MissBlack
![Rok v Bullerbynu Rok v Bullerbynu](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198140/rok-v-bullerbynu-IU0-198140.jpg?v=1597481539)
Tak jsem si zase jednou spravila chuť. Po Zajatci Londýna, který byl obrovským zklamáním, jsem si řekla, že bych od toho neměla očekávat tolik, abych se zase nezklamala. Jenže Norsko a Švédsko u mě vedou ještě o trošku víc, než Anglie a já se nemohla ubránit obrovskému těšení.
Po první kapitole naštěstí byly mé obavy bryskně zahnány výborným textem. Přesně takhle si to představuji - zajímavosti a informace o zemi, do které se autor dostal, nikoliv velebení země, ze které odešel. Považuji tu knížku za skvost, ve srovnání se Zajatcem Londýna vítězí na plné čáře, pobavila jsem se dobře, místy výborně, autor se nesnaží být vtipný za každou cenu, ale když už, většinou to stojí za to. Spoustu nového jsem se dozvěděla, nejen o Švédsku, ale něco málo i o Norsku a jejich vztahu se Švédskem, o Dánsku a jejich politice vůči cizincům nebo třeba vtip o Švédovi a Finovi pobavil. Jako milovnice Vikingů jsem si doslova chrochtala blahem při autorově návštěvě Birky a následně muzea Vikingů, taky mě vždycky zajímalo, kde se jim ty rohy na přilbách tak zničehonic vzaly!
To všechno podáno velice příjemným způsobem, takže jsem si nepřipadala přehlcená informacemi jako v nějakém průvodcích či učebnici a zároveň autor ani nenudil popisováním denní rutiny. Kniha zkrátka vzorová.
Rozhodně píšu na seznam knih, které si chci koupit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nic nekončí, nic neumírá Nic nekončí, nic neumírá](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193831/nic-nekonci-nic-neumira-LXr-193831.jpg?v=1615406473)
Moc krásná knížka, když jsem si ji půjčovala, úplně jsem netušila, do čeho jdu, ale líbila se mi, bylo to příjemné první bližší seznámení s buddhistickými myšlenkami.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krásná, bohatá, štíhlá Krásná, bohatá, štíhlá](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140011/krasna-bohata-stihla-140011.jpg?v=1352918926)
Líbilo se mi to. Kniha byla lehká, byť předvídatelná. Četla se dobře a příběhy tří hlavních hrdinek v sobě nesly pravdu - i když dosáhneme toho, o čem si myslíme, že nás udělá šťastnými, nemusí to tak nutně i být.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nabíječ Nabíječ](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190345/nabijec-C7A-190345.png?v=1667492513)
No, ano, nalákalo mě tvrzení na obálce, že získala 2. místo v kategorii nejvtipnější kniha roku 2013. A pak mě nalákala i celkem vtipná anotace tady na databázi (i když to Óčko mě mátlo, v životě bych to tak nenazvala).
Kniha se mi moc líbila, i přestože bych někdy Caroline něčím praštila, její chování mi úplně nesedlo. Avšak odpouštím jí, jelikož dělá skořicové šneky:D Ne, teď vážně. Pobavila jsem se královsky, nasmála jsem se dost a protože se směji ráda, leccos odpustím. U takových knih přeci nikdo nečeká, že skončí špatně a nečeká ani sofistikovaný děj - od toho ty knížky nejsou, nač to tedy hodnotit. Já budu hodnotit to, jak jsem se zasmála. A až do cesty hrdinů do Španělska jsem párkrát až utírala slzičky smíchu. Ve Španělsku se to pokazilo, byla už to taková čistá romantická romantika, člověk to rychle přelouskal v touze, že se to "vrátí do starých kolejí". Po Španělsku přišlo ještě pár vtipných momentů, ale už to nebylo úplně ono. Poslední stránky o sexu snad nemusely být až v takové míře, přišlo mi to přehnané, místy otravné a "za každou cenu" nechat hrdiny si to ještě jednou rozdat na kuchyňském ostrůvku. Souhlasím s komentáři od Sysla a Patamaty, ke konci to tak nějak ztratilo kouzlo.
Každopádně většina knihy mě bavila dokonale, tak nad koncem přivřu obě oči.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Má životní cesta za duší Má životní cesta za duší](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203425/ma-zivotni-cesta-za-dusi-203425.jpg?v=1397553335)
Někdo, kdo nikdy nic podobného nečetl, to jistě bude hodnotit výš. Každopádně já už mám na leccos názor utvořený a tak jsem si z knížečky vybrala jen určité myšlenky, které mi byly blízké. Bohužel jich nebylo tolik.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Barva mléka Barva mléka](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190591/barva-mleka-i6B-190591.jpg?v=1394549097)
Skvělá kniha. Mary byla výborná postava, tolik upřímná a jak je v knize mnohokrát zmíněno, tak s ostrým jazykem. Líbil se mi velice její vztah s dědečkem, který nebyl o nic méně vtipný, než Mary. Svou drzostí se mi líbila i postava Ralpha, jeho matka rovněž byla sympatická postava. Příliš mě ale nenadchly její sestry, otec s matkou, ač u mne ne zrovna oblíbení, byli zajímaví. Velice působivé bylo, co Maryin otec udělal, když ji našel schovanou pod tím senem. Pro mě osobně jedna z nejpůsobivějších chvil. Líbilo se mi, že Violetin syn měl taky vlasy barvy mléka jako Mary, jako by ten nový človíček v jejich rodině měl připomínat pořád toho, o kterého přišli.
Ze začátku mi trvalo zvyknout si na styl, jakým to je napsáno, ale protože to píše Mary, svou vlastní rukou a její vlasy mají barvu mlíka, je to o to víc uvěřitelnější:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tři legendy o krucifixu Tři legendy o krucifixu](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27013/tri-legendy-o-krucifixu-27013.jpg?v=1260970180)
Jsem moc ráda, že jsem si knihu nakonec přečetla. Líbily se mi všechny legendy, každá měla něco do sebe:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Do nebe a zpátky Do nebe a zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181197/do-nebe-a-zpatky-181197.jpg?v=1383768522)
Krásná kniha, plná víry, naděje, lásky a pochopení, že všechno, co se nám v životě děje, má svůj důvod a svůj význam.
Jsem velice ráda, že jsem ji přečetla, mě osobně vtáhla a tak mi to netrvalo moc dlouho.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nezadaná Nezadaná](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198148/nezadana-wGr-198148.jpg?v=1499846825)
Výborný komiks! Poznala jsem tam mnoho žen z mého okolí, to typické ženské chování. Nechci ovšem zobecňovat, jsou takové, které se tak nechovají. Jen tento typ chování, který najdeme v komiksu, je jako typický prezentován a něco pravdy na něm je.
Kniha má ale posloužit k pobavení se, lecco je nadneseno, ale úžasným způsobem. Ilustrace jsou překrásné.
Rozhodně doporučuji, moc času vám knížečka nezabere a já doufám, že se brzy objeví i další komiksy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Král a žebračka Král a žebračka](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16102/kral-a-zebracka-16102.jpg?v=1243060106)
Z knihy jsem si pouze vybrala pár povídek, a to Zradu v domě Han, Amparo a Král a žebračka. Musím říct, že ač jazyková forma mi není nejbližší a trvalo mi, než jsem si zvykla, obsahově byly výborné všechny tři.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163068/zvuk-slunecnich-hodin-DMO-163068.jpg?v=1553166078)
Kdyby tady bylo sto hvězdiček, tak bych dala plný počet! Ach, ach, až teď si tak říkám, že není pět hvězd jako pět hvězd....
Ztotožňuji se s mnoha názory pod mým komentářem. Pokud jde o jazyk z lexikálního hlediska, myslím, že se dá kniha nazývat rájem. V Paní Spisovatelce je jistě i kus básníka, její metafory, skoro až lyrické popisy byly jen lahodnými třešinkami na výborném dortu. Její fantazie jistě byla místem, kde by chtělo utéct mnoho z nás.
Pokud jde o formu (střídání vypravěčů a jejich forem, míst, časů), ani si nevzpomínám, že bych kdy četla něco rozmanitějšího. Velmi mě uchvátilo, že v určitých částech byste ani neřekli, že to napsala žena (vybavuje se mi to hlavně u Peteova deníku, v začátku knihy, kdy Tomáš popisuje své dětství). Někdy to bylo kruté, jindy brutální a syrové. Na druhou stranu jsou tam části, kde je krásná ženská něžnost, ze které je vám to jasné hned. Není to žádná komedie, ale ani o vtip nebyla nouze - myslím hlavně v dialozích. Mnohé rodinné chvilky a pocity vtipné, reálné, známe je i dnes.
Chtěla bych tu toho tolik napsat, tolik vyjádřit. Dojmy, emoce... jenže je to přesně ten stav, když si přečtete něco, co vás dostane. Jen sedíte, myšlenky vám víří hlavou, atakují vás a vy jen hledíte před sebe, hluboký nádech a výdech a necháváte v sobě příběh stále žít. Já nemám teď slov, jednou se ke komentáři možná vrátím, až se to ve mně uleží. Jako francouzský sýr, jak říkával Frank.
Ke knize jsem se dostala v podstatě "náhodou", díky škole. Dala jsem na hodnocení tady na databázi a vybrala si ji. Nelituji. Naopak. Všem vám děkuji. Teď, když jsem ji přečetla, na konci slzela a myšlenkami byla tam v tom světě, prožívala každou řádku, nedovedu si představit, že bych se měla o pár měsíců vrátit a rozhodnout se při výběru jinak. Nedovedu si představit, že bych žila, aniž bych prožila všechny příběhy, které kniha nabízí.
Je to jedna z těch knih, které udělají dojem. Dojem, který ve vás zůstane ještě hodně dlouho. Kniha, jejíž některá moudra si zapamatujete, kniha, jejíž některé pasáže si zamilujete a budete si je chodit číst a kniha, po které sáhnete, když půjdete kolem vaší knihovničky a padne vám do oka, namátkou otevřete a po prvních slovech se octnete v jiném světě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život: Vybrané citáty Život: Vybrané citáty](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25270/zivot-vybrane-citaty-vt0-25270.jpg?v=1586516430)
Výborné, pravdivé a inspirující. Je to ten typ knížky, který by každý měl mít někde doma a začíst se, třeba jako dnes - v deštivém dni -, aby mu bylo o něco lépe:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Obdivné hvízdnutí Obdivné hvízdnutí](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198687/obdivne-hvizdnuti-Us5-198687.jpg?v=1560666398)
Čekala jsem něco docela jiného. Ale právě proto, že jsem něco jiného očekávala, mě to tak nějak nutilo číst dál.
Ta forma mě překvapila, netušila jsem, jak si vlastně ten "komický román o vraždě" představit, každopádně po přečtení už je mi to jasnější.
Knihu, která je nezvyklá svou formou a pohledem na dané téma (kde bych osobně upustila od až skoro lyrických popisů, protože mě, jakožto čtenáře, kterého zajímá hlavně akce, spád apod., to občas donutilo pár řádků přeskočit) hodnotím kladně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mámení Mámení](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23173/mameni-cEK-23173.jpg?v=1577282266)
Byť by mě normálně odradil styl psaní, protože je to přesně to, co nemusím, tak tady mě to dostalo. Nevím proč, ale ani si už neumím představit, že by to bylo napsané jinak.
Dějově výborné. Je fascinující, s jakou lehkou nenuceností a dokonce i bez detailů (přesto vám dojde, co se stalo) jsou v knize napsány situace, které přímo vystihuje tato věta v anotaci: "A jenom troufalost přerůstající v násilí jim může pomoci."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spánek Spánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182405/spanek-182405.jpg?v=1386750943)
První kniha, kterou jsem od tohoto autora četla. A podle toho, jak je chválen, jsem asi čekala víc. Nevím, jak jsou na tom romány, přeci jen toto byla novela, každopádně nesedla mi. Přišlo mi to napsané s jakýmsi odstupem, resp. vyprávěné hl. postavou. Je dost možné, že to byl - vzhledem k myšlenkám, které novela nese - záměr, ale nevím. Vypráví to žena, ale já jako žena jsem měla obrovský problém v tom ženskost najít. Ženskost a uvěřitelnost. I tehdy, když tam hl. postava říkala, že svého syna "hluboce miluje", tak jsem jí to nevěřila, celé mi to přišlo neosobní. Ale co já vím, jaký byl autorův záměr.
Nechci říct, že to bylo úplně špatné, nápad zajímavý, narážky na stereotyp dobré, člověk se zamyslí, jestli se přesně takhle nevyvinul i jeho život, myšlenky knize neupírám. Jen to zpracování mě nenadchlo.
Ilustrace ovšem byly zcela vynikající!
Nějaké jeho knihy si určitě ještě přečtu, abych si mohla vytvořit objektivnější názor a neusuzovat jen z jedné kratičké novely.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175330/muz-ktery-sazel-stromy-vcq-175330.jpg?v=1550398782)
Knihu jsem četla na doporučení. Nemůžu jí upřít takovou krásnou jemnost a sympatii k muži, který sázel stromy. Nemyslím si ale, že je třeba (a že bych měla) strhávat hodnocení za to, že příběh je plochý apod., protože ta kniha nese myšlenku a nic víc nechce, nechce být promyšleným románem s úchvatnou zápletkou.
Rozhodně bylo příjemné si knížečku pročíst, ale mou modlou se nestane.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Česká služka aneb Byla jsem au-pair Česká služka aneb Byla jsem au-pair](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5538/ceska-sluzka-aneb-byla-jsem-au-pair-5538.jpg?v=1281019109)
Prima upřímná kniha, která se četla úplně sama. Bylo to oddechové, zasmála jsem a jakožto možná budoucí au-pair i poučila, co může nastat.
Oceňuji v několika situacích autorčinu kreativní improvizaci v řešení problémů, fakt paráda:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Přežít svou smrt Přežít svou smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179582/prezit-svou-smrt-XBV-179582.png?v=1527593017)
Výborné. Naprosto výborné. Mohla bych se tu o knize rozepisovat, ale myslím si, že tuto by si měl každý přečíst sám, udělat názor. Někdo bude hodnotit vysoko, někdo nedá ani 1 hvězdičku. Bude se to různit, možná extrémně různit, ale to už tak bývá.
Za mne ale pět. A když pominu obsah, tak se mi líbila i forma zpracování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jaký je život po životě Jaký je život po životě](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162355/jaky-je-zivot-po-zivote-i3R-162355.jpg?v=1417723161)
Výborná kniha. Asi jsem nečekala, že bude pojatá tak osobně, ale vůbec mi to nevadilo. Většinou jsem byla zvyklá na mnoho příběhů různých lidí a tak jsem uvítala jeden ucelený a rozhodně neméně zajímavý. A docela silný.
Jak tak začínám číst knihy na toto téma, není snad žádná, která by se mi nelíbila a něco nového nedala. Pro někoho to bude zajímavé čtení a nic dál a někomu to opravdu změní život. To je ale o přístupu lidí a o informacích. Jsem velice ráda, že jsem si ji mohla přečíst, rozhodně doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šíleně smutné povídky Šíleně smutné povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160843/silene-smutne-povidky.png?v=1716445133)
Mně se povídky moc líbily. U některých jsem se i zasmála - což je tak trošku možná paradoxní k jejich názvu - a některé mě dokonce i zasáhly, zejména Anna, Mariáš ve třech, Svatá Hana a Přes most. Přestože jsou to "Šíleně smutné povídky", nemyslím si, že až tak. Já jsem v mnohým právě tu naději, byť maličkou nebo v jiné formě, našla.
Co rovněž musím ocenit, tak to styl, jakým jsou povídky psané, zaujal mě a velmi se mi líbil.