michaela2338 komentáře u knih
I když je příběh zasazen do uzavřené mormonské komunity, autorka zde nepoukazuje na to, co je dobré nebo špatné, ale na to, co je univerzálně a veskrze lidské.
Výzkum mikrobiomu je záležitost posledních deseti let. Častěji se do něj zapojují psychologové a psychiatři. Početné studie zaměřené na náš vnitřní "ekosystém" ukazují, že vhodná strava obohacená o určité prvky může ovlivnit úzkosti, deprese nebo ADHD u dětí. U nás se o tom prozatím moc neví. Je moc dobře, že se najdou první vlaštovky, jako je Radkin Honzák.
Protože už jsem od autora přečetla některé z předchozích knih, působila na mě jako jejich odvar.
Další napínavé čtení od Torey. Knihu nešlo odložit. Smutné je, že nejde o fikci.
Opravdu, opravdu jsem se snažila dát této knížce šanci, ale nevyšlo to. Snad potěší "pokročilejší" milovníky jógy.
Miluji Austenovou, ale nejsem fanatik. Takže mě potěší cokoliv, co se jejích děl týká, i kdyby to nedosahovalo jejích kvalit. Čtenářský klub jsem viděla před lety coby film a literární předloha samozřejmě vede. Líbí se mi, jak se v chápání děl i postav odráží životní zkušenost jednotlivých čtenářů. Potěšily mě skutečné literární kritiky, které byly napsány na adresu samotné Austenové.
Poněkud mě zmátla anotace na obale knížky. Domnívala jsem se, že jde o detektivní román, kde záhadu rozplétá samotná Agatha Christie. Ve skutečnosti jde o samotnou Agathu a její životní příběh okořeněný fikcí.
Skvělá knížka. Má spoustu praktických a užitečných rad. Člověk se při jejím čtení bezděčně usmívá, takže má i terapeutický účinek.
Příjemné čtení, psáno s lehkostí. Dovedu si představit, že by z toho mohla být série.
Po Miniaturistovi zvedla Burtonová laťku zase o něco výše. Ví, jak příběh uchopit a odvyprávět - a to rovnou ve dvou rovinách. Určitě má na tom podíl i skvělý překlad. Navzdory velkému počtu stran přečteno během chvíle.
Detektivní série s Kate Ivoryovou nepatří zaručeně k literárním skvostům. Jako oddechové čtení bez větších ambicí přesto ujde. Tento díl ovšem považuji za nejslabší, i když jsem si už zvykla, že mnohé, co Kate říká a dělá, nedává smysl.
Titul této knížky se mi zdál nějak povědomý, až při čtení jedné z pasáží mi to došlo. Příběhu se zmocnili Američané, příběh notně okleštili, něco vypustili, něco pozměnili a udělali z toho obyčejný béčkový film. A to pod totožným názvem. Do obrazu se mi tak promítala podoba herečky, která kdysi zářila v seriálu Pohotovost coby ambiciozní a ne příliš sympatická doktorka. A to se možná nakonec promítlo do mého pocitu z knížky. Titul slibuje pomstu. Tu by měly živit silné emoce, slova, která jsou vyřčena a kterých brzy litujeme, pád dolů a pak bolestivá ale očistná cesta vzhůru. Poznání, že střední věk nabízí něco velmi cenného, čas konečně sytit vlastní potřeby a nežít jen skrze potřeby těch druhých. Čas rozkvést. Připouštím, že kniha toto nabízí, ale v jakési příliš kultivované podobě. Hrdinka Rose vždy říká a dělá ty správné věci, je vždy plná citu a porozumění pro cokoliv a kohokoliv. Je tak zatraceně správná.
Chodím do jedné malé knihovny. Mají tam malý regál s novinkami, kde pokaždé najdu něco, co za to stojí. A tahle knížka patří mezi perly letošního léta.
Pachatele i motiv mi byl znám už po dvou třetinách knížky. To by se u dobré detektivky stát nemělo.
Miluji knihy a miluji příběhy o knihách, navíc s trochou napětí a tajemna.
Přirovnat tuto knížku k Podivnému případu se psem nebyl zrovna dobrý tah. Případ se psem je jediný svého druhu, knížka, kterou vždy ochotně doporučím. Šok z pádu takový není. Pokud však přestanete srovnávat, není to vůbec špatná kniha. Nečetla se sice lehce, ale myslím, že si tu knižní cenu zaslouží.
Autorka uvedla, že tuto knihu psala dlouho a možná by ji nikdy nedokončila, pokud by neměla kouče, který to nedopustil. A to je moc dobře. Hluboce žárlím na to, že někdo dokáže odvyprávět takový příběh a ještě to tak dobře napsat.
Měla jsem zřejmě smůlu, že jsem před touto knihou četla Tady byla Britt-Marie od Backmana. Příběh ženy, která vstoupí do života několika lidem a zásadně tyto životy změní. Rosie je britskou vychovatelkou, která "spasí" jednu zazobanou americkou rodinu, a to tak, že se vyspí se všemi mužskými členy rodiny, kteří už nejsou pod zákonem. Bylo to všechno tak nějak hloupé, proto mě překvapilo, že to vydalo Argo.