mirek93 mirek93 komentáře u knih

Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Nápad knihy se mi moc líbil. V knize byl obrovský masakr, při kterém vypadá zápletka z Draculy jako pohádka.
Asi první třetina knihy je pozvolné seznámeni s postavami v knize. Bylo jich poměrně hodně, takže už se mi pak i trochu pletly. Konec byl na druhou stranu celkem rychlý. Ono se dost těžko představuje, jak to rozumně zakončit, když si uděláte tak silného padoucha.
Určitě poměrně dobrá kniha, kterou mohu doporučit.

27.11.2023 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Kniha je o jednom starším muži Ove, který je nepříjemný na všechny ve svém okolí. A o jeho nečekaném a nepravděpodobném spřátelením se s nově přistěhovanou rodinou do sousedství, které mi přišlo težko uvěřitelné.
Celý příběh je strukturován řekneme do dvou časových linií. První je současnost a druhá je minulost, ve které autor libovolně přeskakuje tak, aby vysvětloval Oveho chování a jeho životní příběh a tím čtenáři ospravedlnil Oveho chování.
Oveho postava mi byla i přesto nesympatická. Nejsympatičtější mi byla postava Parvanah. Ostatní postavy jsou poměrně nezajímavé.
Řekl bych, že žádná hlavní zápletka v knize není. Je to jen takový příběh bez žádného cíle.
Kniha se odehrává v moderním Švédsku, takže nemohou chybět migranti z blízkého východu ani zástupci LGBT komunity. A hlavně je pozoruhodná vstřícnost člověka k těmto lidem, který jinak všemi kolem sebe opovrhuje.
Kniha je nicméně napsána čtivě. Akorát mi chyběla nějaká hlubší myšlenka nebo nějaká hlavní zápletka. Dále je kniha plná nejrůznějších klišé a stereotypů, ale pouze v korektní míře. Dle mého skromného názoru je kniha hodně přeceněna. Měl jsem nutkání několikrát knihu odložit, protože po 200 stránkách jsem nevěděl na co vlastně čekám.

02.08.2023 1 z 5

Zhroucený čas Zhroucený čas Blake Crouch

Kniha je napsána poměrně čtivě. Má podle mě originální nápad na cestování v čase, který vypadá, že má smysl, pokud tedy věříte, že čas neexistuje.

Příběh knihy má i filozofický přesah a v podstatě odpovídá na otázku: co by se dělo v případě objevení stroje času. A jak by s nim různí lidé naložili. Je zde i příjemná a nenucená lovestory napříč časy.

Knihu bych rozhodně doporučil a dovedl bych si představit i její filmové zpracování.

18.04.2023 4 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Kniha je poměrně čtivě napsána. Má 345 stran celkem velkých písmen, takže není příliš dlouhá.
Hlavní postava je poměrně naivní a trpící těžkou paranoiou. Jako osoba mi přišla místy nesympatická a nebyl jsem se schopen ztotožnit s jejími myšlenkovými pochody nebo zdůvodňováním či podivným rozhodováním.
Asi v poslední třetině kniha nabrala celkem tempo a vtáhla mě do děje.
Nakonec si myslím, že kniha není špatná a dokázala mě na konci celkem překvapit. Takže bych ji i doporučil.

19.07.2022 2 z 5

Konec dětství Konec dětství Arthur Charles Clarke

Nápad knihy byl rozhodně zajímavý a věřím tomu, že na svou dobu revoluční. Vidím, že byl mnohokrát přepoužit i u filmů a dalších knih, ovšem s mírnými úpravami.
Děj je většinu knihy plný tajemství, které se postupně odkrývají. Rozhodně si dovedu představit i větší rozvedení příběhu v určitých pasážích. Děj je totiž poměrně krátký. Trochu mě závěr knihy zklamal, nepřipadá mi to jako něco zrovna možného, ale kdo ví?
Kniha je už poměrně stará, takže některé autorovy názory a přesvědčeni se ukazuji jako dost mimo, ale i tak je to spíše úsměvné a je to takový pohled do mysli člověka z po válečné doby. Navíc bych řekl, že celkem pokrokářského.
Kniha se mi líbila a určitě bych ji i doporučil.

10.09.2023 4 z 5

Ústav Ústav Stephen King

Nápad knihy se mi velmi líbil. Přišlo mi to zajímavé a děsivé zároveň.
Děj mi přišel nicméně trochu přehnaný a dost těžko uvěřitelný. Například to jak byl supertajný ustav zabezpečen. Místy mi to přišlo zbytečně zdlouhavé, i když chápu, že je to napsané stylem Kinga, akorát tady mi to nějak celkové nesedlo a některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé.
Překlad je prostě strašný, připadá mi to jak strojově překládané. Navíc netuším proč každý člověk ze všech oblasti spojených států mluví pražským dialektem.
Mám z této knihy smíšené pocity. Chtěl bych, aby se mi líbila, ale až tak moc mě to neoslovilo. A navíc ten překlad

25.06.2023 3 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Skvěle napsána kniha. Je o mladíkovi co žije na jedné stanici metra a je to v podstatě jeho cely svět a nikdo mu kvůli jeho bezpečí nedovolí opustit svou domovskou stanici a z nějakého důvodu, který nechci zde říkat, musí projít celé metro. Potká se se spoustou lidi, každý člověk má svůj příběh a své názory a legendy o metru, které hlavnímu hrdinovi předává a ten se snaží z nich si vytvořit obrazu o pro něj tajemnému světu metra a světa na povrchu.

Metro se skládá ze spousty stanic, z nichž je každá naprosto jiná - jiný režim, úroveň žití, apod. Na cestě zažije spoustu dobrodružství i nebezpečí, o kterých se mu předtím ani nezdálo.

Zdálo se mi přehnané do jaké úrovně živočichové po radiaci zmutovali. Dle nějakých věci co jsem o tom četl, je to asi nemožné. Kde furt lidi berou všechno vybavení - kulky apod i po tak dlouhé době v metru. Vím co se píše v knize, ale k tak se mi to proste jeví nepravděpodobné. Nebo mi přijde divné kolik různých speciálních a rozdílných režimů by se v relativně malém Metru vytvořilo, ale chápu, že autor chtěl zde právě aplikovat nějaké své filozofické úvahy.

Rozhodně, ale knihu doporučuji. Má skvělý příběh i filozofický přesah. I když jsou pokračování celkem špatně hodnocené, uvažuji, že si přečtu i je.

30.05.2023 5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

O Životicích jsem nikdy předtím neslyšel. Rozhodně je skvělé, že si paní autorka dala takovou práci s rešerží k této knize a seznámila širokou veřejnost s těmito hrůznými událostmi.

Nicméně, si myslím, že by možná bylo lepší uchopit tohle téma jako román než jako literaturu faktu protkanou malými povídkami či příběhy, kde se každou chvíli věnuje někomu jinému a díky velkém množství jmen, se některé ty jména pak pletou.

Kniha je na druhou stranu velmi krátká navíc s desítkami stran obrázku. Dá se přečíst knihu v klidu za jeden den. Bohužel mě kniha formou kdoví jak nenadchnula.

07.02.2023 2 z 5

Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Skvělá kniha o upírech. Je dobře napsána, děj je dobrý a přichází několik zvratů během cele knihy a největší na konci.
Je sice dlouhá, ale bavila mě celou dobu.
Rozhodně doporučuji a těším se na další díl.

23.12.2022 5 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Trochu mě překvapuje poměrně nízké hodnocení knihy, vzhledem němu jsem uvažoval, že si ani knihu nepořídím a teď vím, že bych udělal chybu.
Kniha je napsána pěkné, děj odsypá a není příliš dlouhý. Ke konci knihy je překvapeni a rozuzlení celého příběhu.
Kniha nebyla kdovíjak děsivá, ale i přesto se mi celkem líbila. Bylo to takové oddechové čtení.

29.11.2022 3 z 5

Děti Duny Děti Duny Frank Herbert

Výborná kniha. Řekl bych, že se jedna o stejně mistrovský román jako je první díl. Příběh i dialogy jsou skvělé. Doporučuji.

11.04.2022 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Nejprve bych chtěl říct, že kniha není špatná, ale není tak dobře napsána jako první díl, který považuji za mistrovské dílo.
Příběh je převážně o politice a intrikách kolem imperátorského dvora. Co se v této knize stane je velmi důležité pro další díly - aspoň tomu věřím.
Kniha má nějaké pasáže zbytečně nafouklé a četla se mi hůř než první díl, i když je o hodně kratší. Některé části jsou poměrně hodně složitě napsané a těžké k porozumění svou formulací. Závěrem to rozhodně doporučuji těm, co budou chtít číst další díl.

11.03.2022 4 z 5

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Neměl jsem od této knihy vůbec žádné velké očekávání. Nedá se brát jinak než oddechovka, nad kterou není nutné příliš mnoho přemýšlet.
Ve své podstatě se jedná o přisprostlý příběh o lovci démonů, který dále nebudu spoilovat.
Ve finále bych řekl, že to bylo celkem v pohodě. Ale nemůže to člověk nějak srovnávat s nějakými velkými literárními díly.

26.06.2024 3 z 5

Dům na tekutých píscích Dům na tekutých píscích Carlton Mellick III

Opravdu velmi překvapivě dobrá kniha. Nečekal jsem, že mě tak nadchne.
Příběh je originální a nepředvídatelný.
Rozhodně doporučuji.

01.07.2023 5 z 5

Ultimátum Ultimátum T. J. Newman

Když jsem si o knize četl, přišla mi poměrně zajímavá - jinak bych si ji ani nekupoval. Jenomže při čtení mi příběh začal připadat poměrně plytký. Příběh má úroveň asi jako tuctový americký film o únosu. Mám dost pocit, že kniha je napsána jako námět na film bez nějaké větší literární hloubky či zajímavého stylu psaní. Jsou zde klišé a diverzita v zastoupeni postav stejně jako v dnešních amerických filmech - takže s případným filmováním rozhodně nebude problém.

Na konci všechny unesené postavy nepochopitelně dostanou stockholmský syndrom a začnou hledat chybu v sobě aneb dokonalá ukázka myšlení dnešních Američanů.

Knihu bych nedoporučil. Od paní spisovatelky bych si již žádnou knihu nekoupil.

30.03.2023 1 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Tato knížka je dle mého skromného názoru napsána čtivě a pěkně, ale na druhou stranu poměrně stručně, když porovnám s filmovým zpracováním. Spousta věci je zde pouze naznačena a jen pár stránkami popsána. Na druhou stranu, je zde lépe vystihnuté myšlení hobitů, což se mi oproti filmu více líbilo. Jinak v knize je z drtivé většiny vše co je ve filmech.
Když pominu porovnávání s filmovým zpracováním, jedna se o poměrně pěknou knihu, kterou bych spíše doporučil mladším čtenářům. Některé pasáže mi vysloveně přišli psané jako pro děti.
Bohužel musím i konstatovat, že se mi líbil více film než knižní zpracování asi poprvé v životě.

10.01.2023 3 z 5

V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Hlavní postavy - Belle - mi bylo ze začátku líto, když zažívala strasti ve své domovině a držel jsem ji palce. Bavil mě také popis života v Chicagu v předminulém století.
Později se z ní stal vraždící maniak, se kterým jsem se už ztotožnit naštěstí nedokázal. Poprvé co jsem nějakému padouchovi, který byl hlavní hrdina, přál ať ho konečně dopadnou.
Na konci velké a dost smutné překvapení.
Kniha se celkem dobře četla. Inspiruje se skutečnými událostmi, i když je dost upravuje.
Po dočtení se člověk musí zamyslet čeho všeho jsou lidé schopni.

25.11.2022 5 z 5

Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž Ray Bradbury (p)

Kniha byla celkem čtivě napsaná a je rozdělena do poměrně krátkých povídek.
Některé povídky se mi vůbec nelíbily a zase na druhou stranu některé byly dobré.
Většina povídek jsou žánru sci-fi. Vzhledem k tomu, že už jsou povídky poměrně staré, tak mi spousta věci přišla usměvných, ale zase na druhou stranu jsou tu i výjimky, u kterých jsem žasnul - například Savana.
Některé povídky obsahuji i nějaké filozofické myšlenky.
Nejlepší povídky za mě: Savana, Dlouhý déšť, Míchačka na beton, Město, Marionety, Nultá hodina.
Celkem dobře čtení, které se dá dále doporučit.

31.10.2022 3 z 5

Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny Frank Herbert

Příliš moc se v knize ani nestane. Většina knihy jsou rozhovory s Božským imperatorem, které jsou místy tak podivné, že ani nevíte, co tím chce vlastně říct. Což mu říkají i postavy z knihy, takže si z nich někdy moc neodnesete.
Děj samotný je velmi krátký. Přesto se zde stanou další důležité věci pro pokračování příběhu Duny.
Kniha mi přijde, že je kvalitně napsána, ale prostě jsem nějak čekal mnohem více, když věku v potaz skvělé předchozí díly. Ale rozhodně to není špatná kniha.

25.06.2022 3 z 5

Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Druhy díl mi dějově přišel ucelenější už jenom tím, že se jedná dva delší příběhy a ne o spoustu krátkých povídek.
Kniha je psaná s velkým důrazem na děj, tedy bez dlouhého popisováni. Což jí někdy velmi prospívá, na druhé straně by zde mohlo byt více popisu k lepšímu vtáhnutí do děje v některých pasážích.
Když jsem knihu četl, nechápal jsem spoustu nelogických věci a rozhodnutí, které se v ni děly především v druhé části. Jenže na konci se vše dalo dohromady a kniha začala dávat naprostý smysl.
Knihu bych nakonec doporučil a jsem zvědavý na další díl.

03.06.2022 4 z 5