Mrs.Depp Mrs.Depp komentáře u knih

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Moc milá knížka se spoustou nádherných myšlenek a překrásnými ilustracemi. Po celou dobu čtení ve mě vyvolávala rozpor, jestli se mi vlastně líbí, ještě chvíli před dočtením jsem byla rozhodnutá ohodnotit ji dvěma, maximálně třema hvězdičkama. Pak jsem se na ni ale začala dívat jinak. Jako na pohled do ženského světa, ve kterém denně žiju i já a spousta dalších žen, spousta příběhů a myšlenek Aňi vás donutí srovnat si v hlavě své vlastní hodnoty a když ne při prvním čtení, při tom dalším podle mě určitě, myslím, že se k ní budu v různých obdobích svého života vracet a těšit se z krátkých příběhů a pohledu na život této ženy, který je stejně tak krásně obyčejný a přitom zcela výjimečný jako ten můj. Kniha i její obálka jsou krásně pozitivní a až mi bude smutno, ráda si ji znova otevřu, aby mi zlepšila náladu:)

01.05.2020 3 z 5

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Vůbec jsem nevěděla, že Karin Krajčo Babinská píše knihy a ještě takhle úžasné.
Čarodějky ve mě otevřely opět spoustu témat, spoustu bolavých míst a spoustu strachů.
Debora mi byla moc blízká i proto, že byla přibližně stejně stará jako já. Vždy jsem při čtení přemýšlela nad tím, co se zrovna v té době odehrávalo v mém životě.
Další kniha, která mi potvrdila, že nemusíte být biologická matka, abyste se mohla stát maminkou. A zároveň, že i když se o své dítě nedokážete postarat, neznamená to, že je Vám lhostejné.
Příběh mě děsil, zároveň jsem se nemohla odtrhnout, zvraty byly šokující, psychologie postav perfektně propracovaná a člověk do poslední chvíle nevěděl, komu věřit. Bylo to jako jedna velká Alexova iluze.
Moc jsem fandila Deboře a Jakubovi a jejich pomalu vznikající lásce.
Moc jsem doufala ve šťastný konec a ten který jsem si pak přečetla mě zasáhnul, ale zato ukázal jaký život někdy může být. Krásný, ale i krutý.
S kouzly si někdy není radno zahrávat.
Kniha si zahrává s vaší myslí, je těžké určit, kde je dobro a kde zlo, kde světlo a kde tma, kde bohatství a kde chudoba, kde štěští a kde ne.
Pokud se Vám líbila kniha Kde zpívají raci, věřím, že vám ji ve spoustě věcí připomene a bude se Vám líbit i tato kniha.
Určitě kouknu v knihovně po dalších příbězích autorky.

04.03.2025 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Velice silný příběh o lásce, která je v dobrém i ve zlém. Vyprávění je velice poučné, čte se moc dobře, od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Sledujeme příběh Lalea, který se obětoval pro svou rodinu a v Osvětimi několik let pomáhal spoustě lidem a pro záchranu života ostatních riskoval svůj vlastní. Zároveň tam našel svou životní lásku, se kterou strávil po válce zbytek života a a překonali spolu spoustu nesnází.
Moc se těším na Cilčinu cestu a jsem vděčná, že se ke mě příběh Lalea dostal, protože v Osvětimi bylo takovýchto příběhů spoustu a je skvělé, že spousta z nich už bylo sepsáno, aby se na ně nezapomnělo. Lale je obrovská inspirace a tato kniha si určitě získala trvalé místo v mojí knihovně.

12.06.2020 4 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Tahle kniha mě tak nadchla, že jsem měla včera co dělat, abych vůbec stihla přijít včas do práce. Mohlo by se zdát, že Ladislav řeší jen, kde a s kým pil čaj, kolik kilometrů za den ušel a jak sháněl místo na spaní, přesto mě ta knížka úplně dostala a to nejen kvůli nádherným ilustracím, ale také proto, že jsem se z ní dozvěděla mnoho zajímavého, jako například jsem si ujasnila kdo jsou vlastně Kurdové, jakou mají v Turecku nádhernou architekturu, aspoň trochu pochopila, jak je to s Izraelem a Palestinou a spoustu dalších věcí, které mi rozšíří všeobecný přehled a navíc jsem si přidala Turecko na seznam míst, kam se chci podívat. K tomu klukovi mě to táhne, protože tuším, že i ostatní jeho knihy budou super, těším se, najaké místa díky němu zase podívám, chci si přečíst postupně všechny jeho knihy, hlavě se už teď nemůžu dočkat na Prázdniny v Česku, kde doufám najdu spoustu tipů, které s manželem využijeme. Navíc jsem ráda, že jsem díky téhle knize mohla aspoň trochu poznat nová místa, protože my jsme si letos dovolenou museli odpustit.

24.07.2022 5 z 5

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Stejně jako kniha Mé cesty do hlubin mozku i tahle od stejného autora opravdu stojí za to. Dozvíte se spoustu věcí o vyšetřování vražd i o práci detektiva, pro mě např. byla novinka rozdíl mezi vyšetřovatelem a operativcem, jaká je pracovní doba na oddělení vražd, ale i spousta dalších věcí.
Doporučuju si určitě poslechnout i rozhovory s panem Marešem na Youtube a já jsem se konečně dostala po několika letech odkládání ke sledování seriálu případy 1. oddělení a chci kouknout i na Devadesátky a Docenta.
Spousta případů, které se v seriálu objevily je popisována i v knize.
Už se těším, až si přečtu další knihu ze série tentokrát o práci pilota Mluví k vám kapitán.

11.06.2023 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Na poprvé jsem tuhle knihu odložila, ale brácha mi ji doporučoval, tak jsem se k ní vrátila a řekla si, že jí dám ještě jednu šanci, ale pokud mě nevtáhne do děje prvních sto stran, tak ji definitivně odložím. Začetla jsem se u přibližně 90 strany a příběh Harriet jsem si opravdu užila. Trochu mě zklamalo, že rozuzlení přišlo nečekaně rychle asi sto stran před koncem, se kterými jsem se pak taky celkem trápila, ale jsem moc ráda, že jsem ji četla, protože Stieg Larsson je díky jeho Miléniu určitě ikona a měl by si ji přečíst každý, kdo se zajímá o moderní literaturu. Jednou se třeba ke trilogii vrátím a přečtu si další díly:)

02.08.2020 4 z 5

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Četla jsem jen tenhle první díl, ale opravdu mě bavil, čte se to moc dobře, je to přesně jedna z těch knih, které si člověk vezme s sebou v sobou ráno do postele, když venku prší a skvěle si u ní odpočine.

05.11.2019 3 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Tohle je asi ta nejzajímavější kniha, co jsem kdy četla, měla jsem pocit, jako kdyby si pan doktor šel se mnou sednout někam na kafe a vyprávěl mi všechny ty zajímavé věci, co prožil a taky o všech zkušenostech, které za svou kariéru získal. Z knížky je znát, že je to člověk, který opravdu ví o čem mluví a svojí práci opravdu rozumí a baví ho. Pro mě jako pro zdravotní sestřičku bylo zajímavé a velmi přínosné číst o tom, jak má rozloženou svoji pracovní dobu a jaký má ve své práci systém. Díky panu doktorovi jsem si zase jednou potvrdila, jak je naše práce důležitá a naplňující a že i když je taky hodně stresující, vybrala jsem si správně a to co dělám má smysl. A jak moc je důležitá práce všech dalších zdravotníků nejen lékařů a sester, ale také například ošetřovatelů, radiologů a všech dalších. No a taky se mi líbilo, že k tak náročným diagnózám, které ve své práci denně řeší přistupuje velmi rozumově a věcně. Nejvíce mě bavila kapitola O etice v medicíně, ve které se probíraly např. eutanázie, distanázie, ale taky poplatky ve zdravotnictví, žaloby, úplatky, farmaceutický průmysl, VIP pacienti a spousta dalšího. V knížce jsou zajímavé prognózy různých neurochirgických diagnóz a to jak se s nimi pacienti smiřují nebo třeba to jaké jsou prognózy u poranění mozku. Zkrátka jsem si rozšířila zase trochu obzory o zdravotnictví a medicíně a navíc si přečetla ještě jaké to je lovit brouky po světě a i z této oblasti má pan doktor spoustu zajímavých zážitků. Všem doporučuji a já se snad brzy dostanu k další knížce, kterou napsal lékař a na kterou se už dlouho těším: Všichni žijem v blázinci.

27.10.2022 5 z 5

Katka Katka Michael Třeštík

(SPOILER) Pro mě zatím nejlepší kniha o drogách, kterou jsem četla, asi proto, že o životě Katky jsem už toho hodně slyšela, takže si její příběh můžu spojit s konkrétní osobou, což jsem například u Mementa nemohla. I přesto, že kniha je takovým shrnutím spousty článků a dokumentů, které jsme o Katce mohli vidět již v minulosti, což některým čtenářům vadí, ale podle mě by to bez toho nešlo. Myslím si, že je dobře, že je v knize popsán celý její život od dětství až do teď. Katky je mi opravdu líto, na začátku to byla opravdu nádherná holka a celý svůj život takhle promarnila bezdomovectvím, prostitucí, krádežemi, zničila si svoje zdraví. Co mě ale mrzí nejvíc jako člověka, který se s manželem roky snaží o otěhotnění a nic si nepřeje víc než zdravou rodinu a zdravé miminko a dělá pro to první poslední je, že Katka tenhle dar dostala, aniž by pro to musela cokoli udělat a neváží si toho a ani Terezka pro ni nebyla dostatečná motivace, aby s drogama přestala. I tak si myslím, že pro nás může být její příběh obrovské ponaučení. Navíc je kniha plná fotek, které ukazují, vzhledovou proměnu Katky a co s člověkem udělá drogová závislost a jak ho dokáže dohnat k věcem, které jsou pro lidi, kteří se s drogami nesetkali nepochopitelné. Knihu jsem přečetla za pár dní a určitě s k ní v budoucnu vrátím. Určitě doporučuji.

20.08.2020 5 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Četla jsem ji už před několika lety, ale pamatuju si, že se mi četla moc dobře, zajímavý příběh, Stephen opět ukázal, že umí i jiná vyprávění než ta hororová. Na Stephena nezvykle tenká knížka, kterou stojí za to si přečíst:)

06.12.2019 5 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

První kniha od Stephena Kinga, kterou jsem četla. Díky Této knize se Stephen stal mým oblíbeným spisovatelem a od té doby si ráda vybírám knížky, které mají aspoň 400 stran. I když je tam velké množství postav, člověk se dobře orientuje, všechny postavy jsou skvěle popsané a příběh je velice zajímavý :).

05.11.2019 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Na tuhle knihu od Ladislava Zibury jsem se těšila nejvíc a to proto, že jsem věděla, že mě bude bavit číst o všech krásných místech, které jsem měla dosud možnost navštívit a zároveň se pořádně prodlouží můj seznam míst, kam bych se chtěla podívat.
Musím se přiznat, že obecně se mi špatně čtou různé krátké kapitolky, fejetony apod., tak mám s knihami Ladislava většinou problém a čtu je celkem dlouho a vždy přemýšlím jak je ohodnotit, ale vždy nakonec dám 5 hvězdiček.
Bavilo mě číst o místech, které tak dobře znám, protože psal o našem kraji: o Ostravě, Havířově a jeho Šikmém kostelu, Českém Těšíně a dalších.
Užívala jsem si čtení o místech, které jsem si zamilovala - hlavně o Jižní Moravě a taky o místech kam bych se chtěla podívat, např. Karlova Studánka, Šumava a Rychlebské hory.
Doufala jsem, že si v knize přečtu něco o své milované Plzni, která je takový můj český cestovatelský sen, což se nestalo, ale aspoň mě tato kniha přivedla na myšlenku, přečíst si o ní někde jinde.
Na závěř můžu říct snad jen to, že je to kniha pro všechny, kteří stejně jako já milují cestování a poznávání nových míst.

18.04.2023 5 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Příběh o tom, že vše se děje z nějakého důvodu a každá maličkost může změnit náš osud tak, že nakonec se celá situace vyvine úplně jinak. Osud si vždy najde svou cestu a i když situace vypadá beznadějně, může se vše obrátit a skončit dobře:). S každou situací je třeba se vyrovnat, ať je jakkoliv těžká a vyrovnanost s sebou přinese i smíření. Moje první kniha od Liane Moriarty, čte se moc dobře a člověk se k ní neustále vrací, protože ho zajímá, kam se děj posune.

14.12.2019 3 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Kniha i film ukazují, co můžou s člověkem udělat drogy. Jsou tam i fotky. Já si nedokážu představit dostat se do této situace a nechat ji zajít až tak daleko, ale vím, jistě, že pokud se někdy dočkám vlastního dítěte, rozhodně mu knihu koupím, aby si ji přečetl/a. A to ideálně několikrát a poprvé ještě před pubertou. Brzy se chci taky ke knize vrátit, protože si myslím, že jsem ji četla ve věku, kdy jsem ji nedokázala plně pochopit a určitě si ji přečtu znova a doufám, že jednou i její pokračování.

07.12.2019 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Na rozdíl od knihy Do vody, tahle mě hodně bavila a chytla mě od začátku až do konce, stejně jako film.

05.11.2019 5 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Může se mrtvé, zmrzlé srdce zlomit? Nejspíš ano...Může mrtvé, zmrzlé srdce začít bít? Můj život byla půlnoc, která nikdy nekončila a neměnila se. Pro mě musela být napořád nutně půlnoc. Tak jak bylo možné, že teď najednou vycházelo slunce, uprostřed mé půlnoci?

..Ale víš, jenom proto že se s námi... nějak zacházelo... ještě neznamená, že se nemůžeme rozhodnout se nad to povznést - pokořit hranice osudu, který nikdo z nás nechtěl. Snažit se udržet co nejvíc té základní lidskosti.
+ dvě myšlenky ze Stmívání: ..Myslím, že paní Cullenová totiž nemůže mít děti:," dodala jako kdyby to umenšovalo jejich dobrotu..

Když vám život nabízí sen naprosto za hranicemi vašich největších očekávání, není rozumné truchlit, když nadejde jeho konec.. S. Meyer

Tyhle čtyři části z těchto dvou knih bych si ráda pamatovala, tyhle čtyři mě inspirují. Jinak musím ale říct, že jsem si oddychla, že mám knihu Půlnoční slunce konečně dočtenou a to mám Twilight filmy opravdu ráda. Ne, že by se mi nelíbila nebo mě nebavila, moc jsem se na ni těšila a pořídila si ji i přes celkem dost odrazujících recenzí tady na Databázi knih. Knížka se mi četla dobře, dokud spolu nezačali Edward s Bellou chodit a pak to začalo: jestli mi ve Stmívání lezl na nervy Edwardův všude se vyskytující "pokřivený úsměv", tady mě iritovala "Bellina vráska mezi očima ve tvaru V" a nejen ta, ale taky její omdlívání a zástavy srdce, když ji Edward políbil, to už bylo prostě moc. No a pak to jak neustále někdo "mumlal" na tenhle výraz jsem doslova alergická a když se Bella probrala po několika dnech v umělém spánku a ihned začala s Edwardem probírat v plynulých větách, co se stalo, je pro mě jako pro zdravotní sestru naprosto mimo.
O spoustě chyb, které se v knize vyskytují už bylo tady napsáno tolik, že už se k tomu nevyjadřuju.
Omlouvám se fanouškům knihy, ale já se mezi ně nezařadím a je mi to líto, protože příběh Edwarda, Belly a všech ostatních z Forks mám opravdu ráda a kdykoliv si ho ráda zopakuju, ale ve filmové podobě, která je pro mě milionkrát lepší.
Pořád jsem se nemohla rozhodnout, jak tuhle knihu hodnotit právě proto, že mám ten příběh tolik ráda, nakonec nemůžu jinak, než dát dvě hvězdičky.

11.02.2022 3 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Knížka byla celkem fajn, za mě je super, že popisuje životní příběh autorky, který je velice poučný. Obzvlášť pokud člověk prožívá těžké období, aspoň vidí, že v tom není sám a že jak já vždycky říkám "každý má něco" a že všechno zlé je k něčemu dobré a vše je tak, jak má být i když bychom někdy byli radši, aby to bylo jinak, přesto v každé životní situaci najdeme poučení a jednou třeba pochopíme proč.. člověk si uvědomí, že jsou lidé, kteří jsou na tom ještě hůře a že bychom si měli užívat života a vážit si ho i když není třeba takový jaký jsme si ho vysnili. Vždy můžeme udělat mnoho pro to, abychom se tomu svému snu, ať už to znamená cokoliv zase o kus přiblížili..
NE KAŽDÝ KDO BLOUDÍ JE ZTRACEN..

27.07.2021 3 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Neskutečně skvělá kniha. I když prvních asi 150 stránek jsem se bála, že se do příběhu nedostanu, nebavil mě a musela jsem se do něj nutit, pak se ukázalo, že každá z hlavních postav má své tajemství a mě s každou kapitolou čím dál tím víc zajímalo, jak kniha dopadne. Jenže tajemství stále přibývalo, takže mě to ke čtení táhlo čím dál tím víc a vše se vysvětlilo až na konci. Je to především kniha o přátelství mezi ženami a o tom, že ani nejlepší kamarádky k sobě vždy nejsou stoprocentně upřímné, protože některé věci je těžké svěřit i těm nejbližším. Určitě doporučuji:)

01.02.2020 3 z 5

Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

Kniha mi ukázala, jak myslet pozitivně a i když v mém případě a hlavně v situaci, ve které se zrovna v životě nacházím je to běh na dlouhou trať, snažím se myslet pozitivně každý den. Jsou tam opravdu úžasné motivující citáty, které zapůsobily i na mě "přeučeného pesimistu". Měla jsem ji kdysi půjčenou od kamarádky, pak jsem si ji koupila, takže za mě doporučuji. Mám ji v nočním stolku a sem tam do ní po ránu nebo večer před spaním nakouknu a ty nejvíce motivující části, které mám zvýrazněné si pročítám. Je to super terapie, hlavně když se psychicky necítím dobře nebo když se mi daří být pozitivně zaměřeným člověkem, tato kniha mě v tom podpoří. Neříkám, že po přečtení knihy si nikdy nepostěžuju a ani jsem nezvládla 21 denní výzvu, ale určitě knížka umí podpořit, když se člověk necítí dobře, takže za mě doporučuji.

07.12.2019 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Ani já se neubráním srovnání s Hanou. Čekala jsem knihu, od které se nebudu moct odtrhnout a budu číst dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál a zvrat v každé kapitole. Místo toho jsem dostala poklidně se vyvíjející popis jedné rodiny a jejich hotýlku v průběhu několika desítek let. Tyhle rodinné ságy "jak šel život" miluju a díky tomu jsem si uvědomila, co všechno v uplynulých desetiletích zažívala naše rodina a rodinný dům, který vlastní. Přenesla jsem se například do doby, kdy se mladí manželé můj dědeček s babičkou rozhodli a postavili dům, ve kterém vychovávali své dvě dcery, pomáhali s výchovou šesti vnuků a vnuček, pracovali a budovali náš domov, přistavovali když se rodina rozrůstala. Dědeček dokonce bojoval ve válce. Náš dům zažil rozvod, svatby, nové lásky i boj o život, ať už ten, který tady už je nebo ten, který jsme si moc přáli, aby přišel a spoustu dalšího. Dědeček tady už mnoho let není a babička na tom také není dobře, ale to co pro nás vybudovali zůstane v naší rodině napořád. A vždy si jich za to budu vážit a obdivovat je.
Díky této knize jsem si uvědomila, že takových domů a příběhů je nesčetně mnoho a spousta určitě natolik zajímavých a poučných, že je škoda, že nemůže být takových knih mnohem více.
Přesto, že bych ráda dala knize vyšší hodnocení, něco mi v tom brání. Možná srovnání s jinými knihami, které jsem četla a které mě do děje vtáhly více nebo taky možná proto, že postav v knize je spousta a bylo pro mě náročné si zapamatovat kdo je čí manžel, otec, nevlastní matka a nebo třeba teta. Možná proto, že konec nebyl více rozvedený a možná trochu "odbytý" jednou stránkou a třeba taky proto, že jsem nezažila komunismus a stále si ho nedokážu představit v jeho reálné podobě.
Přesto se už teď těším na další knihu autorky, protože každá z nich nám toho určitě může mnoho předat.

17.06.2024 3 z 5