memphisz memphisz komentáře u knih

Svolení Svolení Vanessa Springora

Teror bez násilí. Svolení je autobiografické svědectví Vanessy Springory, autorky a filmařky, která měla ve svých 14 letech milostný vztah s tehdy téměř padesátiletým spisovatelem Gabrielem Matzneffem. Její prozkoumávání vlastní sexuality a citů ji zavedlo moc brzy k nesprávnému muži, který ji negativně poznamenal na celý život. Matzneff byl podle všeho narcisistní manipulátor a egomaniak, který si užíval moc nad mladými dívkami. Děsivý není ani tak popis samotného vztahu, který byl z pohledu autorky nejdříve o lásce a uznání, ale zejména popis toho, co následovalo po rozchodu. G. M. svůj majetnický a despotický teror posunul na další level, který autorce v opakující se frekvenci ničil život. Aspoň, že po vydání knihy se ve Francii spustila debata a G. M., nyní již jako osmdesátník, začal být vyšetřován policií.

"Naše láska byla sen mocný jako nic, ani jedno z chabých upozornění z mého okolí nestačilo, abych z něj procitla. Byla to ta nejzvrácenější noční můra. Bylo to nepojmenované násilí."

19.06.2021 4 z 5

Válka Flashů Válka Flashů Joshua Williamson

Flash (Barry), Flash (Wally), Kid Flash (Wally), Reverse-Flash, New Flash a teď ještě Bart Allen... Rodinka Flashů je početnější a početnější a mě už spíš zajímá jen to, kolik lehce odlišných variant toho kostýmu jde ještě nakreslit. Pokračuje cestování časem do minulosti i budoucnosti. Stejně tak tu máme speed-force a dokonce hyperspeed-force mumbo jumbo. Už je to velmi repetetivní a začíná mi být jedno, který z Flashů bude ochotný zničit svět, aby se dostal do správné časoprostorové reality a zachránil svou matku/tetu/ženu/děti, přičemž nakonec prozře, že to šlo i jinak a že to neměl dělat. K tomu se samozřejmě v 25. století mezitím vygeneruje další generický padouch posedlý příběhem Flashe a máme zápletku na další díl...

17.06.2021 3 z 5

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Noci běsů přináší mysteriózní a mrazivý teen příběh o pátrání v jedné folklórem nabité vesničce v době zimního slunovratu. Ves si žije po svém, což znamená, že tam dodržují staré zvyky spojené s východoslovanskou mytologií. Modlí se k slunečnímu bohu Dažbogovi, slunovrat slaví jako Kračun, který otevíral bránu do světa mrtvých, a po kraji v temných zimních nocích obchází běsi, perchty, nočnice a bosorky. Prostě atmosféra jak má být!

Před dvanácti lety se z vesnice beze stopy ztratily čtyři děti. Nyní se v době Kračunu vracejí a s nimi se podle všeho do kraje dostaly i temné síly. Děti si navíc nic nepamatují a tak začíná jejich pátrání po tom, co se vlastně stalo. Proč je trápí noční běsi, kteří se zdají být jako živí? A kam vlastně chodíme, když usneme?

16.06.2021 4 z 5

Akira 1 Akira 1 Katsuhiro Otomo

Osmdesátková akce od začátku do konce! Legendární manga, která konečně vyšla i u nás! Film je totální klasika a manga tedy vůbec nezaostává. Už se těším na další díl!

11.06.2021 5 z 5

Dívka, žena, jiné Dívka, žena, jiné Bernardine Evaristo

Obraz zkušenosti dvanácti britských žen, který klade důraz na skládání střípků mozaiky propletených lidských příběhů. Ukazuje, jak se během století žilo britkám, které zde tvoří zejména přistěhovalky ze Západní Indie. Řeší se rasa/etnicita, třída, feminismus a gender. Jde tím o skvělou ukázku intersekcionality. Navíc je výborné, když autorka ukáže jednu zkušenost z pohledů více postav. Vše se stává tím více lidské.

11.06.2021 4 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Český příspěvek k dekonstrukci superhrdinů. Je to ale primárně o superhrdinech? Ani ne! Mnohem víc je to o moci a bezmoci, stalkingu, obtěžování a mileniálech v Praze. Lehký fantasy spojený s generační výpovědí a s krimi zápletkou. Byla by z toho pěkná minisérie na Netflixu.

03.06.2021 4 z 5

Holky odnikud Holky odnikud Amy Reed

Křiklavě růžová obálka možná může lákat příslibem tuctového teen románu, ale místo toho skrývá knihu o tématu, o kterém se u nás začalo víc mluvit až v poslední době v souvislosti s ferigate. Podobně jako film a kniha Moxie (Ranařky), se HO soustředí na svět americké střední školy, kde se tradičně rozdělené skupinky oblíbených a neoblíbených dívek spojí do organizované podpůrné skupiny a postaví se patriarchátu, sexismu a kultuře znásilnění.

Před rokem rozvířil stojaté vody střední školy v ospalém městečku případ nahlášení znásilnění jedné studentky. Jelikož ale nebylo pachateli použité fyzické násilí, nikdo jí nevěřil a celý případ byl smeten ze stolu. Oběti se spolužáci smáli a začali ji ponižovat, až se musela odstěhovat. Nyní do města přijíždí šedá myška Grace, která se o případ začne zajímat. S novými kamarádkami vytvoří podpůrnou skupinu Holky odnikud a povede se jí spojit jinak rozdělené studentky, které se začnou svěřovat s tím, co všechno od kluků zažily. Proti jejich emancipaci se ale postaví autority patriarchátu a tak to v knize chvílemi vypadá, že boj proti sexismu je jako boj proti zkorumpované diktatuře.

Kniha řeší všechny obvyklé otázky: Proč to hned nenahlásila policii? Proč se nebránila? Proč nekřičela? Proč se s pachateli vůbec začala bavit? Proč je znásilněním každý sex proti vůli jednoho z účastníků? Atd.

30.05.2021 4 z 5

Možnosti vesnice Možnosti vesnice Michaela Hečková

Pěkně udělaný průvodce po zajímavé moderní architektuře českého venkova.

30.05.2021 3 z 5

QualityLand QualityLand Marc-Uwe Kling

Naprosto geniální! Jde bingenout knížka? Protože přesně to jsem udělal! Za jedno odpoledne jsem ji zhltal a strašně bych si přál, aby z ní velké streamovací služby udělaly seriál, protože má přesně tak chytlavou strukturu!

Je to směs dystopie, sci-fi, společenské a politické satiry a dobrodružné komedie. Má to postavy, které si oblíbíte, a děj se žene neuvěřitelným tempem. Autor do něj skvělé projektuje dystopickou vizi personalizované reklamy a sdělení na sociálních sítích, moc digitálních gigantů, jako jsou Google, Amazon a Facebook, kteří o nás mají tuny dát, které jim denně dobrovolně odevzdáváme. Výborné jsou také poučné vložky ze současnosti či minulosti kybernetiky a problémů digitální ekonomiky.

Nejlepší kniha, kterou jsem v poslední době četl!

23.05.2021 5 z 5

Sedimenty diagnózy wellness Sedimenty diagnózy wellness kolektiv autorů

Zajímavé dílko. Ročníková kolektivní práce Ateliéru intermédií brněnské FaVU zaujme zejména experimentální formou vzniku. Kniha vznikla během zkoušení řady netradičních tvůrčích přístupů studentů (psaní v reálném čase do sdíleného dokumentu, rešerše lokalit virtuálními prohlídkami, surfování po běloruských seznamkách...). Zajímavé je také zvolené téma - prepperství (o kterém jsem dosud neměl potuchy) v kontextu konce civilizace (z příčiny klimatické krize) i zvolené prostředí - zapadlé běloruské lázně. V rámci zadání je to velmi zdařilé a neotřelé dílo. Samozřejmě trpí i řadou neduhů (jistá plochost a přímočarost, která je daná asi tím, že autoři jsou začátečníci, kteří navíc asi vzhledem k oboru školy ani příliš neaspirují být tradičními spisovateli). Navíc rozsah témat, které chtěli autoři řešit a které popsali v předmluvě, se v knize příliš nepromítl.

23.05.2021 3 z 5

Černá palice 1945 Černá palice 1945 Jeff Lemire

Na námět Jeffa Lemireho Ray Fawkes a Matt Kindt rozšířili univerzum Černé palice o příběh z druhé světové války, který ukazuje původ názvu Černá palice. Přesně vystihli atmosféru i jistou přímočarost příběhu z dobrodružného komiksu z roku 1945. A pravděpodobně tím vzdávají hold komiksovým autorům, kteří kdysi dětem přinášeli příběhy o statečných vojácích a šílených padouších. Podobný mix nostalgie a vzdání holdu dělal v některých komiksech i Mike Mignola. Černá palice 1945 tedy příběh samotný nikam neposouvá, ale je další poctivou poklonou historii komiksu a komiksovým autorům.

22.05.2021 4 z 5

Tři kapitoly Tři kapitoly Daniel Hradecký

Bohatostí jazyka přeplněné tři krátké prózy. Tok myšlenek bez jasného děje. Hradeckého hrdinové (nebo hrdina) žijí na okraji. Alkoholismus, traumata, nihilismus, cynismus a Ústecko. V první próze se setkáme s alkoholikem na podpoře, který žije jen pro vidinu dnů strávených ve společnosti krabicového vína a neupřímně snícího o mladé sousedce. Ve druhé nešťastný a nihilistický hlídač továrny vzpomíná na traumata z dětství, které mu způsobil otec. A ve třetí se podíváme do psychiatrické léčebny, kde pan spisovatel musí sesmolit věrohodnou obhajobu své psychické nemoci a přitom se vyrovnat s absurditou společnosti a existence. Zkrátka postavy, které se jen tak nevidí! Jazyk složitější, děj pozvolný a místy chaotický (až neexistující). Ale zato velmi osvěžující dílo.

17.05.2021 4 z 5

Chladné dny Chladné dny Tom King

Bruce Waynea u soudu jsem tedy ještě neviděl. Navíc u soudu, který má soudit padoucha chyceného Batmanem. King zde rozehrává vlastní variaci na 12 rozhněvaných mužů. Poté následuje další Kingovo oblíbené paralelní vyprávění v dvou časových rovinách, tentokrát s prvním Robinem, Dickem Graysonem. A vše vrcholí v příchodu nelítostného KGBeasta. Kniha tak přináší tři kratší příběhy, které jsou zajímavé každý svým způsobem. Kdo rád Kingův způsob vyprávění, ten zde nesáhne vedle.

16.05.2021 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Tam kde byl první díl zajímavý a volil neokoukané téma, tam druhý bohužel pokulhává. První půlka o tahanicích mezi Československem a Polskem je ještě zajímavá, druhá ovšem přináší vcelku okoukaný příběh z druhé světové války. Chápu, že to tak tehdy prostě bylo, ale kniha zde nepřináší nic jiného než stovky před ní. To stejné, ale s českými Němci, bylo nedávno v kinech s filmem Krajina ve stínu, u čehož se nemůžu zbavit srovnávání. Děj bohužel navíc, kvůli své prodloužené délce, již neplyne tak hladce, jako v prvním dílu a někdy se stává rozvláčným a jindy se děje jen pro to, aby autorka mohla dospět k "dějinně zajímavějším" rokům. Ovšem stále se to obecně čte dobře, jen je to méně inovátorské než první díl.

11.05.2021 3 z 5

Generace proč Generace proč Gwendolyn Willow Wilson

Samozřejmě to je trochu přitažené za uši, ale to už tak nějak k Ms. Marvel patří. Kamala potřebuje mentora, který by ji zasvětil do superhrdinské branže. Týmuje s Wolverinem, Lockjawem... Ale nakonec si stejně chce dělat věci po svém. Do toho se utkává s šíleným padouchem řešícím přelidnění a klimatickou krizi ve stylu šílených vědců z minulého století. Téma důležité, ale další ekoterorista tomu moc neprospěje. Ms. Marvel naštěstí vede stále stejně nenucené motivační proslovy a tak je vše v pořádku.

05.05.2021 4 z 5

(Ne)normální (Ne)normální Gwendolyn Willow Wilson

Je to vtipný! Hodně lidský. Neotřelý příběh o dospívající náctileté, která se pere s tlakem střetu kultur, očekáváním své rodiny i okolí a k tomu s nenadále nabytými superschopnostmi. Kamala Khan je zajímavou postavou, i když zatím se setkáváme jen s jednou její stránkou. Líbilo se mi, že je do příběhu nevtíravě zapojená skutečnost, že jde o první hrdinku muslimku, a jak se tvůrci poprali s faktem, že nejde o první Ms. Marvel.

04.05.2021 4 z 5

Velký nivelizátor – Násilí a dějiny nerovnosti od doby kamenné po 21. století Velký nivelizátor – Násilí a dějiny nerovnosti od doby kamenné po 21. století Walter Scheidel

To, jak moc je kniha pečlivou sondou do historie a současnosti nerovnosti, dokazuje skutečnost, že přes 100 stran je věnováno jen seznamu použité literatury a poznámkám pod čarou...

Žijeme v době rostoucí nerovnosti. Nejbohatšímu 1 % posledních 50 let stále rostou příjmy (v postkomunistické Evropě respektive posledních 30 let). A podle autora nás v této oblasti výhledově nečeká žádné zásadní zlepšení.

Současně se zabývá dobou nejvyšších nerovností v bohatství ve společnosti (vrchol Římské říše, která byla tak nerovná, že se stejné nerovnosti podařilo v dějinách znovu dosáhnout až v 19. století) a také jejich následnou nivelizací (pád Římské říše, dýmějový mor, a dále první a druhá světová válka, a v jistých končinách komunistické režimy). Dnes už je ale po velkých nivelizacích 20. století, a nerovnost znovu roste do zavratných výšin...

18.04.2021 4 z 5

Wonder Woman: Mrtvá Země Wonder Woman: Mrtvá Země Darien Warren Johnson

Podařené postapo, ve kterém jsou hrdinové dávno pryč a místo nich Zemi dominují monstra. Přeživším z řad lidstva zbývá maximálně tak gladiátorská zábava a prohledávání již tisíckrát přebraných troskek a pouštění se dál a dál do nebezpečné pustiny. Při jedné z takových výprav narazí skupinka lidí na tajemnou ženu, která si nepamatuje, co se to se Zemí stalo. Je to Diana, Wonder Woman, ale nemá své plné schopnosti a nese si v sobě nevyslovitelný smutek spojený s nejistotou v sebe sama. Monstra se ale nelítostně blíží a nikde není k nalezení bezpečný úkryt. A zápletka je tímto rozehrána!

31.03.2021 4 z 5

Města zdí. Život a smrt obchodních center Města zdí. Život a smrt obchodních center Anna Beata Háblová

Ačkoliv mě na první pohled nezaujalo grafické zpracování obálky, obsah mě velmi mile překvapil! Autorka svěží a čtivou formou vysvětluje, co je špatně na současných obchodních centrech, kde se vzala a jak ovlivnila život ve městech. OCčka jsou důležitou připomínkou toho, že dobrý úmysl může být po privatizaci a komercializaci zájmů zprzněn do naprosto otřesné karikatury sebe sama.

07.03.2021 4 z 5

Klepeto spravedlnosti Klepeto spravedlnosti Mike Mignola

Zábavná pulpová noir detektivka s prvky temné magie. O dost lepší než první díl, ale žádnou epičnost nečekejte. Ačkoliv se tu asi rozehrává větší děj, Humr se drží vcelku při zemi.

06.03.2021 4 z 5