Maud22

Paráda! Nová záporná postava, s kterou ale soucítím, dodala všemu další rozměr. Bavila jsem se skvěle, a přitom tu byl pěkně epický závěr a současně dojemný.

Tak trochu brutálnější díl, ale co byste chtěli po žrádlu určeného pejskům, avšak pobavilo mě to. Každý ze čtveřice tu měl svůj prostor, na vtipné hlášky taky došlo. Tak si v duchu představuju smotek pod různými budovami a myslím, že je překrmován...

Styl Ludmily Svozilové je nezaměnitelný. Lapí vás tak, že chcete vědět, co bylo dál a nedáte knihu z ruky. Neobyčejná Alžběta Pírková má své poslání, záhy zjistíme, že sbírá kosti a vysvobozuje duše a nechává je odejít. Má však mocného nepřítele. A všechno se zdá na první pohled nalinkované, ale pokud trochu znáte autorčinu tvorbu, tak zůstáváte ostražití.
Miluju to líčení přírody (mimochodem ten dojem ze šumavské tmy naprosto sdílím) v kontrastu s městem s jeho malebnými zákoutími i smrdutými a nebezpečnými místy, z nichž čpí moč a plíseň. Postavy, jimiž je román zalidněn, jsou živoucí, tajemné, odpudivé a žádoucí. Atmosféra postupně houstne. A protože nikdy nevíte, co s tím autorka provede, napětí nepovolí do poslední chvilky.
A taky byste měli vědět, že byste měli ocenit každou snahu, každou oběť, jinak to může mít dalekosáhlé následky...

Pokud se chci bavit, sáhnu po Kladivu, to nezklame. Ulítlá čtveřice tak rozdílných povah, zálib a osobních cílů je zárukou, že se se nudit nebudete. Oceňuji ty nápady doprovázené slovní i situační komikou. Místy jsem se chechtala nahlas a slupla jsem to jak jednohubku.

Dvě kněžky ze dvou měst s odlišnými zvyklostmi osud svede dohromady. Každá má svůj cíl a prostředky, kterými se ho snaží dosáhnout, nejsou, řekněme, úplně nejčistší. Jedna sbírá kompromitující informace, druhá donáší. Pokud však uvážíme prostředí, v němž vyrůstaly, a drsné podmínky, které musí překonat, aby dosáhly povýšení a byly přijaty Radami, tak od nich nemůžeme čekat, že budou křehkými kvítky. Tak Keeva i Iris procházejí různými zkouškami a ačkoliv jsou tak rozdílných povah, hledají k sobě cestu.
Hodně mě bavil ten svět plný intrik, politikaření, nepravostí a bezpráví, v němž hrdinky hledají své místo na slunci, a taky to, že to nejsou až tak kladné postavy, alespoň ne na první dobrou, a že jsem si k nim také musela utvořit vztah. Líbilo se mi i vylíčení postavení zvířat - bestií, které jsou v podstatě otroky a jako s otroky je s nimi zacházeno, nic naplat, že mají své lidské podoby.
No a je to také o dracích. Konec je tak trošinku otevřený. Zkrátka "všechno je, jak má být". Mohu jen doporučit!

Zelený muž jako ztělesnění sil přírody není v žádném případě nějaký dobromyslný bůžek. A kdo dokáže využít jeho moc, se stává smrtelně nebezpečným pro ostatní, a pokud ho navíc pohání nenávist a touha po pomstě, hrozí zkáza a zmar. Na vlastní kůži to poznává Nikol, jež má na Šumavě rodinu, kterou v minulosti potkaly různé tragédie. Michal Sirotek dokáže skvěle udržovat a stupňovat napětí. Mistrně buduje atmosféru místa (o Šumavě nemám žádné iluze, akorát to nemůžu říkat nahlas, protože by mě lokální patrioté vypráskali :-D) a protáhne vás hustým lesem i močály. Les z ničeho nic tichne a temní. Postavy mají svůj vývoj a aspoň já do poslední chvíle netušila a i špatně tipovala, kdo je ten pravý zlák. Tohle mysteriózní detektivní pátrání mě lapilo a nepustilo do poslední stránky. Takže mám jasno, cokoli Michal Sirotek zase napíše, jdu do toho! :-)

Dobrodružné příběhy pokračují na pozadí historických událostí, tentokrát v revolučni Francii. Naši mladší hrdinové, pokračovatelé rodu Wavesbury a s nimi spřízněné hrdinky a hrdinové se tam vracejí dvakrát. Baví mě, jak se jejich osudy prolínají, jak záporné postavy škodí, dokud je nestihne spravedlivý trest. Není ani nouze o překvapení, třeba v podobě dvojitého agenta. A jsme svědky, jak revoluce požírá své děti. Setkání s další významnou historickou osobnosti dává příslib dalšiho pokračování, na něž se nepokrytě těším.

Kafku nemusím. Avšak to mi nebránilo pořídit si antologii povídek napsanou na jeho počest. A nelitovala jsem. Směs je pestrá a dostane se vám něco psycha, něco smutku, vydatný pocit marnosti a zmaru a rovněž potměšilé absurdity. Po dobu, co jsem to četla, tak jsem měla divné sny, ostatně některé povídky připomínají sen, v němž bloudíte a nemůžete ven, jako Ohrada Ondřeje Neffa. Moc na mě zapůsobila zdánlivě prvoplánová Žádost od Veroniky Fiedlerové, bála jsem se u Zámku Karolíny Zoe Meixnerové, bylo mi smutno u Nech brouka žít, bavila se u Procesu Marka Epsteina, moji zálibu ve sci-fi naplnila povídka Den, kdy se vrátila paní Vránová Pavla Fritze. Vše završila Kristýna Sněgoňová Posledním přáním přesně v kafkovském duchu. Všechny povídky stojí za přečtení.

Taky jsem si vzpomněla na Den trifidů stejně jako hlavní hrdina, jeden z mála, jenž přežil podivnou epidemii, která vyhladí téměř celé lidstvo. Kniha vypráví o tom, jak se s tím vyrovnává, jak se mu podařilo ustát konec světa a civilizace a s dalším člověkem se snaží nejen přežít, ale i vybudovat novou základnu a sdružit další imunní lidi. Musejí se také bránit před násilníky a zombicemi. Lidstvo v podstatě začíná od nuly, protože zdroje a zásoby postupně docházejí. I bez těch zombií je to poměrně děsivá představa. Super knížka.

Mám ráda povídky a tohle je povedená sbírka povídek. Bavily mě, možná až na jednu, všechny. A i ta má své místo, jen se možná více přibližuje realitě a je krutá. Ostatně, svět není úplně veselé místo.
Pobavily mě povídky Vítejte v Černém lese od Štěpána Kučery, jakož i Kletba Doroty Kaprálové od Michala Sýkory a Zelený Jura Daniely Mičanové a rovněž Malémrtvýchvstání, jejímž autorem je Přemysl Krejčík.
Lehké mrazení jsem cítila u povídky Kousáček Lukáše Vavrečky, Sirotek od Kateřiny Surmanové a Šest neděl Kateřiny Šardické. Určité zadostiučinění přináší povídka Ireny Moravcové Pan řídící.
Oceňuji i drobné medailonky autorů a parádní obálku Davida Dvořáka. Kratší formát příběhů umožňuje knížku odkládat a opět se k ní vracet. Což tedy nebyl můj případ, slupla jsem ji velmi rychle.

Toňa, Lucius, Kurtz, Khro, Neffi a Serena se nemohli nikdy potkat, a přece se stalo. Všechno začíná ostrým rovným řezem krajinou, domy a, ano, i lidmi. Zároveň zmizelo důvěrně známé okolí, ať už je to vesnice, kus města nebo vojenský tábor, a bylo nahrazeno nějakou jinou krajinou. Navíc hrdinové nemají nic společného, než to, že se ocitli z jiného času v jiném čase. Setkají se a střetnou jiné kultury, jiné zvyky a zejména jiné zbraně. Moc dobře se to četlo, vřele doporučuji!

Další z dobrodružství vázané na dějiny města Norportu přivádí na scénu celou plejádu oblíbených postav. To, co jsme o Brianovi alias Bý tušili už od prvního dílu, je tu manifestováno stejně jako mince moci či laskavosti. Kdo s čím zachází, s tím také schází, naštěstí Bý se sice nechá uvrtat do politiky, ale úplně na ty tanečky není a sleduje i své vlastní cíle. Totiž pomstu. Taky má problémy se sny. A s ženami. A s Chobotem, miláčkem. A s nazgúly a anděly a démony. Prostě v podstatě se všemi, ne že by o to stál. O akci tu není nouze, dokonce i v bažinách. Krom toho, že je Bý stvořen, aby drtil zlo, tak je naprogramován na jednoduchý režim - lovit a žrát a... Nejvíc mě baví situace, kdy Bý pouští z řetězu své zvíře. Epické finále dává tušit, že bitva není dobojována, tudíž by snad mohlo tohle dobrodružství někdy pokračovat... Teda pokud Bý neuskuteční své podnikatelské záměry... :-)))

V dalším dobrodružství už generála Wavesburyho se vracíme na Barbados, neboť lord je pověřen delikátní misí. Už jsme si zvykli, že ho zpravidla doprovází jeho choť, odvážná lady Elizabeth. David jí máloco dokáže odepřít, a tak jen občas trne obavami o její bezpečí.
Celá životní sága se posouvá od mladých let k dalším povýšením ve službách v armádě britské koruny. Rodina se rozrůstá, stejně tak rodiny nejbližších spolubojovníků. A platí ono známé, že malé děti, malé starosti, velké děti... dosaďte si sami. Osudy se vzájemně proplétají, a to na pozadí historických událostí na severoamerickém kontinentu.
Autor je většinou laskavý ke svým postavám, alespoň k těm ušlechtilým, proto mě překvapilo, že zasáhl životy sice vedlejších, ale oblíbených hrdinů. Nu což, život musí jít dál. A já se těším na další pokračováni

Svět kolem nás je plný podvodníků, kteří různými rafinovanými způsoby útočí na naše peníze. Ať už je to lákavá nabídka na zbohatnutí podmíněná zasláním nějakých peněz nebo výhry, kvůli nimž musíte kliknout na odkaz, nebo zadržené balíčky, kde vás nutí zaplatit clo. Tak se jednou z obětí podvodu stává malá startupová firma vyvíjejíci drony s využitím v zemědělství. Firmu tvoří šéf a manažer v jedné osobě Robin, hlavní vývojář Jan a dále pracovník, který zkouší drony v terénu a účetní. Prostě žádný gigant ve světě průmyslu a kybernetiky. Ale právě proto hlavně Jan rozběhne pátrání, aby zjistil, kdo za tím stojí. Je to výborná detektivka, v níž napětí houstne, je okořeněná akcí i sexem a konec konců je i o lásce... :-). Nestačíte se divit, jak se může potkat zemědělství s pornoprůmyslem, takže se také pobavíte. Jenže v úvodu čtete, že uvšechny postavy v tomto příběhu jsou skutečné a jejich i naše osudy se brzy naplní, a to už zas taková sranda není. Každopádně je to skvělé počtení!

Mirsky jsou významným hybatelem tohoto dílu, a taky slepicové. Kapitán Bouchač a Lord Mrdák toho stihnou hodně. Zvládnou víc akcí naráz a díky tomu se proletime vesmírem a navštívíme další planety, přičemž ta, z níž startují, má pěkně zapeklité a k tomu úměrně proměnlivé jméno.
Smála jsem se hned na začátku a kdo ochutnal někdy Starobrno, tak pochopí (ovšem jeho nealko varianta je ještě hrůznější...). Prostě Moravec a Gerasim jsou skvělá dvojka, jejich dialogy jsou zábavné. Závěrem pak musím konstatovat, že Fifinka navždy zůstane v mém srdci! Epické finále tohoto dílu předznamenává díl poslední a už teď je mi líto, jestli to opravdu skončí.

Není radno dotknout se nějakým způsobem, ať už křivým pohledem, nevhodnou poznámkou nebo nedej bože nemravným návrhem, lady Elizabeth. S takovým smělcem si hrabě Wavesbury její manžel a plukovník britské armády hravě poradí. Pokud dotyčný nevyužije možnosti se omluvit, za následky si může sám. Nicméně mrtvý důstojník je záminkou k odeslání hraběte Wavesburyho z kontinentu zpátky do Anglie, a to s diplomatickým úkolem zkříženým s funkcí ochranky. A tak se mylord a mylady dostanou na podivné panství, kde se očividně odehrávají podezřelé radovánky a Elizabeth musí čelit nemravným návrhům samotného Casanovy, známého svůdce, a svodům nemanželského syna francouzského krále. Napínavý příběh ze zámku oplývajícího tajnými chodbami je plný tajemství, rituálů, léček a zvratů. A jako všechny díly ze série Wavesbury se výborně čte!
PS: Existuje ještě jeden bonusový díl ze série Wavesbury. Najdete ho na stejnojmenné webové stránce. Jmenuje se Svatební dar a pojednává o předsvatebních přípravách sňatku hraběte Davida Wavesburyho a skotské nevěsty Elizabeth. Že jejich spojení nepřeje více stran, je nasnadě, ale o život jim jde hlavně kvůli majetku z dědictví, neboť peníze jsou přece až v první řadě. Vztah obou snoubenců se utužuje a autor to decentně popisuje. Krása! Komu z Vás se jejich příběhy líbí, neváhejte a stáhněte si bonusovou e-knihu! :-)

První část dalšího pokračování příběhů lorda Wavesburyho a jeho krásné choti je věnována adoptivní dceři plukovníka Wavesburyho Mary. Mary je podobně jako Elizabeth statečná dívka, umí zacházet se zbraní, jezdit na koni, je nebojácná a zkušenosti z let prožitých ve vojenském táboře se jí leckdy hodí. Tentokrát dojde ke střetu se zločineckým světem, který ovládá tajemný Valentin. Únosy dívek jsou na denním pořádku a jejich osudy jsou leckdy tragické. Pro Valentina se však stane osudným, že dostane zálusk na Mary. Prostě s Davidem Wavesburym si není radno zahrávat a jeho nevlastní dcera není žádné ořezávátko. To ostatně prokáže i v dalším, detektivním, příběhu. Mary se postaví za poručíka Lindsaye už pro přátelství k jeho ženě Jessice. Nevěří, že je vrahem, ale vždycky může být hůř, neboť velezrada je rovněž hrdelní zločin. Další části pracují i s indiánskou linkou, takže se zase setkáme s náčelníkem Wabanem, kterého pojí s Davidem a Elizabeth přátelství a vděčnost. V nebezpečí díky rafinovanému komplotu a dávné pomstě se ocitne lady Eliazabeth a následně i její muž. A tak kromě prostředí britské aristokracie poznáme i nevěstinec, nalezinec, opuštěná skladiště, pochybné hostince a pašeráckou loď. Autor mistrně využívá pro své příběhy skutečné události, včetně vzniku zárodku policie, i historické osobnosti. Trochu se stydím, ale až při četbě jsem zjistila, že korzár není synonymum pro piráta... Doporučuji!

Lord Wavesbury i se svou ženou Elizabeth v době války Britů a Francouzů a indiánských kmenů, které se přidaly k jedné či druhé straně, doufají, že odplují ze Severní Ameriky zpět do Británie a stráví Vánoce tam. Leč není jim to přáno. A tak zažijí dobrodružství na moři, zdárně uniknou pirátům a spřátelí se s Mohawky, i když za velmi dramatických okolností. Toto přátelství s indiány jim mnohokrát pomůže. Když se konečně dostanou zpět do Anglie a zdá se, že budou mít chvíli klid, objeví se opět potíže v podobě podlého padoucha. Na konec doputujeme i do Francie, kde má Elizabeth strýčka a nebyl by to lord David, kdyby se svými věrnými vojáky v čele s kapitánem Jane nepřispěl dobré věci. Svou roli tu sehraje i bestie z Gévaudanu, o níž kolovaly různé pověsti.
Tyhle příběhy se velmi dobře čtou, čtenář je udržován v napětí, jsou tu dějové zvraty, které jsou tak akorát, protože nechcete, abyste o své oblíbené hrdiny přišli nebo aby dámy měly osud horší než smrt! Hrdinové nejsou neprůstřelní a těch šrámů, co utrží je až až, což je přibližuje normálním smrtelníkům (měli fakt štěstí). A konec konců mně vyhovuje, když je zlo potrestáno a dostane pořádně na ...

Jsem potěšena, že jsem objevila tuhle sérii. Líbí se mi ta pestrost prostředí. Pohybujeme se s lordem Davidem z Wavesbury po moři i po souši, navštívíme Evropu, ale také Karibik, Indii a Severní Ameriku. David, Elizabeth a taky John Ferrel prožívají dobrodružství, v nichž jim jde o život, kolem nich se pohybují tajemní a zákeřní protivníci, chvíli to vypadá i na nadpřirozené síly a nepřátelé se objevují tam, kde byste to nečekali. Lord David zosobňuje muže, který je čestný, inteligentní, má smysl pro humor, má dobré srdce a je vždy na straně dobra. Mladičká Elizabeth se dokáže prosadit po jeho boku a jako správná ženská to s tím svým chlapem umí, takže jí dovoluje následovat ho na jeho cestách (a rád). Příběhy jsou lehce romantické, ale žádná slaďárna nehrozí. Fajn čtení!

Trocha historie skotské a anglické vzájemné nenávisti, dobře dávkované úklady a intriky, láska na první pohled a sympatičtí hrdinové, tak by se dal charakterizovat první díl příběhů lorda Wavesburyho, plukovníka anglické armády bez bázně a hany, a krásné a statečné Elizabeth, dcery skotského rebela, kteří jsou spolu v dobrém i zlém a zažívají dobrodružství jak na skotské Vysočině, tak na moři a arabském pobřeží mezi piráty, v Čechách, ba dokonce v Americe mezi indiány. Kromě dvou hlavních postav tu vystupují věrní vojáci a nesmím zapomenout také na tu malou a hezkou... :-) Musím dát autorovi za pravdu, že někdy člověk nechce číst o nějakém rozervaném mladém týpkovi, ale dá přednost zkušenému muži. Lord David tuto představu naplňuje beze zbytku, neboť je navíc statečný, spravedlivý a citlivý a svou ženu miluje a taky na ni žárlí. Moc dobře se to četlo!