michaelakoc komentáře u knih
Podle anotace jsem se na knihu moc těšila - new adult romantasy a lehký retelling Šípkové Růženky. Také jsem věděla, že romantická linka by měla být hate to love, a že nebudeme zachraňovat princeznu, ale prince. Všechno mě nalákalo a možná naláká i Vás. Pokud ano, dejte knize šanci nezávisle na mém hodnocení, protože jsem četla i pozitivní názory a hodnocení, mně příběh nakonec nesedl.
Samotný příběh je jednoduchý, máme zde prokletého prince Cyruse, který se svého prokletí může zbavit pouze tím, že se ožení. Kletba se týká celého království. Není úplně jasné, zda se mají obávat trnů nebo rohatých příšer, které jsou také v proroctví. Do toho není objasněno, zda stačí pouhá svatba nebo to musí být svatba z lásky. Chvílemi to vypadá, že by chtěl Cyrus svatbu pouze z pravé lásky, poté že by ji nechtěl vůbec a nakonec klidně i na oko.
Pak tu máme Violet, mladou novou věštkyni království, která, když byly děti, Cyruse zachránila před jistou smrtí. I ona má nyní další vidiny, které se týkají prince, království, jeho budoucí ženy i jí samotné.
Jako děti byli tito dva kamarádi, ale postupně je přemohla žárlivost, pýcha, ctižádost a vlastní cíle, a nyní jsou více nepřáteli než přáteli. Tak je to asi do poloviny knihy. V polovině knihy začne autorka pracovat s jejich vzájemnou přitažlivostí, ale já ji tam vůbec nevidím.
Cyrus je namyšlený a sebestředný, Violet myslí jen na vlastní zisk. Oba mi byli extrémně nesympatičtí. S vedlejšími postavami je to naprosto to stejné. Navíc na konci je strašně poznat, že si autorka s příběhem vlastně ani nevěděla rady. Chvílemi tam byli i prvky Krásky a zvířete.
Příběh rozhodně měl potenciál, ale ten se pro mě nenaplnil.
Knihy ke čtení si vždy vybírám podle aktuální nálady. Tady jsem věděla, že si chci odpočinout od fantasy/romantasy a young/new adult, proto jsem si vybrala román, který rozplétá velká rodinná tajemství skrývající se za komplikovanými vztahy.
Máme zde ostrovy Outer Banks v Severní Karolíně a dvě dějové/časové linky. Jedna se odehrává v minulosti roku 1950 a druhá v současnosti v roce 2022 v období pár měsíců. Minulost je vyprávěna babičkou Ruth, které je v tu dobu 12 let, v současnosti už nežije. V přítomnosti její vnučka Ivy zdědila její dům a vrací se do Outer Banks, aby vyřídila všechny nezbytnosti.
Musím říct, že toto je jedna z mála knih, kde nevím, která dějová/časová linka mě bavila více, protože obě byly stejně skvělé. Já si během četby užívala přítomnost oceánu na každé jedné stránce a vlastně jsem ani nechtěla, abych příběh dočetla.
V minulosti Ruth žije se svými rodiči a vedou hotelový rezort Na Pobřeží, kde se každé léto sjíždí zajímavá skupina hostů. Toto léto se tam objeví Ruthina sestřenice Talley, zpěvačka Carlotta, rodina Manchesterů a další. Rychle zjišťujeme, že za nimi stojí ještě zamotanější minulost, která se postupně rozplétá.
Velké finále vyřeší až Ivy v přítomnosti. Ivy je kuchařka z New Yorku a Outer Banks opustila, když byla čerstvě plnoletá. Nechala tam svého přítele Matthewa, se kterým plánovala otevřít restauraci, svou nejlepší kamarádku Dani a babičku Ruth. I zde je mnoho křivd, které si budou muset dotyční vyříkat a nějak je vyřešit.
A samozřejmě na pozadí máme i lehkou romantickou linku, která se mi také moc líbila.
Když jsem loňské léto dočetla 1. díl této duologie Scarlet Luck, milovala jsem to, ale tvrdila jsem, že jsem dostala jenom polovinu příběhu, a bývala bych ihned potřebovala 2. díl. U některých knih nevadí, že mají více dílů, protože ty jednotlivé jsou alespoň částečně uzavřené, tady to po Osamělým srdci zůstalo naprosto otevřené a mezi Rosie a Adamem se toho vlastně tolik nestalo.
Vy máte teď tu výhodu, že můžete vzít obě knihy najednou, Osamělé a Křehké srdce, a ihned si je přečíst. A to také udělejte, protože je to dokonalost. Letos je Křehké srdce kniha, která se doopravdy dotkla toho mého srdce a nejednou jsem si s hrdiny během četby pobrečela.
Křehké srdce pokračuje o 4 měsíce déle oproti 1. dílu a máme tu Rosie, která se snaží opět rozjet svou rozhlasovou show, ale zároveň je poznamenaná událostmi, které se staly se Scarlet Luck, Adamem a její bývalou kolegyní, která ji zradila. Trpí, pomalu upadá do deprese, ale snaží se jít každý den pomalými krůčky dále. Adam se vrací z odvykačky, pořád má démony, pořád má před sebou velký kus práce, ale je na tom lépe, i když je nyní vyřízený, vyčerpaný a zlomený.
Řekla bych, že v této knize se role obrátily. Zde je to Rosie, která potřebuje pomoc, protože se pomalu topí a vlastně jediný Adam to vidí, ale zase na tom ještě není tak, aby mohl vzít zodpovědnost za Rosie na sebe. Jen to píši a mám slzy v očích, doopravdy.
Mona Kasten v této duologii maximálně rozebrala psychické problémy a myslím, že u Rosie i Adama to zvládla tolik uvěřitelně. Máme zde léčbu závislosti, deprese, dopady znásilnění, sociální fóbii, vyhoření, zlomené srdce, kyberšikanu a mnoho dalších, a zde řeknu, pouze ve dvouch knihách. K tomu přidejte hudbu a lásku a máte dokonalé knihy.
Rovnou říkám, že 1. díl, Miluji tě, Jasone Thorne, je láska a nyní bych hodnotila 5/5, loni jsem hodnotila 4,5/5, proto maximálně doporučuji. A pokud jste četli Jasona, nemůžete si Adama nechat ujít, protože Olive a Jason se zde vyskytují také a to hojně, takže doporučuji i Adama, už jenom kvůli nim.
A proč Adama hodnotím níže? Vulgarismy, moc sexuálních narážek a Lucy. Lucy mi jednoduše nesedla. To ale neznamená, že nemůže sednout někomu jinému. Já si ihned vybavila, že jsem z ní nebyla nijak zvlášť unesená už v 1. díle … A Adam? Adam je fajn, ale pro mě je to jen slabý odvar Jasona, proto jen lehce nadprůměrné hodnocení.
Lucy se po rozchodu dočasně stěhuje k Olive a Jasonovi a zároveň se vedle nich nastěhoval známý herec Adam, který doma tráví hodně času se svým synem Aidenem, protože se rozvedl s jeho matkou, herečkou Adeleine.
Lucy se seznamuje s Adamem, ale je to takové nešťastné seznámení a oba od té chvíle tvrdí, že se nenávidí. Aiden, Adamův syn, si ale získá srdce Lucy, Olive Jasona a Lucy bude občas Aidena hlídat.
Linka Lucy nepřináší nic nového, v jeden okamžik se objeví super zvrat, který by knihu pozvedl, ale … Adam řeší spor o opatrovnictví Aidena s Adeleine. A mezi Lucy a Adamem už je to stokrát viděný vzorec, který ničím nepřekvapí.
Autorku i tak miluji, protože píše neskutečně čtivě a už teď se těším na další její knihy.
Závěr je takový, že Olive a Jasona naprosto miluji a toto byl obstojný flirt!
Pomalu se zase vracím k thrillerům, před narozením dcery jsem je milovala, poté jsem měla nějaké jiné čtenářské chutě, ale nyní už jsem zase ráda v napětí.
Alex Dahl je norská autorka a pro mě je to první setkání s její tvorbou. Ale určitě ne poslední.
Když zmizela začíná příběhem hluché matky Liv, která v Norsku sama vychovává autistického syna a oba je straní jakékoliv společnosti, což Adrienovi vyhovuje. Až jednoho dne oba zmizí.
Vyplývá na povrch, že se Liv možná o Adriena špatně starala, a že měla sebevražedné sklony. My ale vidíme, co se doopravdy stalo. Jejich cesty se rozdělí a oba si prochází těžkou životní zkouškou.
Pak zde máme mladičkou Rusku Anastasiu, která opouští svou rodnou zemi a babičku a cestuje do Milána, aby se stala slavnou modelkou. A bývala by se jí i stala, kdyby nepotkala šlechtice a vlastníka jedné modelingové agentury Georgia a nezamilovali se do sebe.
A pak tu máme Selmu, norskou novinářku, která se specializuje na velmi složité případy jako je například zneužívání mladých dívek v Miláně nebo právě ztracení hluché matky s autistickým synem.
Kniha je vyprávěna ze 4 pohledů - Liv, Adriena, Anastasie a Selmy. A to knize rozhodně dává hodně navíc a čtenář se ani na sekundu nenudí, doopravdy ne. Ta kniha je perfektní.
Zvrat v cca 3/4 knihy jsem absolutně nečekala a bylo to neskutečné. Abych hodnotila maximem, potřebovala bych trochu jiný konec a také to trochu jinak udělat s padouchem, ale nebudu Vám psát co přesně, protože nechci spoilerovat.
Je to mé první setkání s autorkou. Okouzlila mě obálka s kočkou a anotace, proto byla volba jasná.
Nenechte se zmást a nečekejte žádnou knihu o vaření apod., název odkazuje na hledání toho pravého.
Podle anotace jsem čekala příběh účetní Jess a poradce Neila, ale je to trochu jinak Máme zde firmu, ve které pracují 3 účetní - Jess, Sara a Maggie, jsou to kamarádky, i když se každá nachází v jiné životní etapě.
Jedna řeší rozchod s partnerem po 12ti letech, další bezúčelně randění a třetí smrt blízkého člověka. Všechny 3 příběhy byly zajímavé, bavily mě a rozhodně měly potenciál pro 3 různé knihy, ale autorka se rozhodla takto. To je trochu škoda, protože takto toho máme nakonec moc na málo stránkách.
Vše je ale krásně propojené a příběh začíná v okamžiku, kdy se majitel firmy, kde všechny 3 ženy pracují, rozhodne svou firmu prodat neznámému zájemci.
Mě nejvíce bavil příběh Jess, proto mě mrzelo, že o ní nebyla celá kniha. Například to, co následovalo po jejim prvním profi focení svatby, jsem rozhodně nečekala a bylo to doopravdy napínavé, i vše okolo jejího osobního života, proto vím, že by utáhla celou knihu.
Sara byla silná žena a toho pana Pravého si zasloužila. Moc se mi líbilo, co udělala pro Maggie.
Maggie měla náročný život a vůbec jsem nečekala, že i pro ni si autorka připravila vlastní příběh v příběhu.
Události v knize byly moc rychlé a je to škoda.
Jednu věc musím vytknout a zajímalo by mě, zda to byla chyba překladu nebo autorky záměr. Chvílemi se čtenář ztrácí v ději, protože zde máme hned 4 osoby, které vyprávějí ze své perspektivy - Jess, Saru, Maggie a Neila -, a autorka to nijak nerozlišuje, skáče z osoby na osobu, ze situace na situace, ze dne na den a není v tom vůbec žádný systém.
Tak tento příběh mě krásně zahřál u srdíčka. Myslím si, že je to ten typ knihy, která Vás může dostat ze čtecí krize. Za chvilku přečtená, milý příběh, příjemní hlavní hrdinové a lehce originální námět.
Rosie ke svým narozeninám od manžela dostane ten nejhorší možný dárek - rozvod. Rovnou jí oznámí, že si už stačil najít někoho jiného a ještě jí řekne, že život s ní je jedna velká nuda, a že ona je jako leklá ryba. Upřímně? Stát se to mně, tak se sesypu a dlouho se nevzpamatuji.
Rosie se ale rozhodne udělat něco nečekaného - dá výpověď v práci (pracuje jako známá kuchařka v michelinské restauraci), utratí všechny své úspory za karavan Růženu a vydá se na cestu po Anglii, kde bude na festivalech a dalších akcích vařit, péct a míchat své originální čaje.
Rosie rozhodně není jako leklá ryba. Ano, je organizovaná a pragmatická, ale zároveň je srdečná, vtipná, přátelská a dřímá v ní i dobrodružný duch. Hned na začátku se seznamuje s Ariou, další cestovatelkou bez pevného domova. I Aria má svůj příběh, své tajemství. Stanou se z nich kamarádky a parťačky v tu pravou chvíli.
Rosie postupně objevuje své nové stránky, které do rozvodu nepoužívala, a zjišťuje, že od života může dostat i nádherné zážitky, nejen práci a plánování. Na cestě nejde vždycky všechno podle plánu a Rosie se naučí přijímat věci a situace takové, jaké jsou, a jak přijdou.
I když by to člověk nečekal, do života se jí připletou dva muži: karavanista Max a fotograf Ollie. S Maxem se potkává na svých cestách a s Olliem si dopisuje po internetu. Max je její pravým opakem a mužem, kterého by si nikdy nevybrala. Ollie je naopak jejím ideálním mužským protějškem.
Je už Rosie připravená na nový vztah? Jak se popere s kočovným životem? To všechno se dozvíme během tohoto sladkého road tripu. Kniha se mi moc líbila a rozhodně doporučuji. Už teď se těším na volné pokračování s příběhem Ariy.
Miluji německé autorky a Merit Niemeitz se rozhodně zařadí mezi ty, které budu mít nyní v hledáčku, protože toto je první kniha, kterou jsem od ní četla. Už teď se těším na volná pokračování s příběhy May a Willow.
Zde je vyprávěn příběh Avery a Edena, kteří spolu téměr dva roky chodili na střední škole, než se Eden s Avery naprosto nečekaně rozešel. Nyní se setkávají o další dva roky později v Mulberry Mansion. Oba jsou poznamenáni ranami minulosti, i jejich rozchodem.
Mulberry Mansion je stěžejním faktorem celého příběhu. Je to stará vila, kterou bude nyní parta studentů VŠ renomovat. A právě tam se Avery a Eden potkávají. Spolu s nimi tam bude bydlet dalších 6 studentů, později kamarádů. Je to dokonalá parta, všichni mě moc bavili. Nejvíce May, o které bude další kniha.
Eden se snaží Avery nejdříve vyhýbat, ale práce na domě jim to neumožňuje a oni se spolu musí naučit opět fungovat. Postupně se dozvídáme, proč Avery opustila svou rodinu a také, proč se Eden před lety rozešel s Avery. Edenův příběh je hodně silný.
Já si navíc užívala popisy okolo Mulberry Mansion. Autorka píše neskutečně. Doopravdy jsem měla pocit, že ten dům a jeho obyvatele znám.
Navíc je to jedna z mála knih, kde se mě více dotklo přátelství Avery a Edena než jejich láska. Asi bych brala nějakou knihu o přátelství, nejen o lásce.
“Snažím se být takovým člověkem, jakého bych chtěla sama potkat. (May)
“Špatné dny nedělají špatné lidi. (otec Avery)
“Im out with laterns, looking for myself. (Emily Dickinson)
“V životě se totiž dějí různé věci, ale ať už stojíte před jakýmkoliv problémem, jedno je jasné - nějak to dopadne."
Rovnou říkám, že být mi mezi patnácti až sedmnácti lety, pravděpodobně bych hodnotila 5/5. I když ale nejsem cílovka, četbu jsem si užila na 100 % a ani na jedné stránce knihy jsem se nenudila. Od autorky jsem četla už celou sérii Láska a ten spisovatelský posun je neskutečně vidět a cítit v celém příběhu.
Moc se mi líbí anotace a žánrové zařazení knihy, protože toto je doopravdy Young Adult Mystery.
Šestnáctiletá Amy McKenzie (Mimi, Mimzie, Mimz) se se svou matkou stěhuje do městečka Hillock Woods k matčinýmu novému partnerovi Nickovi, který je vdovec a žije se svými dvěma syny - sedmnáctiletým Angelem a malým Samem. Plánují svatbu, ale Angelo je proti, nechce novou rodinu a nechce, aby s nimi Amy se svou matkou bydleli a dává jim to patřičně najevo.
Amy se stane součástí party, ve které je také Angelo. Ten jí dává pořádně zabrat, ale pravdou je, že kdyby nebyli něco jako nevlastní sourozenci, vlastně by je to k sobě přitahovalo.
Vypráví se, že v Hillock Woods straší čarodějnice Margaret a její manžel Jean. Je zde i Howardův dům, který slouží jako čarodějnické muzeum. Tam měli Margaret s Jeanem mučit a zabíjet své oběti pro Margaretinu věčnou krásu. A možná také věčný život? Protože ve městě se dějí zvláštní a strašidelné věci - z domu se ozývají zvuky a hlasy, jsou nacházena mrtvá zvířata, pentagramy na zahradách. krvavé vzkazy, čarodějnice v oknech, aj.
Parta okolo Amy, Angela a dalších kamarádů se rozhodne záhadě přijít na kloub, ale u toho odhalují velké tajemství, které se ve městě stalo dva roky zpátky a někteří z nich se ho možná napřímo účastnili - Vidím vás!
Já jsem hlavní zápletku odhalila už někdy v polovině, ale nevadilo mi to. Užívala jsem si tu mysteriózní část knihy. Romantická a kamarádská část je více pro ty náctileté.
Po delší době jsem sáhla po thrilleru a docela se bála, že se budu bát. To se naštěstí/naneštěstí nestalo. Klidně po knize sáhněte, já se nebála vůbec a to si myslím, že jsem docela po**ra.
Sám autor knihu prezentuje jako erotický thriller, za mě je to, i s ohledem na konec knihy, erotický román. Kdyby to tak bylo, možná bych hodnotila výše, ale bohužel, pro mě, tam nebyla vůbec žádná chemie mezi hlavními hrdiny. Uvidíte sami.
Ale moc mě baví Anotace ke knize, protože čekáte něco, ale dostanete něco úplně jiného. To mě mrzí u hodně knih, že je v Anotaci vyzrazena vlastně hlavní zápletka, tady tomu tak není. Více nenapíši, abych nespoilerovala.
Jinak se kniha odehrává v Polsku, polský autor. Máme tu Piotra, kluka, který byl vychovávaný svou fanatickou matkou, a který v 17ti uteče ke svému otci. Tam poprvé vidí Alicju, dívku ze sousedního domu, do které se okamžitě zamiluje. Později se potkávají v dospělosti.
Piotr měl těžké dětství a dospívání, Alicja má velké tajemství a rovnou Vám říkám, že na konci nebudete vědět, kdo je vlastně padouch. A poslední řádky knihy jsou také perfektní.
Knihu doporučuji, čte se rychle a vše do sebe luxusně zapadá. Hodnotím “pouze 3/5, protože to, podle mého, nebyl thriller, a protože za mě nefungovala chemie mezi hlavními hrdiny. Ale toto může každý vnímat jinak, proto dejte určitě knize šanci.
Od autorky je to má čtvrtá kniha, protože jsem četla už sérii Truly, Madly, Deeply. Hodnotila jsem je úplně stejně jako teď Velké naděje. Já mám tento typ literatury moc ráda a mám s čím srovnávat. Autorka má jednu velkou výhodu, píše doopravdy krásně a čtivě, její řádky se čtou témeř samy, proto se k ní pořád vracím.
Proč tedy hodnotím relativně nízko? Autorka zůstává pouze na povrchu, nejde do hloubky. Vezme příběh, postavy a zápletku, tak nějak tím vším projde, ale vlastně nám chybí nějaké napětí, překvapení, emoce, chemie
U této knihy je nádherné nemocniční prostředí. Máme tu tedy lékaře, ošetřovatele, pacienty a různé situace. Do nemocnice Whitestone přichází nová lékařka Laura a další kolegové. Tito nováčci mají svého školitele Nashe, který jim pomáhá a je tu pro ně.
Tím vlastně končí celá zápletka. Lauru balí někdo, ten se stane jejím kamarádem. Lauře se líbí někdo, ten její city opětuje. Pak zase ne, protože se něco stane. Pak zase ano, protože se zase něco stane.
A když dostaneme happy end, tak se stane něco šíleného, abychom byli napjatí do dalšího dílu.
Všichni hodnotí knihu velmi vysoko, ale mě to nepřesvědčilo. Je to taková dobře napsaná romantická oddechovka z nemocničního prostředí.
Hodnotím jako fantasy průměr, čekala jsem více.
Sedmnáctiletá Sára o sobě mluví jako o člověku, obyčejné dívce, ale vlastně hned na začátku se dozvíme, že má silnou léčitelskou moc, kterou ale nemůže léčit lidi, ale nadpřirozené bytosti. A kamarádí se s trollem Remym.
To je ale pouze slabý odvar. Příběh se začne zamotávat, když ji a její kamarády napadne upír Eli a pomůže jim lovec upírů Nikolas.
Co 50 stránek se na scéně objeví nějaká nová příšera a také se vždy dozvíme něco nového o Sáře a tak pořád dokola.
Jádrem příběhu je, že se dozvíme, co vlastně Sára je, a od koho jí hrozí nebezpečí. A jak s tím naloží. Vlastně je to takový úvod do série, předpokládám.
Mně tam rozhodně chyběla romantická linka, které se, doufám, dočkáme v dalších dílech. Ty si já, asi, někdy přečtu, ale teď hned pokračovat nebudu.
Kniha je za mě trochu přeceňovaná.
Jsem neskutečně šťastná, že se ke mně tato kniha dostala. I když má téměř 800 stránek, vůbec ničemu to nevadí, protože příběh krásně plyne a čtenář se ani sekundu nenudí. Já se tedy nenudila. Od samého začátku na mě kniha dýchla vibe Stmívání nebo současné Touhy, ale zde to na mě všechno působilo nějak lépe. A vím přesně, proč. Protože Lara je perfektní hlavní hrdinka, doopravdy ji nelze nemilovat. Chemie s Ericem funguje naprosto skvěle, takže je vše v tom největším pořádku.
Pro mě zde není důležité popisovat děj, ten si přečtete, ale ty emoce, které ve mně kniha vyvolala byly neskutečné. Jsem knihy plná a vím, že ještě dlouho budu. Už teď se těším na 2. díl a vím, že ho opět přečtu na jeden zátah.
Poslední kapitoly jsem si pobrečela a doopravdy jsem s hlavní hrdinkou trpěla.
Eric byl tím nejlepším přítelem, jakým mohl být, až do té doby, co se rozhodl, že Laře neřekne pravdu. Lara má hrdost a je mi jasné, že mu tak lehce neodpustí. Otevřela se mu a on jí zlomil srdce.
Další díly nám určitě také zodpoví otázku, kdo vlastně je Eric a co Lara a živly, proto říkám - skvělé romantasy - a doporučuji všemi deseti.
Jo a také doufám, že se nám v dalších dílech vrátí Scotch. Toho jsem si i za tak krátký okamžik stačila zamilovat, stejně jako Lara. A na prasátka se také těším.
Lary poslední slova v knize přesně definují to, jak silná ona je: "Když jste ti šťastní, myslím tím, když jste ti nejšťastnější na planetě, ten, koho milujete, vás miluje taky. Já jsem to štěstí neměla."
U této knihy jsem čekala trochu něco jiného, než jsem nakonec dostala. Anotace mě nadchla a kniha ve výsledku zklamala. Kdyby v knize nebyl sex, řadila bych knihu pouze do young adult literatury, protože problémy, které tam hlavní hrdinové řeší, nejsou rozebrány nijak do hloubky.
Máme tam dva nejlepší kamarády, kteří už nejsou nejlepší přátelé - Tate a Jared. Tate odjíždí na rok do Francie, vrací se. Tate začíná příběh jako šestnáctiletá, po roce sedmnáct a končí ho jako plnoletá, osmnáctiletá. Ale hlavní děj se odehrává v období několika měsíců, spíše týdnů, mi přijde.
Jared se s Tate přestal kamarádit a rozhodl se jí bez nějakého hlubšího důvodu začít šikanovat. Tate se mu podrobila, stáhla se a snaží se všem a všemu stranit. Má svou nejlepší kamarádku, školu, sport, tátu, babičku a to jí stačí. Po tom roce ve Francii se rozhodne, že už nebude tou chudinkou a bude se bránit.
Postupně zjistí, že existují nějaké důvody k tomu, proč se Jared chová tak, jak se chová. Chce je zjistit.
Zkouší randit, zkouší znovu věřit a když se toto všechno stane, tak se ukáže, že šikana ještě neskončila. Tate tam má jasný děj. U Jareda postupně odhalujeme nějaká tajemství.
Kniha neurazí, ale ani nenadchne, proto hodnotím 3,5/5.
S touto sérií jsem měla na začátku trochu problém a nekonalo se u mě to davové nadšení jako u většiny čtenářů.
U 2. dílu jsem se cítila podobně jako u 1., ale rozhodně mi více seděla dospělá Cecílie. Bylo mi ji doopravdy líto, jak se všechno špatné svádělo pouze na ni.
Do poloviny knihy jsme v minulosti, pak jsme v přítomnosti, nakonec se posuneme ještě o 8 měsíců a v Epilogu nahlédneme o dalších 10 let dále.
Tento díl mě ale rozbrečel a v tom okamžiku mi došlo, proč knihu nehodnotím tak vysoko. Já se totiž zamilovala do špatného Havrana. Je to trochu jako ve Skleněném trůnu s Chaolem a Rowanem, tam jsem to také nikdy nepřekonala. Pro mě je Sean chlap, do kterého bych se zamilovala a vždy bych si vybrala jeho. Ne že by bratři nebyli ucházející, ale toto je to mé ale.
Rozhodně je tento díl zajímavější jak první, nechybí nečekané zvraty, velká tajemství a skok o 6 let dopředu rozhodně pomohl.
Jako první, proč se kniha jmenuje Hejno havranů a ne Havraní bratrstvo nebo Bratrstvo Havranů? Tak nějak by mi to ke knize sedělo více. Jinak jsem ke knize měla vysoká očekávání, která se úplně nenaplnila, hodnotím 3,5/5.
V Předmluvě se 26tiletá Cecílie vrací do Triple Falls, na místo, kde to všechno začalo. Tam, kde zažila tu nemocnou lásku.
Pak máme skok do minulosti, Tenkrát, kdy je Cecílii téměř 19 let a stěhuje se právě do Triple Falls ke svému otci, protože její matka se o ni teď nemůže starat. Cecílie se svým otcem nemá žádný vztah, ale je tu domluva, že až dosáhne věku 20ti let, zdědí nějaké peníze a akcie ve firmě. Teď bude pracovat u něj v továrně a začne studovat vysokou školu.
Hned první den v novém zaměstnání se seznamuje s nádherným Seanem, který ji představí také svým tajemným kamarádům. Parta kluků, co mají na těle vytetované havrany. Jeden z nich, Dominik, ale u nich Cecílii nechce, není plnoletá a navíc kvůli jejímu otci. Je na ni hodně nepříjemný. Sean se s ní ale i tak schází, velmi rychle se sbližují. Sean má ale mnoho tajemství, na které nechce Cecílii odpovědět.
Cecílie byla vždycky hodná holka, starala se o svou mámu a nedělala žádné hlouposti. Teď si ale řekla, že je načase žít a trochu více se uvolnit. Přesně to bude dělat se Seanem a partou.
V práci to měla těžké jako dcera šéfa.
Postupně se nám vztahy trochu zamotávají, ale nebudu spoilerovat, a Cecílie se v tom začne plácat. Do toho se dozvídá nějaká ta tajemství a pravdu o tom, co kluci vlastně doopravdy dělají.
Do 3/4 knihy jsem z knihy byla trochu nešťastná, protože mi prostě neseděla naivní Cecílie a na konci se ukázalo, že byla doopravdy moc, moc naivní a měla o sobě moc vysoké mínění. Ukousla si větší kus, než byla schopná spolknout.
Otevřený konec mi nevadil a vím, že si přečtu i druhý díl Exodus, ale teď to proložím jinou četbou. Čekala jsem ale rozhodně více.
P.S.: Byla jsem od samého začátku tým Sean, a jsem pořád.
Na knihu jsem se chystala už dlouho a naprosto jsem si zamilovala obálku. Navíc motýli promlouvají celým příběhem.
Udělala jsem chybu, že jsem si předem četla hodnocení ostatních čtenářů, protože jsem tam najednou uviděla věci, které jsem tam po mém dočtení neviděla. To už nikdy neudělám.
A teď k příběhu. Máme tu 16tiletou Cilku. Obyčejnou, ale šťastnou holku ve druháku na gymplu. Má své kamarádky, Anežku, Kláru a Beu, mezi kterými panuje určitá hierarchie. A poprvé se zamiluje, do Alexe. Trochu problémového kluka, ale je k ní upřímný od samého začátku. Něco se pokazí a Cilce se zhroutí celý svět. Nestojí za ní ani její vlastní rodina.
V knize se prolínají 2 časové linky. O rok déle si Cilka přeje jen nový začátek. Straní se lidem, ale postupně si do života pouští Damiana a Roberta. Minulost si ji ale bohužel najde a Cilka se tomu všemu, před čím utekla, bude muset znovu postavit. Zvládne to nebo zareaguje stejně jako před rokem?
Nechci spoilerovat hlavní problém/příběh, ale přiblížím, že se jedná o současnou mládež, internet a sociální sítě, a jaká rizika zde hrozí. Navíc zde máme velmi silný vliv šikany a jak se s ní vypořádat.
Knihu bych tedy doporučila mladším čtenářům, 13 až 16 let? Tam může příběh hodně promlouvat. Pro mě, jako dospělého čtenáře, je zde větší problém s chováním dospělých osob v příběhu. Ano, mohl by se takhle zachovat jeden, dva lidi, ale že všichni??? Opravdu nikdo Cilce nemohl pomoct? Tomu nevěřím. Pak by se nestaly ty události s Matějem
S ohledem na to dávám nižší hodnocení, ale kniha se mi líbila. Jo a ještě jsem měla problém s krátkými kapitolami. Sotva jsem se začetla, byl konec a v některých se vůbec nic nestalo, ty mohly být spojené, aby byla lepší plynulost četby.
Cítit se špatně není slabost.
Je to jako mávnutí motýlími křídly. Nikdy nevíte, v jaké bouři se kvůli němu ocitnete. Je však jen na vás, jak se s ní rozhodnete vypořádat.
Callie se vrací do svého rodného města a po sedmi letech se potkává se svým nevlastním bratrem Keithem, který také může za smrt jejího otce. Callie si toho z nehody moc nepamatuje, protože měla otřes mozku a částečnou ztrátu paměti ohledně nehody, ale řídil Keith a její otec byl mrtvý. Nikdy mu to neodpustila. A neodpustila mu toho mnohem více, protože před sedmi lety do něj byla zamilovaná a on ji beze slova opustil.
Teď ho nenávidí.
Její sestra Holly si ale přeje, aby spolu všichni strávili její poslední prázdniny - sestry Callie a Holly, jejich nevlastní matka Stella a Keith.
Je zajímavé, že Callie Keitha nenávidí, ale přitažlivost zůstala. U Keitha nenávist nikdy nebyla a přitažlivost se objevila nyní.
I když jsem třeba nepochopila, proč jí Keith vypráví, že měl něco s jinými ženami v úseku 2 měsíců, to mi přišlo zbytečné a trochu divné. Také mě pořád rušilo, jak o sobě Callie mluví jako o ženě. Je jí čerstvých 21 let, studuje, spíše na mě působila jako dívka. O Keithovi mluvila jako o chlapákovi, ale bylo mu 23.
Autorka skvěle píše, to jsem zjistila u Strmého pádu, který naprosto miluji a je to pro mě její nejlepší kniha, ale v dalších knihách mi přijde, že jí trochu uniká děj a pořádná zápletka.
Finální odhalení mi zase jako takové odhalení nepřišlo. Také najednou touha Callie být někým úplně jiným.
A například u mě nefungovala chemie mezi hlavními hrdiny. Nebyli mi nesympatičtí, to vůbec, ale nějak mi tam ten jejich vztah negradoval. Kniha je příjemná oddechovka, která se doopravdy dobře čte, ale chybí mi tam nějaká větší hloubka.
Kniha pro mě byla milým překvapením. Vím jistě, že, až bude dceři 14 let, dám jí tuto knihu a řeknu jí, že je to nádherná kniha o první lásce.
Tato kniha je YA a je originální tím, že nás nezničí žádnými velkými dramaty, traumaty, úzkostmi, depresí, alkoholem, sexem, násilím či čímkoliv dalším. Je čistá a nevinná.
Najdeme zde ale otázky vlastní identity, důvěry, místa ve společnosti.
Navíc jsou v knize krásné popisy čínské kultury a Pekingu.
A rozhodně se nebudete ani na chvíli nudit, četlo se samo.
Za knihu děkuji @humbook_blogeri @humbook #humbookblogeri, byla radost ji číst.
Já se na knihu delší dobu připravovala a měla vysoká očekávání, s ohledem na její hodnocení a opěvování po všech sociálních sítích.
Knihu řadím mezi průměr až lehký nadprůměr v romantické literatuře. Četla jsem rozhodně poutavější romantické knihy se zajímavější zápletkou a příběhem a větší chemií mezi hlavními hrdiny.
Zde se mi velmi líbí vědecké prostředí, vtipné první interakce mezi hlavními hrdiny a vlastně tím i začátek celého příběhu a úplně nejvíce Adam, který celý příběh nese na svých bedrech a je doopravdy snovým mužem. Díky němu mohu v hodnocení uvažovat o lehkém nadprůměru.
Olive dělá jednu chybu za druhou a je to s ní doopravdy náročné, ale Adam vždy stojí po jejím boku a v každé situaci jí pomůže.
Také mě během četby točila Anh, ta to ale nakonec celé vysvětlila, proč dělala to, co dělala.
Mám moc ráda Malcolma a Holdena.
"Pověz mi, proč pláčeš, a já to napravím. Postarám se o to." Naprosto miluji.