MissBlack
![Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424/veronika-se-rozhodla-zemrit-xX9-424.jpg?v=1586508956)
Po velmi dlouhé době kniha, kterou jsem nedokázala dočíst. "U řeky Piedra..." byla fajn a Veronika měla na databázi tak velké hodnocení, proto jsem se tolik těšila, ale bohužel. Nedočetla jsem, skončila jsem ani ne před půlkou knihy. Proto také nebudu hodnotit.
Třeba se k ní časem vrátím.
![Absence hrdiny Absence hrdiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205737/bukowski-absence-hrdiny-BvK-205737.jpg?v=1415434711)
Ach jo.
Tolik jsem se na knihu těšila a poprvé byla tak nějak zklamaná, pokud jde o Buka. Asi mi neseděly ty eseje, bylo jich tam až příliš a bohužel mnohé pro mne osobně nebyly záživné. Povídky byly super, tam jsem byla podstatně spokojenější, ale pořád to hodnotím jako prozatím nejslabší mnou přečtenou knihu od Buka. Většina knih se odehrávala v tom stylu, že většina v nich byla výborná a jen pár povídek/esejů bylo slabších. Tady je to bohužel naopak, jen pár povídek/esejů bylo skutečně výborných. Nicméně za mě: Kristus s grilovací omáčkou, svoboda, emancipace, kecy v kleci, dům hrůzy a příběh sexuálního násilníka.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Procitnutí slečny Primové Procitnutí slečny Primové](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207310/procitnuti-slecny-primove-bId-207310.jpg?v=1656066465)
No... Dala bych i pět, ale to bych musela mít ty chybějící 2 strany na konci :D
Začátek byl takový volnější, nicméně potom to začalo být zajímavé a nemohla jsem knihu pustit z rukou, také asi i proto, že jsem doufala, že se časem dozvíme jméno muže z křesla.
Velmi mě bavilo to diskutování slečny Primové a muže z křesla, děti byly kouzelné - debata o panu Darcym, později i s mužem z křesla, byla skvělá! -, ženy z městečka úžasné, Horacio taktéž. Oceňuji ten vývoj postavy slečny Primové, koneckonců o tom kniha je, že, a také jsem si vypsala pár zajímavých myšlenek a názorů, které podle mě měly něco do sebe.
Městečko na mne působilo opravdu úžasně harmonicky, asi by to bylo místo, kde bych dokázala žít a myslím si, že i ráda.
Taky musím ale přiznat, že v některých věcech, pokud jde o umění, literaturu a filozofii, jsem se ztrácela. Nevím, jestli člověk, který to nezná, z toho může mít tak plný prožitek jako člověk, který ano, který ví, "o čem je řeč". Nic to však nemění na tom, že i tak se mi kniha líbila.
A mimochodem, nedovedla jsem si San Ireneo představit v dnešním, aktuálním světě, v mé představě to bylo místo mnoho, mnoho let staré a tu představu jsem získala hned na začátku. Proto mě vždycky zarazilo, když jsem si přečetla věty, kde se kupříkladu vyskytovalo auto :D
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Benedict Cumberbatch Benedict Cumberbatch](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226819/benedict-cumberbatch-pWZ-226819.jpg?v=1563352085)
No jo, Benedict...
Ke knize jsem se dostala v podstatě náhodou, ani jsem netušila, že vyšla, dokud mi na ni kamarádka neposlala odkaz.
Líbilo se mi na ní, jak krásně autor dokázal knihu v podstatě faktickou napsat hezky čtivě, prolnout fakta. Utíkalo mi to, stránky jsem otáčela a najednou byl konec. Asi čtvrtinu knihy (na konci) tvoří rekapitulace Benedictových úspěchů, takže ani samotný text není tak dlouhý, jak by se mohlo zdát a vskutku rychle uteče. Čtenáři kniha také pomůže uvědomit si, že Benedict není jen Sherlock a že než se v této roli objevil, odvedl už kus práce :)
Kniha mě jen víc utvrdila v tom, co jsem si o tomto herci už myslela a po přečtení je mi ještě sympatičtější (pokud to ještě jde). Fanouškům rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168907/hvezdy-nam-nepraly-OhQ-168907.jpg?v=1418589175)
Kniha ani nenadchla, ani neurazila. Pravda je, že jsem měla asi také příliš vysoké očekávání, čekala jsem něco silně útočícího na emoce, byť s pokusem napsat to "lehčeji". Vskutku, ony ty některé dialogy byly zábavné, bylo to psáno "bez lítosti", ale rozhodně to nijak neútočilo na mé emoce. Přečetla jsem si to, ale emoční zážitek to pro mne nebyl, nedojalo mě to, přestože existují knihy, které mne dojaly až k slzám a smrt nemusela být tématem po celý čas knihy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![U řeky Piedra jsem usedla a plakala U řeky Piedra jsem usedla a plakala](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423/u-reky-piedra-jsem-usedla-a-plakala-hYU-423.jpg?v=1586512481)
Pravda je, že ani nevím, jaký mám z knihy pocit, nějaký konkrétní. Rozhodně rozpolcenost a dál? Na jednu stranu se mi to líbilo, právě kvůli těm myšlenkám (pro příběh jsem to nečetla, nějaká dramata jsem nečekala), ale na druhou stranu mi místy už vadilo to neustálé "bohování". Silně rozlišuji slova náboženství a víra a tady na mne toho náboženství bylo opravdu až moc, snad proto, že žádné nevyznávám.
Ale i přesto se mi to v podstatě líbilo. No... ani nevím, jak se správně vyjádřit.
Ještě chci zkusit Veroniku a možná sáhnu i po Alchymistovi.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kafe v pět Kafe v pět](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220747/kafe-v-pet-EW8-220747.jpg?v=1413573592)
Musím říct, že jsem byla moc příjemně překvapená, hlavně tedy povídkami mladých autorů, které mívaly originální nápady, alespoň mně to tak přišlo.
Je to kniha vskutku k jedné odpolední kávě, ale zato dostane určitě zajímavou příchuť. Pro milovníky kávy takřka povinnost přečíst, káva se tu skloňuje ve všech pádech :)
Opravdu pěkné čtení, a pro mne natolik, že ráda autory i nakladatele finančně podpořím a knihu si v brzké době koupím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podzimní příběh Podzimní příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71401/podzimni-pribeh-71401.jpg?v=1300649471)
Nádherný, opravdu nádherný příběh, o tom námětu ani nemluvě.
Miluji podzim, takže mě přečtení lákalo docela dost a byla jsem skutečně ráda, že je v knize přírodě věnováno dost.
Pokud jde o děj, byla jsem opravdu nadšená. Skoro polovina knihy se odehrává jen o halloweenské noci a mělo to úžasnou atmosféru. A ten konec? Fantazie! Byla jsem celá nedočkavá, jak se všechno vysvětlí a tak a nebyla jsem ani trošku zklamaná, naopak. Skloubení reality a pohádky bylo úchvatné. Opravdu magické a mnohem krásnější, než jak jsou teď všude ti upíři, vlkodlaci a kdoví co v našem světě.
Rozhodně doporučuji a souhlasím s komentářem níž, předčilo to i mé očekávání.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ona je ten tragický typ Ona je ten tragický typ](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51119/ona-je-ten-tragicky--51119.jpg?v=1353511338)
Výborná věc. Naprosto. Líbila se mi jak grafická úprava básní, tak (samozřejmě) obsah. Bylo to... a já vlastně ani nevím, nechce se mi to nějak škatulkovat. Zkrátka ač nejsem fanouškem poezie, tohle jsem přečetla velice rychle, nepustilo mě to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Závoj smutku Závoj smutku](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210623/doctor-who-zavoj-smutku-vex-210623.jpg?v=1405370494)
Prostě Doktor. Co víc dodat? :D
Ne, vážně. Těžko to nějak objektivně soudit, když je člověk velkým fanouškem seriálu. Já byla spokojená, dostala jsem to, co jsem očekávala, mile mě překvapili zajímaví záporáci. Pravda je, že jazyk je jednodušší, nějaké jazykové hrátky ať nikdo nečeká, ale taková ta kniha ani nechce být, takže je hloupost jí to vytýkat. Jak už je pode mnou, čte se to samo, velmi rychle to plyne. Otáčíte jednu stránku za druhou a najednou zjistíte, že půlka je za vámi.
Jota je vytáhla: líbí se mi obal (a parádní vůně!), dále i to, že vazba je pevná a fakt, že o pomoc s překladem požádali i české whovians dokazuje, že tu opravdu byla velká snaha ze strany nakladatelství, což velmi oceňuji.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Z archívu Sherlocka Holmese Z archívu Sherlocka Holmese](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211830/z-archivu-sherlocka-holmese-211830.jpg?v=1405371998)
Dala bych i pět, ale je fakt, že některým povídkám něco chybělo, přestože žádná mi nebyla vyloženě protivná a líbily se mi. Ale mám pár, které mě nadchly, které mě dokázaly udržet v napětí po celou dobu a obvykle jsou to ty, u nichž bych takové rozuzlení ani v nejmenší nečekala, a tak překvapivé vyřešení dojem ještě umocnilo. Líbil se mi Upír ze Sussexu, potom Voják bílý jako stěna, Záhada na Thorském mostě, Barvíř na penzi a Šplhající muž. I Lví hříva se mi líbila, konec jsem nečekala a postava Iana Murdocha čtenáře hezky dráždí, i když jsem očekávala, že to nebude on. Účel ale splnila :D
Jsem zvědavá na Poslední poklonu Sherlocka Holmese. Zatím si knihy půjčuji, ale pořád čekám na nějakou, která bude víceméně bez slabších míst, abych si taky s Sherlockem mohla nějakou tu knihu koupit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Seznam skandálních snů Seznam skandálních snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116962/seznam-skandalnich-snu-v4T-116962.jpg?v=1632159655)
V rámci tohoto žánru je to... prostě výtečné, proto dávám pět hvězd. Už dlouho jsem se tolikrát u knihy nezasmála, musím říct, že jednou jsem dokonce až slzela smíchy. Dialogy byly jadrné, sarkastické poznámky trefné, svižně to plynulo. Líbilo se mi, že plnění snů na seznamu bylo obvykle protkáno se setkáním s Ralstonem a nabytí nějaké té "skandální" zkušenosti (všichni víme :D). Jejich vztah mě bavil, Ralston byl samozřejmě správný hrdina historické romance a rovněž se mi líbily ty Calliiny osobnostní protiklady a vývoj obou postav.
Co mě mrzelo, tak to, že tak málo prostoru měl Nicholas, Gabrielovo dvojče. Toho jsem si oblíbila o trochu víc, jeho rozhovory s bratrem či Callie, a ten jeho nadhled, no bavila jsem se dobře :D Všimla jsem si, že i jeho příběh už je napsán, tak uvidíme... Samozřejmě mě zajímá i Juliana, neboť už v tomto díle byly určité náznaky zápletky jejího příběhu.
Jsem spokojená, čekala jsem méně, než jsem dostala a už vůbec by mě nenapadlo, že se tolikrát opravdu od srdce zasměji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věc Makropulos Věc Makropulos](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183299/vec-makropulos-183299.jpg?v=1385722931)
První dvě dějství jsou taková "nevinná", ale ze závěru knihy, kdy postavy přemýšlí o věčném životě, si chtě nechtě každý něco odnese. Právě tato část mě z celé hry pohltila nejvíc. Výborná věc, tato hra.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212759/dcera-kosti-a-dymu-212759.jpg?v=1405751753)
Dala bych tak 4,5, hvězdičky, kdyby to bylo možné.
Faktem je, že kniha začne být "zajímavá" až tak v půlce. Ze začátku je to prostě jen takové příjemné počteníčko o holce, která studuje v Praze a po celém světě shání zuby pro chiméru. Moc jsem nečekala, to se přiznám, ale promyšlenost příběhu v tomto prvním díle, mě dostala. Jak jsem napsala, od poloviny už je to takříkajíc něco. Strhne vás to právě někde tam a jste celí nedočkaví, co/kdo Karou je, co se to vlastně stalo, co provedl seraf, kdo zradil, je to mnoho. Potom se to čte opravdu s neodkladným pocitem. Také jsou v knize až nečekaně hluboké myšlenky, o naději, o bolesti, o lásce, umně propletené s příběhem. Klobouk dolů.
Abyste si názor o mém hodnocení utvořili sami, chci říct, že je to má první kniha, v níž figurují andělé i chiméry. Pravdou je, že námět dobro vs. zlo (a teď, kdo je v knize čím? plus za to, že ani jedna strana není čistě černá a čistě bílá), odvěká válka, láska k nepříteli, zrada ze závisti, tajemství o původu hrdiny, to prostě není nic nového. Protože ale zkušenosti s tématikou andělů a chimér nemám, líbil se mi ten - pro mne nový - svět, i to, jak ona témata autorka uchopila, žádní ďáblové á lá čerti apod. V jejím podání mi to zkrátka sedlo. Faktem je, že jejich svět měl dost společného s našim (nebo spíš naopak podle knihy), že dál už ve vymýšlení autorka nešla, což je podle mě i škoda, já bych to uvítala, ale kdoví, možná to v druhém díle bude jinak.
Jinak vyzvednout chci i překlad a krásnou hru s jazykem, metafory, něžné popisy pocitů, všechno se mi to líbilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Psí poslání Psí poslání](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170581/psi-poslani-170581.jpg?v=1384934197)
Ačkoli jsem měla rozečtených 7 knih, tahle byla první, kterou jsem z nich dočetla celou. Jak už je tu napsáno, četla se sama. Dokázala mne vtáhnout. Byla humorná a plná štěstí, byla ale i smutná a dojemná. Měla krásný konec a za to děkuji, protože to bylo jen dokonalým završením celého příběhu.
Psí pe(r)spektiva byla opravdu výborná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pes baskervillský Pes baskervillský](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/3471/pes-baskervillsky-OE8-3471.jpg?v=1476216611)
Mé první setkání s knižním Sherlockem Holmesem. Na knihy A. C. Doyla jsem se chystala, pravda, už dlouho a když v nakladatelství Omega vyšly tři knihy s pěknými obálkami, neodolala jsem a řekla si, že už je čas.
Pes Baskervillský se mi moc líbil, ta legenda, Holmes jako neznámý muž, prostě bomba. A jakožto milovník přechodníků jsem si čtení opravdu užívala.
Těším se na další dva díly.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čaj o páté Čaj o páté](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124546/caj-o-pate-124546.jpg?v=1338129553)
Kniha se mi moc líbila, byla čtivá, takže to i rychle uběhlo. Informace o historii, zvycích i o hovorové češtině byly dobře vyvážené, jediné mínus, ale to můj osobní problém, byla osoba, ve které to bylo napsáno, jakoby k čtenáři, ale obsahově výborná.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Potrhaná křídla Potrhaná křídla](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185200/potrhana-kridla-185200.jpg?v=1387437398)
Naprosto výtečná kniha.
Uff, je to jen chvilka po přečtení a pořád jsem tak plná dojmů. Pro mě to byla jedna z těch knih, které si čtenáře omotají kolem prstu. Ráno u čištění zubů nepřemýšlíte o snídani, ale o tom, proč je Josiina matka taková, že vám ten Patrick s Jamesem nesedí a tak. Nechci tady moc prozrazovat, protože tohle stojí za to si přečíst. Tak trochu se to stane vaším vlastním příběhem a zkrátka to všechno prožíváte s postavami.
S čímž souvisí, jak už je tu zmíněno, propracovanost postav. Musím říct, že v poslední době si málokdy vyloženě někoho oblíbím, ale tady to nešlo jinak. Josie byla samozřejmě perfektní, taková ostřílená holka, co věděla, jak to chodí, její charakter dobře kontrastující s prostředím, Cokie takové světlo, které nosilo víru, Dora se Sweety úžasné, Jesse roztomilý, Charlotte sympatická a úctyhodná za svůj přístup k Jo, oblíbila jsem si je všechny. Nicméně Willie jsem si naprosto zamilovala. Celá její postava, charakter, prostě ona celá byla naprosto úžasná, osvěžující větřík mezi typy postav, taková dobrá kmotřička v černé a s brokovnicemi. Dokonalá.
Jsem moc ráda, že jsem si Potrhaná křídla mohla přečíst a doufám, že se v knihovně brzy objeví i autorčina první kniha, tu jsem měla vyhlédnutou ještě dřív:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na první pohled Na první pohled](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191817/na-prvni-pohled-OmP-191817.jpg?v=1400760329)
Líbilo se mi to. Dokonce až tak nějak nečekaně moc a četlo se to rychle. Oceňuji krátké kapitoly, člověka to neutahalo. Co mi vadilo, tak závorky s autorovým vysvětlováním všeho možného. Bez oněch závorek by byl text tak krásně plynulý, laskající, nicméně "autorovy závorky" působily násilně, člověka mnohdy vytrhly z toho proudu, té plynulosti. Myslím si, že nebyly třeba, vysvětlovat, co se skrývá pod nějakým menu v restauraci, to nepovažuji za zas tak důležité, o to víc v knize, jejíž příběhy se nesou ve zcela jiném než gurmánském duchu.
Avšak oceňuji příběhy obou hrdinů, i příběh jejich krátkého soužití. Bylo to smutné, ano a bohužel. Možná moc smutné na prázdninovou četbu, ale jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, mnohé myšlenky mne zaujaly, inspirovaly, donutily přemýšlet a nakonec, mnohdy jsem se setkala s krásnou hrou se slovy. I překlad chválím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rok v Bullerbynu Rok v Bullerbynu](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198140/rok-v-bullerbynu-IU0-198140.jpg?v=1597481539)
Tak jsem si zase jednou spravila chuť. Po Zajatci Londýna, který byl obrovským zklamáním, jsem si řekla, že bych od toho neměla očekávat tolik, abych se zase nezklamala. Jenže Norsko a Švédsko u mě vedou ještě o trošku víc, než Anglie a já se nemohla ubránit obrovskému těšení.
Po první kapitole naštěstí byly mé obavy bryskně zahnány výborným textem. Přesně takhle si to představuji - zajímavosti a informace o zemi, do které se autor dostal, nikoliv velebení země, ze které odešel. Považuji tu knížku za skvost, ve srovnání se Zajatcem Londýna vítězí na plné čáře, pobavila jsem se dobře, místy výborně, autor se nesnaží být vtipný za každou cenu, ale když už, většinou to stojí za to. Spoustu nového jsem se dozvěděla, nejen o Švédsku, ale něco málo i o Norsku a jejich vztahu se Švédskem, o Dánsku a jejich politice vůči cizincům nebo třeba vtip o Švédovi a Finovi pobavil. Jako milovnice Vikingů jsem si doslova chrochtala blahem při autorově návštěvě Birky a následně muzea Vikingů, taky mě vždycky zajímalo, kde se jim ty rohy na přilbách tak zničehonic vzaly!
To všechno podáno velice příjemným způsobem, takže jsem si nepřipadala přehlcená informacemi jako v nějakém průvodcích či učebnici a zároveň autor ani nenudil popisováním denní rutiny. Kniha zkrátka vzorová.
Rozhodně píšu na seznam knih, které si chci koupit.