Maud22
![Místodržící Místodržící](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503264/mistodrziciwnbAl1-vrr-.jpg?v=1664877765)
V ději jsme se posunuli rovnou do války, ale enklávy žijí vlastními životy a zatímco v předchozím díle výpravy do nich byly nebezpečné, protože tam číhali démoni a jiní nebezpeční tvorové, tak teď mají tihle Prokletí tendenci proniknout mimo enklávu. A spolupracovat... Alchymista a lékárník Rudnicki se zoufale snaží držet mimo politické hrátky, ale je mu to houby co platné. Ta polarita Rusů a Poláků je zde ozvláštněna tím, že mají mnohdy příbuzenské svazky. Ostatně hlavní hrdinové, Polák (ovšem vikingského původu po matce) Rudnicki a generál, velitel ruských zvláštních jednotek, Samarin jsou přátelé. Takže pokud chcete fandit jedné z těch stran, máte prostě smůlu, protože si je oblíbíte oba.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Němé duše Němé duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520188/neme-duse-64c7e309b8806.jpg?v=1690821385)
Román vedou dvě dějové linie, které se vzájemně prolínají, a každá má spoustu postav. Těmi hlavními v městě Šeldrap jsou Omden a Namie z rodiny majitele luxusního nevěstince. Omden je jeho syn a Namie zas dcera jeho partnerky. Volné mravy panují na každém kroku, ale zároveň i pravidla a nepsané zákony. V džungli číhá nebezpečí a Omden se s ním zaplete. To co původně považoval za dobrodružství, se poněkud vymkne. Druhá dějová linka se týká královského dvora ve Skalním městě, a to zejména budoucího krále Maargela a jeho mladšího bratra, možná soupeře Tarea, a tajemného rádce Runela. Každopádně si nemůžeme postavy zaškatulkovat jako dobré a zlé, nezištné a vypočítavé, statečné a zbabělé, což se mi líbilo. Ti, co se nám na první pohled jeví jako dobří lidé, jsou ve skutečnosti hnusní a naopak. Děj se neubírá předvídatelným během, a to mě na tom bavilo. Je to jako v životě, kdy se potkáte s někým, kdo vám na první dobrou sedne, ale můžete se v něm zklamat. Co se skrývá pod jednáním těch lidí, co je ovlivnilo, jaký strach nebo touha dostat se výš nebo změnit svůj život způsobilo, že se zatvrdí nebo nedohlédnou důsledků svých činů? Tajemství a špetka magie koření celý příběh plný intrik a pletichaření. To, co se do románu nevešlo, je pro čtenáře připraveno v podobě bonusu, který může a nemusí využít. Patří k němu i trojrozměrná mapička Skalního města, která je vyloženě parádní. Doufám, že román nalezne svého pokračování, protože našlápnuto určitě má.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vendeta Vendeta](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155082/vendeta-p6i-155082.jpg?v=1548182314)
(SPOILER) Owen v předchozím díle sice zachránil svět, ale zároveň tím popudil Starobylého tak, že si žádá jeho osobně, aby mu mohl připravit nekonečná muka. A protože to nemůže udělat sám, tak vyšle svého prostředníka velekněze takzvané Dočasnosti, bývalého lovce monster, aby mu ho naservíroval. Ovšem naservírovat statného a statečného Owena není jednoduchá záležitost. A tak se setkáme se zombiemi, vlkodlaky, orky, upíry, trpaslíky i bývalým domácím mazlíčkem. Do všeho se snaží fušovat federální agenti, obzvlášť Franks je bezva kousek. Román přivádí na scénu mnoho nám známých, ale i nových postav a celé je to vtipné a epické zároveň. Báječné počtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Megapolis Megapolis](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/8184/megapolis-8184.jpg?v=1235300323)
Povídky s hlavním hrdinou soukromým detektivem M. M. Dexterem jsou patřičně akční, vtipné, bláznivé, prostě boží. Baví mě ten svět detektiva a zároveň borce, který však není úplně neprůstřelný a občas dostane pořádně na budku. Baví mě ten děj bez pravidel, kde si nemůžete být jisti ničím. Baví mě představa obřího medvídka Pú v souboji s Barbie o post krále hraček. Rovněž nechybí čtveřice želv ninja se slabostí pro pizzu, která stojí proti věčnému soupeři Trhačovi. Ostatně i Superman může mít své dny. Ulítlé, za mě super!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zemři, Kaine: Svatyně Zemři, Kaine: Svatyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502258/zemri-kaine-svatyne-hd7-502258.png?v=1663696726)
Hodně zvláštní román. Nic není černobílé, na starém tisku je sice bílý gryf a černý gryf, ale nesymbolizují dobro a zlo, stejně jako malý ptáček neznamená bezmoc, zvlášť když se na pozadí skrývají dravčí křídla a zoban. Hlavní hrdinka Matylda dokáže číst myšlenky a vidí situace, které se odehrály. Děj se proměňuje přesně podle pravidla "nikomu nevěř". Popisy nezdržují děj, naopak umocňují atmosféru a vyvolávají husí kůži - zanedbaná zahrada v sychravém březnovém počasí je tajemná, studená, úplně to člověk cítí. Autorka má úžasný smysl pro detail, pro mrazivý detail ("Drobné prstíky se zbytkem vodovek za nehty."). Není to jednoduché čtení, celé nás to ovine rudou stuhou a na oči položí mince.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lovci monster s.r.o. Lovci monster s.r.o.](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127172/lovci-monster-s-r-o-CAl-127172.jpg?v=1548181295)
Ty jo, obyčejný účetní a takový borec! No dobře, tak není to úplně obyčejný účetní a už vůbec nezapadá do vžité představy vyschlého mužíčka s brejličkami na nose. Je to chlapák se zajímavou minulostí a k lovcům monster se dostal díky zneškodnění vlastního šéfa, který ovšem v té době již nebyl člověkem. Existují monstra? No ježiš, a jaká. S hlavním hrdinou Owenem projdeme výcvikem, praktickou i teoretickou částí a jak už to tak bývá, spadneme rovnou do akce, v níž nejde o nic menšího než o konec světa. Nechybí ani láska, kterou si musí hlavní hrdina teprve získat. Svižné dobrodružné čtení s akcí, přehlídkou zbraní i romantickou linkou (nečekejte křehkou krásku) mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlubiny města Hlubiny města](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513069/hlubiny-mesta-kdV-513069.jpg?v=1679056194)
Ztotožňuji se s komentářem od "mnohoknih". Sjednocujícím prvkem antologie je tu město, ať už opuštěné, zakleté, stojící na doupěti podivného živočicha, dystopické, hořící magickými plameny, vzteklé a všepožírající, snové, zalidněné fantaskními živočichy, obyčejnými a neobyčejnými lidmi. Každá povídka přispívá ke směsici tajemna, melancholie, napětí, rozkrývá lidské vztahy. A v neposlední řadě je třeba zmínit naprosto luxusní obálku Lukáše Tůmy s využitím ilustrace Lenky Tarwari Jandové, jakož i její ilustrace provázející celou knihu souznějící s tématem města.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O dracích a Sedmi O dracích a Sedmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487477/o-dracich-a-sedmi-g3f-487477.png?v=1641300102)
K autorce jsem se dostala prostřednictvím její knihy Ve větvích Yggdrasilu (vřele doporučuji). Tohle je však z jiného soudku. Za velký klad považuju, že tu není kladných hrdinů. :-) Na začátku, jak se rozvíjí děj a čtenáři je postupně dávkováno, jak existuje lidská společnost rozdělená na ty šťastnější horních městech a na ty žijící v mnohem horších podmínkách v dolních městech, by se člověk i rád s některými hrdiny ztotožnil. Jenže to není tak jednoduché, prostě ani všemocné Sestry udržující dolní město v chodu nejsou úplně sympatické. Ale to se mi na tom líbí, odráží se zde syrové lidské pohnutky, obyčejný strach, snaha dosáhnout na lepší život, na osobní prospěch, ale i vědomí, co je správné a že je třeba i obětí. Je to dobrodružný příběh, akce tu nechybí, ale nutí to k zamyšlení. Jak se chováme k sobě navzájem, jak respektujeme jinakost? Čemu máme věřit? Rozeznáme dobré úmysly od manipulace? No nic, jdu zkontrolovat zásobu léků v mé lékárničce... :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V pekle jsme všichni Hébert V pekle jsme všichni Hébert](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510356/v-pekle-jsme-vsichni-hebert-63dbd8f15bdbb.jpg?v=1675352305)
Příšerné, hnusné, neuvěřitelné. O to horší, že se nejedná o příběhy z koncentráků (ať už hitlerovských, sovětských, čínských a jiných), ať už se nazývají jakkoli, nejsou to příběhy válečných zvěrstev, ale něco, co se stalo v civilizované zemi. Očividně peklo existuje už tady na zemi. S nebem si nejsem jistá. Každopádně doufám, že všem hnusákům se dostalo minimálně pekla Kulhánkova.
Člověk si rád přečte horor, užije si film s Freedym Kruegerem i řežbu s Johnem Wickem, probrodí se krví a vnitřnostmi kotletovských hrdinů a démonických monster či emzáků a je zase dobře, protože ví, že tohle je pro zábavu a odreagování. Autorka má také smysl nejen pro horor, ale i pro humor, jak ostatně prokázala v Kronice rodu Příšeráků. Ale tady pro humor není místo. Spisovatelka dokáže zarýt do mozku i do srdce spár krutosti. Dělá to přitom stylem, který v podstatě suše bez patosu líčí, co stalo, o to syrovější ta novela je. Umí využít kontrast vzpomínek a následných prožitků. Je to silný příběh a skvěle napsaný!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Píseň oceli Píseň oceli](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423132/pisen-oceli-pPY-423132.jpg?v=1572455435)
Osudy dvou ztracenců se sejdou a spojí. Z jednoho se stane bojovník, člen vládcovy družiny, a z druhého populární bard. Každý z nich je jiný, ale možná právě pro tu diametrální odlišnost se báječně doplňují. Oba mají však smysl pro čest a spravedlnost a i když to někdy zatraceně bolí, jeden druhého nenechá na holičkách. Dobrodružství, jež spolu prožívají jsou plná nebezpečí a zvratů, rovněž se však najdou i vtipné momenty. Jako je třeba rada drakobijce Cuchenana bardovi Minangarovi, který v životě bodnul tak akorát sebe: "Kdyby tě něco přepadlo, tím ostrým bodej tak dlouho, dokud se to nepřestane hýbat. A klidně i chvíli potom." Jsou tu vtipné dialogy, které spolu hlavní hrdinové vedou a které posouvají děj kupředu. Rozhodně nepohrdnu dalším dílem!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temné blues v New Orleans Temné blues v New Orleans](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505000/temne-blues-v-new-orleans-wG5-505000.jpg?v=1667382254)
Kosek nezklame. Povídky, každá z jiného místa zeměkoule, dávají prostor různým druhům magie, takže se setkáme nejen s voodoo a zombiemi, ale zavítáme i do Vatikánu. A rovněž zjistíme, že "mumie jsou atomové bomby magického světa". Kosek, z něhož se stal odborník na magii, je povoláván na pomoc, kde jde o magii a mrtvoly. Pracuje pro CIA , jejíž postupy autor vtipně glosuje - "CIA měla sice rakety na ostřelování teroristů zavrtaných hluboko v horách Afghanistánu a drony chytřejší než půlka českého parlamentu, ale kreativita pro ně byla sprosté slovo."
Líbí se mi, když nás úvod povídky hodí rovnou doprostřed napínavé akce, abychom se pak vrátili na začátek a zjišťovali, jak to vlastně celé začalo. To totiž spolehlivě čtenáře navnadí. Takže když to shrnu, je v tom magie a sex, krev a sperma, rituály a oběti a... blues.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ve stínu Říše Ve stínu Říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356874/ve-stinu-rise-7mE-356874.jpg?v=1510172448)
Baví mě ta směsice nápadů, stylů, tajemna i humoru. Každý z autorů se s tématem vyrovnal po svém a z mého pohledu originálně. Našla jsem tu zárodek Inferia Romana Bureše, oceňuji černý humor v povídce Dým nad Mnichovem Davida Šenka a šílenost Digimengeleho Reného Vaňka. Výborná byla parodie reality show Na vlastní kůži Kristýny Sněgoňové (kam se hrabe Výměna manželek a Survivor :-D) a pobavila mě crazy reportáž Nacimars Dana Černého. Mám ráda povídky, takže celý počin antologie spojené výzvou "zabij si svého nácka", jak píší editoři, je prima.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244249/velke-problemy-v-malem-vietnamu-lVo-244249.jpg?v=1446327637)
Tomáš Kosek se zbylými parťáky Gibsonem a Hortem pokračují v činnosti detektivní kanceláře. Napřed to vypadá, že se záhadně ztrácejí dcery premiérů evropských zemí, ale nejde o nic menšího, než je konec světa. Tentokrát je ve hře asijská magie. Následuje šílená jízda (doslova), útěk před démony a zombiemi na asijský způsob, střelba na všechny strany, souboje s meči (jak je dobré v mládí trénovat šerm) s přestávkami na sex (život úřednic také není lehký, jak dokládá Klářin povzdech při praktikách sexuální magie - "...jako za mlada na ministerstvu průmyslu."). Neobejde se to bez obětí, ale výsledkem je zřejmě sen mnoha mužů evropské kultury, a tím samozřejmě myslím ten soulad více žen a jednoho muže. "Jo, sexuální magie, to je svinstvo." :-)))
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krvavý oheň Krvavý oheň](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471176/krvavy-ohen-jto-471176.jpg?v=1619186746)
Na cestě na Kančí horu do svatyně Krvavého ohně Rogan, Mirena, Dagomir a démonický vlk Goryvlad, familierně zvaný Gorja, procházejí přes Vranibor. Nové postavy patří k Roganovu příbuzenstvu z matčiny strany a on sám spěje k poslednímu boji k příbuznému z otcovy strany - jeho bratru a zároveň vrahu Krugovi. Zrada je pronásleduje i zde. A boj se neobejde bez obětí. Bitva o Skalhrad přerůstá v heroic fantasy. Rogan hodně ztrácí, a to co získá, je spíš břemeno než odměna. Zamilovala som sa do tiech všetkých postáv - bosoráka, vedmy aj ozrutného čierneho vlka, vodca Černobohovej svorky, Goryvlada. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Řetězová reakce Řetězová reakce](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395302/retezova-reakce-Q0J-395302.jpg?v=1542835624)
Kapitánka Alice je plukovníkovou nástupkyní a 4. díl série zachycuje dobrodružnou cestu do Prahy, Hamburku a zpět. Plukovník jí ovšem chybí a nám všem taky, i tak je to čtivá kniha plná akce. Je to děsivá vize, co se děje s lidmi a jejich lidstvím, když prodělají tak náročnou zkoušku jako je téměř zánik civilizace. Jak v této situaci padá civilizovanost a mravní zásady. Boj o přežití a moc vrací lidi k tomu nejhoršímu v nich. Nestačí, že přežijí silní, musejí zotročovat ty ostatní. Místo čísel na rukou se tetují značky na krk... a jsme tam, kde jsme kdysi byli, a kde teda fakt být nechceme.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlci Vlci](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275741/vlci-YDf-275741.png?v=1629284113)
Obvykle jsem vůči prequelům dost ostražitá, ale tento rozhodně neurazí. Ostatně mou oblíbenou postavou je Germán Gerhard, takže nějaké kapitoly z jeho života neškodí. Ovšem kdo je Vera, mi hned nedošlo, a to nešňupu koks...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevermore Baltimore Nevermore Baltimore](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41978/nevermore-baltimore-2QR-41978.jpg?v=1596015924)
Postupně jsme zaplétáni do zdánlivě smutné, ale rutinní akce, kdy z Francie do USA přilétá středoškolský učitel Jerry, aby vyřídil pozůstalost po zemřelé sestře, s kterou se hodně dlouho neviděl a nestýkal. Za jejím úmrtím se skrývá tajemství a podivná hra o velké prachy v terénu odříznuté části Baltimoru, kde nejde jen o důvtip, ale také o sílu a dobré spojence. Když pokračování ve hře vezme Jerry, tak jsem už v duchu litovala pedagogického pracovníka, protože tohle nedá. Hm, není učitel jako učitel. :-)
Při čtení téhle knihy jsem si říkala, že by to byl skvělý film. Ostatně podobného názoru je možná i sám autor, který v další své knize Sex, drogy & cybn'roll zmiňuje kultovní komiksový film Nevermore Baltimore postpunkového režiséra Petera Heteshi... Rozhodně by to byl lepší námět než nějaká Gravitace či Jupiter vychází. Ovšem nesmělo by se to dostat do rukou The Walt Disney Company, které dokázalo zlikvidovat v poměrně krátkém čase sérii Star Wars...
![Infico Infico](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291289/infico-U7G-291289.jpg?v=1475303412)
V kulisách města Baltimore rozděleného na několik levelů (plus a mínus) se odehrává riskantní utajená akce. NSA (Národní bezpečnostní úřad) jakož i špičky ve vedení státu (nezůstane bez povšimnutí úplatek pro Jessicu Morranovou - kabelka posázená rubíny) a důležitých institucí jsou infiltrovány nepřátelskou stranou a technologie Infico je prozrazena. Začíná boj, jehož výsledek je nejistý, a dokonce se počítá i s násobením koeficientem nula, tudíž s úplnou eliminací zúčastněných agentů. Larry, jehož vědomí a veškeré znalosti, zkušenosti a výcvik se dostávají do jinopohlavního těla, to má tím pádem ze všech nejsložitější. A tak kromě toho, že zachraňuje svět, tak se musí vyrovnat s úplně jiným světem, v němž se ocitl. A ten zahrnuje nejenom holčičí tělo, ale i jeho fyziologické pochody a také nepochopitelnou (pro chlapa) logiku a myšlení. Autorovi patří obdiv za věrnou sondu do ženského způsobu uvažování, jednání a vůbec. Je to akční a vtipné až do konce!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelený muž Zelený muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542372/zeleny-muz.jpg?v=1723062630)
Zelený muž jako ztělesnění sil přírody není v žádném případě nějaký dobromyslný bůžek. A kdo dokáže využít jeho moc, se stává smrtelně nebezpečným pro ostatní, a pokud ho navíc pohání nenávist a touha po pomstě, hrozí zkáza a zmar. Na vlastní kůži to poznává Nikol, jež má na Šumavě rodinu, kterou v minulosti potkaly různé tragédie. Michal Sirotek dokáže skvěle udržovat a stupňovat napětí. Mistrně buduje atmosféru místa (o Šumavě nemám žádné iluze, akorát to nemůžu říkat nahlas, protože by mě lokální patrioté vypráskali :-D) a protáhne vás hustým lesem i močály. Les z ničeho nic tichne a temní. Postavy mají svůj vývoj a aspoň já do poslední chvíle netušila a i špatně tipovala, kdo je ten pravý zlák. Tohle mysteriózní detektivní pátrání mě lapilo a nepustilo do poslední stránky. Takže mám jasno, cokoli Michal Sirotek zase napíše, jdu do toho! :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pekelná béčková jízda Pekelná béčková jízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530521/stara-beckova-legenda-pekelna-beckova-jizda.jpg?v=1727261862)
Další z dobrodružství vázané na dějiny města Norportu přivádí na scénu celou plejádu oblíbených postav. To, co jsme o Brianovi alias Bý tušili už od prvního dílu, je tu manifestováno stejně jako mince moci či laskavosti. Kdo s čím zachází, s tím také schází, naštěstí Bý se sice nechá uvrtat do politiky, ale úplně na ty tanečky není a sleduje i své vlastní cíle. Totiž pomstu. Taky má problémy se sny. A s ženami. A s Chobotem, miláčkem. A s nazgúly a anděly a démony. Prostě v podstatě se všemi, ne že by o to stál. O akci tu není nouze, dokonce i v bažinách. Krom toho, že je Bý stvořen, aby drtil zlo, tak je naprogramován na jednoduchý režim - lovit a žrát a... Nejvíc mě baví situace, kdy Bý pouští z řetězu své zvíře. Epické finále dává tušit, že bitva není dobojována, tudíž by snad mohlo tohle dobrodružství někdy pokračovat... Teda pokud Bý neuskuteční své podnikatelské záměry... :-)))
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)