n.ezn.amy n.ezn.amy komentáře u knih

Pražský tanec smrti Pražský tanec smrti Olga Von Barényiová

Pražský tanec smrti je příběh několika lidí, kteří se snaží v revoluční době přežít a opustit Prahu. Když vypukne pražské povstání a nastane tanec smrti nejen pro německé muže, ženy, děti, ale paradoxně i přeživší židovské občany či ty, kteří se národním gardistům jakkoliv znelíbí. Revoluce si nevybírá a pohlcuje všechny. Nikdo si není jistý svým životem a dostat se z Prahy je nadlidský úkol. Olga Barényiová v této knize vylíčila pražskou revoluci, která propukla v květnových dnech roku 1945 se všemi hrůzami, které v té době zažila a viděla. Po literární stránce není tato kniha zas až tak skvělá, ovšem to nesnižuje její historické svědectví.

"Tys tu malou holku nechtěl zabít, tu od toho gestapáka, a oni... " ukáže prstem na dveře. Brali kojence za nohy jako kočky a tak dlouho jim mlátili hlavama o zeď - před očima matek. Nezbylo nic než kaše. Ptám se tě šéfe, co nám udělali německý kojenci? Byli snad taky u gestapa nebo v SS?

Můžeme vést spor, zda je tato kniha pravdivým svědectvím té doby, zda autorka tyto své vzpomínky nezveličila. Mě přijde, že český národ se vždy staví do role utiskovaných, vždy pronásledovaných, kterým je vždy ubližováno a oni sami jsou ti nevinní beránci. O tom, že zde němci šest let vraždili české obyvatelstvo nemůže být řeči, ale je nutno si přiznat, že češi po válce se dopouštěli obrovských zvěrstev ať to bylo 31. července 1945 v Ústí nad Labem nebo např. 18. června 1945 na Švédských šancích. A pokud toto spáchali češi, nedělám si iluze o pražském povstání.

03.08.2024 4 z 5

Asterix a velká zámořská plavba Asterix a velká zámořská plavba René Goscinny

Asterix s Obelixem na žádost Panoramixe vyjedou na lov ryb. Ovšem zastihne je bouře a s lodí ztroskotají v Americe, kde se seznámí s domorodými obyvateli, aniž by tušili, že jsou na jiném kontinentu.

Nejspíš to budou žoldáci, Numidi, Řekové nebo Kréťani ....
Proč jste přivázali mého kamaráda? To máte na Krétě takové kreténské zvyky co?

Je ovšem nutné se vrátit zpět domů do Gálie a když u břehů přistane další loď, tentokrát vikingská, není jiné cesty než vydat s nimi. Tento příběh asi není z těch lepších, ovšem na humoru to neubírá hlavně když se seznámí s vikingským válečníkem UrquelPilsenem intelektuálem. Prostě příběhy Asterixe mám moc rád.

01.08.2024 4 z 5

Asterix a kotlík Asterix a kotlík René Goscinny

Do galské osady přijde náčelník Nemoralix s kotlíkem plným sestercií a Asterix je pověřen mu je pohlídat. Ovšem druhý den je kotlík prázdný a Asterix z obce vypovězen pro ztrátu důvěry, kterou musí získat tím, že kotlík naplní zpátky sesterciemi. Není jednoduché vydělat peníze, když jste nikdy nepracovali a nevíte jak k nim přijít. Každá epizoda Asterixe mě moc baví, humor, narážky, parodie a nejinak je i tato.

Hej! Bratři se přece nebudou bít navzájem
... zvlášť, když někteří bratři jsou silnější!

30.07.2024 5 z 5

Povídky z kutlochu Povídky z kutlochu Záviš (p)

Další povídková knížka knížete pornofolku Mistra Záviše. Naprosto originální a neotřelé povídky, které podle mě nemusí sednout každému. Hlavně tomu, kdo nezná Mistrovu tvorbu anebo je puritán. Ovšem jeho fanoušci a lidé mající smysl pro humor a nadsázku tyto povídky dozajista ocení. Záviš je prostě svůj jak v textech svých písních, básních, tak i v těchto povídkách. Jeho hudba mě baví nepoměrně více, ovšem i tyto jeho povídky mě pobavily. Tato kniha mi nějak nepochopitelně unikla a proto tímto děkuji Janizoun, že díky ní jsem si jí pořídil a přečetl.

Proč mají v Africe málo vody
"V Africe mají málo vody", hlásí jeden blbec blbci ještě většímu.
"A proč?"
"Je tam sucho.
"Aha!"

28.07.2024 4 z 5

Dárek od Caesara Dárek od Caesara René Goscinny

Po dvaceti letech věrné služby dostane legionář Romeomontekus galskou vesničku, kterou obratem za víno prodá hostinskému. Ten jede s rodinou obhlédnout své "panství". Jaké je ovšem jeho překvapení, když zjistí, že vesnice mu nepatří. Ovšem přijde na skvělý nápad, když se stane náčelníkem, tak bude vesnici nakonec ovládat. Jenže v cestě mu stojí nynější náčelník Majestatix. Další ze příběhů hrdinů Asterixe a Obelixe, plný skvělých hlášek a originálního humoru.

"Ty nejdeš Archaixi?"
"Ne! Mě cizinci nevadí, pokud zůstanou doma, ale když přijdou k nám, nemám chuť chodit k nim."

26.07.2024 5 z 5

Asterix a velký příkop Asterix a velký příkop Albert Uderzo

Dva galští náčelníci se nedokáží rozhodnout, kdo bude vládnout vesnici a proto jí rozdělí velkým příkopem a každý vládne své půlce. Ovšem, když zrádný rádce Zakyslix dostane nápad jak ovládnout celou vesnici, je vyslán posel za Majestatixem, aby pomohl vyřešit spor. Na pomoc vyráží Asterix s Obelixem a i Panoramixem, aby ubránili vesnici před napadením římany a vyřešili spor mezi oběma náčelníky. Osobně mám radši komiks od Goscinnyho, ale ani tento není špatný a dozvíte se v něm mnohé, např. kdo první a antice vynalezl jednosměrku

25.07.2024 4 z 5

Asterix v Hispánii Asterix v Hispánii René Goscinny

(SPOILER) Římané unesou náčelníkovi vesnice syna Zmasabujona y krutona, aby přestal s odbojem proti římanům a rozhodnou se jej uvěznit v Galii. Asterix s Obelixem jej náhodou osvobodí a rozhodnou se ho vrátit zpátky otci do Hispanie. A tak začíná cesta, ve které zjistíte proč všichni tak rádi jezdí na dovolenou do Hispánie a kdo vynalezl koridu. Skvělý komiks plný vtipných hlášek a parodie na španělskou povahu.

Bitva netrvala dlouho, brzo legionáři předvedli důmyslnou taktiku spořádaného ústupu na předem připravené pozice.

23.07.2024 5 z 5

Necrobox Necrobox Petr Heteša

John Delayne, člen protidrogové sekce FBI, je zastřelen v akci. Ovšem, když se znovu probere, tak nechápe jak je možné že žije a kde se v současné době nachází, ale jeho hlavní cíl a priorita je dál pátrat po svých vrazích a hlavně zachránit svojí dceru, která se ocitla jako další na seznamu jeho vrahů. Další skvělé sci-fi, které se částečně odehrává v mém oblíbeném Baltimoru, ale i v další lokaci, ve které je perfektně vymyšlený svět, ve kterém si za peníze můžete splnit veškerý svůj sen. Heteša opět vytvořil strhující příběh plný napětí, zvratů, humoru, více sexu než obvykle, skvělých technologických vychytávek a pochopitelně nesmí chybět Jack Daniels a nezbytné Camelky. Za mě opět vynikající román.

Karton camelek i se zapalovačem ležel na stole ze sendvičovýho barevnýho skla. Prohrabal jsem všechny skříňky, ale popelník jsem nikde nenašel. Na to kočička zapomněla. Znovu jsem otevřel ledničku, vylil do pochromovanýho dřezu jeden nízkotučnej jogurt a kelímek jmenoval dočasným popelníkem. Zapálil si. To co jsem vtáhl do plic, byl božskej samet, kterej říkal, že pořád stojí za to bejt naživu.

20.07.2024 5 z 5

Pravidla fotbalu Pravidla fotbalu kolektiv autorů

Pravidla fotbalu, která byla platná před více jak dvaceti lety. Někdy je zajímavé vzít si aktuální pravidla a porovnat je s těmi starými, aby člověk zjistil jak se pravidla mění a kam se posouvá fotbal.

19.07.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

(SPOILER) Eddie Ledwelová, spoluautorka velkého hitu a to seriálu Černočerné srdce, navštíví kancelář soukromých detektivů Strika a Robin s obavami o svůj život, neboť je jí na internetu vyhrožováno vůdcem fandomu Černočerného srdce Anomiem. Ovšem z důvodu velkého množství práce je odmítnuta. O pár dnů později je nalezena zavražděná a kousek dál od ní leží pobodaný její bývalý přítel. A tak když jsem opět požádáni, tentokrát pozůstalými, aby vyšetřili kdo je tajemný Anomie a kdo zavraždil Edie, tak tentokrát práci přijmou.

Oderit dum metuant - Jen ať nenávidějí, hlavně když se bojí

Rowlingová prostě psát umí, to je bez jakýchkoliv debat. Dobře vypointovaný příběh, který se dobře čte a do poslední chvíle jsem netušil, kdo je záhadný Anomie ač se mé tipy každou chvíli měnily. Líbí se mi cítáty v knize, které přesně vystihovaly děj. Co mi vadilo na příběhu, že byl zbytečně roztáhlý, možná někdy méně je více. Na Rowlingové je vidět, že je přesvědčením na levé straně spektra a v každé knize to dává jasně najevo. Střední konzervativní třída je zde vždy vykreslena jako hlupáci, nemluvě o ultrapravičácích. Každý kdo je příznivec labouristů a ještě třeba homosexuál nebo lesba, je naprosto úžasný a dokonalý. Je to podobné, co mi začíná vadit i na knihách Stephena Kinga, jeho zaujetí demokraty a antipatií republikánů. A to u Rowlingové je to samé a to je to, co mi v těch to příbězích začíná vadit a otráví mi četbu. Jinak, je to asi překladem, ale psát, že si Strike objednal půllitr piva? V Anglii? Jsem možná hnidopich, ale tohle je obrovský nonsenc. Anebo napsat, že Skrewdriver byla punková kapela? Jako vážně? Jsou to asi detaily, ale i tohle mi třeba na knize vadilo. Celkově ale za mě dobrá detektivka, protože co si budem Rowlingová je dobrá spisovatelka

Je pravda, že člověk musí odpouštět svým nepřátelům - ale teprve poté, co je vidí viset.
Heinrich Heine

14.07.2024 3 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

(SPOILER) Tři kamarádi začátkem sedmdesátých let vyrazí na čundr na Šumavu, bezstarostné mládí, krásných šestnáct let, alkohol, zamilovanost a pak jen jedno slovo, které dokáže změnit celý život a proměnit krásný mládenecký život v jedno velké peklo, plný brutality, ponižování, bití, mučení, tvrdé otrocké práce po dlouhých deset let. Vykmanov, Minkovice, dva názvy, dva pracovní tábory, ve kterých denně pracujete jako otroci a máte ještě méně práv jako ti římští otroci. Bachař má nad vámi absolutní moc, jeden chybný krok, jeden pohled, jedno gesto a opět zažíváte nekonečné hodiny bití.

Jáchymovským peklem tu prošlo přes sedmdesát tisíc chlapů. To je celý Kladno nebo Havířov. Sedmdesát tisíc - vůbec jsem si to číslo nedovedl představit. Většinou nevinných kněží, válečných hrdinů ze západní fronty, vědců, učitelů, malých živnostníků nebo prostě jen lidí, které potřeboval režim odstranit. Kolik lidí tu zavraždili, umučili nebo jen nechali umřít vyčerpáním, se dodnes neví.

Pokud jste něco četli o komunistických věznicích, pracovních táborech, tak tahle kniha vás ještě více totálně dostane. Otřesná a vskutku brutální kniha, kdy jsem netušil, že toto se ještě mohlo dít v sedmdesátých letech. O tom, jak liberecká Precioza a potažmo tento stát vydělával na otrocké práci lidí. Tato kniha by měla být povinnou četbou na školách, aby se nezapomnělo na odpornost a hrůzy komunistického režimu. Knihy s touto tématikou by se měly stát mementem té doby

Věnováno všem, kteří trpěli v komunistických lágrech, zatímco ostatní mlčeli.
A mlčet znamená podílet se.

05.07.2024 5 z 5

Asterix a olympijské hry Asterix a olympijské hry René Goscinny

(SPOILER) V římském táboře nedaleko galské vesničky trénuje římský atlet Tvrdokožus na olympijské hry. Když to galové zjistí, zatouží o startu na olympijských hrách v Řecku a vypraví tam své sportovce Asterixe a Obelixe s nimi jedou jako fanoušci celá galská vesnice. Ovšem na místě se dozví, že nesmí použít kouzelný nápoj, neboť olympijské pravidlo zakazuje podpůrné prostředky. Asterix ovšem bez tohoto nápoje není schopen vyhrát, tak je potřeba se uchýlit ke lsti. Dalších ze skvělých dílů, který i tentokrát humorem sobě vlastním přiblíží i řecké památky a vzniklá pravidla olympijských her

03.07.2024 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Třetí díl románové kroniky staré Karviné, kdy děj je tentokrát zasazen mezi poválečná léta až do šedesátých let. Karviná se probouzí do svobodné éry, je konec války a všichni se s ní musí nějak vyrovnat, neboť mnoho místních přišlo o své příbuzné, někteří přišli o naději, sny a někteří začínají věřit, že díky komunistům a Sovětskému svazu jim nastávají světlé zítřky. Příběh se hlavně rozvíjí hlavně okolo hlavních postav a to Ženky a její dcery Julky a jejího bratra Wojtka, který neochvějně věří v myšlenku komunismu. Doba se mění a komunisté upevňují moc a ovlivňují životy všech lidí v Karviné, neboť fárání uhlí se týká nejen práce místních, ale i jejich města, které se postupně poddolováním mění. Když komunisté převezmou v na konci čtyřicátých let moc, začínají se vypořádávat se svými nepřáteli, pořádají se monstrprocesy s faráři, s domnělými sabotéry v dolech. Život jde ovšem dál a přináší dobré i zlé.

Poslední závěr moudrosti je ten:
jen pak jsi hoden svobody a žití,
když rveš se o ně den co den

Rozsáhlá kniha, kdy druhý díl jsem četl před delší dobou, takže z počátku mi trvalo než jsem se zorientoval v postavách, ale po pár stranách autorka mě skvěle dokázala vrátit do děje a místních postav. Výborně popsané postavy, jejich jednání a důvody jejich chování. Poválečná doba, která přinášela naději, která ovšem byla za 3 roky brutálně utnutá převzetím moci Klementem Gottwaldem a jeho noshledy, kteří absolutně nebrali ohled na místní obyvatele, na město, na bezpečnost, jediné co je zajímalo bylo překračování plánu těžby uhlí. Ovšem i v tak hrozné době je potřeba nesklonit hlavu, stát si za svou pravdou a mít víru, že bude lépe. Tato trilogie mě ohromně bavila a dobře se četla. Velký respekt autorce, která dokázala sepsat dokázala vytvořit takové dílo.

Cokoliv ti dá osud, to snášej, a zvítězíš nad ním.

01.07.2024 5 z 5

Asterix a slavný štít Asterix a slavný štít René Goscinny

(SPOILER) Slavný vůdce Majestatix má z přemíry jídla a pití žlučníkový záchvat. Panoramix mu doporučí léčbu v lázních Aquae Calidae u druida Diagnostixe. Za svůj doprovod si zvolí pochopitelně dva nerozlučné přátelé Asterixe s Obelixem, kteří rádi vyrazí s ním. Ale protože tam oba porušují léčebný řád ostatních pacientů jsou vykázáni a tak, aby ukrátili čas, vyrazí do Gergovie a cestou pro zábavu bijí římany. Ti si stěžují u Ceasara, který to bere jako vzpouru a aby galům ukázal svou moc, chce se nechat do Gergovie nechat odnést na štítu slavného vůdce Vencingetorixe, ovšem štít není ve skladu k nalezení ..... Skvělý humor, narážky na historické události a parodie na chování místních obyvatel

28.06.2024 5 z 5

Pět sekyr poručíka Hamáčka Pět sekyr poručíka Hamáčka Miloslav Švandrlík

Další díl ze série Černých baronů, kdy tentokrát je zaměřen na poručíka Hamáčka, jeho kariéru u armády, která ovšem navzdor jeho snahám a správnému politickému uvědomění byla u pomocných technických praporů až po nalezení té správné činnosti, ve které se skutečně našel. Vtipný pohled na dobu, která vůbec vtipná nebyla, ovšem Miroslav Švandrlík dokázal udělat legraci i z vážných situací.

27.06.2024 5 z 5

Asterix legionářem Asterix legionářem René Goscinny

Do galské vesničky se vrátí krásná dívka Halabala dcera Vodomilnixe a Obelix se do ní bezhlavě zamiluje. Ovšem dívka je zasnoubená s krásným Tragikomixem, kterého ovšem odvedli do legie a poslali bojovat do Afriky. Tak se Obelixem s Asterixem musí vydat nechat najmout do legie, aby odjeli do Afriky a zachránili Tragikomixe a vrátili ho nazpět Halabale. Další ze skvělých příběhů, plný vtipných hlášek a narážek na legendární citáty jako cogito ergo sum či alea iacta est

24.06.2024 5 z 5

Asterix v Británii Asterix v Británii René Goscinny

(SPOILER) Po dobytí větší části Galie se tentokrát zraky Říma obrátí na Británii a rozhodnou se jí dobýt. Prakticky celá Británie je porobena až na jednu vesnici, která odolává, ale bude pořebovat pomoc. A tak brit Jaxitaxi vyrazí na svým bratrancem Asterixem, aby dovezl kouzelný nápoj, který by obráncům vesnice pomohl v boji s římany. Když se Asterix s Obelixem dozví, že je potřeba jejich pomoc neváhají vyrazit do Británie. Za mě jeden z nejlepších dílů o Asterixovi, kdy poznáte zvyky angličanů, jejich národní sport rugby, horkou vodu s mlékem o páté, který vždy musí být, jejich "skvělou" kuchyni, úžasné čtyři bardy z městečka zvaného Liverpool a hlavně se dozvíte kdo vlastně dovezl do Anglie čaj

Sud kulatý, brit tu pije, jen ať žije Británie

21.06.2024 5 z 5

Když se z Harryho stala Sally Když se z Harryho stala Sally Ryan Timothy Anderson

Kniha, která se věnuje velkému dnešnímu fenoménu a to transgender a jejich následných důsledcích. Autor v této knize dává prostor všem k vyjádřením se tomuto problému a také se zaměřuje i na genderovou dysforii u dětí a na experimentální terapie, které se rychle začaly běžně zavádět. Autor se podle mě snaží o maximální objektivitu, uvádí jen fakta a varuje před fatálními následky, které po operaci mohou nastat a pak být nevyhnutelné. V předmluvě této knihy se píše

Stav vědeckého poznání, v knize zachycený do roku 2017, se ani poté nezměnil. Žádná terapie, medikamenty ani blokační hormony, žádný chirurgický zákrok dosud nepřekonaly fakt konstatovaný Andersonem a dalšími nonkonformisty, totiž že kdo se narodil jako muž nebo žena, zůstává i po té nejpovedenější tranzici biologicky mužem nebo ženou.

A s tím bych souhlasil.

19.06.2024 5 z 5

Souboj náčelníků Souboj náčelníků René Goscinny

Římané přijdou se skvělým nápadem, jak si podrobit galskou vesnici a to soubojem náčelníků, kdy vítěz se stane náčelníkem i druhé vesnice. Vše by bylo v pořádku, kdyby omylem Obelix nehodí menhir Panoramixovi na hlavu, který ztratí paměť a tudíž i zapomene složení kouzelného lektvaru. Dokáží vrátit Panoramixovi paměť než náčelník Aplusbejestix na hlavu porazí Majestatixe?

Ave Ceasar! Buďte vítání naši milovaní uchvatitelé

17.06.2024 5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Kamarádky ze školy Helena, Šárka a Kája, spolužačky Šampona, Prvoka, Tečky a Karla prožívají své běžné životy a ne určitě nudné. Každá prožívá určitou krizi, kterou je nutné řešit a doufat, že jejich život nabere lepší směr, aby mohly být konečně úplně šťastné. Klasická kniha od Patrika Hartla, pohodová, ze života, která se příjemně čte. Obdivuju, že autor napsal knihu z pohledu žen, protože není lehké, aby jako muž se dokázal vcítit do pocitů žen. Nejsem žena, abych mohl posoudit do jaké míry se mu to povedlo, ale mě se kniha vcelku líbila.

Když chceš žít s někým, a ne sama, je to vždycky kompromis. A někdy hodně nepříjemnej. Akorát toho, co tě na tom vztahu těší, musí bejt trochu víc než toho, co tě sere

13.06.2024 3 z 5