotenie 5)

26.11.2022 5 z 5