Monačte
![Po povrchu Po povrchu](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462111/po-povrchu-q3l-462111.jpeg?v=1609679142)
Tenhle jazyk mě baví! (Asi dost kvůli tomu, že ho sama taky používám... ) Nevím, jak by tuhle verzi nespisovný češtiny snesl román, ale v tomhle formátu funguje. Střípky ze života / terapeutický deník / autobiografie. Těžko říct, co je tahle kniha vlastně zač. Líbí se mi úsporný styl. Jako by dlouhá historie autora, jako člověka "od reklamy" měla vliv i na jeho vyjadřování. V reklamě totiž platí - Pokud to jde zkrátit - zkraťte to. Pokud to zkrátit nejde, stejně to zkraťte. Ve výsledku tu máme hromadu šťavnatých jednohubek, někdy zábavnějších a někdy celkem nudných. Zkrátka přesně takových, jaký je život.
Mimochodem - jak jsem čekala, v některých hodnoceních jde spíš o hodnocení autora a jeho stylu života, než hodnocení knížky. Prosím - než hodnocení dáte, zkuste si v hlavě názor na knihu a názor na autora od sebe oddělit. Prospěje to :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Losos v kaluži Losos v kaluži](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353794/losos-v-kaluzi-d6e-353794.jpg?v=1505732163)
Knížky Markéty Lukáškové čtu odzadu, takže k Lososovi jsem se dostala až naposled. Pamatuji se, že když vyšel, viděla jsem ho všude a já sama jsem ho v knihkupectví ošmatávala (to se ještě mohlo v knihkupectví šahat na knížky... pamatujete?). Mě ale, narozdíl od ostatních knížek, tolik nezaujal. Líbí se mi styl střídání pohledů Mileny a Bárky a s ním spojená příslušná typografie. Typografické vtípky mě vůbec vždycky dostanou! Líbí se mi jazyk a občas nějaký moment, ale knížka jako celek mě úplně míjí. Postavy a jejich chování mě většinu času dost štvou, ke čtení se proto musím nutit. Ale napsaný to je krásně, to zas jo! Za přečtení to stojí, to rozhodně! Pokud jste prostě nudná holka s kabelkou Michaela Korse, můžete si při čtení připadat poněkud rozpačitě... ;)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![A na nebi čekají hvězdy A na nebi čekají hvězdy](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407032/a-na-nebi-cekaji-hvezdy-Gn6-407032.jpg?v=1554060870)
Myslím, že neexistuje rodina, která má všechny vztahy v pořádku. A každý jistě zná situaci, kdy došlo k dramatickému nedorozumění jen proto, že někdo něco řekla a druhý si to vyložil úplně naopak. A tahle kniha je v podstatě hlavně o tomhle. Na pozadí dramatických událostí a zajímavých reálií se odehrává tenhle obyčejný příběh ze života.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mlýn Mlýn](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391225/mlyn-5BW-391225.jpg?v=1539343890)
Zajímavý pohled na historické události 20. století a život na vesnici. Bohužel napsáno stylem, který mi příliš nesednul.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na cestě Na cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/3046/na-ceste-vAZ-3046.jpg?v=1452863144)
Začala jsem číst Big Sur, v půlce odložila a vrhla se na Na cestě. Ať to mám hezky po pořádku. Je to zajímavý pohled na dobu. Občas mě překvapilo, jak byl život tehdy jiný a občas naopak to, jak byl stejný jako dnes. Chápu, že se Kerouack (Sal) stal takovou modlou, ale také chápu, že skutečnost byla jiná. Asi jako v dnešní době všichni nadšeně sledujeme zajímavé cestovatelské influencery, závidíme jim jejich život, chceme ho taky a skutečnost je přitom jiná - tvrdá, plná lží a přetvářky. Kerouack je typický influencer své doby.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Carrie Carrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1130/carrie-ena-1130.jpg?v=1569581456)
Jako takhle - já jsem spíš na červenou knihovnu. A přesto jsem téhle knize dala 4 hvězdy. Takže “něco na té Carrie je”! Ale popořadě - to že je King dobrej ve vykreslování charakterů, to jsem věděla, ještě než jsem si přečetla jeho první knihu. Jeho postavy nejsou ani černé, ani bílé. A každý aspekt jejich chování, zvratů a důvod, proč se jim děje to, co se jim děje, je vysvětlen. Co je ale to nejhororovějši na Carrie? Že občas všichni cítíme a děláme něco, o čem víme, že je to špatné, ale nemůžeme to ovládnout. Že u některých skutků žádné pokání a omluvy nefungují, natož ty falešné a sobecké. Že občas nějaká drobnost, kterou řekneme nebo uděláme, může dramaticky ovlivnit život někomu, o jehož existenci nemáme ani tucha. A když ten někdo bude mít náhodou nadpřirozené schopnosti, celá naše rodina může skončit v plamenech. Nikdy nevíš, komu šlapeš na kuří oko, dokud se nenas*re...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hypotéza lásky Hypotéza lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496116/hypoteza-lasky-63be9e1bdf7ff.jpg?v=1673436699)
To bylo tak roztomilé, že jsem se při čtení permanentně culila. Kdo by to byl řekl, že vědkyně dokáže jako svůj vedlejšák psát takhle čtivé rom-com! Dala jsem to za víkend a už koukám po dalších knihách autorky a taky chápu, co na ní všichni mají. Obsažená sexuální scéna je trochu v rozporu s obálkou, která by se hodila pro něco víc young adult (ale na druhou stranu díky ní tahle knížka nebude podezřelá rodičům náctiletých čtenářek, které by si rády přečetly něco “spicy ;) )
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Útěk do divočiny Útěk do divočiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448450/utek-do-divociny-0PT-448450.png?v=1595507906)
Na knize je poznat, že ji psal novinář - dostanete opravdu výživný článek o jednom zajímavém osudu, rozdělený do kapitol a prošpikovaný souvisejícími příběhy, které by vás mohly také zajímat. Nečekejte poetický popis přírody, spíš orientační mapky. Nečekejte filozofické úvahy o světě mimo společnost, spíš popis reálií amerických tuláků konce 20. stoletá. Tuhle knihu nebudu hodnotit hvězdičkami, protože ať chcete nebo ne, to, jak moc se vám bude líbit závisí velmi na tom, jak s vámi rezonuje Christopher McCandless a jeho životní styl. S autorem pravděpodobně rezonuje dost (jinak by si ho nevybral pro téma své knihy), ale dařilo se mu celou dobu udržet pocit nestrannosti, kdy svými slovy ilustruje jeho kladné, ale zhusta i negativní vlastnosti. Film mě láká, ale spíš kvůli tomu, že mám ráda videa z divoké přírody a během čtení jsme mohla jen jezdil kurzorem po Google Streetview.
![Balada pro Emily Balada pro Emily](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523644/balada-pro-emily-651aacbee77fc.jpg?v=1696246975)
Duchařina je asi můj nejméně oblíbený žánr hororů (a to mám horory jinak fakt ráda!), tohle se ale povedlo! Nejpůsobivější je fakt, že je celý příběh inspirovaný skutečným místem. Můžete si ho zkusit najít na Google maps nebo si k němu třeba udělat výlet, stejně jako třeba do lesa z Trhliny od Kariky. A to automaticky přidává takový ten pocit "možná na tom něco pravdy je," který dělá celou knihu ještě děsivější!
![Annin útěk Annin útěk](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518552/annin-utek-653ab4ed9da0a.jpg?v=1698346221)
Nejlepší kniha roku 2023! Vlastně ji možná zařadím i mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec! Nejen, že je skvěle napsaná, ale výjimečně se mě dotkla...
Hlavním tématem knihy je fakt, že téměř všichni přizpůsobujeme a žijeme své životy z velké části podle okolí. Co se od nás očekává? Co si o nás budou myslet? Ale kým (a kde) bychom byli, kdybychom se na nic a nikoho nemuseli ohlížet? Kniha je o svobodě rozhodnutí a o hledání štěstí.
No ale protože je to román, musí tam být i nějaký příběh, že? Je tam. Vlastně jich je tam hned několik a všechny gradují společně - i když je mezi nimi rozdíl několika desítek let. A všechny se odehrávají na Sicílii, kterou autor popisuje s takovou vůní, chutí a láskou, že si člověk hned hledá letenky. Tohle se opravdu povedlo! Neskutečný debut sicilského sympaťáka!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než vystydne káva Než vystydne káva](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403542/nez-vystydne-kava-APv-403542.png?v=1634201060)
Hlavní "tajemství" knihy je vyzrazeno už v anotaci, v příbězích jednotlivých návštěvníků tedy víte víc než oni, případně se jen dozvídáte další podrobnosti. Co je ale zajímavé, jsou myšlenky, které se vám honí hlavou (a neříkejte, že ne). S kým byste se sešli? Co byste mu řekli? Nezůstalo by nakonec mezi vámi ticho? A není to tak lepší, když by se vlastně stejně nic nezměnilo? A kdyby změnilo - jednali byste jinak?
I když jsem knížce dala pět hvězd, nemám touhu přečíst si další ze série o téhle zázračné kavárně. Upřímně - už poslední příběh mi dělalo potíže dočíst. Nápad skvělý, ale japonsky minimalistické vykreslení postav bohužel nemotivuje k pronikání do osudů dalších návštěvníků. Jsou tak málo plastičtí, že se mezi stránkami nadobro ztratí...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Za pět let Za pět let](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439789/za-pet-let-tEz-439789.jpg?v=1612997416)
Ach ty zavádějící anotace! Podle zdejších komentářů nejsem jediná, kdo se nechal nachytat anotací a obálkou na romantiku s příměsí fantastična a dostal něco zcela jiného. Nakonec to ale tak špatné nedorozumění nebylo, protože příběh byl zajímavý, nevšední a myšlenka, že někdy ta největší životní láska nemusí být milostný vztah, ale přátelství, je ve své podstatě moc krásná. Ale pak přichází ta "ALE." Vlastně jedno velké a zásadní "ALE" – hlavní hrdinka je děsná kráva! Fakt, to se jinak říct nedá. Chytrolínka, co si myslí, že jedině ona spasí celý svět. Už dlouho jsem nepotkala v knížkách tak nesympatickou hlavní postavu a možná o to radši jsem měla všechny ty vedlejší - její kamarádku, jejího partnera i partnera její kamarádky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zapomenutý ostrov někde v Pacifiku Zapomenutý ostrov někde v Pacifiku](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474656/zapomenuty-ostrov-nekde-v-pacifiku-bgn-474656.jpg?v=1624278501)
I když mě lákala krásná obálka, téma rybaření a vztahu otec-syn mě nijak zvlášť nevzrušovalo. Byla by ale chyba, kdybych se nechala odradit! Zapomenutý ostrov někde v Pacifiku byl totiž to nejlepší, co jsem letos v létě přečetla!
Příběh má spád a tak nějak se pořád něco děje. Pokud vás děsí dlouhé scény s rybařením ala Moby DIck nebo Stařec a moře, tak klid. Celá ta rybí záležitost je tu popsaná tak, že vás to bude bavit (a možná začnete přemýšlet i o koupi prutu!).
A je to celý vtipný! Děsně vtipný! Tedy pokud se vám to trefí do vašeho smyslu pro humor, což se u mě stalo. Suchý humor, někdy trochu černý, sarkasmus a ironie. A mezi těmi vtípky a lovením ryb to řeší témata s velkým T – rodinné vztahy a smrt. Kdo by byl řekl, že tahle kombinace může být tak skvělá? Je to asi jako se psími sušenkami – neuvěříte, jak jsou dobrý, dokud je sami neochutnáte...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se!](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464127/hezky-ale-narovnej-se-twN-464127.jpg?v=1614628568)
První půlka dobrá, druhá horší.
V první půlce autorka hezky vystihla atmosféru nultých let (ostatně je na to díky své skupině "pure devadesátky" expert, tak ještě aby ne) i přemýšlení a chování prepubertálních hrdinů. I jazyk k tomu hezky seděl. Co ale fungovalo při zobrazování dětí a minulosti, to už nefungovalo u dospělých a současnosti. Atmosféra byla studená a hrdinové naivní a dětinští. Kdyby tam možná nebylo to víceméně zbytečné dopovězení příběhu v současnosti, dala bych o hvězdu i dvě víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cabin Porn - Chaty na konci světa Cabin Porn - Chaty na konci světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361192/cabin-porn-chaty-na-konci-sveta-jEh-361192.jpg?v=1575124693)
Fotky krásných domečků uprostřed přírody si můžeme prohlížet na Instagramu. V čem je ale kouzlo téhle knihy, je to, že se o těch kouzelných chaloupkách dozvíte něco víc. Kdo je postavil, kdy, proč, k čemu sloužili... za fotografí se vám najednou objeví celý příběh a nádherné obrázky dostanou hloubku, jako byste tam doopravdy někdy byli.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Devadesátky! Devadesátky!](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421631/devadesatky-geY-421631.jpg?v=1569314691)
V devadesatkach jsem prozila detstvi i zacatek puberty, tahle knizka mi tedy nemohla chybet! Velka spousta obrazoveho materialu zpusobuje nostalgickou naladu a nadsenim otevrenou pusu. Znate ten pocit, kdyz objevite u rodicu staré časopisy? Tahle knížka působí stejně. Jen tedy bohužel minimálně polovina vybraných textů osobností není zdaleka tak zajímavá, jak bych čekala. Možná by se vyplatilo mít více “zákulisní” příběhy než “celebrití”. Každopádně pokračování o miléniu musím mít taky!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kolem světa za 80 stromy Kolem světa za 80 stromy](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411763/kolem-sveta-za-80-stromy-V6g-411763.jpg?v=1558535450)
Kdo by to byl řekl, že číst si o stromech může být taková zábava! Není to žádná encyklopedie nebo odborná kniha, čekejte spíš něco jako knihu povídek s krásnými ilustracemi.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtyři strany mince Čtyři strany mince](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444362/ctyri-strany-mince-UDb-444362.jpg?v=1591636984)
Horory dlouho nebyly můj šálek kávy. A pak jsem vzala do ruky Kinga. Jasně, koho jinýho, žejo. Od tý doby jsem pár "kingovek" četla, taky něco od jeho syna Joe Hilla, ale to je vlastně taky King, tak se to nepočítá. No a do třetice tady debutujícího pana Záleského. A víte co? Úplně v pohodě snese srovnání! Všechny 4 jednohubky přečtete jedním dechem a za chvilku. Hlavní postavy jsou vesměs nesympatická banda s mnoha negativními charakterovými vlastnostmi. Úplně cítíte ten hnus a zlo, jak jim prosakují skrz kůži, takže jim zhusta jejich neštěstí vlastně přejete. Což přináší nepříjemný pocit, že jste vlastně stejní, jako oni, takže v noci nechcete zhasnout, protože se bojíte, že přijde... kdo? Třeba právě některá z postav? Uááá!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413894/knihkupectvi-na-bylinkovem-namesti-voM-413894.jpg?v=1560960089)
Já nevím jak vy, ale když stojím ve frontě v sámošce, občas koukám cizím lidem do košíku a snažím se podle jejich nákupu sestavit jejich životní příběh. No a tahle knihkupkyně, to má stejně. Ještě s tím rozdílem, že se jim občas do života plete. To je děsivé - ta představa, že podle mého nákupu někdo analyzuje mě, nedejbože se mi dokonce vměšuje do vztahů! No ale naštěstí je to jen kniha. Takže když vás vypravěčka štve, jednoduše ji zaklapnete a strčíte do poličky.
Knížka obsahuje krátké příběhy, které rámuje právě tahle maloměstská "vměšovačka" a její samaritánský syndrom. Sama má máslo na hlavě a mnoho problematických vztahů, takže se snaží pomoct ostatním a tím se vykoupit. U toho vám nenápadně vnutí seznam povinné četby, který je ještě pro úplnost uvedený na posledních stranách knihy. Pravděpodobně ho použijete jako nákupní seznam v nejbližším knihkupectví. Tahle knížka by měla asi dostat jen 4 hvězdy, tu pátou má za ty literární skvosty, na které mě nenápadně upozornila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428501/cukrarna-v-parizi-DIJ-428501.jpg?v=1576510298)
Láska, jídlo, cestování. Zase. Jako v Kodani a v Brooklynu. A zase je to super.