miker.90 komentáře u knih
Do knížky jsem se začítal pomalu, protože mi některé části na startu přišly lehce přeslazené. Nicméně, o to lepší byl dojezd.
V závěru mě zkrátka mrzelo, že "jsme došli do cíle". Protože svým způsobem, já jsem si onu pouť prošel taky.
Kniha mě skvěle bavila, proto jsem ji četl velmi pomalu a doufal jsem, že to celé jen tak neskončí... Ještě, že je ještě třetí díl. Ale potom...
Pět hvězd. Bez diskuze. Pro milovníky doby Římské se jedná o povinnou četbu, pro ty ostatní o doporučenou.
PS: ,,Kdo vyznává rozum, musí trpět."
Skvělá kniha, ale při tom tak psychicky náročná. Číst o tom, jak probíhal rozklad naší země "v přímém" přenosu prostě bolí...
Kniha plná tragických osudů. Jelikož Bogotu celkem znám, tak si ony postavy dokážu v ulicích města poměrně živě představit.
Jedná se o pěkné, jednoduché čtení. Místy je kniha až "příliš krásná", což v závěru graduje. Nicméně, i tak se jedná o zdařilé, odpočinkové dílo. Byť jsem očekával, že kniha bude o něco "syrovější" a méně románová... Ale což...
(SPOILER) Kniha je vyprávěna netradiční formou, ale nemálo zábavnou.
K dispozici je mnoho informací, jež vedou k zamyšlení. Tou hlavní je pro mě otázka, zda měli Rusové nějaké "morální právo" potopit lodě s civilisty?
Poměrně poutavé vyprávění o bájném admirálovi, který měl svoje mouchy.
Především pasáž před samotnou první plavbou a bádání o "velkém neznámu" mě skutečně velmi bavilo.
Epos. Skvělá sonda do historie, do střetu civilizací, uspořádání tehdejšího světa, ale i tak záhadných a nepochopitelných myslí Japonců. Do jejich světa samurajů, ale i rolníků, vnímání náboženství, hodnot či obchodu s hedvábím... Atd, atd.
Velmi oceňuji také zabrouzdání na pole mořeplavců, jejich etiky, ambic a uvažování. Fascinující.
Rozjezd pozvolný, závěr strhující.
Dobré dílo, které se hodí přečíst vzhledem k nejen dnešní neutěšené situaci v Izraeli a Gaze...
Přijde mi, že autorka se mohutně inspirovala "Divokými labutěmi", které hodnotím jako lepší dílo. Avšak děj přenesla z Číny o kousek vedle.
Kniha je fajn. Žádné složité čtení.
Na knihu jsem měl posvíceno, ale dal jsem ji nejdříve přečíst taťkoj. Posléze se ptám, jak se líbilo? A táta říká: ,,Dobrý, akorát jak v závěru..."
Zkrátka, krásně mi vyspoileroval závěr. I tak se jednalo o výbornou četbu.
První půlka knihy je skvělá a báječná. Druhá už mě bavila o fous méně. Nicméně, i v předchozích dílech platilo, že jakmile se začaly řešit milostné pletky a "vedlejší smyšlenější příběh", tak kniha u mě trochu ztrácí na údernosti.
Myslím, že z takto rozhrané partie šlo prostě vytěžit zajímavější zápletku. Avšak, i tak jsem knihu "vypil na jeden hlt" a pustím se brzo do dalšího dílu.
Druhý díl také nezklamal.
Snad jen vykreslení císaře Claudiuse se mi nepozdávalo.
Relativně jednoduchá četba, která skutečně odsejpá. Srdce milovníků Říma zaplesají. Nechybí akce, pletichy, pestré informace o tehdejší době, ale ani zajímavé rozuzlení...
Perfektní. Nemám moc co dále dodávat!
Snad jen, že bych si dovolil doporučit ještě "třetí část".
Kterou napsal Waltari a nese název "Jeho království". Zatímco v Claudiovi se může člověk dočíst mnohé o příběhu Heroda, tak o Ježíši proběhne pouze pár zmínek. Waltari si naopak na tuto část historie posvítil důkladněji a mně dávalo náramnou logiku sáhnout po této knize jako "po třetí části" a dozvědět se zase další postřehy o době, kdy se psala historie ze zase jiné perspektivy.
Knihu jsem si vybral jako "navazující dílo" na sérií "Já Claudius", kde se již psalo o nějaké podivné sektě a jakémsi filozofovi, co pobláznil lidi a říká si Ježíš, či jak.
No a po dočtení knihy "Jeho království" jsem si potvrdil, že se jednalo o dobrý nápad.
Začátek mě bolel a reálně jsem uvažoval, že knihu odložím. Fakt jsem si připadal jako Alenka v říši divů z množství postav, které se v každém "odstavci" protočily.
Naštěstí, tuto chybu jsem neučinil a díky tomu si užil solidní rockec!
Oddechovka, sázka na jistotu.
Silný hrdina, co vše zdárně vyřeší. Normálně bych nebyl z onoho scénáře nadšen, ale panu Niedlovi to rád odpustím. Jeho popisy fungování tehdejší doby jsou fámozní. Jak už bývá zvykem u knih tohoto autora, nenapíše snad ani jednu zbytečnou větu navíc :D
PS: taky jsem si říkal, Jenčov, ten hrad jsem někde zaznamenal a při pohledu do mapy jsem si uvědomil, že jsem onu dnes již zříceninu umístěnou v krásné přírodě i navštívil. Takže se mi s drobným zpoždění i ona scenérie pěkně vybavila, což ještě umocnilo fajn dojem z knihy