netopýr088 netopýr088 komentáře u knih

Súostrovie psa Súostrovie psa Philippe Claudel

archetypálne postavy, ktoré sa uchyľujú k svojmu archetypálnemu správaniu, nám dávajú nahliadnuť do nášho vlastného konania, alebo do jeho možností, ktoré skrývame aj pred sebou samými. Byť človekom, znamená nebyť postavou v Claudelovej knihe.

18.08.2020 4 z 5

Přeběhlík Přeběhlík Siegfried Lenz

Pre mňa prvá kniha S. Lenza a musím povedať, že ma tento autor zaujal. Vážna téma, ktorá prešpikovaná jemným humorom a filozofiou, plynie do hlavy čitateľa, ktorému je venovaný celý literárny priestor na vlastné úvahy a odpovede. Ostáva mi dúfať, že tak autor učinil schválne, pre náš pôžitok z čítania a nie z diletantsva.

18.08.2020 5 z 5

Tanec okolo parného kotla Tanec okolo parného kotla Mats Traat

Moje zoznámenie sa s estónskou literatúrou (a asi aj s pobaltskou všeobecne) dopadlo nanajvýš uspokojivo. Tanec okolo parného kotla je vlastne tancov päť, ktoré nás posúvajú dejinami jedného gazdovstva, hlavným hrdinom je tu naozaj parný kotol (čas), ktorý každoročne poháňa mláťačku (život) pri žatve, a stáva sa tak svedkom premien vidieckeho života v zlomových okamihoch 20. storočia, od feudálnej doby až po kolektivizáciu za čias socializmu, cez dve svetové vojny. Dotýka sa tak širokej škály tém, napr. pohľadom bohatých gazdov, pre ktorých mláťačkou zmrzačený paholok akoby prestával byť človekom, kolaboráciou s okupantmi počas vojny i po nej atď. To všetko vyšperkované výborným prekladom pána Viliama Mruškoviča, kde použil na vykreslenie rozdielov medzi mešťanmi a vidiečanmi trnavský dialekt, a obohatil túto prózu o humorný rozmer, a doplnil stránky poznámkami. Bravo!

16.08.2020 5 z 5

Sapiens: Stručná história ľudstva Sapiens: Stručná história ľudstva Yuval Noah Harari

myšlienkový konštrukt nie je pravdou ani nesmie byť za ňu považovaný, k rovnakým záverom dôjdem s kamarátmi pri debatách o ničom, ale nebudem to písať a vydávať. Najlepší na tejto knihe bol koniec, nie preto, že by sa tam niečo vysvetlilo, ale že to bol koniec.

14.07.2020 1 z 5

Cesta do neznáma (Poetika jedného príbehu) Cesta do neznáma (Poetika jedného príbehu) Murko Miuch (p)

Kniha básní, ktoré pripomínajú zenové kóany, hľadaním múdrosti vo všedných veciach, v putovaní svetom vonkajším i vnútorným. A tou múdrosťou je ľudská skúsenosť, ktorej nie je nič dobré ani zlé, lebo ona tým môže rásť.

14.07.2020 5 z 5

Polárna žiara Polárna žiara Drago Jančar

príbeh človeka, ktorý sa vráti do svojho rodného mesta, a ostane uviaznutý v neistote akéhosi čakania na ,,Godota,, uprostred rozdelujúcej sa a k vojne sa blížiacej Európy, človeka, ktorý chce byť človekom v akejkoľvek dobe, nechce vytvárať konflikt ale aj tak sa nevyhne problémom v polarizujúcej sa spoločnosti. Hľadajúc chrám svojho detstva v ktorom je socha ,,starého pána,, držiaceho v dlani modrú loptu (svet), sa prepadáva do hĺbky svojej duše aj do bahna spoločnosti, pocíti rozčarovanie, ktoré nastane v hľadanom kostole, kde nič nie je, ako si to pamätá, Boh už nedrží svet vo svojich rukách. A do toho polárna žiara ako predzvesť vojnou horiacich horizontov a veľa veľa ďalších symbolov. Hlboká kniha.

03.07.2020 5 z 5

Chvála macechy Chvála macechy Mario Vargas Llosa

od erotickej knihy by som očakával viac erotiky, ale tej je v tejto knihe menej ako v katalógu Hilti. V kontexte autorovho diela, ani v kontexte erotickej literatúry vôbec, nejde o dielo nejakým spôsobom podstatné, ak sa mám vyhnúť pomenovaniu zbytočné. Bavilo ma to, čítalo sa to dobre, a originálne to miestami tiež bolo, bohužiaľ (to je) dosť málo, na pozitívne hodnotenie odo mňa, a to sa snažím byť objektívny.

01.07.2020 2 z 5

Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Myslel som, že to bude o šeptuchách, ale ono nie, tak nadmieru ľudské dielko z takej netušenej strany som naozaj neočakával. Milujem takétohľa knihy, aj k slzám sa priznám.

29.06.2020 5 z 5

Zrnko pšenice Zrnko pšenice Ngũgĩ wa Thiong’o

boj za nezávislosť v Keni je na konci, pripravujú sa oslavy výročia jej nadobudnutia, anglickí kolonialisti pomaly opúšťajú krajinu, ale každodenné boje sú ešte stále nedobojované, a hľadanie osobnej slobody sa odohráva v hlavách žien i mužov, kde ich rozličné predstavy o nezávislostí narážajú na seba navzájom a ku tomu sa musia vysporiadať s vlastnou minulosťou, keď treba už len odčiniť krivdy. Téma stará ako ľudstvo, ale v podaní afrického autora získava nový rozmer a atmosféru. Ngugi je dlho kandidátom na Nobelovu cenu, a myslím si, že by bola v správnych rukách.

28.06.2020 5 z 5

Navždycky Navždycky Vergílio Ferreira

Spomienky a predstavy starého muža, plné protirečení a opakovaných obrazov, ktoré čitateľa privádzajú ku konečnej múdrosti jedného človeka, ktorý sa musí vysporiadať s vlastnou smtelnosťou. Celý život v jednom popoludní a v chátrajúcom dome, ktorý je vhodnou paralelou a kulisou k rozpomínaniu hlavného protagonistu. Štylisticky precízne, niektoré myšlienky sú akoby nedopovedané, aby sa umocnil efekt rozpomínania človeka, ktorý sa bojí bolesti spomienok, ale nakoniec dôjde pokory a zmierenia s vlastným nebytím.

22.06.2020 4 z 5

Od severu hora – Od jihu jezero – Od západu cesty – Od východu řeka Od severu hora – Od jihu jezero – Od západu cesty – Od východu řeka László Krasznahorkai

v tejto knihe nikto nevystupuje (ani z vlaku), všetko je len pozorovaním bez pozorovateľa a dáva nám to nahliadnuť do záhrady, ktorá je len v našich predstavách a tým pádom rovnako skutočná, aj keď metafyzická.

07.06.2020 4 z 5

Za úplňku Za úplňku Antonio Muñoz Molina

Subjektívne ma autorov štýl stále bral kamsi do mojich vlastných myšlienok a odvádzal od knihy, objektívne však musím uznať, že štylisticky je to výborne zvládnutá kniha. Na prvý pohľad sa to tvári ako detektívka, ale na rozdiel od skutočnej žánrovej detektívky, to má silný existenciálny presah. V anotácii avizované napätie prenasledovania baskickými separatistami som v knihe síce zaznamenal, ale, iba ako tenučkú linku pomedzi nosný príbeh, vyjadrené skôr strachmi a úzkosťami hlavného hrdinu, než nejakými skutočnými tieňmi, a keby táto kniha nekončila útokom na protagonistu, asi by to bola linka úplne nedôležitá. A treba mi spomenúť pridanú hodnotu knihy, ktorou je dobre zvládnutá psychológia postáv, a to dokonca i tých, ktoré do deja veľmi nezasahujú.

05.06.2020 4 z 5

Lumpen románik Lumpen románik Roberto Bolaño

Neviem načo do tejto knihy vôbec dávali lacetku, pretože je to naozaj jednohubka, ktorá sa číta jedným dychom, hoci sa v nej veľa nedeje, vnútorný svet hrdinky sa nám mení pred očami a má to silu naozaj dobrej literatúry.

29.05.2020 5 z 5

Zatemnenie Zatemnenie Michael Ondaatje

Pravda sa pred nami odhaľuje, ale stále zostáva veľa nejasností nevypovedaných. Dobre napísané, aj ich-forma románu mi pripadá správne zvolená. Viac by som sa chcel dozvedieť o Ráchel, a očakával by som, že sa opäť zblíži s bratom, ale to je podľa mňa zámerne presunuté do literárneho priestoru za knihou, mimo knihu.

29.05.2020 4 z 5

Přízrak z Rovenské Přízrak z Rovenské Drago Jančar

majstrovské poviedky, rôznorodé svojim štýlom i témou, ktoré hoci sa odohrávajú v nejakej nedávnej prítomnosti, pod nimi buble more histórie, alebo histórií. Za všetky vyzdvihnem poviedky: Přízrak z Rovenské, Potkan, Avestina a Dopisy z jiného světa. Do poviedkových kníh sa mi veľmi nechce, a tak si ich dávkujem postupne pomedzi romány, aby som ich vôbec poňal, a prečítal ich, ale túto som si naozaj užil.

27.05.2020 5 z 5

Faina aneb Příběh klavíru Faina aneb Příběh klavíru Jelena Bočorišvili

malá, ale hutná kniha, s vlastnou atmosférou.

26.05.2020 4 z 5

Dál – dál a dál Dál – dál a dál João Guimarães Rosa

Nanajvýš chlapská výpoveď, ktorá však neplynie na povrchu, ale ukazuje širokú škálu prežívania a pocitov jedného starnúceho muža, ktorý sa musí konfrontovať s minulosťou obávaného zabijaka, ale ktorý túži po zmene, avšak hrdosť a dôstojnosť mu kladú odpor otázkami o zmysle života, priateľstva a žiarlivosti na minulosť manželkinu. Príbeh je popretkávaný poetickou drobnokresbou podporenou výborným prekladom. Zimomriavky po tele i po duši, takéto knihy čítam naozaj rád.

26.05.2020 5 z 5

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

zábavné to naozaj bolo, nepopieram, ale mi to celé prišlo nepravdepodobné. Bohužiaľ, pre mňa dosť málo, alebo táto kniha nie je pre mňa.

23.05.2020 2 z 5

Pětinároží Pětinároží Mario Vargas Llosa

na relatívne útly román, je jeho mnohovrstevnosť úctyhodná. A číta sa s ľahkosťou, akou to sám autor písal. A v kapitole Vír Llosa ukázal, že ani vo veku osemdesiat rokov sa nebojí štylistických experimentov.

09.05.2020 4 z 5

Strašné príbehy o láske Strašné príbehy o láske Milorad Pavić

všetky poviedky v tejto knihe sú naozaj o láske, ale každá svojim originálnym spôsobom, plné erotickej symboliky, mystiky a aj sexuality, avšak tak umne uchopenej, že je to až krásne, vlastne strašné, ako napovedá názov knihy.

24.04.2020 4 z 5