namornice
![Sova Sova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300909/sova-fMG-300909.jpg?v=1466790121)
Opravdu jsem si užila čtení první Bjorkovy knihy a hodně jsem se těšila na další. A autor rozhodně nezklamal! Sova mi přišla a o něco drsnější než Visící anděl- tak trochu víc úchylný. Trochu jako povedená epizoda "Myšlenek zločince". Opět ale skvěle napsané, napínavé, originální, s překvapivým rozuzlením. Jsem opravdu zvědavá, jak se budou osudy Holgera, Mii a dalšch postav dál vyvíjet. No tak snad se asi hned dám do dalšího dílu. Že jo?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V lese visí anděl V lese visí anděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262107/holger-munch-v-lese-visi-andel-U0X-262107.jpg?v=1442499814)
Tak tohle mě hodně bavilo!
Asi mám novej oblíbenej detektivní pár. Musím dát za pravdu anotaci na obálce - tohle je hodně povedený debut.???? Bjork píše neuvěřitelně poutavě a vtáhne do děje hned od prvních stránek. Napětí je udržováno velice obratně až do konečného odhalení. Určitě doporučuju, za mě 5 hvězd. A hned jdu na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dědina Dědina](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366042/dedina-ls6-366042.jpg?v=1519218058)
Toš trochu mi trvalo se začíst. Vlastně jsem četla po kouskách mezi jinýma knížkama, ale postupně jsem se dostala do bodu, kdy jsem chtěla vědět víc o jednotlivých postavách. Děj to vlastně ani žádný nemá, ale autorka skvěle vykreslila celý spektrum povah a asi od půlky už mě to chytlo. Kniha je vyprávěním více postav - ze začátku jsem měla chuť s většinou z nich zatřást a hrozně mě štvaly, ale jak jsem se dovídala víc o životech a minulosti jednotlivců, tak jsem si na ty vesnický nátury zvykla a pomalu je akceptovala. Celkově ve mě Dědina vyvolala celou škálu emocí od počátečního naštvání, přes mírnou zlost a místy mi bylo i trošku smutno. Prostředí vesnice je ale velice dobře vylíčené. Psaní v nářečí tleskám - to byl hodně zajímavej prvek a vůbec jsem s tím problém neměla. Byla to moje první kniha od Petry Dvořákové, ale určitě ne poslední.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtenáři z Broken Wheel doporučují Čtenáři z Broken Wheel doporučují](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278258/ctenari-z-broken-wheel-doporucuji-5YS-278258.jpg?v=1462439876)
"Každá kniha si najde svého čtenáře. A každý čtenář svou knihu"
Právě čtu Čtenáře z Broken Wheel a jaký tohle je hezký čtení! Knihy o knihách mě dost baví. Zatím jsem tak v polovině, ale hlavní hrdinka Sara - trochu introvertní a malinko asociální - je mi dost sympatická a hned bych s ní zašla na kafe a pokec o knížkách. Její originálni řazení knih do kategorií mě dost pobavilo ( SEX, NÁSILÍ A ZBRANĚ, PŘÍJEMNÁ LITERATURA PRO ŽENY , PRO PÁTEČNÍ VEČERY A LÍNÉ NEDĚLE V POSTELI - jaký originální kategorie :-) - A já si pořád lámu hlavu nad tím, jak řadit knížky do polic.)
Ostatní postavy se během děje postupně odhalují, zápletka je docela jednoduchá a nejspíš směřuje k trochu předvídatelnému konci, nicméně je to opravdu pohodové čtení. Líbit se bude asi spíš knihomolům - díky spoustě odkazů na další knižní poklady mi kapitolu po kapitole závratně vzrůstá spotřeba lepítek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zero - Oni to vědí Zero - Oni to vědí](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353105/zero-oni-to-vedi-1E7-353105.jpg?v=1562755844)
"Digitální svět vězí v každé části reálného světa, v našich telefonech, brýlích, chytrých hodinkách a věcech na tělo, televizorech, kávovarech, autech, brzy v našich potravinách, oblečení, v podlaze, ve stěnách, ve vzduchu, v našich tělech. Digitální svět je už DÁVNO reálným světem!"
Po 1700 stránkové čínské scifi se mě tahle bezmála 400 stránková "maličkost" četla opravdu rychle. Námětově opět zajímavá (stejně jako Elsbergova poslední kniha Blackout), místy malinko paranoidní. Tempo příběhu celkem ubíhá a kniha se čte dobře i když malé výhrady jsem měla k hlavní hrdince,která mi teda moc sympatická nebyla. A Konec ? za mě trochu slabší, jako by autor nevěděl jak z toho ven. Jinak ale slušně napsaný a určitě velice aktuální čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86548/paganiniho-smlouva-iWW-86548.jpg?v=1564728155)
Takže Joona Lina podruhé. Z prvního dílu jsem tak nadšená nebyla a docela dlouho jsem odkládala ten další. Naštěstí kniha je velice čtivá nejenom kvůli krátkým kapitolám, ale i děj má spád a líbila se mi víc než Hypnotizer. Zajímavá je i námětem. Děj má spád až na pasáž s bývalým hercem / moderátorem, která mi připadla trochu směšná a přehnaná je příběh dobře napsaný a napínavý až do konce. A po poslední stránce je samozřejmě jasný že musím číst dál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ať se děje cokoli, hlavně neutíkat Ať se děje cokoli, hlavně neutíkat](https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75550/at-se-deje-cokoli-hlavne-neutikat-75550.jpg?v=1303383275)
Vítejte v africké buši - kde jsou zvířata divoká, turisti snad ještě víc a jenom jídlo utíká, takže - ať se děje cokoli hlavně neutíkat!
Zase jsem o něco připravenější na blížicí se safari dovolenou v Africe.
Peter Allison je safari průvodce v deltě Okavango a jeho humorný vyprávění - tak trochu podobný cestopisům Bill Brysona - mě donutilo posunout safari dovolenou na vyšší příčku mého cestovního seznamu. Čte se to dobře, určitě doporučuju.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380516/vzpominka-na-zemi-1fh-380516.jpg?v=1527144478)
Tahle sedmiset stránková bichle se bohužel hrozně blbě vměstná do tašky, takže jsem se nadřela, když jsem ji tahala s sebou. A tahat se mi chtěla všude, protože jsem se nemohla od čtení odtrhnout! Nakonec je sice třeti díl asi nejslabší z celé série, ale i tak je to pořád skvělý čtení. Trochu mi chyběl hrdina z druhého dílu Luo Ti, kterýho nahradila nová hlavní postava teda spíš duo Čcheng Sin a AA, který mi teda zase až tak sympatický nebyly. Přišlo mi, že v prvním díle byla postava hlavní hrdinky daleko realističtější a líp napsaná a vyvíjela s příběhem. Děj je místy trochu chaotický a myslím, že kniha mohla být klidně kratší. Stejně jak v předchozích dílech jsem si ale užila atmosféru a prostředí futuristického světa -autorovy popisy scenérií jsou prostě dechberoucí. Dost technický čtení, ale tahle skvělá směs historie, politologie, kosmologie, filozofie a vědeckých teorií mě naprosto chytla!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386927/aristokratka-a-vlna-zlocinnosti-na--NxO-386927.jpg?v=1534277209)
Akce holandský řízek pobavila. Oddechovka na jedno odpoledne. Čte se dobře, na odreagování ideální.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Temný les Temný les](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345285/temny-les-VCP-345285.jpg?v=1496243512)
Pokračování sci fi trilogie Vzpomínka na zemi. Jsem asi v polovině Temného lesa a zase jsem naprosto nadšená. Trochu víc politiky než v prvním díle, ale opět brilantně napsaný a čtivý. Pageturner! Začínám být závislá.
Update - Dočteno!
Jo, jo, jo! Pokračování Problému tří těles je ještě lepší než první díl. Je tu trochu více politologie, hlavně na začátku, kdy už celej svět ví o invazi Trisolaranů a postupně se připravuje na střet. Četlo se mi zezačátku trošku pomaleji, ale po pár desítkách stránek jsem se do toho včetla a hrozně mě to chytlo. Hlavní hrdinku z prvního dílu nahradil nový hlavní hrdina. Luo Ťi mi byl jaksi víc sympatickej než Jie Wen Tie z prvního dílu. Trochu míň fyzikálních zákonů a víc dějových linek a zvratů. A autorova fantazie a styl psaní - někdy až skoro poetické výrazy jsou stejně jak v prvním díle opět skvělý. Hlavní myšlenka temného lesa je stejně úžasná jak hrůzostrašná. Temný les byl ještě lepší než první díl. Už se úplně třesu na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Problém tří těles Problém tří těles](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379931/problem-tri-teles-fOW-379931.jpg?v=1526548523)
Tak na tuhle knihu jsem byla hrozně zvědavá, protože má fakt skvělý recenze. A rozhodně jsem nebyla zklamaná! Spíš naopak, úplně mě to nadchlo. Myslela jsem, že se mi budou plést ty čínský jména, ale vůbec nepletly. Ani ty fyzikální zákony a všechny odborný výrazy mi nijak zvlášť nevadily a prostě jsem si je buď dohledala nebo zkrátka akceptovala. Pro běh příběhu to nemělo nijak zvlášť rušivej účinek. Překvapilo mě kolik je v knize popisu minulosti čínských dějin - o kterých jsem toho moc nevěděla a bylo hrozně zajímavý o nich číst. Charakter hlavní hrdinky byl velmi dobře popsanej a rozvinutej. Absolutně jsem nadšená z míry fantazie jakou autor má.???????? Třeba ta myšlenka dehydratace - no úplná bomba!!!????A zakomponování počítačové hry do celýho konceptu bylo taky úžasný.
Prostě úplně skvělý čtení a už se těšim na další díly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hypnotizér Hypnotizér](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49733/hypnotizer.png?v=1731828243)
Kepler nezklamal a zhltla jsem ho jak malinu. Napínavý, s dobrou zápletkou. Začátek dobrý, konec dobrý, ten prostředek trochu zdlouhavý, ale být to tam muselo. Těším se na další případ Joona Liny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hadrový panák Hadrový panák](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351414/hadrovy-panak-afh-351414.jpg?v=1504883395)
Tak nejočekávanější krimi loňskýho roku jsem sice přečetla až letos, ale za mě dost dobrý. Líbilo se mi to a hned jdu na další díl
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Loutkář Loutkář](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372314/loutkar-G4l-372314.jpg?v=1524134141)
Přečteno!Spát jsem šla v 6 ráno, nemohla jsem odtrhnout!????Loutkář byl ještě lepší než Hadrovy panak. Baxtrová mě baví a postava detektiva Rouche se autorovi povedla. Otevřený konec, skvěle napsaný a napínavý.
Už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Takže čekám na Červenec, kdy vyjde (v UK)The Wolves
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Manželé odvedle Manželé odvedle](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329780/manzele-odvedle-Ga3-329780.jpg?v=1487245868)
OMG, tak tohle jo! ????Moje první kniha od téhle autorky a určitě ne poslední. Kniha je velice čtivá, kdybych netrávila 11 hodin denně v práci,tak jsem ji stihla přečíst daleko rychleji. Věřím tomu, že někdo ji dal na jeden zátah. Styl psaní v přítomném čase to čtení ještě urychluje. Postavy byly napsány velmi dobře, zápletka napínavá včetně několika šokujících dějových zvratů . Konec mě úplně dostal ???????? Určitě doporučuju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262550/40-dni-pesky-do-jeruzalema-BvC-262550.png?v=1632004126)
Nebylo to špatný čtení, ale Ládínek Smolík mě kdysi bavil víc než Ládík Zibura.....
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Artemis Artemis](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365035/artemis-aGI-365035.jpg?v=1522591666)
Hmm, tak 3.5 hvězdy. Dějově mě to nijak nenadchlo, zezačátku se to dost táhlo a než se vůbec něco dělo už jsem myslela, že to odložím. Co se mi ale opravdu líbilo byly všechny ty popisy měsíčního města a jak to tam všechno funguje. Některý výrazy byly víc odbornější a musela jsem lovit v paměti a vracet se do hodin fyziky, ale i to na tom bylo zábavný. Rozuzlení teda taky nic moc, tak uvidíme s čím se autor vytasí příště.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Provence od A do Z Provence od A do Z](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204893/provence-od-a-do-z-obu-204893.jpg?v=1400350715)
Taková Provensálaká encyklopedie podle Petera Mayla! Zábavné před-cestovní čtení. Právě procházím „provensálskou horečkou“ a už se teda dost těším na tu svou návštěvu jižní Francie!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Faraonova pomsta Faraonova pomsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179383/faraonova-pomsta-179383.jpg?v=1382519593)
Co je větší zábava než stará panna Amelie Peabody? Vdaná Amelie Peabody!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Travel bible Travel bible](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278015/travel-bible-beE-278015.jpg?v=1452604946)
Kniha užitečná, podle mého názoru, hlavně pro mladší generaci a začínající cestovatele. Baťůžkář ani Nomád teda zrovna nejsem (i když procestováno mám kus Světa), ale tahle kniha má dost rad i pro nás cestovatele v nejlepších letech :-) Hlavně část o letenkách je dost podrobná a je plná dobrých tipů - už se těším, až je ověřím v praxi! Inspirativní čtení.....už chci zase někam jet.....