memphisz memphisz komentáře u knih

Budování impéria Budování impéria Nick Spencer

Tento díl je oproti minulému lepší. Chaotické přeskakování je tu snad už jen jednou a to při vcelku zásadním pádu Red Skulla, který se odehrává v jiné sérii. Pro pochopení lapsu předchozího dílů zde také vychází sešit Civil War II: The Oath, ve kterém je inaugurace Kapitána coby ředitele SHIELDu.

Také dějová linka ze čtyřicátých let zde dává větší smysl, protože příběhu dodává něco navíc a má svůj význam. Prohlubuje motivace a přidává vcelku zajímavý aspekt až lovecraftovské mytologie.

Závěrečné sešity jsou nejlepší. Cap buduje impérium, přebírá moc a jeho pletichy konečně nesou plody. Škoda, že takto dobré nebyly předchozí části.

11.09.2021 3 z 5

Maria Hillová před soudem Maria Hillová před soudem Nick Spencer

Je to děsná nuda. A tím nemyslím, že by tomu chyběla akce nebo nápad. Jde o provedení. Spencerův způsob vyprávění je děsně chaotický. Na jedné straně je Maria Hillová v akci a na další před soudem - "proč?" Na další straně je Union Jack v akci a při svém další zmínce je v kómatu - "Co? Jak?" Zemo je ve vězení a pak je ve zmínce pryč - "jak? co?" Sharon řekne doma Capovi, že má být ředitelem SHIELDu a na další straně komiksu už jim je - "ehm?" Četl jsem to nepozorně, nebo tu něco chybí? Nebo je to chaos? (chybí četba tie-inů eventu Civil War II a jeho dohry... )

Jinak ano, je to ukecané, ale to by nevadilo, kdyby ty řeči byly zajímavé, ale bohužel nejsou. A převyprávění zrodu Kapitána Ameriky, ale coby agenta Hydry, je sice zábavné, ale nijak nápadité a vlastně to dost působí jako vycpávka.

08.09.2021 2 z 5

Konec války Konec války Jason Aaron

Už si nepamatuju děj Války říši tak dobře, abych toto dokázal plně docenit, ale v podstatě jde o její epilog a zároveň rozloučení Aarona s Thorem (už zbývá jen minisérie Král Thor). V komiksu je několik samostatných příběhů, které nejdříve dovysvětlují příběh postav Války říší a na závěr se vypořádávají s jejími důsledky. Důstojné a místy dojemné rozloučení.

29.08.2021 3 z 5

Uzemněni Uzemněni Brian Michael Bendis

V Bendisově představě finále dostaneme samostatné příběhy tří postav (Ben Grimm, Groot a Gamora), které ve dvou případech pokračují v jiných sériích (Infamous Iron Man a Nova). Zbylé dva sešity představují výborný nápad s aliancí nepřátel Země, kteří se ji jednou provždy rozhodnou zničit. Povolají také Thanose, který zrovna utekl ze zajetí Země. Strážci se tak dají nakonec opět dohromady, aby čelili nejsilnější hrozbě. Ale... mají na to pouze dva sešity.

Komiks tak více než cokoliv jiného připomíná snahu Bendise po sobě uklidit a vrátit vše do normálu, aby měl nový tvůrce zase čistý stůl. Nepůvodní členové Strážců tak tým opouští, zbylí Strážci si náhle za pár minut sestrojí novou loď, aby mohli zase za dobrodružstvím do vesmíru, a to vše na pozadí za 15 minut odražené invaze čtyř mimozemských impérií... Škoda toho spěchu. Potenciál to mělo velký.

19.08.2021 3 z 5

Strážci ve válce Strážci ve válce Brian Michael Bendis

Krátký komiks, který shrnuje roli Strážců během eventu Druhá občanská válka. Ten u nás dosud nevyšel a tak je komiks provázen typickými nešvary Marvelu. Na začátku úplně není jasné, do čeho jsme vržení. Tady to ale tolik nevadí, protože to Bendis napsal dobře, že vlastně ani sami Strážci o konfliktu na Zemi moc nevědí. Ovšem kde už to patrné je, je prostředek a konec. Strážci přiletí na Zemi, jdou se účastnit velké bitvy superhrdinů, ale ta nepřijde. Zobrazena je totiž v hlavních sešitech eventu. Tady se jen "překliká". No a konec je zmíněn jen v jednom dialogu, z kterého to vlastně ani není úplně zřejmé. Navíc se příběhové linky začnou na konci rozcházet do samostatných sérií postav, které v ČR opět nevyšly.

Poslední čtvrtý sešit knihy je věnován samostatnému ději z minulosti, kdy šli Strážci zachránit Spider-Mana.

Celkově ale příběh šlape a tentokrát i přes to, že jde o tie-iny většího eventu, je děj kompaktní. A Rocketův hate na Zemi je k nezaplacení!

19.08.2021 4 z 5

Země těch druhých: Válka, válka, válka Země těch druhých: Válka, válka, válka Leïla Slimani

Román starého střihu popisující nelehký život v koloniálním Maroku poloviny 50. let 20. století. Slimani popisuje rozpad snů a očekávání mladé francouzky v rozpáleném, suchém a velmi konzervativním prostředí marocké hospodářské usedlosti, do které se přivdala krátce po skončení druhé světové války. Věnuje se postavení žen v tradiční společnosti muslimů, střetu kultur, rozdílnostem mezi měšťanstvím a asketickým životem na venkově. Dostane se ale i na prozkoumávání sexuality, emancipace a hledání svého místa v řádu věci. Popisuje generační střet "starého světa" a poválečné doby rokenrolu a zábavy. A k tomu všemu řeší politický rozpad koloniální moci Francie a boj Maročanů za nezávislost. Na jednu knihu opravdu hodně vážných a složitých témat. Slimani je ale propojila velmi zdatně a zdařile.

08.08.2021 4 z 5

Hledaní Hledaní Brian Michael Bendis

Akce, akce, akce... Někteří Strážci padnou do zajetí, což ostatní dost nakrkne, takže začnou mlátit nepřátele hlava nehlava. K tomu objeví pár koncentračních táborů pro Skrully, což vzhledem k tomu, že je Kitty Pryde židovka, také vlije Strážcům adrenalin do žil. No a když dorazí na planetu bratrstva Badoonů, kteří to mají všechno na svědomí, už jsou pěkně připravení se pustit do genocidy a tak sami zabijí stovky Badoonů a další tisíce se stanou oběťmi řádění pomstichtivých propuštených Skrullů. A to do doby než tento masakr zastaví Angela, která nad planetou Badoonů ustanoví protektorát, ve kterém se buď přeživší podrobí, nebo budou jednou pro vždy zlikvidováni. Velmi výchovné, pane Bendisi. Vskutku velmi...

30.07.2021 3 z 5

Císař Quill Císař Quill Brian Michael Bendis

Hodně se zde odkazuje na události komiksu Secret Wars (a Battleworld), který zničil původní multivesmír Marvelu (ve kterém byli původní Bendisovi Strážci) a obnovil ho v trochu jiné podobě (proto začali vycházet Noví strážci, i když dějem vcelku plynule navazují). Secret Wars tu sice opět nevyšly, ale tentokrát to až zas tak nevadí.

Máme tu tedy nový tým doplněny o ultra nabušeného Venoma, Thinga z Fantastické čtyřky a Kitty Pryde z X-Menů. Kdo ale ze začátku chybí je Peter Quill, který se musí věnovat nudnému panování na Spartaxu.

Krátce poté ale přichází ohromná hrozba - Hala, jedna z posledních válečnic rasy Kree (kterou nějak zdecimoval Peterův otec v rámci událostí Secret Wars). A právě za to se jde Spartaxu pomstít. No a na závěr je takový vyplňující souboj s céčkovým vesmírným gangsterem, který se chce zase pomstít Draxovi.

Celé je to akční a velkolepé, ale chybí tomu šmrnc i vtip některých předchozích dílů. Plus není dostatečně využitý tým. A Thing tam tedy úplně nazpadnul...

28.07.2021 3 z 5

Prvotní hřích Prvotní hřích Brian Michael Bendis

Tak jak to vlastně bylo? V první části jsme vrženi zpět do minulosti, kdy zjistíme, jaktože nechali Star-Lord s Draxem žít Thanose během vyvrcholení Rakoversu (Cancerverse). Během této části se odehrával crossover event Prvotní hřích (Original sin) a čtenáři Marvelu se dozvěděli řadu klíčových tajemství.

Poté přichází druhá část, kde se Strážci musí utkat s Venomem, který je nakonec vezme na svou domácí planetu, aby zjistili, že je zase všechno trochu jinak. A na Spartaxu je mezitím po politických hrátkách zvolen nejméně pravděpodobný nový vládce planety.

Poté dva sešity chybí, jelikož se v nich odehrával děj crossover event s X-Meny - Black Vortex, při kterém se například zasnoubili Peter a Kitty Pryde.

No a na závěr dostáváme dva závěrečné sešity, kdy Strážci na Spartaxu odráží invazi Chitauri. Velkolepá akce i drama, prostě super. A hned za dveřmi, na úplném konci, začíná další crossover event Secret Wars...

Celá série byla zkomplikovaná chybějícím dějem, který se odehrával v jiných komiksech, které v Česku nevyšly. I přesto to byla zábava a skvělá podívaná!

27.07.2021 4 z 5

Rozpad Strážců Rozpad Strážců Dan Abnett

Vlastně docela nuda. V první polovině jsou jednotliví strážci odděleni a postupně zajmuti, aby byli uvězněni nebo dokonce popraveni. Ve druhé půlce se samozřejmě jeden podruhém tak či onak osvobodí. Přičemž se vyjeví, že to má být poučná lekce pro Star-Lorda... A to je vše. Funguje to tak, jak to zní, jako vycpávka.

Kresba je nejdřív proti předchozím dílům celkem šok, ale dá se na ni vcelku lehce zvyknout. Ovšem proč tam byl Venom? Zničehonic se přidal k týmu, pak ho ztratili a nakonec tým opustil. Snad bude mít ještě nějaký smysl v dalších dílech.

26.07.2021 3 z 5

Soud s Jean Greyovou Soud s Jean Greyovou Brian Michael Bendis

V pořadí třetí vydaná kniha se Strážci na to jde opačně než druhý díl. Ten přinesl pouze sešity Strážců, mezi kterými ovšem vycházel jiný komiks, ve kterém se odehrávala většina příběhu (event Nekonečno (Infinity)). Naopak tento komiks v jedné knize spojuje příběh, který se odehrává ve dvou sériích - ve Strážcích a v All-New X-Men. Díky tomu je příběh knihy ucelený a pěkně na sebe navazuje. Kniha sice nemá pořadové číslo 3 v sérii, ale časově a příběhem patří na třetí místo.

Je to povedené x-menovské vesmírné dobrodružství s Jean Grey a se Strážci galaxie jako jejich podporoi - hrají zde spíše druhé housle, ačkoliv se děj odehrává zcela v jejich prostředí. Všechno zde funguje na jedničku - přirozeně propojený team-up, akce, vtípky, hlášky i kresba. Díky tomu jsme opět u kvality prvního dílu série.

20.07.2021 4 z 5

Angela Angela Brian Michael Bendis

Ach jo, proč to Marvel pořád dělá? A proč nás tomu český vydavatel pořád vystavuje? Po skvělé první knize přichází zase strmý pád. Výměna kreslířů by ještě sama o sobě nemusela být tak zlá, ale problémem je především neexistující příběh. To co tu dostaneme jsou střípky děje, který se odehrává někde jinde - v tomto případě v komiksu Nekonečno (Infinity), který česky opět nevyšel. Dostáváme jen tzv. tie-iny, ze kterých se snažíme vždy pochopit, co se od minule stalo. Tohle vydávat prostě nemá cenu.

19.07.2021 2 z 5

Kosmičtí Avengers Kosmičtí Avengers Brian Michael Bendis

Bendis je sázka na jistotu. Vážně mu jde rozjíždět série, zvláště pokud pracuje s postavami, které sází na humor ve stejném množství jako na akci.

Tento komiks pochází v originálu z roku 2013, byl vydán tedy zhruba v době, kdy se teprve natáčel první film Strážců galaxie. Tým v tomto složení přitom vznikl až v roce 2008 a měl za sebou teprve jednu komiksovou sérii, kterou v letech 2008 až 2010 psal Dan Abnett. Věřím, že právě relativně menší proslulost týmu v té době vedla autora k zapojení tehdy velmi populárního Iron Mana do příběhu, což mělo ke komiksu přitáhnout pozornost čtenářů.

Příběh ukazuje origin Petera Quilla a poté přeskočí k akci, kdy se Strážci galaxie dostanou do hrátek mezi-planetární politiky, a jsou vrženi před flotily vesmírných lodí útočících na Zemi.

Postavy skvělé fungují - vtipné hláškují, namakané mlčí, ale kosí nepřátelé po desítkách... A k tomu navíc velmi pěkná kresba. Trochu to kalí jen krátký rozsah příběhu (3 sešity), což je na závěr knihy vycpáno nesouvisejícími minipříbehy strážců.

18.07.2021 4 z 5

Podobenství o rozsévači Podobenství o rozsévači Octavia Estelle Butler

Pochmurná vize blízké budoucnosti, ve které změny klimatu vedly k extrémnímu suchu. Země je v rozvratu - voda se stala luxusem a s ní i všechno ostatní. Bohatí žijou v opevněných rezidenčních oblastech, které střeží soukromé ozbrojené složky. Šťastnější ze střední třídy žijí v oplocených komunitách, ve kterých se snaží udržet iluzí normálního života. Všichni ostatní - chudí - žijí v bídě na ulici, kde vládne právo silnějšího a bezohlednějšího.

Právě v takovém světě žije Lauren, kterou navíc souží její hyperempatie, kvůli které živě cítí bolest ostatních. Lauren současně hledá boha, kterého spatřuje ve všudypřítomné změně a v přírodě.

Sama chápe, že život v maloměstské komunitě je iluzí, která je odsouzená k zániku. Zvláště poté, co se za zdmi rozmohlo hnutí "vypalte boháče", hnutí závislých na droze, která zintenzivňuje rozkošné pocity z pohledu na plameny, kteří se baví vypalováním posledních fungujících čtvrtí a jejich obyvatel. Lauren se proto chce zocelit a připravit na nejhorší - na brutální svět tam venku.

Butlerová přinesla znepokojivou dystopii, která se v posledních letech začíná projevovat jako vcelku prorocká. Společnost vržená do chaosu po klimatické změně - sucho a megapožáry. K tomu boj o vodu, migrace, uzavírání hranic států, privatizace měst, bezpečnostních složek a zdrojů, zotročení pracujících. A samozřejmě stále přetrvávající rasismus...

11.07.2021 4 z 5

Impérium Impérium Ryszard Kapuściński

Výborná reportážní kniha o impériu republik SSSR převážně z doby let 1989 až 1991. Skvěle kombinuje cestopis po zapadlých místech SSSR "daleko od Moskvy" s politickým děním a esejistickým rozborem.

To co Kapuściński v impériu hledal, to tam také našel. Na konci 20. století byla tato oblast v dezolátním stavu. Teror totalitního režimu trvajícího desítky let za sebou nechal desítky milionů mrtvých (př. stovky gulagů - otrokářských pracovních táborů nebo vyrobený hladomor na Ukrajině), ekologické katastrofy (př. Aralské jezero) a duševní mrzáctví přeživších.

Impérium se nakonec geopoliticky rozpadlo, ale v lidech žilo dál a dalo vzniknout oligarchickým autokraciím dneška (Rusko, Bělorusko, východ Ukrajiny, nemluvě o zemích za Uralem)...

10.07.2021 4 z 5

Batman: Tři Jokeři Batman: Tři Jokeři Geoff Johns

Docela dobrá batmanovská jednohubka s Batgirl, Red Hoodem a třemi Jokery. Geoff Johns si v rámci dospělejší edice Black Label pohrává s myšlenkou, jak je nebo není pro batmanovský svět důležitá pravá totožnost Jokera. Přichází s nápadem tří hlavních rysů identit Jokera v průběhu desetiletí, po kterých žije v komiksech, aby ukázal, že tak či onak, Joker má pro Batmana jinou roli než jen největšího případu a pátrání v jeho kariéře. Joker je jeho protipól, důvod existence, bez ohledu na backstory a život mimo kostým.

Black Label navíc umožňuje autorům víc násilí a teroru, kterých je zde požehnaně...

09.07.2021 4 z 5

Dvě sestry Dvě sestry Åsne Seierstad

Dokumentární kniha o dvou somálsko-norských sestrách, které se postupně radikalizovaly a odjely do Sýrie s vidinou budování pravého Islámského státu. Autorka v napínavém příběhu patrajícího otce postupně rozplétá, co stalo za radikalizací sester, jak se to podepsalo na rodině samotné, ale také nenásilně popisuje, jak probíhal začátek občanské války v Sýrii. Obsáhlý a poctivý dokument.

06.07.2021 4 z 5

Civilizace Civilizace Laurent Binet

Co by se stalo, kdyby Vikingové dávno před Evropany seznámili původní obyvatele Amerik s euro-africkými nemocemi a se zpracováním železa? Kdyby se Kolumbus nedokázal z Karibiku vrátit a místo něj se v iberských přístavech vylodili Inkové?

Binet dostal skvělý nápad v podstatě převrátit dobývání Incké říše v dobývání Španělska. V knize je spoustu odkazů a pomrknutí na skutečné události, které jsou ale převedeny do alternativní verze.

Problémem je ale formát. Někdy je to natahované, jindy stručné, a zase jindy až naivně zkratkovité. Autor se snažil na novou situaci naroubovat co nejvíce historický známých událostí, což se mu někdy daří s humorem, ale v jiných případech je to propojené dost na sílu. Z knihy tedy přes dobrý nápad zůstává rozpolcená pachuť.

26.06.2021 3 z 5

Svolení Svolení Vanessa Springora

Teror bez násilí. Svolení je autobiografické svědectví Vanessy Springory, autorky a filmařky, která měla ve svých 14 letech milostný vztah s tehdy téměř padesátiletým spisovatelem Gabrielem Matzneffem. Její prozkoumávání vlastní sexuality a citů ji zavedlo moc brzy k nesprávnému muži, který ji negativně poznamenal na celý život. Matzneff byl podle všeho narcisistní manipulátor a egomaniak, který si užíval moc nad mladými dívkami. Děsivý není ani tak popis samotného vztahu, který byl z pohledu autorky nejdříve o lásce a uznání, ale zejména popis toho, co následovalo po rozchodu. G. M. svůj majetnický a despotický teror posunul na další level, který autorce v opakující se frekvenci ničil život. Aspoň, že po vydání knihy se ve Francii spustila debata a G. M., nyní již jako osmdesátník, začal být vyšetřován policií.

"Naše láska byla sen mocný jako nic, ani jedno z chabých upozornění z mého okolí nestačilo, abych z něj procitla. Byla to ta nejzvrácenější noční můra. Bylo to nepojmenované násilí."

19.06.2021 4 z 5

Válka Flashů Válka Flashů Joshua Williamson

Flash (Barry), Flash (Wally), Kid Flash (Wally), Reverse-Flash, New Flash a teď ještě Bart Allen... Rodinka Flashů je početnější a početnější a mě už spíš zajímá jen to, kolik lehce odlišných variant toho kostýmu jde ještě nakreslit. Pokračuje cestování časem do minulosti i budoucnosti. Stejně tak tu máme speed-force a dokonce hyperspeed-force mumbo jumbo. Už je to velmi repetetivní a začíná mi být jedno, který z Flashů bude ochotný zničit svět, aby se dostal do správné časoprostorové reality a zachránil svou matku/tetu/ženu/děti, přičemž nakonec prozře, že to šlo i jinak a že to neměl dělat. K tomu se samozřejmě v 25. století mezitím vygeneruje další generický padouch posedlý příběhem Flashe a máme zápletku na další díl...

17.06.2021 3 z 5