Murlock77 Murlock77 komentáře u knih

☰ menu

Carrie Carrie Stephen King

Do tvorby pana Kinga už jsem se chystal několik let. Jenže člověk vždycky našel nějakou jinou aktivitu, než byla četba, takže plány se začínají plnit až teď, když jsem si dal život nějak dohromady a ke čtení usedám denně. A protože mám rád systematičnost, rozhodl jsem se do Kingovy tvorby jít pěkně postupně, podle toho, jak byly knihy vydávány.

Carrie je výborná kniha pro začátek a seznámení s autorem. Krátký román, jehož děj utíká pěkně svižně. Upřímně jsem si trošku zvykal na autorův styl, závorky v textu mě rušily, nicméně příběh byl tak dobře psán, že se od knihy nedalo odtrhnout. A to jsem vlastně znal celé rozuzlení, zápletka Carrie je notoricky známá, film jsem viděl, ale stejně mě bavilo číst. Nakonec mi i autorův styl sedl, takže se těším na další dílo.

24.06.2024 4 z 5


Posedlá Posedlá Lynn Beach (p)

Je to brak? Rozhodně. Je to kvalitní literární počin? Rozhodně ne. Zabaví vás to na hoďku a půl? Rozhodně ano. Není to napsaný vyloženě blbě, občas je to i napínavý, prostě je to pro oddych ideální, žádný velký množství postav, za mě fajn.

19.06.2024 3 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Dvojitý kříž je kvalitní nálož poměrně brutální detektivky. Chris Carter si popisem hrůzných činů dává záležet natolik, že slabším povahám bych čtení jeho knih možná ani nedoporučil.

Všechno bylo asi tak, jak pro mě má být. Kniha relativně krátká, a tak příběh ubíhá naprosto náramně. Dvojici policistů Roberta Huntera a Carlose Garciu jsem si v podstatě zamiloval na první dobrou.

Doma na mě čeká celá série případů Roberta Huntera, už se těším, až rozečtu další autorův počin.

05.06.2024 4 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Chtěl jsem téhle, v Česku snad nejznámější, detektivní sérii dát šanci. Ano, čtení je zábava ryze subjektivní a co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. U Harryho Holea mám pocit, že budu na druhé straně barikády. Osobně totiž po přečtení Netopýra nerozumím tomu kultu, který se v našich končinách kolem pana Nesbo vybudoval.

Pro mě je Harry Hole šíleně nesympatický hlavní hrdina. Idiot, alkoholik, magor. A to je asi důvod, proč se mi celý Netopýr tak špatně četl, hlavního hrdinu nenávidět od prvních stran, to prostě ke kladnému zážitku nevede. Celá kniha mi nepřinášela vůbec nic, chybělo mi napětí, zápletka byla na můj vkus chabá a i celkový styl vyprávění pana Nesbo mi opravdu hrubě nesedlo.

Na konec zařadím takový menší damage control: Celé tohle hodnocení nemá žádným způsobem urazit či naštvat fanoušky série a autora. Věřím, že to spoustě lidem sedne, a pak je to pro ně skvělé čtení. Vše je čistě subjektivní. :-)

05.06.2024 odpad!


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Z počátku mě rušilo vyprávění psané v přítomném čase, ale od první čtvrtiny knihy už jsem to ani nevnímal. Detektiv Joona je takový superhrdina v policejním, alespoň z první knihy se tak jeví. Všechno ví, všechno zná, všechno pozná...

Nelíbila se mi ona stostránková část o životě jedné z postav, nějak to neubíhalo, spousta detailů byla až nepodstatná, a to, kvůli čemu tam tahle část byla, se člověk dozví až v samotném konci. Upřímně se to dalo shrnout do jedné kapitoly a kniha jako celek by se na dvě hodiny čtení nezasekla.

Budiž knize tahle pro mě nedokonalost odpuštěna. Celé je to čtivé, napínavané a vlastně hrozně dobré. Málokdy se mi u knihy stane, že bych cítil náznak strachu, ale je tam pasáž, u které se mi rozbušilo srdce, až se mě chytré hodinky zeptaly, kam v tuhle hodinu běžím...

05.06.2024 4 z 5


Aokigahara - Les sebevrahů Aokigahara - Les sebevrahů Jeremy Bates

Les sebevrahů, fenomén internetu poslední dekády. S tím, že se jedná o reálné místo, je to fenomén ještě větší. Jeremy Bates pošle hlavní hrdiny do nitra tohoto lesa, přičemž minimálně jednomu z nich v duchu přejete, aby se z něj už nevrátil. Knihu jsem přečetl za víkend, je neuvěřitelně čtivá a napínavá. Mám ale jednu výtku, a tou je konec. Osobně bych byl radši, kdybych zůstal v blahé nevědomosti, vysvětlení celého příběhu na mě dojem neudělalo.

04.06.2024 3 z 5


Let 305 Let 305 A.G. Riddle

Let 305 začíná jako zajímavý dobrodružný román o přeživších cestujících z paluby letu 305. Pak ovšem přijde část knihy Titáni, a začne poměrně šílená sci-fi jízda, ve které jsem měl občas problémy se orientovat, a střídání dvou vypravěčů mi v orientaci také úplně nepomohlo. Nejsem si zpětně ani jist, jestli finální rozuzlení zápletky dává logický smysl, ale to píšu teď, s čistou hlavou... Pokud jste fanoušky sci-fi, u tohoto díla se rozhodně nudit nebudete.

04.06.2024 3 z 5


Sedmá pohroma Sedmá pohroma James Paul Czajkowski

(SPOILER) Uf, udělal jsem zásadní chybu. Poté, co jsem si úplnou náhodou koupil autorovu knihu Amazonie, jal jsem se pln nadšení koupit knihy další. Ještě jsem netušil, že existuje série Sigma Force, jinak by totiž mé autistické já nemohlo sáhnout po 17. dílu celé série. Stalo se. Autor naprosto vykradl sám sebe a svou Amazonii. Zápletka příběhu je v podstatě stejná, jen se odehrává v poušti namísto deštného pralesa. Dočetl jsem to, finále celé knihy se mi líbilo, nicméně za to, jak moc se nápad knihy podobá již jednou napsanému, lepší hodnocení udělit nemohu.

04.06.2024 1 z 5


Amazonie Amazonie James Paul Czajkowski

S ohlédnutím na to, jak se ke mně kniha Amazonie dostala, můžu bezostyšně tvrdit, že upoutat mou pozornost knihou není zase tak velká námaha. V antikvariátu se mi líbila obálka, a tak jsem ji koupil. A rozhodně jsem nelitoval. Amazonie je svižný příběh odehrávající se v srdci Amazonského pralesa, kdy se spolu s hlavními hrdiny vydáváme na výpravu, která má získat od domorodého indiánského kmene lék na šířící se epidemii. Při výpravě na hrdiny však čeká nejedno tajemství, které prales ukrývá...

04.06.2024 4 z 5